Editorial

Mârşava bucătărie: cum se prepară o porcărie de presă

O reţetă culinară trebuie să aibă obligatoriu un titlu („Crap în rolă cu legume”) şi sună cam aşa: Se iau trei crapi medii, care se taie de-a lungul fiecare. Se spală, apoi se condimentează. În acelaşi timp, se curăţă, se spală cartofii, bostăneii şi ciupercile (legumele folosite în cazul meu, dar se pot lua şi morcovi, roşii), care la fel se condimentează cu puţină smântână amestecată cu maioneză, cu usturoi pisat, sare şi condimente. Apoi se aşază legumele împreună cu peştele pe o tavă unsă cu ulei şi se ţin la foc apr. 180 grade o oră (sau până când cartofii vor fi uşor de străpuns). Când vom scoate tava din rolă, se va stropi totul cu puţin ulei de măsline şi cu suc de lămâie. Se va servi crapul ornat cu verdeaţă sau legume crude. (Reţeta e preluată de pe Culinar.md, vezi Timpul.md)
Cam aşa se procedează şi în cazul unei porcării de presă. Ea trebuie să aibă un titlu, cât mai simplu şi cât mai incitant. De exemplu: „Mocanu: „Plahotniuc i-a finanţat campania electorală lui Ghimpu”. În prepararea acestui produs, solicitantul din umbră a avut nevoie iniţial doar de două ingrediente: un Mocanu, care va spune ce trebuie, şi un portal de ştiri, care va prelua operativ spusa acestuia. Şi porcăria e gata, porneşte în lume să-şi facă diabolica lucrare. Iată cum arată.

2. Produsul e gata, serviţi. Poftă bună!

Campania electorală a liderului PL, Mihai Ghimpu, a fost finanţată indirect de către Vlad Plahotniuc. Declaraţia aparţine liderului Mişcării Populare Antimafie, Sergiu Mocanu.
Potrivit lui Mocanu, Ghimpu avea o colaborare adâncă cu Plahotniuc. „Această colaborare nu cred că are un scop foarte definit pentru Mihai Ghimpu. Cred că este o cursă în care a căzut Ghimpu din motive iniţial nobile. Ghimpu, trăind visul romantic de izbăvire a Basarabiei de ocupaţia sovietică, a considerat că aceasta se poate face şi pe bani murdari”, a dezvăluit Sergiu Mocanu, în cadrul unei conferinţe de presă. Acesta susţine că Mihai Ghimpu a sperat că „poate rămâne cu mâna în buzunarul lui Plahotniuc, iar cu inima la alegători”. „Alianţa Ghimpu-Plahotniuc va aduce în viitor multe „roade” şi ghimpi pentru populaţia Republicii Moldova”, a subliniat liderul Mişcării Antimafie.
Referindu-se la pactul dintre Vlad Filat şi Vlad Plahotniuc, Sergiu Mocanu a menţionat că acesta a fost necesar doar pentru a aduce actuala Alianţă la guvernare.
El a mai precizat că soarta instituţiilor şi companiilor care îşi trec conturile de la „Banca de Economii” la „Victoriabank” este în mâinile lui Plahotniuc. „Depinde ce va dori să facă el cu ele. Dacă le va vinde, atunci le va creşte valoarea, dacă va decide să le cumpere, atunci valoarea acestora va scădea. Pentru că el are toate pârghiile: Procuratura Generală, Centrul Anticorupţie, justiţia. În mâinile lui numai vama nu este – un lucru vulnerabil al lui Filat”, a conchis Mocanu.
Anterior, Mocanu l-a acuzat pe Plahotniuc că ar fi preluat ilegal mai multe afaceri din Republica Moldova.

E adevărat, portalul de ştiri parcă a procedat profesionist şi deontotlogic, a solicitat şi opinia părţii vizate. „Este o aberaţie care nu poate fi comentată”, a declarat vicepreşedintele PL, Vlad Lupan, solicitat de Jurnal.md, să exprime poziţia partidului vis-a-vis de acuzaţiile lui Sergiu Mocanu”.

3. O aberaţie care trebuie comentată

… Ba eu cred că respectiva aberaţie nu numai că poate, dar trebuie să fie comentată, pentru a-l ajuta pe cititor să se descurce în această mârşavă bucătărie mediatică.
Nu sunt avocatul lui M. Ghimpu, ba, uneori, când am crezut că merită, l-am înghimpat, ca să coboare cu picioarele pe pământ. Dar de aici până la porcăria lui Mocanu e o cale cu mult, mult mai lungă. Am ajuns, iubiţi cititori, să o vedem şi pe asta: fostul mare frontist şi unionist, devenit consilier al lui Voronin, îl acuză pe M. Ghimpu de… corupţie politică, chipurile, „Plahotniuc i-a finanţat campania electorală lui Ghimpu”. Probe, dovezi? Niciuna! Anul trecut, acelaşi Mocanu a inclus TIMPUL într-o „schemă mafiotică”, suptă din imaginaţia sa bolnavă, pentru a demonstra că „publicaţia TIMPUL e controlată de Plahotniuc”. Atunci era dificil să demonstrezi că „popa nu are nicio fată”, am lăsat ca vremea să le limpezească pe toate şi astăzi cititorii s-au convins că nu noi avem nişte mafioţi în spate, ci anume acei care ne acuzau…

Şi iată că autorul articolelor elogioase din „Ţara” la adresa mareşalului Antonescu, după ce a trecut câţiva ani prin şcoala lui Voronin-Tkaciuk, după ce, anul trecut, a murdărit jumătate de ţară, acum s-a luat de capul lui Ghimpu. Repet, în toată „declaraţia” lui nu există nici o probă şi nu se face referire la nici o faptă. Pur şi simplu, a turnat o găleată de zoi în capul lui Ghimpu. Care e dedesubtul acestei porcării de presă? Înclin să cred că e vorba din nou de un interes politic-electoral – cei care l-au folosit pe Mocanu împotriva lui Lupu în campania din noiembrie vor încerca să-l folosească acum împotriva lui Ghimpu în campania locală, pentru a-l discredita pe Chirtoacă şi a promova un candidat comunist. În context, nu pot să nu fac o precizare de ordin strict personal. Când unii mă încolţeau pe diferite forumuri că, chipurile, eu îi critic pe Ghimpu şi Chirtoacă pentru că aş avea un interes personal – ştiţi dumneavoastră care! – le-am răspuns: va veni timpul şi vă veţi convinge că nu eu, ci alţii sunt adevăraţii duşmani ai lui Ghimpu şi Chirtoacă. Iată că acest timp a venit.
Acum, când, potrivit recentului sondaj, PL scade uşor, cineva a decis să aplice faţă de PL aceeaşi strategie ca şi faţă de PD în campania din noiembrie 2010, pentru a-i „prelua” electoratul. După cum nu sunt avocatul lui Ghimpu, la fel nu-s nici avocatul lui Lupu sau Plahotniuc, dar s-a ajuns la o situaţie, puţin spus idioată, când, dacă vrei să compromiţi pe cineva, este suficient să-l scoţi pe „antimafiotul” Mocanu şi să-l pui să declare că X sau Y este „omul lui Plahotniuc”. Şi succesul e garantat, fiindcă există o tehnică simplă, pusă la punct, care garantează succesul: declaraţia, devenită „ştire”, e preluată de o serie de portaluri de ştiri „neafiliate politic”. Peste două zile, apelezi la unul sau doi-trei potlogari de presă, care se autointitulează ca fiind „analişti” sau „comentatori” politici, aceştia scriu un „comentariu” unde consolidează mesajul lui Mocanu (iarăşi fără fapte), apoi „comentariul” este preluat de instituţii de presă „onorabile” şi prezentat ca fiind vorba de fapte confirmate, supuse analizei.

Vedeţi cât e de simplă reţeta? Mai departe sunt puşi la cale doi-trei „jurnalişti” să-l pândească pe Ghimpu şi să-l întrebe „Cum comentaţi faptul că sunteţi finanţat de Plahotniuc?". După asta, apare o „ştire” cu un titlu de genul: Ghimpu nu a putut explica dacă este sau nu finanţat de Plahotniuc. (Ştirea va fi însoţită timp de o lună de poza lui Ghimpu, alături de Plahotniuc.) Toate articolele care vor apărea apoi în instituţii de presă „independente” se vor încheia cu următorul mesaj: „Vă amintim că liderul Mişcări Antimafie a declarat că Ghimpu este finanţat de Plahotniuc”. Şi asta nu e tot: ca porcăria să ajungă la masele simple (de votanţi!), ea va deveni subiectul mai multor talk-show-uri, care vor avea acelaşi mesaj – „Ghimpu finanţat de Plahotniuc” – şi de mesaje denigratoare care se scriu pe toate forumurile unde trebuie să figureze trei cuvinte-cheie – „Ghimpu finanţat de Plahotniuc" . După două-trei luni de zile, „produsul mediatic” şi-a făcut efectul, persoanele-ţintă sunt compromise, porcăria a intoxicat mii de oameni, efectul politic-electoral e pe faţă, autorii porcăriei îşi încasează onorariile, iar cei terfeliţi în zadar încearcă să demonstreze că… popa n-are fată.
Neîndoielnic, până la urmă, adevărul iese la lumină. Dar cu ce preţ, cu ce sacrificii…

P.S. Interesant, de ce unele instituţii producătoare de ştiri nu au difuzat declaraţia lui Mocanu sub următorul titlu: FOSTUL CONSILIER AL LUI VORONIN ADUCE ACUZAŢII NEFONDATE LIDERULUI LIBERAL, MIHAI GHIMPU, sau FOSTUL CONSILIER AL LUI VORONIN ŞI-A ALES O NOUĂ VICTIMĂ – LIDERUL PL, MIHAI GHIMPU? Nu ar fi fost mai aproape de adevăr?
comunist.

Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmărește TIMPUL pe Google News și Telegram!


Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *