Astăzi 17 Noiembrie 2018, Sâmbătă - Ultima actualizare la ora 15:18
Abonamente

Lumea 23 Iunie 2015, ora 08:20

Marii bolnavi ai lumii. Ce suferințe au curmat viața sau le-au făcut-o greu de suportat unor mari oameni politici

Marime Font

Există boli specifice marilor personalități? Au fost marii lideri politici ai omenirii mai predispuși unor boli decât altora?

Am alcătuit o listă cu principalele boli de care au suferit mari nume din istoria politică a lumii iar răspunsul la aceste întrebări pare a fi afirmativ. Există câteva tipuri de boli care par predestinate celor mari.

Depresie, bipolar disorder și borderline disorder


Bipolar disorder e caracterizată prin episoade maniacale sau maniaco-depresive. Borderline disorder presupune dereglări emoționale care se manifestă printre altele prin "gândirea realității în alb și negru", instabilitate extremă în relațiile interpersonale, probleme majore de identitate și stimă de sine.

Abraham Lincoln - președintele american avea episoade de depresie severă (melancolie, cum se numea la vremea respectivă)

Winston Churchill - considerat unul dintre cei mai mari lideri politici ai secolului XX și, cel puțin de către englezi, unul dintre cei mari din istoria Marii Britanii, a suferit, spre sfârșitul carierei sale, de depresie severă, unii biografi susținând că în ultimii ani de viață avea și Alzheimer.

Boris Elțîn - fostul președinte al Rusiei suferea de depresie pe care și-o îneca în alcool.

Epilepsie

Boală cronică neurologică ce se manifestă prin crize periodice de convulsii puternice, rezultat al unei activități excesive sau anormale a celulelor nervoase din cortex. Epilepsia nu poate fi vindecată ci doar ținută sub control, în multe cazuri, prin medicație. Se estimează că aprozimativ 1% din populația globului ar suferi de această boală.

Alexandru cel Mare

A murit la 33 de ani, după 12 ani de campanie militară neîntreruptă. Cauza morții rămâne încă necunoscută, vehiculându-se mai multe variante printre care malaria, febra tifoidă, prin otrăvire sau chiar ca urmare a alcoolismului. Se știe însă ca suferea de epilesie, la acea vreme, în anii 300 î.e.n, fiind numită "boală sacră" datorită credinței că cei atinși de ea erau posedați de spirite sacre sau atinși de zei.

Petru cel Mare

Marele Țar al Rusiei avea o constituție fizică firavă, înalt dar cu un cap disproporționat de mic, cu mâni și picioare scurte și umeri înguști. Suferea de ticuri faciale și, judecând după multe descrieri, părea să sufere de o formă de epilepsie numită "petit mal" care se manifestă prin scurte si neanunțate pierderi de conștiință.

Napoleon Bonaparte

Deși mulți autori susțin că marele împărat francez ar fi suferit de epilepsie, nu lipsesc nici cei care spun că nu există încă nicio dovadă solidă în acest sens.

Theodore Roosevelt

Al 26 lea președinte al SUA avea episoade de convulsii epileptice, cu pierderi de vedere, suferind de asemenea și de astm.

Alte personalități marcante ale lumii care au suferit de diverse forme de epilesie:

Iulius Cezar - unul dintre cei mai mari împărați romani, Ludovic al XIII lea, Socarte, Aristotel, Pitagora, Michelangelo, Leonardo da Vinci, Isaac Newton, Martin Luther, F. M. Dostoievski, Vincent van Gogh, Charles Dickens, Alfred Nobel, Agatha Christie, Edgar Allen Poe, actorul Richard Burton.

Citește și: Cele mai șocante și paradoxale definiții ale Istoriei

Dislexie

O boală neurologică ce se manifestă printr-un deficit mare în recunoașterea și înțelegerea textelor scrise. Nu afectează abilitățile intelectuale, dimpotrivă, din punct de vedere statistic, cei care suferă de această boală au un coeficient de inteligență peste medie.

Boala este nevindecabilă dar poate fi ameliorată prin tratament. În Statele Unite se estimează că între 5 și 9 procente dintre copii de vârstă școlară ar suferi de această boală.

Woodrow Wilson

Președintele american de la începutul secolului trecut a învățat să citească abia pe la 12 ani și s-a luptat din greu să compenseze această boală prin disciplină și determinare.

Alte mari personalități cu dislexie:

Albert Einstein, Leonardo Da Vinci, Gustav Flaubert, compozitorul german Richard Strauss, Walt Disney, Magic Johnson, Tom Cruise, Cher, Jay Leno, Richard Branson.

Citește și: Cea mai mare farsă a istoriei: 3,6 miliarde de lire sterline pentru un stat imaginar

Demență

Numită și senilitate, demența se caracterizează prin pierderea treptată a capacității de gândire și memorare, bolnavul având însă conștiență de sine. Simptomele mai includ și probleme emoționale, de vorbire, de atenție, de motivație, etc.

Cea mai comună formă de demență este provocată de boala Alzeiheimer întâlnită la peste jumătate din cazuri.

Ronald Reagan

Președintele SUA între 1981-1989 este cea mai cunoscută personalitate politică suferind de la un moment dat de demență. Evoluția bolii pare să fi fost accelerată de un accident la cap pe care l-a suferit în iulie 1989 (a fost aruncat de pe un cal).

Alte personalități:

Actorii Charles Bronson, Charlton Heston, Rita Hayworth, Peter Falk

Citește și: Belle Époque bucureștean: distrați, originali, maniaci, excentrici, dezaxați, bufoni

Scleroza Laterală Amiotrofică sau ALS

O boală neurodegenerativă cauzată de degenerarea progresivă a celulelor nervoase care controlează mișcarea voluntară a mușchilor, putând avansa până la paralizie totală. Apare cel mai frecvent la vârste cuprinse între 40 și 60 de ani, mai mult la bărbați decât la femei.

Nu există încă tratament curativ, dar investițiile în cercetare sunt din ce în ce mai mari dată fiind prevalența tot mai mare a bolii în țările dezvoltate. Boala nu afectează capacitatea intelectuală.

ALS a devenit foarte cunoscută datorită marele fizician, considerat cel mai mare om de știință în viață, Stephen Hawking, care a fost diagnosticat cu ALS la vârsta de 21 de ani, când medicii i-au mai dat doar doi ani de viață. Are 73 de ani și este complet paralizat, comunicând prin intermediul unui aparat special.

Mao Zedong

Fondatorul și liderul Partidului Comunist Chinez a murit în 1976 de ALS după mai mulți ani în care boala l-a adus într-un declin neuromotor tot mai vizibil.

Clubfoot

Este o anomalie genetică, copilul născut cu această boală având unul sau ambele picioare întoarse spre interior sub diferite unghiuri. Dacă nu e tratat, bolnavul va părea că merge pe glezne sau pe părțile laterale exterioare ale labelor picioarelor. Boala este însă tratabilă, cea mai mare parte a pacienților vîndecându-se complet în primii ani ai copilăriei. E de două ori mai frecventă la copiii de sex masculin și se estimează că această anomalie apare la circa un nou-născut din 1000.

Joseph Goebbels

Ministrul propagandei naziste s-a născut cu clubfoot la piciorul drept, motiv pentru care purta o proteză. Informația asupra bolii a fost ascunsă publicului până după moartea sa. Din cauza acestei malformații, dar și a staturii prea mici, Goebbels a fost respins de la serviciul militar în timpul Primului Război Mondial.

Alte personalități:

Împăratul roman Claudiu I, Lord Byron, Sir Walter Scott, regizorul David Lynch

Citește și: Ce moștenire a lăsat românilor Regele Carol I cel Mare

Balbism (sau bâlbâială)

Este o tulburare de vorbire manifestată prin întreruperi și repetiții involuntare ale unor silabe sau cuvinte. Se manifestă în funcție de context, fiind mai pronunțată în momente încărcate emoțional. În ciuda unor percepții populare, bâlbâiala nu e asociată cu un deficit de inteligență.

Deși în cele mai multe cazuri este determinată genetic, se întâmplă să apară și pe parcursul vieții urmare a unor traume.

Winston Churchill

Se descria chiar el ca având "vorbire împiedicată" pe care se lupta s-o amelioreze. După unii autorii, bâlbâiala sa era cauzată mai degrabă de deficitul de atenție la detalii.

Alte personalități marcante ale politicii:

Thomas Jefferson- unul dintre părinții fondatori ai Americii

Theodore Roosevelt - al 26 le președinte al SUA

Personalități din afara politicii:

Aristotel, Isaac Newton, Charles Darwin, Alan Turing, actorii Antony Quinn, Julia Roberts, Bruce Willis, Rowan Atkinson, Samuel L. Jackson și jucătorul de golf Tiger Woods.

Citește și: Marele Primar și Micul Nobil dintre Nistru și Prut

Poliomelită

Boală infecțioasă virală acută care în unu din cinci cazuri progresează spre diverse forme și grade de paralizie. Este o boală încă nevindecabilă, deși poate fi prevenită prin vaccinuri.

F. D. Roosevelt

Președintele american de dinainte și din timpul celui de-al Doilea Război Mondial, ales de patru ori în funcție și singurul care a condus SUA mai mult de două mandate, a contactat boala în 1921, la vârsta de 39 de ani. A urmat numeroase tratamente dar a rămas paralizat până la sfârșitul vieții, conducând America din scaunul cu rotile.

Împăratul Claudiu

Fiind de mic afectat de diferite tipuri de paralizie, familia l-a fost exclus la început din treburile publice. Dar boala l-a și salvat mai târziu de la moarte în perioada domniei lui Caligula. După asasinarea acestuia a urcat pe tronul imperial, fiind singurul bărbat al familiei rămas în viață.

Alte personalități marcante:

Arthur C. Clarke, autor de SF, Frieda Kahlo, Mia Farrow, Neil Young

Parkinson

Boală degenerativă a sistemului nervos central care afectează sever mobilitatea și abilitățile de vorbire. Se manifestă prin rigidate a mușchilor, tremur, încetinirea mișcărilor până la pierderea toatală a mobilității.

Este o boală cronică, fără vindecare, dar simptomele pot fi ameliorate prin tratament.

Adolf Hitler

Starea de sănătate a dictatorului nazist a făcut obiectul multor speculații de-a lungul timpului. S-a spus că ar fi suferit inclusiv de sifilis și de o dependență severă de methamfetamină sau de sindromul colonului iritat. Presupunerea că ar fi suferit și de Parkinson vine dintr-o înregistrare filmată în care Hitler apare cu mâinile tremurând.

Papa Ioan Paul al II lea

Începând cu 1992, cu 13 ani înainte de deces, starea de sănătate a lui Ioan Paul al II lea a început să se degradeze vizibil. Avea tot mai mari dificultăți de vorbire, iar cei mai mulți experți au căzut de acord că Suvernul Pontif suferea de Parkinson, deși abia în 2003 Vaticanul a confirmat oficial acest lucru.

Alte personalități:

Salvador Dali, Muhammad Ali.

sursa. romanialibera.ro

blog comments powered by Disqus

Din aceeaşi secţiune

Cele mai noi ştiri de azi

Actualitate 17 Noiembrie 2018, ora: 15:18

PPDA a beneficiar de cel puțin 2000 de dolari din partea unei companii prin care era finanțată Fundația Open Dialog a Ludmilei Kozlovska. Acest lucru rezultă din partea secretă a raportului prezentat ieri în Parlament de către comisia care a investigat legăturile dintre Kozlovska...

( ) Citeşte tot articolul

Actualitate 17 Noiembrie 2018, ora: 14:27

 Teritoriul Republicii Moldova intră, săptămâna viitoare, sub influența unui ciclon de aer mediteranean, temperaturile crescând în medie cu 7 grade Celsius. Potrivit meteorologului Ala Bârsa, de marți, 20 noiembrie, temperaturile cresc atât noaptea,...

( ) Citeşte tot articolul

Actualitate 17 Noiembrie 2018, ora: 14:26

Guvernarea de la Chişinău a reuşit să probeze un caz de spionaj şi imixtiune în treburile interne ale ţării cum nu a mai făcut-o până în prezent. De această părere sunt mai mulţi analişti politici, care au comentat raportul Parlamentului privind conexiunea...

( ) Citeşte tot articolul

Actualitate 17 Noiembrie 2018, ora: 14:24

Rusia a redirecţionat o parte din forţele sale navale din apropierea Crimeei ocupate spre un avanpost în Marea Azov, a declarat vineri consilierul şefului Serviciului pentru frontiera de stat a Ucrainei, Oleg Slobodian, citat de agenţia de presă ucraineană Unian.

( ) Citeşte tot articolul

Ultima oră 17 Noiembrie 2018, ora: 13:36

Potrivit unor studii recente, un aliment pe care şi tu îl consumi în fiecare zi este vinovat de răspândirea cancerului în tot corpul, potrivit realitatea.net. Consumul excesiv de zahăr intoxică celulele şi favorizează formarea tumorilor canceroase, arată studiile...

( ) Citeşte tot articolul

Actualitate 17 Noiembrie 2018, ora: 13:34

Serviciul Federal de Securitate (FSB) din Rusia a încercat să obțină acces la baza de date a centrului de vize TLScontact, care oferă servicii de procesare a aplicatiilor de vize pentru țările Schengen și Regatului Unit, se arată în ancheta grupului Bellingcat și publicatia...

( ) Citeşte tot articolul

Actualitate 17 Noiembrie 2018, ora: 13:32

Liderul PPDA, Andrei Năstase, a declarat, în cadrul unei emisiuni la postul de televiziune TVR Moldova, că agitaţia electorală în ziua alegerilor este un pericol pentru procesul electoral. Opinia lui Năstase a fost exprimată după ce Parlamentul a votat în prima lectură...

( ) Citeşte tot articolul

Actualitate 17 Noiembrie 2018, ora: 12:59

Sancțiunile impuse de SUA și UE împotriva Rusiei în 2014 au redus economia Rusiei cu 6%, a estimat Bloomberg.

( ) Citeşte tot articolul

Actualitate 17 Noiembrie 2018, ora: 12:55

Formarea unui bloc electoral din mai multe partide de opoziţie a devenit imposibilă din cauza atitudinii totalitare a liderei PAS, Maia Sandu. Părerea aparţine vicepreşedintelui “Partidului Nostru”, Dmitri Ciubaşenko, şi a fost formulată în cadrul unei emisiuni la postul...

( ) Citeşte tot articolul

Actualitate 17 Noiembrie 2018, ora: 09:21

Inspectoratul Național de Patrulare informează că starea traficului rutier pe drumurile din țară poate fi îngreunată din cauza precipitațiilor sub formă de ninsoare în unele regiuni din țară. În momentul de față, circulația se desfășoară în regim normal,...

( ) Citeşte tot articolul

Actualitate 17 Noiembrie 2018, ora: 09:15

Submarinul San Juan, pe care Argentina l-a anunțat dispărut în urmă cu un an, a fost identificat pe fundul Oceanului Atlantic. În momentul dispariției, 44 de oameni erau la bordul său.

( ) Citeşte tot articolul

Actualitate 17 Noiembrie 2018, ora: 08:52

Un nou cutremur s-a produs vineri la ora 16.53, în zona seismică Vrancea, județul Buzău. Seismul a avut magnitudinea de 2.7 pe scara Righter și s-a produs la adâncimea de 143 kilometri .

( ) Citeşte tot articolul

Actualitate 17 Noiembrie 2018, ora: 08:45

În Spania, o femeie a primit un an şi trei luni de închisoare pentru că şi-a spionat soţul umblându-i în telefon. Fără ştirea lui, femeia a accesat conţinutul telefonului său mobil ca să-şi confirme bănuielile că are o amantă.

( ) Citeşte tot articolul

Actualitate 17 Noiembrie 2018, ora: 08:41

Usturoiul este folosit pentru prevenirea bolilor cronice și tratarea răcelilor. Vezi ce se întâmplă când îl ții în gură timp de 30 de minute.

( ) Citeşte tot articolul

Ultima oră 17 Noiembrie 2018, ora: 08:38

Silvio Berlusconi este implicat într-un nou dosar de prostituție. A fost pus sub acuzare Citeşte întreaga ştire: Silvio Berlusconi este implicat într-un nou dosar de prostituție. A fost pus sub acuzare

( ) Citeşte tot articolul

Actualitate 17 Noiembrie 2018, ora: 08:34

Purcari Wineries realizează un profit brut în creștere cu 29% la nouă luni, pe o cifra de afaceri pe plus cu 20%

În primele 9 luni din 2018, Purcari Wineries a înregistrat vânzări nete în valoare de 113,3 milioane de lei, o creștere cu 20% față de perioada similară a anului precedent.

( ) Citeşte tot articolul

Actualitate 17 Noiembrie 2018, ora: 08:24

Un copil de 5 ani din Rusia e senzatia momentului pe internet.

( ) Citeşte tot articolul

Horoscop 17 Noiembrie 2018, ora: 08:04

 Horoscop 17 noiembrie 2018. O zi destul de liniştită din toate punctele de vedere. Bucuraţi-vă de această ocazie de a vă relaxa şi petreceţi timpul alături de familie şi cei dragi.

( ) Citeşte tot articolul

Actualitate 16 Noiembrie 2018, ora: 17:01

Preşedintele Partidului Democrat din Moldova, Vlad Plahotniuc, s-a întâlnit vineri cu noul ambasador al Statelor Unite ale Americii la Chişinău, Excelenţa Sa Dereck J. Hogan. 

( ) Citeşte tot articolul

Actualitate 16 Noiembrie 2018, ora: 15:53

Fundația Open Dialog a făcut lobby în favoarea lui Veaceslav Platon, ca să-l ajute să scape de închisoare. Acest lucru este recunoscut de către deputații liberali, care au refuzat să-și delege reprezentanții în comisia de anchetă în cazul ”Open Dialog....

( ) Citeşte tot articolul

Actualitate 16 Noiembrie 2018, ora: 15:51

Întreg raportul Comisiei de anchetă „Open Dialog” a fost obținut de reporterii Deschide.MD, inclusiv paginile cu parafă secretă. Documentul a fost votat astăzi în plen după trei ore de audieri și dezbateri.

( ) Citeşte tot articolul

Actualitate 16 Noiembrie 2018, ora: 14:56

 Fundaţia Open Dialog este un vehicul şi o schemă folosită de Serviciile Secrete ale Federaţiei Ruse împotriva statelor cum sunt: ţările baltice, Polonia, Ucraina şi Republica Moldova. Declaraţia a fost făcută de preşedintele Parlamentului, Andrian Candu, după ce astăzi...

( ) Citeşte tot articolul

Actualitate 16 Noiembrie 2018, ora: 14:53

Acțiunea subversivă a Fundației Open Dialog împotriva Republicii Moldova, în care au fost atrași Maia Sandu și Andrei Năstase este una fără precedent în istoria Republicii Moldova. Este declarația deputatului PDM Sergiu Sîrbu, făcută după prezentarea raportului...

( ) Citeşte tot articolul

Actualitate 16 Noiembrie 2018, ora: 13:34

Trustul de presă finanțat de oligarhii Victor Țopa și Veacesla Platon, unul fugar, iar altul condamnat la 18 ani de pușcărie, tirajează un nou fake news de cea mai joasă speță. 

( ) Citeşte tot articolul
Current tier / breakpoint: xs sm md lg xl (= visible only on this breakpoint)

.hidden-xs-down .hidden-sm-down .hidden-md-down .hidden-lg-down

.hidden-xs-up .hidden-sm-up .hidden-md-up .hidden-lg-up .hidden-xl

.hidden-xs (only) .hidden-sm (only) .hidden-md (only) .hidden-lg (only) .hidden-xl (only)