Actualitate

Marius Gabriel Lazurca va fi noul ambasador al Romniei la Chisinau

Ministrul de externe al Romaniei Teodor Baconschi a confirmat vineri ca actualul ambasador la Vatican, Marius Gabriel Lazurca, este propus pentru postul de ambasador la Chisinau si si-a exprimat deplina incredere ca va primi agrementul partii moldovene.

Scrisoarea oficiala de agrement prin care autoritatilor moldovene li se cere acordul pentru numirea diplomatului roman in acest post a fost transmisa joi Chisinaului, au mai spus sursele citate. Ministrul Baconschi, prezent, vineri, la o lansare de carte la MAE, a confirmat ca Marius Gabriel Lazurca este propunerea Romaniei pentru a deveni ambasador la Chisinau. Intrebat daca este de parere ca Lazurca va primi agrementul partii moldovene, ministrul Baconschi a raspuns: „Bineinteles!”
Purtatorul de cuvant al Ministerului de Externe de la Cisinau, Valeriu Turea, a confirmat ca autoritatile de la Chisinau au primit scrisoarea partii romane de solicitare a agrementului pentru numirea lui Marius Gabriel Lazurca in postul de ambasador al Romaniei in R. Moldova.

Presedintele Traian Basescu are programata pentru saptamana viitoare o vizita la Chisinau, prima de la reconfirmarea sa in functie si de la instalarea la putere a noului guvern democrat-liberal din statul vecin, astfel ca se astepta un anunt privind numirea unui nou ambasador al Romaniei.

„E important ca pana la intalnirea presedintilor R. Moldova si Romaniei sa fie nominalizati ambasadorii (Romaniei la Chisinau si R. Moldova – la Bucuresti – n. red.)”, a declarat recent si presedintele interimar Republicii Moldova, Mihai Ghimpu.
Fostul ambasador la Chisinau, Filip Teodorescu, a fost expulzat din R. Moldova, alaturi de diplomatul Ioan Gaborean, cu grad de ministru-consilier, ca urmare a incidentelor din capitala moldoveana petrecute dupa alegerile parlamentare din 5 aprilie. Arborarea steagurilor romanesti i-a oferit atunci fostului presedinte comunist Vladimir Voronin argumentul de a acuza Romania ca a organizat „o lovitura de stat”. In consecinta, Voronin i-a expulzat pe cei doi oficiali romani si a impus vize cetatenilor romani care doreau sa calatoreasca in Republica Moldova.

In varsta de 38 de ani, cu studii la Sorbona, unde si-a dat doctoratul in istorie-antropologie (2003 – Doctorat in istorie-antropologie la Universitatea Paris IV-Sorbonne, 1995 – Master in istorie-antropologie la Universitatea Paris IV-Sorbonne 1994 – Licenta in literatura comparata la Universitatea Paris IV-Sorbonne), Marius Gabriel Lazurca a fost numit ambasador pe langa Sfantul Scaun la sfarsitul anului 2006. Pana la intrarea sa in diplomatie fusese cadru didactic la Universitatea de Vest din Timisoara si la Universitatea Aurel Vlaicu din Arad. Cunoaste foarte bine engleza si franceza si bine italiana si latina. Este autor sau coautor al multor lucrari in domeniul antropologiei, istoriei, literelor. Este casatorit si are patru copii.

NewsIn.ro

Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmărește TIMPUL pe Google News și Telegram!


Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *