Astăzi 19 Septembrie 2019, Joi - Ultima actualizare la 18 Septembrie 2019
Abonamente

Interviu 8 August 2012, ora 08:44

Mariana Harjevschi: „Cam tot ce mi-am dorit s-a împlinit până acum în viaţa mea...”

Marime Font

Foto: Ramin Mazur

Este directoarea Bibliotecii Publice de Drept, filială a Bibliotecii Municipale „B.P. Hasdeu” şi e un nume foarte cunoscut în mediul juriştilor, inclusiv al studenţilor de la facultăţile de Drept, pe care îi scoate întotdeauna din situaţiile dificile. 

Mai ales la examene, când le oferă cartea potrivită la timpul potrivit. Şi, deşi la 35 de ani mai e celibatară, Mariana crede în destinul ei, care se împlineşte încet, dar sigur. Optimismul şi starea ei de spirit sunt alimentate de contactul permanent cu oamenii, dar nu în ultimul rând, de cărţile printre care îşi trăieşte viaţa.

- Dragă Mariana, faci carieră în domeniul tău deja mai bine de zece ani. Dar cât de mult te gândeşti la viaţa personală?
- În activitatea mea de zi cu zi încerc să fac loc şi pentru viaţa personală... Citesc literatură artistică, gătesc ceva la bucătărie, vizionez un film ori ies la o cafea cu prietenele să mai discutăm de-ale noastre.


- Cu prietenele? Să înţeleg că e criză de bărbaţi în Moldova...
- Nu chiar criză. Am în jurul meu foarte multe persoane inteligente. Îmi doresc şi eu, ca toate fetele, o familie, dar... aşa s-au aranjat pe moment stelele că nu am întâlnit persoana cu care să-mi leg destinul.

- A-şi găsi perechea potrivită este sau nu o problemă pentru tinerii din Chişinău?
- Este. Deşi multe depind uneori de tine însăţi. În ceea ce mă priveşte, unii mi-au spus-o verde în ochi, alţii mai pe ocolite, că aş ţine prea mult la munca mea. Nu cred că au dreptate în totalitate. Nu zic, îmi place succesul profesional, ador ceea ce fac şi nu mi-aş dori ca în viaţa de familie viitorul soţ să-mi pună condiţia: eu sau serviciul. Dar totdeauna am fost sigură că-mi voi face o familie şi voi avea un alt statut decât cel de celibatară. O femeie modernă ştie să împace cariera şi familia.

- Tu, deocamdată, ţi-ai concentrat energia pe acest proiect, care se numeşte Biblioteca Publică de Drept. Cum te simţi aici, pe post de directoare?
- Am depus în el foarte mult suflet. Prin anul 2000, lucrând la Biblioteca Municipală „B.P. Hasdeu”, am primit o sarcină de la directoarea Lidia Kulikovski - să scriu un proiect care ar avea drept grup-ţintă comunitatea juridică şi, în general, cititorul din capitală, interesat de informaţia legislativă. L-am scris, iar Fundaţia Soros-Moldova a acceptat să-l finanţeze. Biblioteca propriu-zisă a fost deschisă în anul 2001, pe 24 mai. Finanţatorii au văzut în Biblioteca Municipală „B.P. Hasdeu” o instituţie care poate asigura durabilitatea proiectului. Iniţial am fost subvenţionaţi de Fundaţia Soros-Moldova timp de trei ani, apoi au extins până la opt ani. În prezent suntem finanţaţi de Consiliul municipal Chişinău.

- Cine sunt beneficiarii voştri? 90 la sută ar trebui să fie jurişti...
- Eu aş zice că 80 la sută fac parte din comunitatea juridică. Ne dorim să aibă acces la informaţia noastră toţi cetăţenii. Aici vin în mod special studenţii facultăţilor de Drept, dar şi avocaţi, judecători, cadre didactice. Vine şi cetăţeanul de rând, el de asemenea face parte din grupul nostru ţintă, întrucât avem în vedere şi doleanţele sale atunci când facem achiziţii de carte. Apoi, foarte mulţi ne vizitează din simpla curiozitate de a citi literalmente ce spune o lege sau alta.

- Biblioteca are şi nişte consultanţi, în acest sens, care să le tălmăcească legile?
- Nu avem asemenea servicii, dar soluţia pe care o oferim noi sunt lecţiile publice. Când observăm că cititorii se interesează de anumite subiecte, căutăm un finanţator care să ne ajute să organizăm asemenea lecţii. Au fost mai multe, despre sistemul de pensii, asistenţa socială a persoanelor defavorizate, despre condiţiile de admisibilitate la CEDO, protecţia pacientului. De obicei, invităm experţi care îşi cunosc domeniul din interior.


Foto: Ramin Mazur

- Câteva cifre, date, care vorbesc despre Biblioteca Publică de Drept...
- Dispunem în prezent de circa 16 mii de exemplare de carte. Anual, abonăm 50-52 de titluri de reviste de specialitate în limbile română, franceză, engleză şi rusă. Printre utilizatorii noştri sunt şi instituţiile de stat - adesea primim solicitări din partea Curţii Constituţionale sau a Curţii Supreme de Justiţie, din partea unor comisii parlamentare care examinează juridic o anumită problemă. Apropo, şi unii deputaţi lucrează în sălile noastre de lectură, se documentează înainte de elaborarea unor legi.

- Ce i-ar mai trebui acestei biblioteci ca să te mulţumească?
- Conceptul de bibliotecă modernă presupune ca aceasta să fie nu doar o colecţie de cărţi, ci un spaţiu care te invită la studiu. Mi-aş dori extinderea spaţiului, pentru că reuşim să achiziţionăm carte în fiecare an şi riscăm să devenim neîncăpători. Vrem mai multe calculatoare, ne gândim şi la modernizarea serviciilor. Am citit undeva că în Germania cititorilor li se permite să lucreze în bibliotecă şi pe timp de noapte. Personalul bibliotecii nu este prezent, dar cărţile sunt supravegheate de camerele video. Tu, ca cititor, dacă ai nevoie să lucrezi noaptea, trebuie să termini o lucrare la timp, vii la bibliotecă, deschizi uşa cu cardul şi o încui când pleci. Mi-ar plăcea să existe ceva similar şi la Chişinău.

- Nu vrei să ne povesteşti câte ceva despre cele câteva diplome, expuse în cabinetul tău?
- Acesta e certificatul pe care l-am obţinut în urma absolvirii unui program de studiu, finanţat de Guvernul SUA. A fost o stagiere de un an în cadrul Universităţii Indiana din oraşul Bloogmington. Iar după ce m-am întors din America m-am implicat în mai multe activităţi de promovare a experienţei acumulate în SUA şi mi-a fost acordată o diplomă din partea Asociaţiei absolvenţilor programelor SUA.

- America e ţara tuturor posibilităţilor, dar ce îi poate oferi Chişinăul unui tânăr bine instruit, dornic să fie fericit?
- Poate că Chişinăul nu-ţi oferă ceea ce ar putea să-ţi dea Parisul sau Roma, dar întotdeauna trebuie să porneşti de la ideea că lucrurile cele mai valoroase se află în interiorul tău, nu în exterior.


Foto: Ramin Mazur

- Ai privit cumva, recent, filmul „Secretul”? Şi acolo se menţionează acelaşi lucru...
- Păi toată literatura de dezvoltare personală, cu care se delectează publicul modern, face trimitere la acest film. L-am privit de mai multe ori. Nu am ajuns să mă ghidez de tehnicile pe care le recomandă, dar am fost de acord cu ideile pe care le promovează. Dacă vă amintiţi, există în film un episod în care cineva povesteşte că îşi dorea foarte mult o casă frumoasă şi, undeva, într-o revistă, a găsit poza casei la care visa. A decupat-o şi a lipit-o în biroul său, pentru ca în fiecare zi s-o poată admira. Ei bine, timpul a trecut, iar peste cinci ani, când trebuia să se mute din apartamentul său, a dat printre alte lucruri de acea poză şi s-a cutremurat: casa în care el se muta arăta întocmai ca şi cea din fotografie.

- Şi ce concluzie ar trebui să tragem de aici?
- Informaţia se transmite prin timp. Apropo, ceva similar mi s-a întâmplat şi mie. Eu întotdeauna mi-am dorit să învăţ în Statele Unite ale Americii. Eram încă la liceu prin 1992, când am participat la un concurs şi nu l-am trecut. Dar nu am renunţat la vis, ştiam că va veni o zi când voi pleca în State la studii. Prin 1995 eram deja la facultate, am aplicat iarăşi, şi tot fără succes. Atunci, am scris o scrisoare la Universitatea Indiana din oraşul Bloogmington. Aflasem că aceasta era una din primele în top printre instituţiile de învăţământ american. Şi am dorit să aflu condiţiile de admitere. Am primit în scurt timp o mapă întreagă cu materiale. Le-am studiat, apoi am aşteptat o altă ocazie. Şi peste aproape zece ani, în 2004, am reuşit să obţin o bursă de stagiere în SUA. Ajung la Washington, încă nu ştiam la care universitate voi fi repartizată, şi ce credeţi? Aflu abia aici că voi face stagierea la Universitatea Indiana din oraşul Bloogmington! Adică, exact la universitatea unde voiam să învăţ cu zece ani în urmă. Este cel mai elocvent exemplu că informaţia se transmite în timp. Am privit filmul „The Secret” mult mai târziu, prin 2008, şi el mi-a confirmat acelaşi lucru: da, informaţia se transmite în timp.

- Crezi în astfel de coincidenţe?
- De fapt, în viaţa mea s-au întâmplat mai multe coincidenţe. Taică-meu totdeauna visa ca eu să fac Dreptul... Şi iată că nu am făcut Dreptul, dar lucrez în acest domeniu... Personal, mi-am dorit să locuiesc într-o casă la sol, nu la etaj. Şi locuiesc într-o astfel de casă. Deci, cam tot ce mi-am dorit s-a împlinit până acum în viaţa mea. De aceea sunt calmă şi sunt sigură că şi celelalte lucruri se vor împlini la timpul lor.

- Şi de aceea singurătatea nu te sperie?
- Nu mă sperie, dar îmi displace. Încerc să-mi umplu timpul liber cu lucruri frumoase: citesc, ascult muzică, îmi vizitez părinţii, fraţii, prietenii... Ultima carte pe care am citit-o a fost Umberto Eco, Jean-Claude Carrière - Nu speraţi că veţi scăpa de cărţi: Convorbiri moderate de Jean-Philippe de Tonnac.

- Ce ţi-a plăcut în această carte?
- Mai multe. De exemplu, Jean-Philippe de Tonnac îl întreabă pe Umberto Eco la ce îi foloseşte faptul că este un erudit. „Ce vă ajută că ştiţi anul naşterii şi morţii lui Napoleon?”. Iar răspunsul e: „Da, nu mă ajută cu nimic în viaţa de zi cu zi, dar îmi dă în schimb o autonomie intelectuală”. Şi are mare dreptate. Atunci când cunoşti mai multe, ai o siguranţă personală mai mare, mai multă încredere în tine. Şi asta te conduce spre succes...


Timpul Suplimentul Femeia


Un articol de:
 Urmărește știrile Timpul.md pe Telegram
loading...
blog comments powered by Disqus

Din aceeaşi secţiune

Cele mai noi ştiri de azi

Actualitate 18 Septembrie 2019, ora: 17:29

VIDEO / Octavian Țîcu candidează la funcția de primar al Chișinăului și a părăsit fracțiunea PPDA

VIDEO / Octavian Țîcu candidează la funcția de primar al Chișinăului și a părăsit fracțiunea PPDA

Deputatul Octavian Țîcu a decis să candideze la șefia capitalei și a făcut un apel către partidele de dreapta, îndemnându-le să-și unească forțele, pentru a nu admite ca fotoliul de primar al Chișinăului să fie ocupat de socialistul Ion Ceban.

( ) Citeşte tot articolul

Actualitate 18 Septembrie 2019, ora: 17:21

Dumitru Țîra este candidatul PPEM pentru funcția de primar general al municipiului Chișinău

Dumitru Țîra este candidatul PPEM pentru funcția de primar general al municipiului Chișinău

Dumitru Țîra candidează pentru funcția de primar general al capitalei! Actele pentru înregistrarea în cursă au fost depuse astăzi la Consiliul electoral de circumscripție Chișinău. 

( ) Citeşte tot articolul

Actualitate 18 Septembrie 2019, ora: 17:19

CNA şi procurorii anticorupţie au aplicat sechestre în valoare de cca 364 de milioane de lei în dosarul fraudei bancare şi au ridicat 11 automobile de lux

CNA şi procurorii anticorupţie au aplicat sechestre în valoare de cca 364 de milioane de lei în dosarul fraudei bancare şi au ridicat 11 automobile de lux

Centrul Naţional Anticorupţie, prin intermediul Agenţiei de recuperare a bunurilor infracţionale (ARBI), şi procurorii anticorupţie au aplicat zilele acestea sechestre în valoare de cca 364 de milioane de lei în dosarele fraudei bancare. Printre bunurile indisponibilizate sunt...

( ) Citeşte tot articolul

Actualitate 18 Septembrie 2019, ora: 15:23

HIV - simptome, transmitere, diagnostic, tratament

HIV - simptome, transmitere, diagnostic, tratament

Cand auzim cuvintele HIV sau SIDA, deschidem ochii mari si suntem foarte precauti. Toti stim cat de grav este sa ai acest virus, dar oare suntem bine informati despre cum putem preveni aceste situatii sau care sunt caile de transmitere? In realitate, chiar si azi, cand medicina a evoluat atat...

( ) Citeşte tot articolul

Actualitate 18 Septembrie 2019, ora: 14:47

3 sandwichuri sănătoase, perfecte pentru pachetul de la muncă

3 sandwichuri sănătoase, perfecte pentru pachetul de la muncă

Ai ramas in pana de idei si nu mai stii ce sa iti pui in pachetul pe care il iei a doua zi la munca? Incearca niste sandwichuri numai bune de savurat in pauza de pranz. usor de preparat si facute din ingrediente alese cu grija, de tine, pentru a te bucura de o masa savuroasa. Inspira-te din...

( ) Citeşte tot articolul

Actualitate 18 Septembrie 2019, ora: 13:11

RM a fost condamnată la CEDO, alături de Rusia, pentru că a predat persoane miliției transnistrene

RM a fost condamnată la CEDO, alături de Rusia, pentru că a predat persoane miliției transnistrene

Curtea Europeană pentru Drepturile Omului a făcut publice în data de 17 septembrie 2019, două hotărâri în care au recunoscut Republica Moldova și Federația Rusă vinovate de violarea dreptului de a nu fi supus torturii și tratamentelor inumane, precum și dreptului la...

( ) Citeşte tot articolul

Actualitate 18 Septembrie 2019, ora: 12:47

Popșoi le ține lecții politice lui Țîcu, Reniță și Carp / „Sunt oameni liberi, dar opiniile separate nu-și au rostul”

Popșoi le ține lecții politice lui Țîcu, Reniță și Carp / „Sunt oameni liberi, dar opiniile separate nu-și au rostul”

Vicepreședintele Partidului Acțiune și Solidaritate (PAS), Mihai Popșoi, recunoaște că în interiorul Blocului „ACUM” sunt deputați care au opinii separate în ceea ce privește unele aspecte ale cooperării cu PSRM. Acesta spune că, în unele situații, aceste...

( ) Citeşte tot articolul

Actualitate 18 Septembrie 2019, ora: 12:25

Separarea puterii în stat a coaliției ACUM-PSRM /// Legislativul îi cheamă pe Harunjen și Cavcaliul la AUDIERI

Separarea puterii în stat a coaliției ACUM-PSRM /// Legislativul îi cheamă pe Harunjen și Cavcaliul la AUDIERI

Comisia parlamentară de anchetă pentru elucidarea circumstanțelor privind tentativa de puci anticonstituțional întreprinsă de Partidul Democrat se convoacă în ședință pe 20 septembrie. Membrii comisiei i-au invitat la audieri pe mai mulți foști funcționari, dar și pe...

( ) Citeşte tot articolul

Actualitate 18 Septembrie 2019, ora: 11:28

Vizită eșuată în SUA /// Maia Sandu RATEAZĂ DIN NOU întrevederea cu Mike Pompeo

Vizită eșuată în SUA /// Maia Sandu RATEAZĂ DIN NOU întrevederea cu Mike Pompeo

Maia Sandu nu se mai vede cu secretarul de stat al SUA, Mike Pompeo, deși acest lucru a fost promis de Guvern. În agenda publicată pe pagina Departamentului de Stat al Statelor Unite se anunță că Pompeo se va afla în aceste zile în Arabia Saudită și Emiratele Arabe Unite.

( ) Citeşte tot articolul

Actualitate 18 Septembrie 2019, ora: 10:45

Cele 8 reorganizări teritoriale ale României din ultima sută de ani. Ponta propune o a noua

Cele 8 reorganizări teritoriale ale României din ultima sută de ani. Ponta propune o a noua

În decembrie 1918, stăteam așa: Transilvania avea 25 de comitate şi comune, Bucovina- 11 căpitănii fără personalitate juridică, Basarabia avea opt judeţe divizate în ocoale (gubernii), iar Vechiul Regat era împărțit în 37 de județe. De atunci, țara noastră a...

( ) Citeşte tot articolul

Actualitate 18 Septembrie 2019, ora: 10:28

O regiune din Italia oferă o sumă uriașă oricui vrea să se mute aici. Condiția impusă

O regiune din Italia oferă o sumă uriașă oricui vrea să se mute aici. Condiția impusă

O regiune subpopulată din Italia a anunțat că va oferi peste 25.000 de euro oamenilor dispuși să se mute într-unul din cele 106 de sate, într-un efort de a „resuscita” comunitățile respective.

( ) Citeşte tot articolul

Actualitate 18 Septembrie 2019, ora: 10:19

Un pretendent la șefia capitalei a făcut un masterat care a costat peste 45 de mii de euro: „Mi-am dat seama că nu e suficient ceea ce fac”

Un pretendent la șefia capitalei a făcut un masterat care a costat peste 45 de mii de euro: „Mi-am dat seama că nu e suficient ceea ce fac”

Candidatul la funcția de Primar al mun. Chișinău, Victor Chironda, a luat decizia de a candida la funcția de primar al municipiului Chișinău după aproape un an de analiză și cântărire a tuturor argumentelor „pro” și „contra”.

( ) Citeşte tot articolul

Actualitate 18 Septembrie 2019, ora: 10:06

Vladimir Cebotari este candidatul PDM la funcția de primar general al municipiului Chișinău

Vladimir Cebotari este candidatul PDM la funcția de primar general al municipiului Chișinău

Vladimir Cebotari va depune documentele pentru înregistrarea în alegeri la Comisia Electorală de Circumscripție Chișinău joi, 19 septembrie.

( ) Citeşte tot articolul

Actualitate 18 Septembrie 2019, ora: 09:57

Eugen Tomac, semnal de ALARMĂ în plenul Parlamentului European: Situația românilor din Transnistria este DISPERATĂ din cauza Rusiei. Cer UE un raport asupra acestei spețe

Eugen Tomac, semnal de ALARMĂ în plenul Parlamentului European: Situația românilor din Transnistria este DISPERATĂ din cauza Rusiei. Cer UE un raport asupra acestei spețe

Eurodeputatul Eugen Tomac afirmat luni, în plenul Parlamentului European, că Rusia practică „un export de frică și divizare” în regiunea transnistreană. Astfel, președintele PMP a tras un semnal de alarmă referitor la „situația disperată a...

( ) Citeşte tot articolul

Actualitate 18 Septembrie 2019, ora: 09:36

Zeci de răniţi, majoritatea copii, într-un accident rutier din Italia

Zeci de răniţi, majoritatea copii, într-un accident rutier din Italia

Aproximativ 30 de persoane au fost rănite după ce un autobuz de transport public a ieşit de pe carosabil, în centrul Italiei, informează Mediafax citând presa italiană. Accidentul a avut loc marţi după-amiază pe un drum provincial, între localităţile Spoltore...

( ) Citeşte tot articolul

Actualitate 18 Septembrie 2019, ora: 08:50

Procurorul General al Guvernului ACUM-PSRM / Un deputat din alianță insistă că nu este nevoie pe separarea puterii în stat

Procurorul General al Guvernului ACUM-PSRM / Un deputat din alianță insistă că nu este nevoie pe separarea puterii în stat

Guvernul Maiei Sandu trebuie să se implice în selectarea candidaturii pentru funcția de procuror general pentru că Consiliul Superior al Procurorilor nu are credibilitate. Declarația aparține dlui Litvinenco, deputat din blocul ACUM și a fost făcută la emisiunea „Politica...

( ) Citeşte tot articolul

Actualitate 18 Septembrie 2019, ora: 08:40

Rusia ridică vizele pentru cetățenii din 53 de țări, inclusiv România. Ce regiune poate fi vizitată doar cu viza electronică

Rusia ridică vizele pentru cetățenii din 53 de țări, inclusiv România. Ce regiune poate fi vizitată doar cu viza electronică

Turiștii și oamenii de afaceri din 53 de țări vor putea vizita Stankt Petersburg doar în baza unei vize electronice simplificate, care va intra în vigoare în această toamnă.

( ) Citeşte tot articolul

Actualitate 18 Septembrie 2019, ora: 08:39

PCRM nu va înainta un candidat pentru fotoliul de primar al municipiului Chișinău

PCRM nu va înainta un candidat pentru fotoliul de primar al municipiului Chișinău

PCRM a prezentat Lista de candidați la funcțiile de consilieri în Consiliul Municipal Chișinău

( ) Citeşte tot articolul

Actualitate 18 Septembrie 2019, ora: 08:30

OSCE este îngrijorată de ancheta Procuraturii R. Moldova împotriva șefului agenției Sputnik, Vladimir Novosadiuk

OSCE este îngrijorată de ancheta Procuraturii R. Moldova împotriva șefului agenției Sputnik, Vladimir Novosadiuk

Vladimir Novosadiuk este suspectat de implicarea într-un caz de fraude și spălare de bani în cazul „jafului secolului” prin structurile omului de afaceri Ilan Shor.

( ) Citeşte tot articolul

Horoscop 18 Septembrie 2019, ora: 08:26

HOROSCOP ZILNIC: HOROSCOPUL ZILEI DE 18 SEPTEMBRIE 2019. TAURII SE POT ÎNDRĂGOSTI

HOROSCOP ZILNIC: HOROSCOPUL ZILEI DE 18 SEPTEMBRIE 2019. TAURII SE POT ÎNDRĂGOSTI

Horoscopul zilei de 18 septembrie 2019 aduce previziuni astrale pentru zodiile Berbec, Taur, Gemeni, Rac, Leu, Fecioară, Balanță, Scorpion, Săgetător, Capricorn, Vărsător, Pești. Horoscopul zilnic pentru 18 septembrie 2019 vine cu sfaturi pentru toate zodiile. Horoscopul zilnic pentru 18...

( ) Citeşte tot articolul

Istorie 18 Septembrie 2019, ora: 06:00 de Ion Macovei

Eminescu pe care îl știm mai puțin

Eminescu pe care îl știm mai puțin Din editia print

Viața lui Mihai Eminescu a fost bântuită de lipsuri, muncă grea și dezamăgiri în viața personală. 

( ) Citeşte tot articolul

Actualitate 18 Septembrie 2019, ora: 04:48

De ce ar trebui sa consumi mai des ceai. Cercetatorii au descoperit un nou beneficiu al acestei bauturi

De ce ar trebui sa consumi mai des ceai. Cercetatorii au descoperit un nou beneficiu al acestei bauturi

Ceaiul a fost subiectul multor cercetari care au scos la iveala nenumarate beneficii ale acestei bauturi: ajuta la diferite boli, precum cancer, diabet, afectiuni cardiovasculare, dar are si calitati microbiene. Iar acum oamenii de stiinta au descoperit un nou beneficiu al ceaiurilor.

( ) Citeşte tot articolul

Culinar.md 18 Septembrie 2019, ora: 04:25

(REȚETA ZILEI) Mâncare de gutui cu pui

(REȚETA ZILEI) Mâncare de gutui cu pui

Asocierea dintre fructe şi carne este una ingeniosă. Încearcă această reţetă, cu siguranţă o vei repeta.

( ) Citeşte tot articolul

Actualitate 18 Septembrie 2019, ora: 00:31

Seinfeld vine pe Netflix

Seinfeld vine pe Netflix

 A fost o oarecare tristețe la început de toamnă când Netflix n-a mai avut drept de difuzare pentru Friends. Toamna a devenit însă veselă din nou cu vestea că Seinfeld ajunge pe platforma de streaming. Toate 180 de episoade. La mai bine de 30 de ani de la debut. Poate...

( ) Citeşte tot articolul
Current tier / breakpoint: xs sm md lg xl (= visible only on this breakpoint)

.hidden-xs-down .hidden-sm-down .hidden-md-down .hidden-lg-down

.hidden-xs-up .hidden-sm-up .hidden-md-up .hidden-lg-up .hidden-xl

.hidden-xs (only) .hidden-sm (only) .hidden-md (only) .hidden-lg (only) .hidden-xl (only)