Ultima oră

Marius Lazurca: Restabilirea regimului de vize pentru Moldova este puţin probabil

„Uniunea Europeană nu se răzbună pe cetăţenii unei ţări pentru că au ales o guvernare care nu este pe placul celor de la Bruxelles. Decizia de liberalizare a vizelor nu a fost luată peste noapte . Guvernarea de la Chişinău a făcut eforturi considerabile pentru a obţine acest regim liberalizat. Au fost întreprinse sute de măsuri pentru a îndeplini acele sarcini impuse de către UE. Regimul de vize ar putea fi impus doar dacă se va renunţa la reformele ce ţin de poliţia de frontieră şi asigurarea securităţii la frontieră”, a declarat diplomatul.

Marius Lazurca consideră că Republica Moldova mai are de parcurs o cale lungă până la aderarea la UE. „Spre deosebire de România, Republica Moldova a parcurs o cale mai grea. În primul rând, Moldova a trebuit să clarifice care este identitatea naţională. În orice caz, UE va continua să rămână un susţinător al Republicii Moldova”, a opinat Lazurca.

Ambasadorul României a sugerat politicienilor aflaţi la guvernare să continue implementarea reformelor. „Oferta UE pentru Moldova este asistenţa contra reformă. Iar de beneficiile acestor reforme se vor bucura nu cetăţenii UE, dar cei din Republica Moldova. Când oamenii vor vedea rezultatele reformelor din sistemul educaţional, justiţie, ocrotirea sănătăţii, numărul celor care vor dori integrarea europeană va creşte brusc. Aveţi nevoie de răbdare şi de continuarea reformelor”,. a spus diplomatul.

Marius Lazurca a apreciat dialogul politic dintre Chişinău şi Bucureşti, considerându-l mai consistent ca niciodată. „Începând cu anul 2010, preşedinţii noştri s-au întâlnit de 7 ori, iar premierii de 14 ori. Nu mai zic de miniştri şi alţi funcţionari de rang înalt. România va continua să ajute dezinteresat Republica Moldova”, a declarat Lazurca.
 
Sursa: IPN

Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmărește TIMPUL pe Google News și Telegram!


Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *