Astăzi 19 Martie 2019, Marţi - Ultima actualizare la ora 07:22
Abonamente

Interviu 2 Aprilie 2012, ora 07:36

Marius Lazurca: Antiromânismul este… expresia cea mai limpede a antieuropenismului

Marime Font

Foto: Liviu Dumitru

- Excelenţă, RM are, în sfârşit, preşedinte. Credeţi că acest eveniment va schimba relaţiile bilaterale moldo-române? Şi dacă da, cum anume? 

- Relaţiile bilaterale dintre România şi R. Moldova s-au schimbat radical în bine începând cu iulie 2009. Venirea la putere la Chişinău a unui guvern democratic şi proeuropean a demonstrat un adevăr deja incontestabil: apropierea de Europa a R. Moldova ameliorează semnificativ raporturile cu România, după cum o relaţie bună cu Bucureştiul apropie substanţial Chişinăul de Uniunea Europeană. În contextul acestei tendinţe crescătoare, alegerea domnului Nicolae Timofti în calitate de preşedinte al R. Moldova vine să adauge valoare şi energie suplimentară dialogului dintre ţările noastre. Alături de toţi prietenii adevăraţi ai R. Moldova, România salută cu bucurie alegerea domnului Timofti. Şi nu doar pentru că, în fine, se depăşeşte blocajul politic, ci şi fiindcă identificăm în persoana actualului preşedinte calităţi esenţiale în actualul context politic din R. Moldova: echilibru, înţelepciune, dragoste de adevăr, patriotism.

- În ultimul timp, la Chişinău, dar şi în alte localităţi ale RM, partidele de extrema stângă propagă tot mai insistent românofobia. Cine ar putea să stea, după dvs., în spatele acestor acţiuni?

- Ca toţi observatorii vieţii publice din R. Moldova, sunt şi eu martorul uimit al acestei recrudescenţe, îi văd şi eu, ca toţi ambasadorii acreditaţi la Chişinău, pe cei care stau în faţa acestor acţiuni. Pe cei care, din laşitate sau calcul, stau în spate nu îi cunosc, iar identitatea lor mă interesează prea puţin. În legătură cu acest subiect, îi dau dreptate domnului Nicolae Timofti, care vedea îndărătul manifestărilor de antiromânism calcule politice făcute la rece şi cu cinism. Ceea ce mi se pare important să reafirm este convingerea mea că antiromânismul nu este doar o formă (vag) mascată de rasism, ci şi expresia cea mai limpede a antieuropenismului. Să nu se amăgească nimeni: promotorii antiromânismului îşi doresc o R. Moldova asiatică, nu una europeană.


- România ar trebui să facă parte din formatul de negocieri pentru soluţionarea conflictului transnistrean?

- Ca membră a OSCE şi, mai ales, ca stat european, România participă indirect la negocierile în format „5+2” dedicate rezolvării conflictului transnistrean. În al doilea rând, României i se recunoaşte un interes specific pentru această temă în calitatea noastră de stat limitrof zonei de conflict. Această recunoaştere a interesului nostru special este vizibilă în dinamica dialogului politic pe care ţara noastră îl întreţine cu părţile cele mai relevante angajate în negocieri.

- Ce urmăreşte Kremlinul, în opinia dvs., prin delegarea lui Rogozin în calitate de reprezentant al Federaţiei Ruse pentru regiunea separatistă transnistreană? Ar putea fi aceasta o măsură întreprinsă de Moscova pentru a spori controlul asupra Chişinăului după alegerea lui Timofti ca preşedinte?

- Am luat act de această numire, ca şi de primele declaraţii consecutive: atât a Ministerului Afacerilor Externe şi Integrării Europene de la Chişinău, cât şi - pe Twitter! – a ministrului Rogozin. În rest, nu ne aparţine nouă dreptul să comentăm deciziile suverane ale altui stat. Ceea ce putem în mod legitim face este să ne exprimăm speranţa că această numire va fi benefică atât raporturilor bilaterale moldo-ruse, cât şi procesului de negocieri dedicat conflictului transnistrean. Personal, sunt sigur că semnificaţia acestei numiri va deveni fără întârziere limpede.

- La ceremonia de învestire a preşedintelui Timofti am fost martorii unei îmbrăţişări neaşteptate dintre mitropoliţii Vladimir şi Petru. Cum explicaţi prezenţa ambilor ierarhi la acest eveniment?

- Văd în prezenţa Mitropolitului Petru la această ceremonie unul dintre efectele pozitive ale alegerii domnului preşedinte Timofti. Am fost mereu uimit de faptul că la ceremoniile oficiale singurul invitat constant era Vlădica Vladimir. Sigur, prezenţa conducătorului Mitropoliei Chişinăului la asemenea ocazii e legitimă şi potrivită, după cum, în opinia mea, potrivită şi legitimă ar fi şi prezenţa ÎPS Petru, arhipăstorul celeilalte mari biserici ortodoxe din R. Moldova. Personal, cred că cele două mitropolii ar trebui percepute unitar, dincolo de distincţiile de jurisdicţie canonică, fiindcă ele compun împreună ceea ce eu mi-aş permite să numesc comunitatea ortodoxă naţională. Sunt încurajat să cred că dorinţa domnului preşedinte Timofti de a contribui la reconcilierea societăţii se va realiza inclusiv prin invitarea împreună, la ocaziile oficiale, a celor două înalte feţe bisericeşti. De când sunt în R. Moldova am întâlnit zeci de mii de credincioşi. Prin urmare, pot afirma că marea lor majoritate priveşte cu respect şi dragoste la ambele mitropolii şi că s-ar bucura să-i vadă mereu împreună pe cei doi vrednici păstori ai obştii ortodoxe din R. Moldova.

- Pornind şi de la situaţia că dvs. sunteţi enoriaş al Mitropoliei Moldovei, iar preşedintele - al Mitropoliei Basarabiei, ar fi interesant să aflăm care credeţi că ar putea fi soluţia optimă de depăşire a conflictului dintre cele două mitropolii?

- Aş vrea să fie limpede: eu sunt un fiu al Bisericii Ortodoxe Române, care, nu întâmplător, se simte între ai săi în mijlocul enoriaşilor Parohiei „Sfântul Dumitru” de la Botanica. După cum în mijlocul la ai mei m-am simţit la „Sfânta Teodora de la Sihla” (unde mi-am petrecut prima duminică chişinăuiană), la Biserica „Sfinţii Petru şi Pavel” de la Buiucani sau la minunatul paraclis din incinta Liceului „Prometeu”. A vorbi despre „conflictul” dintre cele două mitropolii mi se pare uşor exagerat, fiindcă ar trebui – dacă ar fi adevărat – să putem vorbi şi despre conflictul dintre cele două patriarhii tutelare: a Bucureştiului şi a Moscovei. Or, se ştie, raporturile dintre Patriarhia Română şi cea Rusă sunt foarte bune. Cred că gestul preşedintelui Timofti de a-l invita pe ÎPS Petru la ceremonia învestirii ar trebui să devină sistematic.

- Introducerea în programa şcolară a cursului „Istoria Românilor şi Universală” a trezit replici acide în societate, în special din partea Partidului Socialiştilor. Ce răspuns i-aţi da lui Igor Dodon la insistenţa prin care cere în acest caz demiterea ministrului Educaţiei?

- Nu am nicio calitate să intru în dialog pe o temă de politică internă a R. Moldova, cu politicienii de la Chişinău. Mă simt totuşi îndreptăţit să salut gestul curajos şi înţelept al ministrului Şleahtiţchi de a convoca, prin reprezentanţii săi, comunitatea istoricilor şi de a-i mandata să decidă câte discipline istorice ar trebui să fie studiate în şcoală - două sau una singură - şi cum ar trebui să se numească materia predată. Cum se ştie, decizia votată de majoritatea experţilor consultaţi este ca, începând din toamna acestui an, disciplina numită până acum „Istorie” să se numească „Istoria Românilor şi Universală”. Am văzut că această hotărâre a creat nemulţumiri în rândul celor care şi-ar fi dorit ca „Istoria Românilor” să fie o disciplină aparte, distinctă de „Istoria Universală”. Înţeleg, accept şi respect argumentele acestor istorici, pe cei mai mulţi îi cunosc în persoană şi îi admir fără rezerve. Mi-aş permite să observ totuşi că trecerea de la „Istorie” la „Istoria românilor şi Universală” este un progres semnificativ şi, desigur, ireversibil. Ştiţi de ce cred că avem de-a face cu un proces ireversibil? Pentru că decizia ministrului Şleahtiţchi nu este pur şi simplu un ordin administrativ, întemeiat pe vreo preferinţă ideologică sau pe un calcul politic de moment. Hotărârea la care s-a ajuns este reflectarea opiniei comunităţii academice şi didactice din R. Moldova, iar această opinie nu poate fi neglijată sau răsturnată.

- Cum este privită în România trecerea de la „Istorie” la „Istoria Românilor şi Universală”?

- Această temă specifică nu face parte din agenda dialogului bilateral dintre cele două ministere ale Educaţiei. Totuşi, cu titlu general, se poate spune că toate subiectele asociate comunităţii de limbă, spiritualitate şi istorie dintre România şi R. Moldova au pentru ţara mea o importanţă de prim ordin. Chiar dacă nu intervenim în niciun fel în deciziile luate la Chişinău cu privire, de pildă, la predarea istoriei sau limbii române, le urmărim cu aceeaşi atenţie ca şi, de exemplu, proiectele R. Moldova vizând securitatea energetică. Şi predarea istoriei, şi, dacă doriţi, gazoductul Iaşi - Ungheni sunt pentru noi teme strategice.

blog comments powered by Disqus

Din aceeaşi secţiune

Cele mai noi ştiri de azi

Actualitate 19 Martie 2019, ora: 07:22

Facebook plănuieşte să intensifice eforturile privin combaterea dezimformării înainte de alegerile pentru Parlamentul European, care vor avea loc în luna mai, au anunţat luni reprezentanţii companiei, relatează site-ul agenţiei Reuters.

( ) Citeşte tot articolul

Actualitate 18 Martie 2019, ora: 19:53

Alegerile parlamentare anticipate nu sunt o soluţie, ci reprezintă mai degrabă o pierdere de timp şi bani. În plus, nu există certitudinea că oamenii vor ieşi în număr mare la vot.

( ) Citeşte tot articolul

Actualitate 18 Martie 2019, ora: 16:30

 O obscură instituție bancară, Banca Internațională de Investiții, a ajuns să reprezinte o preocupare globală, notează New York Times, care constată că, „în vremuri normale”, planurile acesteia de de deschidere a unei filiale la Budapesta ar fi trecut neobservate.

( ) Citeşte tot articolul

Actualitate 18 Martie 2019, ora: 16:11

 Procurorul general al Parchetului de pe lângă Înalta Curte de Casație și Justiție, domnul Augustin Lazăr, aduce la cunoștința publicului faptul că își va depune candidatura în cadrul procedurii declanșate de ministrul justiției pentru selectarea...

( ) Citeşte tot articolul

Actualitate 18 Martie 2019, ora: 16:08

 Guvernul Theresa May probabil va cere o amânare a ieşirii Marii Britanii din Uniunea Europeană de cel mult nouă luni, a afirmat luni un membru al Cabinetului guvernamental de la Londra.

( ) Citeşte tot articolul

Actualitate 18 Martie 2019, ora: 16:04

 Georgia şi NATO au lansat luni manevre militare comune, în această fostă republică sovietică din Caucaz, care intenţionează să adere la Alianţa Nord-Atlantică, o posibilitate denunţată de Moscova drept o atingere în sfera sa tradiţională de influenţă, relatează...

( ) Citeşte tot articolul

Actualitate 18 Martie 2019, ora: 15:10

Blocul ACUM se transformă treptat în blocul A FOST, consideră preşedintele organizaţiei obşteşti "Asociaţia tinerilor experţi din Moldova”, Alexandru Corinenco, citat de INFOTAG.

( ) Citeşte tot articolul

Actualitate 18 Martie 2019, ora: 13:55

Compania Avia Invest a început lucrările de reconstrucție a pasajului subteran de lângă Aeroportul Internațional Chișinău. Proiectul, realizat la inițiativa inițiativa Partidului ȘOR, va rezolva o problemă stringentă a locuitorilor din Orașelul Aeroport.

( ) Citeşte tot articolul

Actualitate 18 Martie 2019, ora: 12:46

Produsul Intern Brut al R. Moldova a trecut bariera de 10 miliarde de dolari și a atins, în anul 2018, nivelul de 11,3 miliarde USD, conform cursului mediu de schimb al anului trecut. Aest fapt confirmă traiectoria ascendentă a economiei moldovenești, se arată într-o analiză...

( ) Citeşte tot articolul

Actualitate 18 Martie 2019, ora: 12:40

Compania Boeing a lansat cel mai lung avion din lume, Boeing 777X.

( ) Citeşte tot articolul

Actualitate 18 Martie 2019, ora: 12:22

Numărul rușilor care consideră utilă anexarea Crimeei către Rusia a scăzut de la 67% la 39% din primăvara anului 2015 până în martie 2019, relevă datele sondajului Fondului ”Opinia Publică”, potrivit presei ruse.

( ) Citeşte tot articolul

Actualitate 18 Martie 2019, ora: 12:22 de Ana Marchitan

Ultimele luni din viața lui Posmotrel

Ultimele luni din viața lui Posmotrel Din editia print

Talentatul regizor Viorel Mardare a murit sâmbătă, 9 martie 2019, după ce a luptat șapte luni cu o formă rară de cancer. În același timp, mii de oameni i-au donat bani pentru tratament, s-au rugat pentru el și au sperat că va învinge totuși boala necruțătoare. Viorel...

( ) Citeşte tot articolul

Actualitate 18 Martie 2019, ora: 12:21

România condamnă anexarea ilegală a Crimeii

România condamnă ferm, încălcarea principiilor şi normelor de drept internaţional prin anexarea ilegală de către Federaţia Rusă a Republicii Autonome Crimeea, se arată într-un comunicat al MAE.

( ) Citeşte tot articolul

Actualitate 18 Martie 2019, ora: 12:17

Lidera PAS, Maia Sandu, este criticată de lideri de opinie pentru declarația sa, potrivit căreia, în actualele condiții, funcția de premier nu contează prea mult. Jurnalistul Petru Bogatu consideră, într-un editorial publicat de Deschide.md, că la mijloc este o eroare de...

( ) Citeşte tot articolul

Actualitate 18 Martie 2019, ora: 08:54 de Ana Marchitan

Vladimir Beșleagă: „Cred că moartea se teme de mine, pentru că am murit de trei ori”

Vladimir Beșleagă: „Cred că moartea se teme de mine, pentru că am murit de trei ori” Din editia print

Scriitorul Vladimir Beșleagă ne-a relatat despre regretele și realizările sale, precum și de ce nu a reușit să învețe la Harvard

( ) Citeşte tot articolul

Actualitate 16 Martie 2019, ora: 19:44

Membrii blocului ACUM se vor diviza in doua fractiuni in viitorul parlament si vor incerca sa convinga celelalte partide sa voteze cu ei proiectele pe care le pregatesc, iar ei, la randul lor vor vota initiativele care o sa le convina. Asta a declarat aseara reprezentantului blocului politic,...

( ) Citeşte tot articolul

Actualitate 16 Martie 2019, ora: 19:04

 Ora 7.15, Aeroportul Internațional Chișinău. Aproape jumătate din pasagerii avionului sunt reprezentanți ai industriei vinului din Moldova. Cel din imagine reprezintă un colaj, dar cred că nu sunt departe timpurile în care Wine of Moldova va avea nevoie de un charter ca să...

( ) Citeşte tot articolul

Actualitate 16 Martie 2019, ora: 18:53

 Nigel Farage, fostul lider al partidului antieuropean UKIP, a început un marş de protest de 14 zile alături de susţinătorii săi faţă de o „trădare” a Brexitului. Marşul a început în Sunderland şi se va încheia în Londra, transmite BBC.

( ) Citeşte tot articolul

Actualitate 16 Martie 2019, ora: 11:19

Așa-zia intransigență a liderilor PAS și PPDA, manifestată în reațiile față de propunerile de negocieri ale PDM ascunde, de fapt, un adevăr incontestabil – salvarea de la pușcărie a lui Vlad Filat, Veaceslav Platon și Victor Țopa. De această părere este analistul...

( ) Citeşte tot articolul

Ultima oră 16 Martie 2019, ora: 10:27

Un nou caz de pestă porcină a fost depistat în localitatea Beşghioz din UTA Gagauz-Yeri, unde pe 12 martie, într-o gospodărie din sat au fost găsite două femele de porc moarte. Cazul a fost confirmat de Agenţia Naţională pentru Siguranţa Alimentelor (ANSA), transmite Moldpres.

( ) Citeşte tot articolul

Actualitate 16 Martie 2019, ora: 10:27

Ministrul Economiei și Infrastructurii, Chiril Gaburici, a convocat pe data de 15 martie o ședință de lucru cu reprezentanții Agenției Naționale pentru Siguranța Alimentelor (ANSA) privind evaluarea implementării Planului de acțiuni pentru obținerea de către Republica Moldova a...

( ) Citeşte tot articolul

Actualitate 16 Martie 2019, ora: 10:13

România a achiziţionat a treia tranşă de rachete pentru sistemul Patriot, în valoare de 85 de milioane de dolari, a anunţat vineri, într-o conferinţă de presă, ministrul Apărării Naţionale a României, Gabriel Leş, informează Agerpres.

( ) Citeşte tot articolul

Actualitate 16 Martie 2019, ora: 10:03

Lewis Hamilton va pleca din pole-position în primul Mare Premiu al noului sezon, transmis în direct la Digi Sport. În Australia, cvintuplul campion mondial a avut cel mai bun timp, 01:20:486, obținând astfel al optulea pole-position pe circuitul Albert Park și al...

( ) Citeşte tot articolul

Sport 16 Martie 2019, ora: 09:54

Jucătoarea canadiană de origine română Bianca Andreescu reușește o performanță ieșită din comun. Aflată pe locul 60 WTA înaintea turneului Indian Wells 2019, unde a ajuns grație unui wildcard, ea s-a calificat vineri în finală, după ce a învins-o pe...

( ) Citeşte tot articolul
Current tier / breakpoint: xs sm md lg xl (= visible only on this breakpoint)

.hidden-xs-down .hidden-sm-down .hidden-md-down .hidden-lg-down

.hidden-xs-up .hidden-sm-up .hidden-md-up .hidden-lg-up .hidden-xl

.hidden-xs (only) .hidden-sm (only) .hidden-md (only) .hidden-lg (only) .hidden-xl (only)