Astăzi 20 Februarie 2020, Joi - Ultima actualizare la ora 19:24
Abonamente

Interviu 8 August 2012, ora 08:44

Mariana Harjevschi: „Cam tot ce mi-am dorit s-a împlinit până acum în viaţa mea...”

Marime Font

Foto: Ramin Mazur

Este directoarea Bibliotecii Publice de Drept, filială a Bibliotecii Municipale „B.P. Hasdeu” şi e un nume foarte cunoscut în mediul juriştilor, inclusiv al studenţilor de la facultăţile de Drept, pe care îi scoate întotdeauna din situaţiile dificile. 

Mai ales la examene, când le oferă cartea potrivită la timpul potrivit. Şi, deşi la 35 de ani mai e celibatară, Mariana crede în destinul ei, care se împlineşte încet, dar sigur. Optimismul şi starea ei de spirit sunt alimentate de contactul permanent cu oamenii, dar nu în ultimul rând, de cărţile printre care îşi trăieşte viaţa.

- Dragă Mariana, faci carieră în domeniul tău deja mai bine de zece ani. Dar cât de mult te gândeşti la viaţa personală?
- În activitatea mea de zi cu zi încerc să fac loc şi pentru viaţa personală... Citesc literatură artistică, gătesc ceva la bucătărie, vizionez un film ori ies la o cafea cu prietenele să mai discutăm de-ale noastre.

Loading...


- Cu prietenele? Să înţeleg că e criză de bărbaţi în Moldova...
- Nu chiar criză. Am în jurul meu foarte multe persoane inteligente. Îmi doresc şi eu, ca toate fetele, o familie, dar... aşa s-au aranjat pe moment stelele că nu am întâlnit persoana cu care să-mi leg destinul.

- A-şi găsi perechea potrivită este sau nu o problemă pentru tinerii din Chişinău?
- Este. Deşi multe depind uneori de tine însăţi. În ceea ce mă priveşte, unii mi-au spus-o verde în ochi, alţii mai pe ocolite, că aş ţine prea mult la munca mea. Nu cred că au dreptate în totalitate. Nu zic, îmi place succesul profesional, ador ceea ce fac şi nu mi-aş dori ca în viaţa de familie viitorul soţ să-mi pună condiţia: eu sau serviciul. Dar totdeauna am fost sigură că-mi voi face o familie şi voi avea un alt statut decât cel de celibatară. O femeie modernă ştie să împace cariera şi familia.

- Tu, deocamdată, ţi-ai concentrat energia pe acest proiect, care se numeşte Biblioteca Publică de Drept. Cum te simţi aici, pe post de directoare?
- Am depus în el foarte mult suflet. Prin anul 2000, lucrând la Biblioteca Municipală „B.P. Hasdeu”, am primit o sarcină de la directoarea Lidia Kulikovski - să scriu un proiect care ar avea drept grup-ţintă comunitatea juridică şi, în general, cititorul din capitală, interesat de informaţia legislativă. L-am scris, iar Fundaţia Soros-Moldova a acceptat să-l finanţeze. Biblioteca propriu-zisă a fost deschisă în anul 2001, pe 24 mai. Finanţatorii au văzut în Biblioteca Municipală „B.P. Hasdeu” o instituţie care poate asigura durabilitatea proiectului. Iniţial am fost subvenţionaţi de Fundaţia Soros-Moldova timp de trei ani, apoi au extins până la opt ani. În prezent suntem finanţaţi de Consiliul municipal Chişinău.

- Cine sunt beneficiarii voştri? 90 la sută ar trebui să fie jurişti...
- Eu aş zice că 80 la sută fac parte din comunitatea juridică. Ne dorim să aibă acces la informaţia noastră toţi cetăţenii. Aici vin în mod special studenţii facultăţilor de Drept, dar şi avocaţi, judecători, cadre didactice. Vine şi cetăţeanul de rând, el de asemenea face parte din grupul nostru ţintă, întrucât avem în vedere şi doleanţele sale atunci când facem achiziţii de carte. Apoi, foarte mulţi ne vizitează din simpla curiozitate de a citi literalmente ce spune o lege sau alta.

- Biblioteca are şi nişte consultanţi, în acest sens, care să le tălmăcească legile?
- Nu avem asemenea servicii, dar soluţia pe care o oferim noi sunt lecţiile publice. Când observăm că cititorii se interesează de anumite subiecte, căutăm un finanţator care să ne ajute să organizăm asemenea lecţii. Au fost mai multe, despre sistemul de pensii, asistenţa socială a persoanelor defavorizate, despre condiţiile de admisibilitate la CEDO, protecţia pacientului. De obicei, invităm experţi care îşi cunosc domeniul din interior.


Foto: Ramin Mazur

- Câteva cifre, date, care vorbesc despre Biblioteca Publică de Drept...
- Dispunem în prezent de circa 16 mii de exemplare de carte. Anual, abonăm 50-52 de titluri de reviste de specialitate în limbile română, franceză, engleză şi rusă. Printre utilizatorii noştri sunt şi instituţiile de stat - adesea primim solicitări din partea Curţii Constituţionale sau a Curţii Supreme de Justiţie, din partea unor comisii parlamentare care examinează juridic o anumită problemă. Apropo, şi unii deputaţi lucrează în sălile noastre de lectură, se documentează înainte de elaborarea unor legi.

- Ce i-ar mai trebui acestei biblioteci ca să te mulţumească?
- Conceptul de bibliotecă modernă presupune ca aceasta să fie nu doar o colecţie de cărţi, ci un spaţiu care te invită la studiu. Mi-aş dori extinderea spaţiului, pentru că reuşim să achiziţionăm carte în fiecare an şi riscăm să devenim neîncăpători. Vrem mai multe calculatoare, ne gândim şi la modernizarea serviciilor. Am citit undeva că în Germania cititorilor li se permite să lucreze în bibliotecă şi pe timp de noapte. Personalul bibliotecii nu este prezent, dar cărţile sunt supravegheate de camerele video. Tu, ca cititor, dacă ai nevoie să lucrezi noaptea, trebuie să termini o lucrare la timp, vii la bibliotecă, deschizi uşa cu cardul şi o încui când pleci. Mi-ar plăcea să existe ceva similar şi la Chişinău.

- Nu vrei să ne povesteşti câte ceva despre cele câteva diplome, expuse în cabinetul tău?
- Acesta e certificatul pe care l-am obţinut în urma absolvirii unui program de studiu, finanţat de Guvernul SUA. A fost o stagiere de un an în cadrul Universităţii Indiana din oraşul Bloogmington. Iar după ce m-am întors din America m-am implicat în mai multe activităţi de promovare a experienţei acumulate în SUA şi mi-a fost acordată o diplomă din partea Asociaţiei absolvenţilor programelor SUA.

- America e ţara tuturor posibilităţilor, dar ce îi poate oferi Chişinăul unui tânăr bine instruit, dornic să fie fericit?
- Poate că Chişinăul nu-ţi oferă ceea ce ar putea să-ţi dea Parisul sau Roma, dar întotdeauna trebuie să porneşti de la ideea că lucrurile cele mai valoroase se află în interiorul tău, nu în exterior.


Foto: Ramin Mazur

- Ai privit cumva, recent, filmul „Secretul”? Şi acolo se menţionează acelaşi lucru...
- Păi toată literatura de dezvoltare personală, cu care se delectează publicul modern, face trimitere la acest film. L-am privit de mai multe ori. Nu am ajuns să mă ghidez de tehnicile pe care le recomandă, dar am fost de acord cu ideile pe care le promovează. Dacă vă amintiţi, există în film un episod în care cineva povesteşte că îşi dorea foarte mult o casă frumoasă şi, undeva, într-o revistă, a găsit poza casei la care visa. A decupat-o şi a lipit-o în biroul său, pentru ca în fiecare zi s-o poată admira. Ei bine, timpul a trecut, iar peste cinci ani, când trebuia să se mute din apartamentul său, a dat printre alte lucruri de acea poză şi s-a cutremurat: casa în care el se muta arăta întocmai ca şi cea din fotografie.

- Şi ce concluzie ar trebui să tragem de aici?
- Informaţia se transmite prin timp. Apropo, ceva similar mi s-a întâmplat şi mie. Eu întotdeauna mi-am dorit să învăţ în Statele Unite ale Americii. Eram încă la liceu prin 1992, când am participat la un concurs şi nu l-am trecut. Dar nu am renunţat la vis, ştiam că va veni o zi când voi pleca în State la studii. Prin 1995 eram deja la facultate, am aplicat iarăşi, şi tot fără succes. Atunci, am scris o scrisoare la Universitatea Indiana din oraşul Bloogmington. Aflasem că aceasta era una din primele în top printre instituţiile de învăţământ american. Şi am dorit să aflu condiţiile de admitere. Am primit în scurt timp o mapă întreagă cu materiale. Le-am studiat, apoi am aşteptat o altă ocazie. Şi peste aproape zece ani, în 2004, am reuşit să obţin o bursă de stagiere în SUA. Ajung la Washington, încă nu ştiam la care universitate voi fi repartizată, şi ce credeţi? Aflu abia aici că voi face stagierea la Universitatea Indiana din oraşul Bloogmington! Adică, exact la universitatea unde voiam să învăţ cu zece ani în urmă. Este cel mai elocvent exemplu că informaţia se transmite în timp. Am privit filmul „The Secret” mult mai târziu, prin 2008, şi el mi-a confirmat acelaşi lucru: da, informaţia se transmite în timp.

- Crezi în astfel de coincidenţe?
- De fapt, în viaţa mea s-au întâmplat mai multe coincidenţe. Taică-meu totdeauna visa ca eu să fac Dreptul... Şi iată că nu am făcut Dreptul, dar lucrez în acest domeniu... Personal, mi-am dorit să locuiesc într-o casă la sol, nu la etaj. Şi locuiesc într-o astfel de casă. Deci, cam tot ce mi-am dorit s-a împlinit până acum în viaţa mea. De aceea sunt calmă şi sunt sigură că şi celelalte lucruri se vor împlini la timpul lor.

- Şi de aceea singurătatea nu te sperie?
- Nu mă sperie, dar îmi displace. Încerc să-mi umplu timpul liber cu lucruri frumoase: citesc, ascult muzică, îmi vizitez părinţii, fraţii, prietenii... Ultima carte pe care am citit-o a fost Umberto Eco, Jean-Claude Carrière - Nu speraţi că veţi scăpa de cărţi: Convorbiri moderate de Jean-Philippe de Tonnac.

- Ce ţi-a plăcut în această carte?
- Mai multe. De exemplu, Jean-Philippe de Tonnac îl întreabă pe Umberto Eco la ce îi foloseşte faptul că este un erudit. „Ce vă ajută că ştiţi anul naşterii şi morţii lui Napoleon?”. Iar răspunsul e: „Da, nu mă ajută cu nimic în viaţa de zi cu zi, dar îmi dă în schimb o autonomie intelectuală”. Şi are mare dreptate. Atunci când cunoşti mai multe, ai o siguranţă personală mai mare, mai multă încredere în tine. Şi asta te conduce spre succes...


Timpul Suplimentul Femeia


Un articol de:
 Urmărește știrile Timpul.md pe Telegram
loading...
Loading...
blog comments powered by Disqus

Din aceeaşi secţiune

Cele mai noi ştiri de azi

Actualitate 20 Februarie 2020, ora: 19:24

Vladislav Gribincea: „Bugetul justiţiei, în Republica Moldova, la momentul actual e de circa 400 de milioane de lei. Acest buget este compus în mare parte din salarii și alte cheltuieli pentru administrarea instanțelor judecătorești. 

( ) Citeşte tot articolul

Actualitate 20 Februarie 2020, ora: 18:48

Președintele Igor Dodon afirmă că a glumit atunci când l-a întrebat pe fostul șef al Procuraturii Anticorupție, Viorel Morari, de nu a inițiat o investigație pe numele președintelui Platformei DA, Andrei Năstase.

( ) Citeşte tot articolul

Actualitate 20 Februarie 2020, ora: 18:34

(VIDEO) I-a crăpat răbdarea! Un socialist îi numește hoți pe potențialii parteneri de coaliție

(VIDEO) I-a crăpat răbdarea! Un socialist îi numește hoți pe potențialii parteneri de coaliție

Declarațiile liderului organizației teritoriale Florești a PSRM, Sergiu Groza, despre faptul că membrii PDM sunt „hoți” este o dovadă a faptului că reprezentanții acestei formațiuni nu doresc nici în ruptul capului o coaliție cu democrații, care le este însă...

( ) Citeşte tot articolul

Actualitate 20 Februarie 2020, ora: 18:19

Autoritatea Aeronautică Civilă pretinde că „HiSky” nu are voie să vândă bilete în R. Moldova

Autoritatea Aeronautică Civilă pretinde că „HiSky” nu are voie să vândă bilete în R. Moldova

Consumatorii de servicii avia au de astăzi o nouă alternativă – HiSky. Compania - fondată în R.Moldova, se lansează pe piața locală și regională în baza unui parteneriat cu operatorul român Cobrex Trans, se anunță într-un comunicat expediat de către...

( ) Citeşte tot articolul

Actualitate 20 Februarie 2020, ora: 16:57

Trigon - În premieră cu program nou

Trigon - În premieră cu program nou

 6 martie, Sala Mare, ora 18:00 Ethno Jazz Group TRIGON  Anatol Ștefăneț /violă/

( ) Citeşte tot articolul

Actualitate 20 Februarie 2020, ora: 16:23

Coronavirusul este o armă provenită din laboratoarele militare?

Coronavirusul este o armă provenită din laboratoarele militare?

Scriitorul american de ficţiune Dean Koontz a prevazut în anul 1981 apariţia unui virus din China, o armă biologică făcută în laboratoarele militare de lângă Whan.

( ) Citeşte tot articolul

Actualitate 20 Februarie 2020, ora: 16:05

În ce stadiu sunt toate AUTOSTRĂZILE planificate spre Moldova

În ce stadiu sunt toate AUTOSTRĂZILE planificate spre Moldova

Trei mari autostrăzi sunt în prezent planificate conform MasterPlanului către Moldova, iar o a patra - Autostrada Nordului - care nu apare în strategia convenită cu Comisia Europeană, a apărut din nou în discursul politicienilor. Toate cele patru proiecte sunt în...

( ) Citeşte tot articolul

Actualitate 20 Februarie 2020, ora: 15:55

IOHANIS: Incluziunea minorităţii rome trebuie îndeplinită și în plan economic și social

IOHANIS: Incluziunea minorităţii rome trebuie îndeplinită și în plan economic și social

 Incluziunea minorităţii rome trebuie îndeplinită și în plan economic și social. Rămâne o provocare pentru clasa politică Președintele Klaus Iohannis spune că incluziunea minorității rome trebuie îndeplinită și în plan economic și social,...

( ) Citeşte tot articolul

Actualitate 20 Februarie 2020, ora: 15:44

Cazul tinerei, dată jos din microbuz pentru o bancnotă de 200 de lei. Ce amendă a primit

Cazul tinerei, dată jos din microbuz pentru o bancnotă de 200 de lei. Ce amendă a primit

Agenția Națională Transport Auto s-a autosesizat pe marginea reportajului difuzat în presă, cu referire la tânăra care s-a plâns pe rețelele de socializare de atitudinea conducătorului auto de pe ruta municipală nr.120 din Chișinău, care a oprit microbuzul și a...

( ) Citeşte tot articolul

Actualitate 20 Februarie 2020, ora: 15:41

5G va asigura mai mult de 10% din conexiunile mobile globale până în 2023

5G va asigura mai mult de 10% din conexiunile mobile globale până în 2023

Până în 2023 vitezele 5G vor fi de 13 ori mai mari decât conexiunea mobilă medie, 66% din populaţia globală (5,3 miliarde de oameni) va avea acces la internet şi vor exista aproape 30 de miliarde de dispozitive/conexiuni, dintre care 45% mobile, arată raportul privind...

( ) Citeşte tot articolul

Actualitate 20 Februarie 2020, ora: 15:28

A.U.R.: O țară în care se închid muzee e o țară fără viitor

A.U.R.: O țară în care se închid muzee e o țară fără viitor

Partidul Alianța pentru Unirea Românilor (A.U.R.) îi cheamă pe toți cei cărora le mai pasă de destinul poporului român, de identitatea și patrimoniul său cultural, să protesteze față de iminenta închidere a Muzeului Satului de la Bran.

( ) Citeşte tot articolul

Actualitate 20 Februarie 2020, ora: 15:22

Postul de televiziune 10TV face angajări

Postul de televiziune 10TV face angajări

10TV vrea să-și extindă echipa de știri și este în căutarea de jurnaliști activi, bine informați și creativi.

( ) Citeşte tot articolul

Actualitate 20 Februarie 2020, ora: 14:45

Olivia de Havilland rămâne la 103 ani singura legendă în viaţă a Hollywoodului

Olivia de Havilland rămâne la 103 ani singura legendă în viaţă a Hollywoodului

 Regretatul Kirk Douglas, care a murit la 103 ani, era penultima legendă vie a splendorii de odinioară a Hollywoodului: îi mai supravieţuieşte doar Olivia de Havilland ca reprezentantă a unei epoci de aur care a dispărut de mulţi ani, relatează EFE. Şi deşi Olivia de...

( ) Citeşte tot articolul

Actualitate 20 Februarie 2020, ora: 14:40

Turcia elimină vizele pentru cetăţenii mai multor state europene

Turcia elimină vizele pentru cetăţenii mai multor state europene

 Ministerul de Externe de la Ankara a anunţat joi eliminarea vizelor pentru cetăţenii mai multor state din Uniunea Europeană - Austria, Belgia, Olanda, Spania şi Polonia - şi pentru britanici, transmite Reuters. Măsura se aplică din 2 martie celor care doresc să viziteze Turcia...

( ) Citeşte tot articolul

Actualitate 20 Februarie 2020, ora: 14:12

Coreea de Sud anunță primul deces provocat de coronavirus

Coreea de Sud anunță primul deces provocat de coronavirus

Coreea de Sud a anunţat miercuri primul deces din această ţară al unei persoane infectate cu noul coronavirus şi 22 de cazuri noi, numărul total al persoanelor infectate ajungând la 104, informează joi Reuters. Cauza exactă a decesului este în curs de investigare, a...

( ) Citeşte tot articolul

Actualitate 20 Februarie 2020, ora: 13:40 de Mihaela Culcinschi

Toți angajații Stației de Irigare Briceni au acționat întreprinderea în judecată

Toți angajații Stației de Irigare Briceni au acționat întreprinderea în judecată

Circa 20 dintre cei 72 de angajați ai Stației de Irigare Briceni și-au primit doar parțial salariile pentru anul 2019. 

( ) Citeşte tot articolul

Actualitate 20 Februarie 2020, ora: 13:31

Valerii Klimenko bate alarma în legătură cu un prejudiciu de 4,2 mil. lei cauzat bugetului municipal

Valerii Klimenko bate alarma în legătură cu un prejudiciu de 4,2 mil. lei cauzat bugetului municipal

Bugetul Chișinăului a fost prejudiciat cu 4,2 milioane de lei urmare a abuzurilor consilierului socialist Vasilii Chirtoca. Declarația a fost făcută de Valeri Klimenko, consilier din partea Partidului „ȘOR”, la ședința Consiliului Municipal Chișinău. Acesta a atras atenția...

( ) Citeşte tot articolul

Actualitate 20 Februarie 2020, ora: 13:08

ULTIMA ORĂ / Alertă cu bombă la Veranda Mall: Oamenii sunt evacuați

ULTIMA ORĂ / Alertă cu bombă la Veranda Mall: Oamenii sunt evacuați

Oamenii au fost evacuați din Veranda Mall, din zona Obor, după o alertă cu bombă. Poliția și echipa pirotehnică a SRI se află la fața locului.

( ) Citeşte tot articolul

Actualitate 20 Februarie 2020, ora: 12:49

Peste 700 de tone de deşeuri textile, aduse ilegal din Italia, au fost descoperite în două sate din Bihor / FOTO

Peste 700 de tone de deşeuri textile, aduse ilegal din Italia, au fost descoperite în două sate din Bihor / FOTO

Peste 700 de tone de deşeuri importate din Italia au fost descoperite abandonate în două depozite candestine din Vadu Crişului şi Ineu de Criş. Potrivit şefului Comisariatului Judeţean al Gărzii de Mediu Bihor, Mihai Togor, este vorba despre "deşeuri nepericuloase de...

( ) Citeşte tot articolul

Actualitate 20 Februarie 2020, ora: 12:41

Sfaturi și soluții pentru îngrijirea mâinilor uscate

Sfaturi și soluții pentru îngrijirea mâinilor uscate

Deși nu este o afecțiune periculoasă, poate fi una foarte iritantă. În cele mai multe cazuri, mâinile uscate sunt cauzate de condițiile de mediu. Vremea, de exemplu, poate usca mâinile. Spălarea frecventă a mâinilor, expunerea la substanțe chimice și anumite...

( ) Citeşte tot articolul

Actualitate 20 Februarie 2020, ora: 12:36

Supa ANTIBIOTIC care te scapă de răceală

Supa ANTIBIOTIC care te scapă de răceală

Considerat unul dintre cele mai puternice alimente sănătoase cu acțiune detoxifiantă, usturoiul este un adevărat aliat al sănătății tale. Cu usturoi poți face o supă care îți susține imunitatea și reglează tranzitul intestinal.

( ) Citeşte tot articolul

Istorie 20 Februarie 2020, ora: 12:00 de Iurie Colesnic

(În culisele istoriei) PRIMUL MINISTRU DE EXTERNE AL REPUBLICII MOLDOVENEŞTI

(În culisele istoriei) PRIMUL MINISTRU DE EXTERNE AL REPUBLICII MOLDOVENEŞTI Din editia print

Părintele naţionalismului din Basarabia e considerat Ion Pelivan.  

( ) Citeşte tot articolul

Actualitate 20 Februarie 2020, ora: 11:46

Proteste în toată țara. Membrii și simpatizanții Partidului „ȘOR” cer majorarea pensiilor

Proteste în toată țara. Membrii și simpatizanții Partidului „ȘOR” cer majorarea pensiilor

Peste șase mii de persoane au protestat în această dimineață împotriva guvernării socialiste criticând atitudinea acesteia în contextul ajustării pensiilor, pe care oamenii le califică drept antisociale. Acțiunile de protest, desfășurate în toate orașele...

( ) Citeşte tot articolul

Actualitate 20 Februarie 2020, ora: 11:46

40% din posesorii de autovehicule nu achită taxa rutieră și respectiv nu efectuează revizia tehnică a unității de transport

40% din posesorii de autovehicule nu achită taxa rutieră și respectiv nu efectuează revizia tehnică a unității de transport

Ratările Bugetelor locale de la evaziunea fiscală a posesorilor de automobile în anul 2020 vor fi de circa 500 milioane lei. Astfel, Primăriile și autoritățile raionale vor aloca pentru întreținerea și reparația drumurilor locale 750 milioane lei în loc de 1,2 miliarde...

( ) Citeşte tot articolul

Actualitate 20 Februarie 2020, ora: 11:44

Doi prieteni de pahar s-au luat la bătaie cu ciocanul și cuțitul, la OCNIȚA. Unul mort, altul reținut

Doi prieteni de pahar s-au luat la bătaie cu ciocanul și cuțitul, la OCNIȚA. Unul mort, altul reținut

Un tânăr a ajuns pe mâna poliției, după ce și-a ucis colegul de pahar. Crima a avut loc noaptea trecută, în jurul orei 22:00, în orașul Ocnița. Potrivit poliției locale, victima s-a dovedit a fi un bărbat în vârstă de 46 de ani. Acesta a fost ucis...

( ) Citeşte tot articolul

Actualitate 20 Februarie 2020, ora: 11:37

Suicid la DURLEȘTI / Un bărbat de 58 de ani s-ar fi împușcat în cap cu arma sa de foc

Suicid la DURLEȘTI / Un bărbat de 58 de ani s-ar fi împușcat în cap cu arma sa de foc

 Un bărbat de 58 de ani s-ar fi împușcat din arma pe care o deținea legal.

( ) Citeşte tot articolul
Current tier / breakpoint: xs sm md lg xl (= visible only on this breakpoint)

.hidden-xs-down .hidden-sm-down .hidden-md-down .hidden-lg-down

.hidden-xs-up .hidden-sm-up .hidden-md-up .hidden-lg-up .hidden-xl

.hidden-xs (only) .hidden-sm (only) .hidden-md (only) .hidden-lg (only) .hidden-xl (only)