Astăzi 23 Februarie 2019, Sâmbătă - Ultima actualizare la 22 Februarie 2019
Abonamente

Istorie 11 Septembrie 2017, ora 20:10

istorieMarile greșeli ale lui Hitler

Marime Font

Prin surprinzătoarele victorii obţinute în anii dinaintea celui de-al doilea război mondial, Hitler a ajuns să fie considerat, şi să se vadă el însuşi astfel, drept un strateg genial.

După remilitarizarea Renaniei din 1936, anexarea Austriei din 1938, anexarea regiunii sudete din Cehoslovacia în 1939 – acţiuni care nu au atras nicio acţiune punitivă din partea Occidentului – judecata aparent fără de cusur a Fuhrer-ului a hrănit convingerea că Germania avea în frunte un lider providenţial şi invincibil. De fapt, adăugând puterii dictatoriale un caracter instabil predispus la decizii pripite, rezultatul a fost că Hitler a luat hotărâri care, în cele din urmă, s-au dovedit a fi de fapt în favoarea Aliaţilor. Unele decizii ale lui Hitler din momente cheie ale războiului s-au întors împotriva lui şi i-au grăbit sfârşitul.

Declaraţia de război împotriva Statelor Unite

Pe 8 decembrie 1941, preşedintele SUA, F.D. Roosevelt, s-a prezentat în faţa Congresului penru a obţine declararea războiului împotriva Japoniei. Germania nu a fost nici măcar menţionată, căci la momentul respectiv SUA nu aveau niciun motiv oficial de a declara război lui Hitler. În ciuda faptului că Roosevelt era conştient de faptul că Germania era prima ţară care trebuia învinsă, Congresul american e singurul în măsură să declare război. Spre norocul lui Churchill, care se baza pe intervenţia Americii, la patru zile după atacul de Pearl Harbor, Hitler a declarat război Statelor Unite.


Deşi Germania era, la momentul respectiv, blocată în războiul împotriva englezilor şi al sovieticilor, Hitler nu a ezitat în a deschide conflictul cu o ţară care era capabilă să producă anual mai multă muniţie decât o făcea Germania în 5 ani. Motivul din spatele acestei decizii reprezintă şi azi un mister. Hitler era conştient de potenţialul economic al Americii, chiar scrisese despre asta în Mein Kampf. Totuşi, el nu credea şi în potenţialul militar al americanilor. În plus, se baza pe faptul că un răboi împotriva Japoniei ar fi slăbit puterea americană astfel încât aceasta să nu mai fie o ameninţare pe frontul european.

Dunkerque

În 1940, Hitler avea suficientă putere pentru a câştiga războiul pe frontul din vest şi de a-i elimina nu doar pe francezi, dar şi pe englezi. În mai 1940 au început operaţiunile împotriva Franţei, iar 10 zile mai târziu tancurile germane erau la nici 50 km de Canalul Mânecii. Armata franceză, luată complet prin surprindere, nu a putut face faţa ofensivei.

Pe 23 mai, armata germană era foarte aproape de portul Dunkerque. Capturarea acestui oraş ar fi însemnat blocarea forţelor britanice în Franţa, deci o foarte imporantă victorie împotriva lui Churchill. Comandantul trupelor germane, Walter von Brauchitsch, a ordonat asaltul oraşului, dar Hitler a intervenit şi a anulat ordinul. Indiferent care au fost motivele din spatele acestei decizii, aceasta le-a permis britanicilor să întârească apărarea oraşului şi să retragă trupele. Marina Regală a retras din Franţa peste 300.000 de soldaţi, printre care şi 118.000 de soldaţi francezi, belgieni şi olandezi.

Deschiderea celui de-al doilea front

După ce nu a reuşit să supună Marea Britanie, deci să câştige lupta pe fronul de vest, Hitler s-a lansat într-o nouă şi periculoasă aventură:războiul împotriva Uniunii Sovietice, început în iunie 1941. Cu doar două decenii în urmă Germania purtase un război pe două fronturi şi suportase consecinţele devastatoare, astfel că rămâne o enigmă de ce Hitler a ales să rişte acelaşi demers. Pierderea bătăliei împotriva URSS a fost, la rândul ei, cauzată de alte câteva greşeli fatale.

În primul rând, nu a reuşit să cucereasă Moscova. Liderii militari germani ştiau că esenţa succesului era viteza, astfel că au lansat o ofensivă rapidă. La început, armata germană părea că duce o luptă promiţătoare. A câştigat bătălia de la Smolensk şi au fost luaţi prizonieri peste 200.000 de soldaţi sovietici, iar drumul spre Moscova era liber. Era nevoie doar de o ofensivă la fel de rapidă şi puternică împotriva capitalei.

Mai mult decât un obiectiv strict politic, Moscova era centru de putere al Partidului Comunist, un centru industrial major şi, cel mai important, punctul de legătură a aproape tuturor liniilor feroviare din URSS. Dacă Moscova cădea, sovieticii ar fi fost practic blocaţi din punct de vedere al comunicaţiior. Însă Hitler a schimbat direcţia strategică a trupelor sale. În loc să-şi concentreze forţele asupra Moscovei, la sfârşitul lunii august a ordonat ca o parte a trupelor din est să se concentreze în sud, motivând că resursele naturale ale Ucrainei şi petrolul din Caucaz trebuiau neapărat aduse în posesia Germaniei.

Când drumul spre Moscova a fost reluat pe 2 octombrie, germanii pierduseră o lună preţioasă. Combinaţia dintre rezistenţa aproape încăpăţânată a ruşilor, extinderea exagerată frontului şi vremea potrivnică au făcut ca ţinta armatelor germane să fie pierdută. La sfârşitul lui noiembrie, operaţiunea a fost anulată când avangarda germană era la doar 35 km de Moscova. Două săptămâni mai târziu, ruşii au lansat contraofensiva, şi deşi iarna nu i-a învins pe germani (aşa cum a păţit Napoleon în 1812), trupele lui Hitler au suferit numeroase pierderi, au pierdut definitiv şansa de a ocupa Moscova, iar războiul în est, care ar fi trebuit – credea Hitler – să se termine la fel de repede ca cel împotriva Franţei – s-a prelungit.

Supraevaluarea Stalingradului

Totuşi, germanii nu pierduseră frontal. În primăvara şi vara anului 1942, Wehrmachtul a lansat o nouă ofensivă pentru resursele petroliere din Caucaz. Din nou, o serie de decizii proaste ale lui Hitler au pecetluit armata germană şi a înclinat balanţa războiului împotriva Germaniei.

Hitler s-a lăsat atras într-o bătălie inutilă pntru o ţintă exclusivă politică şi fără importanţă stategică:Stalingrad. În loc să se concentreze pe resursele de petrol, şi-a divizat forţele, trimiţând o parte a trupelor în sud, către Baku, iar cealaltă parte spre Stalingrad. Divizie după divizie a pierit în dezastrul de la Salingrad. Deşi au reuşit să cucerească, cu greu, o bună parte din oraş, contraofensiva sovietică i-a luat prin surprindere, iar trupele germane au fost în cele din urmă încercuite. Armata s-a predat pe 2 februarie, după ce pierduse 750.000 de soldaţi.

Miza de la Kursk

În pofida pierderilor de la Stalingrad, germanii şi-au recuperat o parte din forţe. Pentru a putea negocia, în caz de pierdere a războiului, o pace relativ favorabilă, trebuiau să întârească fortificaţiile şi să organizeze contraofensive în forţă. În schimb, Hitler a rămas fixat pe ideea unei ofensive puternice pe timpul verii îndreptată împotriva oraşului Kursk, unde spera să îi încercuiască pe ruşi sau, cel puţin, să le spargă liniile de apărare pentru a permite continuarea ofensivei în est.

Dacă bătălia de la Stalingrad demonstrase că Hitler nu avea să câştige războiul, bătălia de la Kursk a dovedit că îl va pierde. Conştienţi de pregătirile intense organizate de ruşi în jurul oraşului, mulţi generali germani erau reticenţi cu privire la atac. Totuşi, Hitler – care nici el nu era prea sigur de izbândă – a hotărât să continue.

Timp de 10 zile armata german a înaintat şi, pentru un timp, părea că toate pierderile nu fuseseră în van. Ultima linie sovietică a fost ruptă, dar comandantul rus Georgi Zhukov a introdus în joc trupee de rezervă şi a câştigat bătălia.

Neglijarea Africii

Pe când germanii pierdeau bătălia de la Kursk, forţele Aliate cucereau Sicilia şi plănuiau invazia din Italia. Încă din 1941, comandantul forţelor germane din Nordul Africii, Erwin Rommel, condusese operaţiuni de succes acolo. Deşi Hitler a fost mereu reticent în a trimite trupe suplimentare în Africa, Rommel şi-a făcut o reputaţie din a câştiga bătălii în care era mereu în inferioriate numerică.

Abia după înfrângerea de la El Alamein şi succesul Aliaţilor în vestul Africii de Nord – în noiembrie 1942 – Hitler s-a decis brusc să întârească armata condusă de Rommel. Zecii de mii de soldaţi au fost trimişi în Tunisia, dar decizia a venit prea târzi, după ce toate şansele de victorie dispăruseră. Aproximativ 230.000 de soldaţi ai Axei s-au predat la Tunis în mai 1943, inclusiv legendara Afrika Korps a lui Rommel, veterani de care Germania ar fi avut nevoie în lupta pentru Europa.

La începutul lui 1941, generalii germani şi Hitler ştiau că bătălia pentru Europa Occidentală avea să înceapă curând. Hitler a prezis că Normania avea să fie locul de început al invaziei Aliate, dar nu a acţionat concret în acest sens. Până în ultimul moment, Fuhrerul a bănuit că Normandia era doar planul secundar şi că adevărata ţintă a Aliaţilor ar fi fost regiunea Pas-de-Calais. Trimiterea trupelor în Normandia ar fi făcut ca aliaţii să aibă mult mai mult de suferit, dar din nou Hitler s-a decis prea târziu. Când a ordonat ca frontul din Normania să fie păstrat cu orice cost, nu a făcut altceva decât să-şi slăbească trupele care nu au mai putut ulterior să apere graniţa Germaniei şi să împiedice invazia aliată pe teritoriul german.

Nu în ultimul rând, luarea unor decizii corecte ar fi putut salva Germania de est de anii ocupaţiei sovietice. Până la sfârşitul anului 1944, Aliaţii erau aproape de a invada ţara atât din est, cât şi din vest. Deşi trupele germane erau departe de a fi suficiente pentru a rezista, dacă Hitler ar fi trimis măcar o parte a diviziilor în est, i-ar fi putut bloca pe sovietici până când Aliaţii ar fi ocupat cea mai mare parte a Germaniei. Dar Hitler nu s-a gândit la asta. A lansat o ofensivă într-un punct mai slab al frontului american – în Mţii Ardeni, dar fără rost.

În cele din urmă, e surprinzător faptul că, în ciuda atâtor decizii proaste, Germania a rezistat 6 ani unei coaliţii alcătuite din cele mai puternice ţări din lume. Meritul îl are armata germană, care a dat dovadă de o remarcabilă forţă de recuperare pe tot parcursul războiului. Chiar şi în 1945, armata, deja foarte slăbită, a reuşit să provoace pierderi importante aliaţilor. Dar totul era în zadar – rezistenţa pe câmpul de luptă nu putea depăşi ordinele venite sus. Chiar şi în ultimele momente, Hitler nu a acceptat ca trupele sale să se predea, dând ordin generalilor săi să lupte până la ultimul om.

Sursa: historia.ro 

blog comments powered by Disqus

Din aceeaşi secţiune

Cele mai noi ştiri de azi

Actualitate 22 Februarie 2019, ora: 19:29

Autoritățile de la Chișinău au informat astăzi Adunarea Parlamentară a OSCE despre imixtiunile grsolane ale Federației Ruse în procesul electoral din Republica Moldova. Deputatul democrat Sergiu Sîrbu s-a referit inclusiv la noul dosar fabricat de Moscova pe umele...

( ) Citeşte tot articolul

Actualitate 22 Februarie 2019, ora: 19:27

Administrația Națională a Penitenciarelor din Republica Moldova dezminte, într-un comunicat de presă, informațiile tirajate de o parte a mass-media privind pretinsa înjunghiere a lui Veaceslav Platon, în Penitenciarul nr. 13.

( ) Citeşte tot articolul

Actualitate 22 Februarie 2019, ora: 16:12

Rareori ți-e dat să vezi o criză de identitate a unei formațiuni politice în ajun de alegeri precum cea prin care trece astăzi blocul ACUM. Câteva zile în urmă, vicepreședintele Partidului Acțiune și Solidaritate; Mihai Popșoi, a surprins pe toată lumea,...

( ) Citeşte tot articolul

Actualitate 22 Februarie 2019, ora: 16:11

Declanșarea de către Rusia a unui dosar penal în care ar figura Vlad Plahotniuc, poartă un evident caracter electoral câtă vreme acest lucru se întâmplă cu două zile înainte de alegerile din R.Moldova. De această părere este analistul politic Ion...

( ) Citeşte tot articolul

Istorie 22 Februarie 2019, ora: 16:00

Istoria limbii române: Câte cuvinte am moștenit din latină?

Istoria limbii române: Câte cuvinte am moștenit din latină?

Când vorbim despre viața cuvintelor românești trebuie să începem cu... începutul: am arătat în episodul precedent că limba română continuă latina, limba-mamă. Este un adevăr pe care nu mă sfiesc să-l repet ori de câte ori voi avea prilejul s-o...

( ) Citeşte tot articolul

Actualitate 22 Februarie 2019, ora: 15:59

Fostul președinte al filialei Botanica a PPDA, Sergiu Cibotăreanu, susține că formațiunea condusă de Andrei Năstase nu este nici pe departe una proeuropeană. Potrivit lui, partidul format pe baza mișcării protestatare din 2015 a deviat foarte mult de la traseul său inițial....

( ) Citeşte tot articolul

Actualitate 22 Februarie 2019, ora: 15:58

Mai mulți artiști iluștri își exprimă încrederea că PDM poate continua schimbările bune din Moldova, așa cum a făcut-o și în ultimii ani. Ei declară, în câteva mesaje live pe Facebook, că vor vota pentru Moldova și pentru fapte, nu vorbe, la alegerile...

( ) Citeşte tot articolul

Actualitate 22 Februarie 2019, ora: 15:56

Unul din autoturismele care asigura protecția în cortegiul prezidențial a fost accidentat astăzi, în timp ce se afla în misiune.

( ) Citeşte tot articolul

Actualitate 22 Februarie 2019, ora: 15:55

Astăzi povara fiscală pe care un angajator o simte este mai mică decât în urmă cu trei ani. Acest lucru se datorează actualei guvernări, care trebuie să-și continue actvitatea și după alegerile din 24 februarie, susțin managerii centrului comercial Grand Hall, într-o...

( ) Citeşte tot articolul

Actualitate 22 Februarie 2019, ora: 15:54

Departamentului american pentru Securitate Internă a creat o universitate falsă, Universitatea din Farmington, pentru a lansa o capacană și pentru a aresta studenții străini care încearcă să rămână pe teritoriul american în mod ilegal, relatează The Guardian.

( ) Citeşte tot articolul

Actualitate 22 Februarie 2019, ora: 15:53

Preşedintele polonez, Andrzej Duda, şi omologul său lituanian, Dalia Grybauskaite, au semnat joi, la Varşovia, o declaraţie privind securitatea comună, care include coordonarea politicilor de apărare şi securitate ale celor două ţări în cadrul NATO şi al Uniunii Europene şi...

( ) Citeşte tot articolul

Actualitate 22 Februarie 2019, ora: 13:50 de Ana Marchitan

Duminică, 24 februarie, în R. Moldova, vor avea loc alegeri parlamentare ordinare. Astfel, pentru prima dată, cetățenii vor alege cei 101 deputați conform sistemului electoral mixt. Adică, 50 dintre aceștia vor accede în Legislativ pe liste de partid, mandatele urmând să...

( ) Citeşte tot articolul

Actualitate 22 Februarie 2019, ora: 13:40

Plahotniuc, în timpul vizitelor la Iurceni, Vărzărești, Zberoaia: vom continua investițiile în infrastructură, în crearea de locuri de muncă și condiții sociale mai bune aici și în toate satele din țară

( ) Citeşte tot articolul

Actualitate 22 Februarie 2019, ora: 13:14

Editorialistul Ziarului NAȚIONAL, Nicolae Negru, este convins că anunțul privind noul dosar penal deschis de ruși pe numele liderului Partidului Democrat (PD), Vlad Plahotniuc, are legătură directă cu alegerile parlamentare de duminică.

( ) Citeşte tot articolul

Actualitate 22 Februarie 2019, ora: 12:51

Liderul Partidului Politic ȘOR, Ilan Șor și formațiunea sa sunt gata să preia responsabilitatea guvernării Republicii Moldova pentru a transforma și moderniza țara. Ilan Șor, care s-a arătat convins de victoria formațiunii sale la scrutinul parlamentar de duminică, a declarat la o...

( ) Citeşte tot articolul

Actualitate 22 Februarie 2019, ora: 12:17

Ministerul Afacerilor Externe și Integrării Europene (MAEIE) a făcut publice adresele și datele de contact ale secțiilor de vot deschise peste hotare pentru alegerile parlamentare din 24 februarie 2019.

( ) Citeşte tot articolul

Actualitate 22 Februarie 2019, ora: 12:13

Partidul Democrat din Moldova a sesizat astăzi mai multe instituții internaționale și observatorii acreditați să monitorizeze alegerile din 24 februarie 2019, în legătură cu implicarea abuzivă a Federației Ruse în alegerile din Republica Moldova. 

( ) Citeşte tot articolul

Actualitate 22 Februarie 2019, ora: 11:56

Mai muli susținători și simpatizanți ai binomului PAS-PPDA își manifestă public dezamăgirea față de ultimele acțiuni și declarații ale liderilor acestuia, Maia Sandu și Andrei Năstase. Internauții iau în furci atât angajamentul de a nu încheia nicio...

( ) Citeşte tot articolul

Actualitate 22 Februarie 2019, ora: 11:44

Încă 8 familii din municipiul Orhei și-au realizat visul pe care îl are practic fiecare tânăr din Republica Moldova: administrația publică locală a orașului le-a înmânat cheile de la noile apartamente sociale, pe care le-au primit în cadrul unui program...

( ) Citeşte tot articolul

Actualitate 22 Februarie 2019, ora: 11:43

Biserica Ortodoxă Română condiționează recunoașterea autocefaliei Kievului

Biserica Ortodoxă Română condiționează recunoașterea autocefaliei Kievului

Biserica Ortodoxă Română (BOR) cere garanții scrise privind pastrarea identitatii culturale si lingvistice pentru parohiile românești din Bucovina și pune alte câteva condiții pentru recunoașterea Bisericii Ortodoxe a Ucrainei.

( ) Citeşte tot articolul

Actualitate 22 Februarie 2019, ora: 11:32

Cetățenii așteaptă ca proiectele bune pentru Moldova, implementate de actuala Guvernare, să continue și după alegerile parlamentare din 24 februarie. Liderul, PDM, Vlad Plahotniuc, și vicepreședinții formațiunii, Andrian Candu și Pavel Filip, au îndemnat alegătorii,...

( ) Citeşte tot articolul

Actualitate 22 Februarie 2019, ora: 11:27

Legăturile dintre președintele moldovean, Igor Dodon, și cel rus, Vladimir Putin, au o componentă financiară directă. Astfel, cel puțin 70.000 de euro au intrat în contul fundației “Din suflet”, a Galinăi Dodon (soția președintelui Republicii Moldova).

( ) Citeşte tot articolul

Actualitate 22 Februarie 2019, ora: 10:20

Organele de drept din Federația Rusă i-au mai deschis un dosar penal liderului Partidului Democrat (PD), Vlad Plahotniuc, iar acest lucru se întâmplă cu două zile înaintea alegerilor parlamentare din 24 februarie, scrie ziarulnational.md

( ) Citeşte tot articolul

Actualitate 22 Februarie 2019, ora: 10:00

S-a dezlantuit cerul deasupra orasului. Dupa cateva zile de vreme insorita, a inceput sa ninga in capitala. De astazi vremea se raceste. Meteorologii au anuntat cod galben de schimbare brusca a vremii, valabil pana sambata.

( ) Citeşte tot articolul
Current tier / breakpoint: xs sm md lg xl (= visible only on this breakpoint)

.hidden-xs-down .hidden-sm-down .hidden-md-down .hidden-lg-down

.hidden-xs-up .hidden-sm-up .hidden-md-up .hidden-lg-up .hidden-xl

.hidden-xs (only) .hidden-sm (only) .hidden-md (only) .hidden-lg (only) .hidden-xl (only)