Astăzi 2 Iunie 2020, Marţi - Ultima actualizare la 1 Iunie 2020
Abonamente

Actualitate 31 Martie 2017, ora 10:06    Din editia print

Marțienii din recensământul anului 2014

Marime Font

Timp de doi ani, Biroul Național de Statistică a fost sub lupa atât a societății civile, cât și a guvernanților. Toată lumea striga într-un glas ca rezultatele recensământului să fie publicate cât mai curând. Chiar dacă astăzi, vineri, 31 martie, urmează ca datele să fie publicate, statisticienii pun la îndoială veridicitatea rezultatelor, iar Mișcarea Civică „Tinerii Moldovei” declară că procesul de recenzare fraudat și numărul cetățenilor declarați români este cu mult mai mare decât ar susține BNS.

Potrivit directorului general al Biroului Național de Statistică, Vitalie Valcov, una din cauzele ce a dus la întârzierea prelucrării datelor și publicării rezultatelor recensământului este lipsa banilor, dar și problemele de ordin managerial. „Una din cauze a ținut mai mult de partea tehnică și anume de programul care trebuia să introducă datele din chestionare. Apoi au fost probleme de ordin managerial – că nu s-a reușit efectuarea tenderului pentru a identifica compania care va elabora acest soft, chiar dacă bani erau. Ulterior, în 2014 nu erau finanțe. În acest cerc vicios am fost doi ani. Apoi, dacă vă aduceți bine aminte, am avut o perindare de guverne. Am avut trei guverne în acel an și cum majoritatea membrilor Guvernului împreună cu prim-ministrul fac parte din Comisia Națională pentru Recensământul Populației și al Locuințelor, respectiv nu am avut acel suport politic din partea Guvernului pentru a realiza activitățile din planul de acțiuni. Între timp a fost și devalorizarea leului față de dolar și acel soft care trebuia procurat, inclusiv și alte lucruri de care noi avusesem nevoie, costau mult mai mult. Odată ce nu s-au identificat și definit sursele de finanțare, evident că noi am intrat în colaps”, a declarat statisticianul în cadrul clubului de presă din 24 martie.

Chiar dacă directorul Biroului Național de Statistică recunoaște că recenzorii nu au fost instruiți la cel mai înalt nivel, chiar dacă organizarea recensământului a fost deficientă, a fost o insuficientă campania informativă pre-recensământ. Funcționarul susține că rezultatele vor putea fi utilizare pentru efectuarea politicilor, pentru monitorizarea și evaluarea impactului lor. „Alte date statistice nu sunt și acest bun public trebuie utilizat la maximum”, spune Vitalie Valcov.

Confuzia directorului Biroului Național de Statistică

Despre confuzia din chestionar cu privire la apartenența etnică și la naționalitate, funcționarul Vitalie Valcov spune că ei nu au inventat bicicleta. „Este un manual de câteva sute de pagini cu recomandări pe care noi le-am urmat cu strictețe. Sunt grupuri de experți de nivel înalt care lucrează și se convoacă periodic o dată la doi ani și vin cu schimbări, îmbunătățiri. În respectivele recomandări sunt incluse detalieri despre cum întrebările trebuie puse, formulate, colectate răspunsurile. Există o bază de întrebări care trebuie să fie prezente obligatoriu, altele aleatorii sau puse la necesitatea fiecărei țări în parte. Evident că și această chestiune privind apartenența etnică nu putea să nu fie inclusă, cu toate că sunt țări care nu cercetează acest lucru.

Loading...


Multe persoane înțeleg diferit ce înțelegem noi noțiunea de apartenență etnică. Astfel, la propunerea experților am lăsat și naționalitatea prin semnul ortografic – bară. Același lucru s-a întâmplat în anul 2004 când noi am fost nevoiți să fie păstrată această „naționalitate”, fiindcă multe persoane în etate nu înțelegeau ce înseamnă apartenență etnică. Așa este situația”.

Totuși, jurnaliștii au insistat la acest aspect și l-au întrebat pe funcționar la care întrebare va fi fixat răspunsul – la apartenența etnică sau la naționalitate.

„Recenzorii au pus întrebarea și oamenii au răspuns așa cum au înțeles ei. Oamenii s-au identificat după cum simt ei și așa s-a scris în chestionar. Noi la prelucrarea datelor am fixat așa cum a fost scris. Spre exemplu, dacă ne spune că omul este marțian, așa și fixăm. Nu putem să-l influențăm, chiar dacă nu există așa naționalitate sau apartenență etnică. El avea acest drept și noi am fost obligați să scriem orice ne spune, chiar dacă se identifică ca elf, prinț sau cenușăreasă. La sfârșitul chestionarului persoana recenzată și-a pus semnătura și confirmă că a fost corect în toate răspunsurile. Aceasta este garanția lui, dar și a noastră”, a declarat Vitalie Valcov, directorul general BNS.

Apartenența etnică = totalitate a trăsăturilor culturale, istorice, psihice etc. ce caracterizează o comunitate umană distinctă, constituită într-un spațiu geografic determinat.

Naționalitate = apartenența unei persoane la o anumită națiune; cetățenie.

(Conform Noului Dicționar Universal al Limbii Române, Editura Litera Internațional, 2006)

O parte considerabilă a societății a rămas nerecenzată

Doru Petruți, directorul Institutului de Marketing și Sondaje „IMAS” mărturisește că subiectul este nul ca importanță, indiferent de rezultat. „Inclusiv autoritățile au recunoscut și recunosc și acum deficiențele majore în derularea acestui recensământ. Ce relevanță mai au datele care rezultă în urma unui proces prost organizat și care a lăsat nerecenzată o parte considerabilă a societății? Ce sens mai au aceste discuții atâta timp cât la capătul procesului am introdus o materie primă stricată, neperformantă, alterată extrem de mult? Acum autoritățile se străduiesc să ne convingă că ceea ce rezultă e un produs bun de mâncat și să avem încredere în asta?”, se întreabă statisticianul.

„Ponderea românilor iarăși va crește”

Mihai Bologan, doctor în economie, specialitatea Statistică, director executiv iData își amintește de problema apartenenței etnice și a naționalității încă de la Recensământul Populației din 2004. „Țin minte situația hilară când au fost prezentate rezultatele precedentului recensământ. Atunci s-a vehiculat că „ponderea românilor a crescut de 21 de ori”, adică de la 0.1% la 2.1%, în timp ce persoanele care s-au identificat ca români nu sunt diferite din punct de vedere etnic decât cei care s-au declarat moldoveni. Există unele recomandări statistice internaționale care stipulează că o persoană se poate autoidentifica cum dorește, de exemplu „Extraterestru de pe Centaurus”, iar recenzorul este obligat să scrie în formular exact așa cum i-a spus persoana. Din acest punct de vedere, populația a fost liberă să se identifice drept român, moldovean, bălțean, colonițean sau cum dorește ea. Totuși, din perspectiva analizei datelor, aceste delimitări artificiale creează confuzii, deoarece vorbim despre același grup etnic, care se autoidentifică în mod diferit. N-o să mă mir dacă ponderea românilor iarăși va crește, conform datelor Recensământului Populației și Locuințelor din 2014”.

„Trebuie să privim recensământul ca o colecție de informații, care poate fi utilizată pentru anumite scopuri exacte. E o fotografie a societății la un moment dat. Respectiv, fotografia ar putea fi mai reușită și mai puțin reușită, dar de multe ori e mai bine să fie decât să lipsească. S-a discutat foarte mult despre problemele cu care s-a confruntat Recensământul Populației și Locuințelor (RPL) 2014. Pe 31 martie 2017 vom afla primele rezultate și vom începe să ne adaptăm la ele: vom avea o idee mai clară privind numărul populației, structura ei, vom vedea cum ea s-a modificat față de 2004. Sunt multe plusuri în faptul că vom avea aceste date. Din informațiile pe care le-am primit de la conducerea BNS, pe lângă rezultatele RPL2014 vor fi prezentate și informații privind calitatea datelor colectate. Respectiv, fiecare utilizator de date își va diminua riscurile dacă va utiliza date mai calitative”, a declarat statisticianul pentru ziarul TIMPUL.

Potrivit BNS, costul total al procesului de recensământ este de 89 milioane de lei. Au fost alocaţi peste 73 de milioane de lei din buget şi 5 milioane de lei din fondul UNFPA, la care a contribuit Agenţia Elveţiană pentru Dezvoltare şi Cooperare şi Guvernul României. BNS mai are nevoie de încă 8 milioane de lei pentru finalizarea prelucrării datelor finale.

„Opriţi frauda numită recensământ”

Mişcarea Civică „Tinerii Moldovei” susține că rezultatele Recensământului Populației și Locuințelor din 2014 sunt falsificate și la întrebarea privind etnia/naţionalitatea este un alt rezultat final decât cel real. „Astfel, doar șapte la sută din numărul populației sunt români potrivit BNS. Organizaţia noastră a dus evidenţa fiecărei unităţi administrative, iar totalul românilor este în jurul cifrei de 30 la sută. Solicităm prezentarea datelor finale pe fiecare subdiviziune teritorială şi acces liber pentru fiecare persoană recenzată la rezultatele proprii. Procesul a fost viciat la colectare, în 2014, prin grave erori prezentate atunci de societatea civilă şi mass-media, însă rezultatele demografice au fost fraudate deliberat în timpul introducerii şi centralizării în sistemul electronic al formularelor de recenzare”, a declarat Anatol Ursu, preşedintele Mişcării Civice „Tinerii Moldovei”.

„Tinerii Moldovei” solicită Guvernului Republicii Moldova să nu facă publice rezultatele exerciţiului demografic până când Procuratura Generală nu cercetează sub aspect de fraudă întreg procesul de recenzare. „Trei echipe diferite au condus Biroul Naţional de Statistică, toate fiind acuzate în spaţiul public de corupţie şi incompetenţă. Asumarea unor asemenea rezultate ar fi o gravă eroare”, susține organizația.
Pentru a nu provoca proteste masive în societate, „Tinerii Moldovei” mai solicită ca la rubricile de etnie şi de limbă, noţiunile de moldovean şi român (respectiv limbă moldovenească şi română) să fie prezentate împreună, însumat, în conformitate cu poziţiile Academiei de Ştiinţe a Moldovei şi a deciziei Curţii Constituţionale din 5 decembrie 2013 privind limba de stat din Republica Moldova.


Mișcarea Civică Tinerii Moldovei au identificat o serie de nereguli chiar în timpul efectuării recensământului cum ar fi:

- Înregistrarea a zeci de cazuri deja când formularele au fost completate cu creionul și nu cu pixul, lipsă de echipament;

- Recenzorii erau membri ai partidelor politice sau aveau un comportament inadecvat;

- Au fost puse întrebări care manipulează respondenții;

- Recenzorul nu vorbea limba de stat;

- Recenzorii au dezinformat sau au mințit;

- Un fost deținut a îndeplinit funcția de Șef de circumscripție;

- Primarii și-au ales recenzorii după bunul plac.


Mihai Bologan, doctor în economie, specialitatea Statistică, director executiv iData recomandă următoarele aspecte pentru ca următorul recensământ să fie unul reușit. „Moldova a trecut prin două recensăminte ale populației de la declararea independenței și s-a obținut o experiență bogată. Anumite procese sunt puse la punct, altele – urmează a fi îmbunătățite. Există o asistență externă metodologică masivă direcționată către BNS. Dacă eu aș conduce următoarea astfel de cercetare, atunci aș pune accent pe următoarele:

• Aș pune un accent deosebit pe pregătirea recenzorilor și aș include în echipă atât persoane cu experiență, cât și specialiști în domeniul statisticii. De calitatea datelor primare depinde foarte mult succesul recensământului.

• Aș insista pe o comunicare mai eficientă cu populația. Inițial, prin campanii de informare privind organizarea și desfășurarea recensământului unde populația va cunoaște despre faptul organizării lui, dar și despre modul în care acest proces se va desfășura. Imediat după încheierea etapei de colectare și verificare a datelor, aș propune un plan de diseminare graduală a informațiilor, începând cu numărul total al populației, distribuția pe regiuni, gen, etnie etc. Ulterior, vor fi diseminate informații mai complexe. Sunt sigur că multe date se pot colecta operativ și pot fi prezentate date preliminare, care ulterior ar putea fi corectate.

• Aș miza pe automatizarea prelucrării chestionarelor, prin scanarea lor și respectiv reducerea timpului de introducere a datelor. Aceasta ar permite prezentarea mai rapidă a rezultatelor finale”.
 

Un articol de: Georgeta Carasiucenco Contactează autorul
 Urmărește știrile Timpul.md pe Telegram
loading...
blog comments powered by Disqus

Din aceeaşi secţiune

Cele mai noi ştiri de azi

Moldova 1 Iunie 2020, ora: 19:33

„200 DE MILIOANE” / Împrumutul de la ruși - analiză 10TV despre acordul diabolic cu Moscova (VIDEO)

„200 DE MILIOANE” / Împrumutul de la ruși - analiză 10TV despre acordul diabolic cu Moscova (VIDEO)

Ce se ascunde, de fapt, în spatele așa-numitului acord de împrumut pe care l-au negociat oamenii lui Igor Dodon „din numele Republicii Moldova”, ce interese stau în spatele acestui document și ce risca Republica Moldova în cazul în care acesta nu ar fi...

( ) Citeşte tot articolul

Actualitate 1 Iunie 2020, ora: 18:45

PUTIN HOȚ - Un mesaj GIGANTIC a fost afișat pe un deal din Rusia. Presa a „cenzurat” mesajul (FOTO)

PUTIN HOȚ - Un mesaj GIGANTIC a fost afișat pe un deal din Rusia. Presa a „cenzurat” mesajul (FOTO)

 Locuitorii din satul Aginskoe, Ținutul Transbaikal au afișat un mesaj „dur” despre Președintele rus - Vladimir Putin.

( ) Citeşte tot articolul

Politică 1 Iunie 2020, ora: 18:42

Cum a dorit Pavel Filip să preia în 2019 de la R. Moldova circa 4 mln de dolari

Cum a dorit Pavel Filip să preia în 2019 de la R. Moldova circa 4 mln de dolari

Fostul prim-ministru al Republicii Moldova, Pavel Filip a pus la cale încă din 2018 o schemă de escrocherie care urmărea deposedarea Republicii Moldova de clădirea Consulatului Republicii Moldova în Odessa și a terenului aferent acesteia, evaluate total la circa 4 mln dolari....

( ) Citeşte tot articolul

Actualitate 1 Iunie 2020, ora: 17:37

109 cazuri noi de Covid-19 și 10 decese / Informații de ultimă oră despre răspândirea coronavirusului

109 cazuri noi de Covid-19 și 10 decese / Informații de ultimă oră despre răspândirea coronavirusului

Numărul persoanelor infectate cu Covid-19 în RM continuă să crească. Doar în ultimele 24 de ore, au fost înregistrate 109 cazuri noi de infectare cu temutul coronavirus. Totodată, zece oameni și-au pierdut viața din cauza infecției. Numărul celor infectați e de 8360 , iar al...

( ) Citeşte tot articolul

Social 1 Iunie 2020, ora: 16:28

Nistrul riscă să ajungă un canal înnămolit

Nistrul riscă să ajungă un canal înnămolit

Nistrul ar putea rămâne în totalitate fără apă. Dezastrul este mai aproape decât ne imaginăm, din cauza planificatei construcţii a şase hidrocentrale în amonte pe Nistru, mai sus de Novodnestrovsk, Ucraina. Guvernul ucrainean a luat asemenea decizie la mijlocul...

( ) Citeşte tot articolul

ROMÂNIA 1 Iunie 2020, ora: 16:22

VIDEO / Cercetătorii ieşeni sunt îngrijoraţi: în pădurile din judeţ şi-a făcut apariţia şacalul auriu

VIDEO / Cercetătorii ieşeni sunt îngrijoraţi: în pădurile din judeţ şi-a făcut apariţia şacalul auriu

Specialiştii îl numesc „distrugătorul universal“ şi spun că poate distruge ecosistemele în care apare, fiindcă prădătorul său natural, lupul, a fost exterminat din pădurile din zona de şes sau câmpie din Iaşi.

( ) Citeşte tot articolul

Sănătate 1 Iunie 2020, ora: 16:05

Dieta cu ouă: 10 kg în doar 7 zile! Iată cât de simplu este de ținut

Dieta cu ouă: 10 kg în doar 7 zile! Iată cât de simplu este de ținut

Lupta cu pierderea kilogramelor este una dintre cele mai dificile sarcini, iar noi căutăm mereu cele mai eficiente sfaturi și modalități de a duce la capăt această luptă.

( ) Citeşte tot articolul

Horoscop 1 Iunie 2020, ora: 15:38

3 cupluri din ZODIAC care se formează de 1 IUNIE și rămân împreuna pe viață

3 cupluri din ZODIAC care se formează de 1 IUNIE și rămân împreuna pe viață

Ești în căutarea sufletului pereche? Astrele au vești bune pentru tine: se apropie luna iunie, o adevărată lună a dragostei și ai liber la iubire. Te poți îndrăgosti chiar de 1 iunie, când copilul din sufletul tău iese la iveală și lumea pare vrăjită. 

( ) Citeşte tot articolul

ROMÂNIA 1 Iunie 2020, ora: 15:32

Anunț important pentru studenții basarabeni care își fac studiile în România

Anunț important pentru studenții basarabeni care își fac studiile în România

Cu referire la solicitările de informații referitoare la exceptarea plasării elevilor și studenților din Republica Moldova în autoizolare pentru 14 zile la revenirea în România pentru preluarea lucrurilor personale din cămine, Ministerul Afacerilor Externe și Integrării...

( ) Citeşte tot articolul

Actualitate 1 Iunie 2020, ora: 15:20

Dezbateri pe arena internațională: De ce alternativele fumatului merită atenția OMS

Dezbateri pe arena internațională: De ce alternativele fumatului merită atenția OMS

“Nu avem suficiente date pentru a afirma că țigările electronice sunt mai puțin nocive.” Declarația aparține reprezentanților Organizației Mondiale a Sănătății (OMS), care săptămână trecută au organizat o conferință de presă dedicată Zilei Mondiale Fără...

( ) Citeşte tot articolul

Actualitate 1 Iunie 2020, ora: 15:10

Un celebru medic italian de urgenţe a dat asigurări că noul coronavirus a DISPĂRUT din Italia

Un celebru medic italian de urgenţe a dat asigurări că noul coronavirus a DISPĂRUT din Italia Foto: simbol

Un celebru medic italian de urgenţe a dat asigurări că noul coronavirus a dispărut din Italia şi că a venit timpul să ca italienii să nu mai fie "terorizaţi" inutil, afirmaţii care au provocat imediat reacţii din partea autorităţilor şi a altor specialişti, relatează AFP.

( ) Citeşte tot articolul

Actualitate 1 Iunie 2020, ora: 15:02

Dan Dungaciu: În Ținutul Secuiesc au loc confruntări hibride. Asistăm la „desuveranizarea” României

Dan Dungaciu: În Ținutul Secuiesc au loc confruntări hibride. Asistăm la „desuveranizarea” României

Ținutul Secuiesc nu doar că se află pe orbita Ungariei, dar în zonă are loc și o „desuveranizare” a României, crede analistul Dan Dungaciu, directorul Institutului de Științe Politice și Relații Internaționale (ISPRI) al Academiei Române.

( ) Citeşte tot articolul

Actualitate 1 Iunie 2020, ora: 15:01

Cunoscuți interpreți vor participa la ediția de caritate a jocului ”Bani la greu”

Cunoscuți interpreți vor participa la ediția de caritate a jocului ”Bani la greu”

Doi cunoscuți interpreți din Moldova, Cornelia Ștefăneț și Igor Cuciuc, își vor încerca norocul, în această seară, în noul Joc TV special al Loteriei Naționale, ”Bani la greu”, în care câștigul maxim este de peste 1 000 000 de lei. Toată...

( ) Citeşte tot articolul

ROMÂNIA 1 Iunie 2020, ora: 14:43

Primul român care a ajuns în China. Mai înainte un domnitor i-a tăiat nasul

Primul român care a ajuns în China. Mai înainte un domnitor i-a tăiat nasul

Nicolae Milescu Spătaru a fost unul din marii calatori, aventurieri şi carturari ai secolului al XVII - lea Născut la 31 mai 1636, dintr-un tată aromân din Peloponez şi o mamă moldoveancă get-beget, Nicolae Milescu Spătaru a avut o carieră politică şi diplomatică...

( ) Citeşte tot articolul

ROMÂNIA 1 Iunie 2020, ora: 14:37

Simona Halep mărturisire uimitoare! Când se retrage din tenis?

Simona Halep mărturisire uimitoare! Când se retrage din tenis?

După lungi speculații, campioana României s-a hotărât să pună capăt misterului. Simona Halep a anunțat când se va retrage din tenis. Simona Halep a mărturisit că este nerăbdătoare să se întoarcă în competiții, însă a făcut și o declaratie...

( ) Citeşte tot articolul

Actualitate 1 Iunie 2020, ora: 14:27

Tragedie aviatică în Italia! Doi sportivi au murit, după ce avionul s-a prăbușit

Tragedie aviatică în Italia! Doi sportivi au murit, după ce avionul s-a prăbușit

Doi campioni la inot din Italia au murit in urma unui accident aviatic.

( ) Citeşte tot articolul

Actualitate 1 Iunie 2020, ora: 13:20

DOC// Un nou scandal la Centrul comercial Gemenii: Guvernul a solicitat revizuirea deciziei CEDO după ce a executat-o parțial

DOC// Un nou scandal la Centrul comercial Gemenii: Guvernul a solicitat revizuirea deciziei CEDO după ce a executat-o parțial

Guvernul a solicitat CEDO să-și revizuiască decizia din 18 februarie în dosarul Centrului comercial Gemenii după ce le-a restituit păgubașilor suma de 1,7 milioane de euro, ce constituie venitul ratat, prejudiciul moral și cheltuielile de judecată. Autoritățile de la Chișinău...

( ) Citeşte tot articolul

Internațional 1 Iunie 2020, ora: 13:15

Paradoxul pandemiei. Europa nu mai are unde să stocheze SURPLUSUL de alimente

Paradoxul pandemiei. Europa nu mai are unde să stocheze SURPLUSUL de alimente

Procesatorul belgian de cartofi congelaţi Agristo nu mai are unde să îşi depoziteze cartofii pai şi, din cauză că nu mai găseşte spaţii de închiriat, compania a decis să îşi reducă producţia cu aproximativ 20%, informează Bloomberg.

( ) Citeşte tot articolul

Timpul Liber 1 Iunie 2020, ora: 13:02

Testul prin care descoperi dacă ai o boală psihică. Ce vezi în aceste imagini?

Testul prin care descoperi dacă ai o boală psihică. Ce vezi în aceste imagini?

Un test cu imagini poate să-ți arate dacă suferi sau nu de vreo boală psihică nedescoperită, aflată în stadii incipiente.

( ) Citeşte tot articolul

Actualitate 1 Iunie 2020, ora: 12:51

VIDEO / Veaceslav Platon explică procurorilor o schemă, în timpul audierilor

VIDEO / Veaceslav Platon explică procurorilor o schemă, în timpul audierilor

Într-un nou video, din timpul audierilor lui Veaceslav Platon, se vede cum acesta explică procurorilor conexiunile financiare dintre băncile prin intermediul căruia ar fi fost realizată frauda bancară de un miliard de dolari.

( ) Citeşte tot articolul

Actualitate 1 Iunie 2020, ora: 12:49

STAT MAFIOT / Malta a confiscat bancnote libiene FALSE în valoare de 1,1 miliarde USD tipărite de RUSIA

STAT MAFIOT / Malta a confiscat bancnote libiene FALSE în valoare de 1,1 miliarde USD tipărite de RUSIA

Autorităţile din Malta au confiscat bancnote libiene false în sumă echivalentă cu 1,1 miliarde de dolari, tipărite de o firmă din Rusia. Anunțul a fost făcut de Departamentul de Stat al SUA, în timp ce Malta nu a emis până acum niciun comunicat oficial pe această...

( ) Citeşte tot articolul

Actualitate 1 Iunie 2020, ora: 12:30

ALERTĂ FALSĂ la Ambasada Federației Ruse din Chișinău

ALERTĂ FALSĂ la Ambasada Federației Ruse din Chișinău Foto: Sandu Scodin

Potrivit poliției zona din apropierea Ambasadei a fost izolată, iar la fața locului au fost dislocate polițiști, salvatori și geniști, urmând să cerceteze clădirea, pentru a găsi presupusul explozibil.

( ) Citeşte tot articolul

ROMÂNIA 1 Iunie 2020, ora: 12:23

Fostul Principe Nicolae va deveni tată pentru a doua oară

Fostul Principe Nicolae va deveni tată pentru a doua oară

Dacă până acum nu s-a mai știut mai nimic desprefostul Prinț Nicolae și soția sa, Alina Binder, astăzi, de 1 iunie,printr-un comunicat postat pe facebook, aflăm vești noi despre cuplul princiar.

( ) Citeşte tot articolul
Current tier / breakpoint: xs sm md lg xl (= visible only on this breakpoint)

.hidden-xs-down .hidden-sm-down .hidden-md-down .hidden-lg-down

.hidden-xs-up .hidden-sm-up .hidden-md-up .hidden-lg-up .hidden-xl

.hidden-xs (only) .hidden-sm (only) .hidden-md (only) .hidden-lg (only) .hidden-xl (only)