Ultima oră

Marius Lazurca: România este îngrijorată de securitatea Republicii Moldova

„Ne-am dori ca focarul de instabilitate din Ucraina să nu se apropie de hotarele Republicii Moldova. Vrem ca pacea şi armonia să continue până la alegeri. Să aveţi parte de alegeri libere şi corecte şi să formaţi cel mai bun guvern din istoria statului vostru”, a adăugat Lazurca.

Diplomatul roman a declarat că România va ajuta dezinteresat în continuare Republica Moldova, cu condiţia ca moldovenii să-şi dorească acest lucru şi că guvernul de la Bucureşti nu face nici o diferenţă între cetăţenii Moldoveni după principiul etnic sau al limbii vorbite. Totodată, ambasadorul României a declarat că îi consideră români şi pe cei care se declară moldoveni, „deoarece avem o religie, o limbă şi o cultură comună”.

Marius Lazurca a mai spus că unicele diferenţe dintre România şi Republica Moldova sunt accentul din limba vorbită şi modelul de organizare a puterilor în stat, în rest „ne desparte Prutul”. Întrebat despre limba vorbită pe teritoriul Republicii Moldova, Lazurcă a declarat că respectă mult acea decizie a Curţii Constituţionale, prin care se spune că Declaraţia de independenţă, în care este specificat că glotonimul „limba română” este prioritară faţă de Constituţie, în care este scris că limba vorbită pe teritoriul Republicii Moldova este „limba moldovenească”.

Lazurca s-a arătat mulţumit şi de evoluţia relaţiilor moldo-române. „Ne apropiem din ce în ce mai mult şi ne înţelegem din ce în ce mai bine. Generaţia tânără din Moldova care vine în România la studii sau în vacanţe vine ca la ea acasă”, a spus diplomatul.

Referindu-se la scrutinul parlamentar din 30 noiembrie, Marius Lazurca s-a arătat optimist că acestea vor avea un rezultat pe măsura aşteptărilor cetăţenilor Republicii Moldova. „Vom asista la o confruntare dintre ofertele partidelor pro-europene şi ofertele partidelor anti-europene, care vor prezenta cetăţenilor un alt model de integrare. Cetăţenii aşteaptă de la demnitari idei mult mai complexe", a menţionat Lazurca.
 
Sursa: IPN

Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmărește TIMPUL pe Google News și Telegram!


Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *