Astăzi 23 Februarie 2019, Sâmbătă - Ultima actualizare la ora 10:56
Abonamente

Lumea 23 Iunie 2015, ora 08:20

Marii bolnavi ai lumii. Ce suferințe au curmat viața sau le-au făcut-o greu de suportat unor mari oameni politici

Marime Font

Există boli specifice marilor personalități? Au fost marii lideri politici ai omenirii mai predispuși unor boli decât altora?

Am alcătuit o listă cu principalele boli de care au suferit mari nume din istoria politică a lumii iar răspunsul la aceste întrebări pare a fi afirmativ. Există câteva tipuri de boli care par predestinate celor mari.

Depresie, bipolar disorder și borderline disorder


Bipolar disorder e caracterizată prin episoade maniacale sau maniaco-depresive. Borderline disorder presupune dereglări emoționale care se manifestă printre altele prin "gândirea realității în alb și negru", instabilitate extremă în relațiile interpersonale, probleme majore de identitate și stimă de sine.

Abraham Lincoln - președintele american avea episoade de depresie severă (melancolie, cum se numea la vremea respectivă)

Winston Churchill - considerat unul dintre cei mai mari lideri politici ai secolului XX și, cel puțin de către englezi, unul dintre cei mari din istoria Marii Britanii, a suferit, spre sfârșitul carierei sale, de depresie severă, unii biografi susținând că în ultimii ani de viață avea și Alzheimer.

Boris Elțîn - fostul președinte al Rusiei suferea de depresie pe care și-o îneca în alcool.

Epilepsie

Boală cronică neurologică ce se manifestă prin crize periodice de convulsii puternice, rezultat al unei activități excesive sau anormale a celulelor nervoase din cortex. Epilepsia nu poate fi vindecată ci doar ținută sub control, în multe cazuri, prin medicație. Se estimează că aprozimativ 1% din populația globului ar suferi de această boală.

Alexandru cel Mare

A murit la 33 de ani, după 12 ani de campanie militară neîntreruptă. Cauza morții rămâne încă necunoscută, vehiculându-se mai multe variante printre care malaria, febra tifoidă, prin otrăvire sau chiar ca urmare a alcoolismului. Se știe însă ca suferea de epilesie, la acea vreme, în anii 300 î.e.n, fiind numită "boală sacră" datorită credinței că cei atinși de ea erau posedați de spirite sacre sau atinși de zei.

Petru cel Mare

Marele Țar al Rusiei avea o constituție fizică firavă, înalt dar cu un cap disproporționat de mic, cu mâni și picioare scurte și umeri înguști. Suferea de ticuri faciale și, judecând după multe descrieri, părea să sufere de o formă de epilepsie numită "petit mal" care se manifestă prin scurte si neanunțate pierderi de conștiință.

Napoleon Bonaparte

Deși mulți autori susțin că marele împărat francez ar fi suferit de epilepsie, nu lipsesc nici cei care spun că nu există încă nicio dovadă solidă în acest sens.

Theodore Roosevelt

Al 26 lea președinte al SUA avea episoade de convulsii epileptice, cu pierderi de vedere, suferind de asemenea și de astm.

Alte personalități marcante ale lumii care au suferit de diverse forme de epilesie:

Iulius Cezar - unul dintre cei mai mari împărați romani, Ludovic al XIII lea, Socarte, Aristotel, Pitagora, Michelangelo, Leonardo da Vinci, Isaac Newton, Martin Luther, F. M. Dostoievski, Vincent van Gogh, Charles Dickens, Alfred Nobel, Agatha Christie, Edgar Allen Poe, actorul Richard Burton.

Citește și: Cele mai șocante și paradoxale definiții ale Istoriei

Dislexie

O boală neurologică ce se manifestă printr-un deficit mare în recunoașterea și înțelegerea textelor scrise. Nu afectează abilitățile intelectuale, dimpotrivă, din punct de vedere statistic, cei care suferă de această boală au un coeficient de inteligență peste medie.

Boala este nevindecabilă dar poate fi ameliorată prin tratament. În Statele Unite se estimează că între 5 și 9 procente dintre copii de vârstă școlară ar suferi de această boală.

Woodrow Wilson

Președintele american de la începutul secolului trecut a învățat să citească abia pe la 12 ani și s-a luptat din greu să compenseze această boală prin disciplină și determinare.

Alte mari personalități cu dislexie:

Albert Einstein, Leonardo Da Vinci, Gustav Flaubert, compozitorul german Richard Strauss, Walt Disney, Magic Johnson, Tom Cruise, Cher, Jay Leno, Richard Branson.

Citește și: Cea mai mare farsă a istoriei: 3,6 miliarde de lire sterline pentru un stat imaginar

Demență

Numită și senilitate, demența se caracterizează prin pierderea treptată a capacității de gândire și memorare, bolnavul având însă conștiență de sine. Simptomele mai includ și probleme emoționale, de vorbire, de atenție, de motivație, etc.

Cea mai comună formă de demență este provocată de boala Alzeiheimer întâlnită la peste jumătate din cazuri.

Ronald Reagan

Președintele SUA între 1981-1989 este cea mai cunoscută personalitate politică suferind de la un moment dat de demență. Evoluția bolii pare să fi fost accelerată de un accident la cap pe care l-a suferit în iulie 1989 (a fost aruncat de pe un cal).

Alte personalități:

Actorii Charles Bronson, Charlton Heston, Rita Hayworth, Peter Falk

Citește și: Belle Époque bucureștean: distrați, originali, maniaci, excentrici, dezaxați, bufoni

Scleroza Laterală Amiotrofică sau ALS

O boală neurodegenerativă cauzată de degenerarea progresivă a celulelor nervoase care controlează mișcarea voluntară a mușchilor, putând avansa până la paralizie totală. Apare cel mai frecvent la vârste cuprinse între 40 și 60 de ani, mai mult la bărbați decât la femei.

Nu există încă tratament curativ, dar investițiile în cercetare sunt din ce în ce mai mari dată fiind prevalența tot mai mare a bolii în țările dezvoltate. Boala nu afectează capacitatea intelectuală.

ALS a devenit foarte cunoscută datorită marele fizician, considerat cel mai mare om de știință în viață, Stephen Hawking, care a fost diagnosticat cu ALS la vârsta de 21 de ani, când medicii i-au mai dat doar doi ani de viață. Are 73 de ani și este complet paralizat, comunicând prin intermediul unui aparat special.

Mao Zedong

Fondatorul și liderul Partidului Comunist Chinez a murit în 1976 de ALS după mai mulți ani în care boala l-a adus într-un declin neuromotor tot mai vizibil.

Clubfoot

Este o anomalie genetică, copilul născut cu această boală având unul sau ambele picioare întoarse spre interior sub diferite unghiuri. Dacă nu e tratat, bolnavul va părea că merge pe glezne sau pe părțile laterale exterioare ale labelor picioarelor. Boala este însă tratabilă, cea mai mare parte a pacienților vîndecându-se complet în primii ani ai copilăriei. E de două ori mai frecventă la copiii de sex masculin și se estimează că această anomalie apare la circa un nou-născut din 1000.

Joseph Goebbels

Ministrul propagandei naziste s-a născut cu clubfoot la piciorul drept, motiv pentru care purta o proteză. Informația asupra bolii a fost ascunsă publicului până după moartea sa. Din cauza acestei malformații, dar și a staturii prea mici, Goebbels a fost respins de la serviciul militar în timpul Primului Război Mondial.

Alte personalități:

Împăratul roman Claudiu I, Lord Byron, Sir Walter Scott, regizorul David Lynch

Citește și: Ce moștenire a lăsat românilor Regele Carol I cel Mare

Balbism (sau bâlbâială)

Este o tulburare de vorbire manifestată prin întreruperi și repetiții involuntare ale unor silabe sau cuvinte. Se manifestă în funcție de context, fiind mai pronunțată în momente încărcate emoțional. În ciuda unor percepții populare, bâlbâiala nu e asociată cu un deficit de inteligență.

Deși în cele mai multe cazuri este determinată genetic, se întâmplă să apară și pe parcursul vieții urmare a unor traume.

Winston Churchill

Se descria chiar el ca având "vorbire împiedicată" pe care se lupta s-o amelioreze. După unii autorii, bâlbâiala sa era cauzată mai degrabă de deficitul de atenție la detalii.

Alte personalități marcante ale politicii:

Thomas Jefferson- unul dintre părinții fondatori ai Americii

Theodore Roosevelt - al 26 le președinte al SUA

Personalități din afara politicii:

Aristotel, Isaac Newton, Charles Darwin, Alan Turing, actorii Antony Quinn, Julia Roberts, Bruce Willis, Rowan Atkinson, Samuel L. Jackson și jucătorul de golf Tiger Woods.

Citește și: Marele Primar și Micul Nobil dintre Nistru și Prut

Poliomelită

Boală infecțioasă virală acută care în unu din cinci cazuri progresează spre diverse forme și grade de paralizie. Este o boală încă nevindecabilă, deși poate fi prevenită prin vaccinuri.

F. D. Roosevelt

Președintele american de dinainte și din timpul celui de-al Doilea Război Mondial, ales de patru ori în funcție și singurul care a condus SUA mai mult de două mandate, a contactat boala în 1921, la vârsta de 39 de ani. A urmat numeroase tratamente dar a rămas paralizat până la sfârșitul vieții, conducând America din scaunul cu rotile.

Împăratul Claudiu

Fiind de mic afectat de diferite tipuri de paralizie, familia l-a fost exclus la început din treburile publice. Dar boala l-a și salvat mai târziu de la moarte în perioada domniei lui Caligula. După asasinarea acestuia a urcat pe tronul imperial, fiind singurul bărbat al familiei rămas în viață.

Alte personalități marcante:

Arthur C. Clarke, autor de SF, Frieda Kahlo, Mia Farrow, Neil Young

Parkinson

Boală degenerativă a sistemului nervos central care afectează sever mobilitatea și abilitățile de vorbire. Se manifestă prin rigidate a mușchilor, tremur, încetinirea mișcărilor până la pierderea toatală a mobilității.

Este o boală cronică, fără vindecare, dar simptomele pot fi ameliorate prin tratament.

Adolf Hitler

Starea de sănătate a dictatorului nazist a făcut obiectul multor speculații de-a lungul timpului. S-a spus că ar fi suferit inclusiv de sifilis și de o dependență severă de methamfetamină sau de sindromul colonului iritat. Presupunerea că ar fi suferit și de Parkinson vine dintr-o înregistrare filmată în care Hitler apare cu mâinile tremurând.

Papa Ioan Paul al II lea

Începând cu 1992, cu 13 ani înainte de deces, starea de sănătate a lui Ioan Paul al II lea a început să se degradeze vizibil. Avea tot mai mari dificultăți de vorbire, iar cei mai mulți experți au căzut de acord că Suvernul Pontif suferea de Parkinson, deși abia în 2003 Vaticanul a confirmat oficial acest lucru.

Alte personalități:

Salvador Dali, Muhammad Ali.

sursa. romanialibera.ro

blog comments powered by Disqus

Din aceeaşi secţiune

Cele mai noi ştiri de azi

Actualitate 23 Februarie 2019, ora: 10:56

Anul trecut s-au vândut în lume 86 milioane de automobile noi, iar SUV-urile au atins o cotă record de 36%, în timp ce mașinile electrice au avut și ele un an record, cu 1,2 milioane de unități. Datele JATO arată că cele mai vândute modele auto din lume sunt...

( ) Citeşte tot articolul

Actualitate 23 Februarie 2019, ora: 10:54

Îndrăgita interpretă Geta Burlacu susţine Partidul Democrat din Moldova, la alegerile parlamentare din 24 februarie.

( ) Citeşte tot articolul

Actualitate 23 Februarie 2019, ora: 10:53

Rusia pregătea un ajutor pentru viceministrul italian de orientare ultra-dreapta, Matteo Salvini, pentru ca acesta sa obțină succes la alegerile pentru Parlamentul European din luna mai. În acest sens, statul rus era dispus sa acorde o finanțare secretă în valoare de 3 milioane...

( ) Citeşte tot articolul

Actualitate 23 Februarie 2019, ora: 10:26

Şeful organizaţiei din Suruceni a PAS, Vitalie Cara, şi-a îndemnat consătenii să o susţine la scrutinul de duminică pe Monica Babuc, candidat din partea Partidului Democrat din Moldova.

( ) Citeşte tot articolul

Actualitate 23 Februarie 2019, ora: 10:25

În lipsa oamenilor care provoacă accidentele, riscurile se reduc cu 90%, iar cei ce lucrează în domeniul asigurărilor auto încearcă să se pregătească pentru această schimbare. Dan Peate, un asigurator şi expert în capitalul de risc, vrea să facă pasul cel mare...

( ) Citeşte tot articolul

Actualitate 23 Februarie 2019, ora: 10:22

Iluştrii muzicieni Vitalie şi Vasile Advahov, care conduc una din cele mai bune orchestra de muyică populară din ţară, îşi exprimă public sprijinul pentru Alexandru Jizdan, candidat PDM la funcţia de deputat, pe circumscripţia 34, din Anenii Noi.

( ) Citeşte tot articolul

Actualitate 23 Februarie 2019, ora: 10:22

O sondă spațială japoneză a aterizat cu succes pe un asteroid aflat la 340 de milioane de kilometri de Pământ. Hayabusa2 va colecta probe care ar putea răspunde unor întrebări despre originea vieții, transmite DW.

( ) Citeşte tot articolul

Actualitate 23 Februarie 2019, ora: 10:20

În drum spre o întâlnire cu alegătorii din satul Vărzăreşti, raionul Nisporeni, liderul Partidului Democrat din Moldova, Vlad Plahotniuc, a făcut un scurt popas la casa părintească din Grozeşti, unde-l aşteptau mama sa, Zinaida Plahotniuc, şi cele trei surori ale sale,...

( ) Citeşte tot articolul

Actualitate 23 Februarie 2019, ora: 10:05

Atunci când oamenii de ştiinţă calculează câtă materie ar trebui să existe în Univers, estimările lor depăşesc vast cantitatea de materie observată. De fapt, lipseşte circa o treime din materie care ar trebui să fie acolo, conform calculelor.

( ) Citeşte tot articolul

Actualitate 23 Februarie 2019, ora: 09:58

Soldații venezueleni au deschis focul vineri asupra cetățenilor indigeni, aproape de granița cu Brazilia, omorând două persoane, în timp ce președintele Nicolas Maduro încearcă să blocheze aducerea ajutoarelor umanitare într-o țară devastată economic, relatează...

( ) Citeşte tot articolul

Istorie 23 Februarie 2019, ora: 07:53 de George Mârzencu

Voronin a fost un bețiv, iar Dodon - un liberal exemplar

Voronin a fost un bețiv, iar Dodon - un liberal exemplar Din editia print

Dodon a fost premiat pentru propagandă românească în satul Sadova

( ) Citeşte tot articolul

Istorie 23 Februarie 2019, ora: 06:00

Istoria limbii române: Câte cuvinte am moștenit din latină?

Istoria limbii române: Câte cuvinte am moștenit din latină?

Când vorbim despre viața cuvintelor românești trebuie să începem cu... începutul: am arătat în episodul precedent că limba română continuă latina, limba-mamă. Este un adevăr pe care nu mă sfiesc să-l repet ori de câte ori voi avea prilejul s-o...

( ) Citeşte tot articolul

Actualitate 23 Februarie 2019, ora: 01:27

Legăturile dintre președintele moldovean, Igor Dodon, și cel rus, Vladimir Putin, au o componentă financiară directă. Astfel, cel puțin 70.000 de euro au intrat în contul fundației “Din suflet”, a Galinăi Dodon (soția președintelui Republicii Moldova).

( ) Citeşte tot articolul

Actualitate 22 Februarie 2019, ora: 19:29

Autoritățile de la Chișinău au informat astăzi Adunarea Parlamentară a OSCE despre imixtiunile grsolane ale Federației Ruse în procesul electoral din Republica Moldova. Deputatul democrat Sergiu Sîrbu s-a referit inclusiv la noul dosar fabricat de Moscova pe umele...

( ) Citeşte tot articolul

Actualitate 22 Februarie 2019, ora: 19:27

Administrația Națională a Penitenciarelor din Republica Moldova dezminte, într-un comunicat de presă, informațiile tirajate de o parte a mass-media privind pretinsa înjunghiere a lui Veaceslav Platon, în Penitenciarul nr. 13.

( ) Citeşte tot articolul

Actualitate 22 Februarie 2019, ora: 16:12

Rareori ți-e dat să vezi o criză de identitate a unei formațiuni politice în ajun de alegeri precum cea prin care trece astăzi blocul ACUM. Câteva zile în urmă, vicepreședintele Partidului Acțiune și Solidaritate; Mihai Popșoi, a surprins pe toată lumea,...

( ) Citeşte tot articolul

Actualitate 22 Februarie 2019, ora: 16:11

Declanșarea de către Rusia a unui dosar penal în care ar figura Vlad Plahotniuc, poartă un evident caracter electoral câtă vreme acest lucru se întâmplă cu două zile înainte de alegerile din R.Moldova. De această părere este analistul politic Ion...

( ) Citeşte tot articolul

Actualitate 22 Februarie 2019, ora: 15:59

Fostul președinte al filialei Botanica a PPDA, Sergiu Cibotăreanu, susține că formațiunea condusă de Andrei Năstase nu este nici pe departe una proeuropeană. Potrivit lui, partidul format pe baza mișcării protestatare din 2015 a deviat foarte mult de la traseul său inițial....

( ) Citeşte tot articolul

Actualitate 22 Februarie 2019, ora: 15:58

Mai mulți artiști iluștri își exprimă încrederea că PDM poate continua schimbările bune din Moldova, așa cum a făcut-o și în ultimii ani. Ei declară, în câteva mesaje live pe Facebook, că vor vota pentru Moldova și pentru fapte, nu vorbe, la alegerile...

( ) Citeşte tot articolul

Actualitate 22 Februarie 2019, ora: 15:56

Unul din autoturismele care asigura protecția în cortegiul prezidențial a fost accidentat astăzi, în timp ce se afla în misiune.

( ) Citeşte tot articolul

Actualitate 22 Februarie 2019, ora: 15:55

Astăzi povara fiscală pe care un angajator o simte este mai mică decât în urmă cu trei ani. Acest lucru se datorează actualei guvernări, care trebuie să-și continue actvitatea și după alegerile din 24 februarie, susțin managerii centrului comercial Grand Hall, într-o...

( ) Citeşte tot articolul

Actualitate 22 Februarie 2019, ora: 15:54

Departamentului american pentru Securitate Internă a creat o universitate falsă, Universitatea din Farmington, pentru a lansa o capacană și pentru a aresta studenții străini care încearcă să rămână pe teritoriul american în mod ilegal, relatează The Guardian.

( ) Citeşte tot articolul

Actualitate 22 Februarie 2019, ora: 15:53

Preşedintele polonez, Andrzej Duda, şi omologul său lituanian, Dalia Grybauskaite, au semnat joi, la Varşovia, o declaraţie privind securitatea comună, care include coordonarea politicilor de apărare şi securitate ale celor două ţări în cadrul NATO şi al Uniunii Europene şi...

( ) Citeşte tot articolul

Actualitate 22 Februarie 2019, ora: 13:50 de Ana Marchitan

Duminică, 24 februarie, în R. Moldova, vor avea loc alegeri parlamentare ordinare. Astfel, pentru prima dată, cetățenii vor alege cei 101 deputați conform sistemului electoral mixt. Adică, 50 dintre aceștia vor accede în Legislativ pe liste de partid, mandatele urmând să...

( ) Citeşte tot articolul
Current tier / breakpoint: xs sm md lg xl (= visible only on this breakpoint)

.hidden-xs-down .hidden-sm-down .hidden-md-down .hidden-lg-down

.hidden-xs-up .hidden-sm-up .hidden-md-up .hidden-lg-up .hidden-xl

.hidden-xs (only) .hidden-sm (only) .hidden-md (only) .hidden-lg (only) .hidden-xl (only)