Astăzi 22 Mai 2019, Miercuri - Ultima actualizare la 21 Mai 2019
Abonamente

Actualitate 31 Ianuarie 2019, ora 21:37

Martin S. Martin. Criza din Venezuela și doctrina Monroe

Marime Font

 După douăzeci de ani de socialism, Venezuela, țara cu cele mai mari rezerve de petrol din lume (statistica 2017: Venezuela 300,9 miliarde de barili, Arabia Saudită 266,5, Canada 169,7, Iran 158,4…), trece printr-o criză economică și social-politică majoră.

 Situația economică este dezastruoasă, inflația este de necontrolat, lipsesc bunurile de bază și medicamentele, peste 3 milioane de oameni au emigrat, starea de sănătate a populației se degradează și numărul și amplitudinea protestelor de stradă au crescut continuu.

Numărul victimelor civile ale manifestațiilor de protest s-ar cifra la 26, după informațiile din presă.


Anul 2018 a fost asociat cu mai multe evenimente politice care au creat instabilitate.

Alegerile prezidențiale, inițial programate pentru luna decembrie, au fost devansate de guvern pentru luna mai. Cu toate rapoartele de fraudă electorală, Nicolas Maduro a fost declarat câștigător pentru un nou mandat, dar alegerile nu au fost recunoscute de multe state.

La 23 ianuarie 2019, Juan Guaido, liderul opoziției și speakerul adunării naționale s-a declarat președinte interimar, conform constituției.

El a fost recunoscut de multe țări, inclusiv Statele Unite ale Americii, Argentina, Brazilia, Canada, Marea Britanie, majoritatea statelor din America Latină, Australia și Israel.

Uniunea Europeană i-a cerut lui Maduro să organizeze alegeri generale în termen de opt zile, cu avertismentul că – dacă nu vor avea loc alegerile cerute – va recunoaște președintele interimar.

Mai multe state, printre care Cuba, Mexic, Rusia, Turcia, Bolivia și Iran, au declarat că îl consideră pe Maduro președintele legitim al Venezuelei.

Rusia a avertizat Statele Unite să se abțină de la orice intervenție militară în țara pe care o consideră “un partener strategic”.

China se păstrează neutră în problema competiției dintre cei doi președinți venezuelieni, dar se pronunță pentru evitarea oricăror acțiuni agresive.

În mai 2018, când au fost multiple demonstrații de protest legate de alegeri, un contingent de angajați ai firmei PMC Wagner a fost trimis de Rusia pentru a asigura protecția lui Maduro. Alți 400 de membri ai organizației militare profesioniste, folosite de Rusia ca “proxi” în Crimea, Ucraina, Siria și Sudan, au apărut în Venezuela în luna ianuarie 2019.

În decembrie 2018, două bombardiere rusești de mare performanță (Tu-160 Lebedele Albe) au fost transferate în Venezuela, odată cu mai multe avioane de transport pentru personal tehnic și militar. Aceste bombardiere au potențialul de a transporta rachete nucleare.

În ultimii 10 ani, Venezuela a fost un client constant al Rusiei și a cumpărat arme și echipament militar în valoare de peste 12 miliarde de dolari.

Climatul politico-diplomatic și circumstanțele militare amintesc de o altă mare criză, considerată cea mai mare criză dintre cele două supraputeri ale războiului rece: criza rachetelor din Cuba din anul 1962.

Rachete sovietice cu potențialul de a transporta încărcături nucleare fuseseră instalate în secret în Cuba și ele ar fi putut lovi orice țintă din USA. După ce președintele JF Kennedy a adresat un avertisment categoric URSS, secretarul general al PCUS Nichita Hrușciov a dat ordinul de demontare și evacuare a rachetelor din Cuba.

Și astăzi se crede că atunci lumea a fost la un pas de un război nuclear.

La una din ședințele bicamerale ale congresului american la care se prezintă raportul anual despre Starea Națiunii din anul 1823, cel de al cincilea președinte american James Monroe a prezentat punctele de bază a ceea ce a devenit un stâlp al politicii externe americane.

Principiile denumite de atunci Doctrina Monroe enunțau cu claritate opoziția la orice intervenție a unui stat străin în emisfera vestică, care ar avea ca intenție inducerea unuei dominații de tip de colonialism, sau extinderea sistemului acelor țări la unul din statele din cele două Americi.

Mai mulți președinți americani, între care Ulysses Grant (Santo Domingo/ Republica Dominicană 1869), Theodore Roosevelt (Venezuela 1904), John F. Kennedy (Cuba 1962) și Ronald Reagan (Nicaragua 1980), au invocat Doctrina Monroe în situații acute, în care interesele americane au fost amenințate de națiuni străine.

În toate situațiile, folosirea în argumentația negocierilor a binecunoscutei doctrine, pe care diplomații o numesc cu porecla “marele ciomag”, a lucrat și disputa s-a rezolvat într-un mod satisfăcător pentru Statele Unite.

Rezolvarea situației de criză din Venezuela (suprafață 916.440 km2, populație 32 de milioane) depinde de poziția pe care o va adopta armata țării (550.000 personal activ), care – în momentul de față – îl sprijină pe dictatorul Nicolas Maduro.

Administrația Trump are de făcut față unei situații critice cu potențial exploziv, în care sunt deja implicate puteri străine și care apare ca cel mai periculos moment de confruntare ruso-americană din secolul 21.

La ultima conferință de presă de acum două zile, John Bolton, consilierul pentru securitate națională a președintelui, a spus că situația din Venezuela este monitorizată cu cea mai mare atenție și că toate opțiunile pentru rezolvare sunt considerate. El a evitat însă să răspundă la întrebarea directă a unui ziarist despre o posibilă intervenție militară.

Dar, în timp ce răspundea la întrebări, Bolton a ținut tot timpul în mână un blocnotes pe care era o notă scrisă de mână “5.000 de militari în Columbia”.

A fost lăsarea notei la vedere o scăpare neglijentă, sau o șireată dezvăluire a unui mesaj adresat presei, dar nerostit?

https://www.marginaliaetc.ro 

blog comments powered by Disqus

Din aceeaşi secţiune

Cele mai noi ştiri de azi

Actualitate 21 Mai 2019, ora: 18:00 de George Mârzencu

ISTORIE /// „Partizanii moldoveni” erau bandiți ruși

ISTORIE /// „Partizanii moldoveni” erau bandiți ruși Din editia print

„Grupul atacă și jefuiește populația fără milă. Din această cauză, oamenii din partea locului îi detestă ca pe niște tâlhari bețivani”, raportau sovieticii despre activitatea partizanilor 

( ) Citeşte tot articolul

Actualitate 21 Mai 2019, ora: 17:13

Așa-zisa ședință specială a Parlamentului, convocată astăzi de deputații blocului politic ACUM este un spectacol de prost gust, montat de Andrei Năstase și Maia Sandu. Este reacția deputatului PSRM Grigore Novac, publicată pe Facebook.

( ) Citeşte tot articolul

Actualitate 21 Mai 2019, ora: 17:12

Orice funcționar trebuie să fie verificat pentru confirmarea legalității veniturilor și provenienței proprietăților. Iar dacă nu va putea să justifice legalitatea lor – să dea socoteală în fața legii. Astfel a comentat liderul PAS, Maia Sandu, demersul democratului Sergiu...

( ) Citeşte tot articolul

Actualitate 21 Mai 2019, ora: 17:08

 În cadrul primei conferințe de FinTech din Moldova, care a avut loc pe 17 mai 2019 la Chișinău, a fost lansată oficial opțiunea de investiții pe Fagura.com, o platformă inovatoare care permite oamenilor să se împrumute sau să investească bani fără ajutorul băncilor...

( ) Citeşte tot articolul

Actualitate 21 Mai 2019, ora: 16:10

Bloggerul Corneliu Gandrabur speră că autoritățile germane, dar și Fiscul din Moldova vor furniza informații privind veniturile reale ale liderului PPDA Andrei Năstase, dar și impozitele plătite de acesta și colegii săi din blocul politic ACUM. O interpelare în acest sens a fost...

( ) Citeşte tot articolul

Actualitate 21 Mai 2019, ora: 15:20

Lucrările de renovare a Arenei Chișinău sunt în toi. Astăzi, fostul președinte al Parlamentului și vicepreședintele PDM, Andrian Candu a mers la fața locului pentru a vedea la ce stare sunt lucrările.

( ) Citeşte tot articolul

Actualitate 21 Mai 2019, ora: 14:34

Rusia pierde timpul în situaţia cu Transnistria şi toate acestea se pot sfârşi foarte trist, consideră analistul politic Alexandr Angheli.

( ) Citeşte tot articolul

Actualitate 21 Mai 2019, ora: 14:25

Aproape 12 miliarde de ruble, echivalentul a 186 milioane de dolari SUA, au fost găsite în casele angajaţilor Serviciului Federal de Securitate (FSB) din Rusia, care au fost reţinuţi pentru corupţie. Este vorba despre Kiril Cerkalin, care activa în cadrul departamentului pentru...

( ) Citeşte tot articolul

Actualitate 21 Mai 2019, ora: 13:15

Partidul Democrat a adoptat o poziție rațională și înțeleaptă în ultima perioadă, în comparație cu celelalte partide parlamentare. Este opinia politologului Zurab Todua, exprimată în cadrul unei emisiuni la postul de televiziune TVC 21.

( ) Citeşte tot articolul

Actualitate 21 Mai 2019, ora: 12:42

O echipă de cercetători a reuşit să rescrie codul genetic al unui organism de la zero. Primele organisme create prin această metodă sunt câteva bacterii de E. coli.

( ) Citeşte tot articolul

Actualitate 21 Mai 2019, ora: 12:41

Sfinţii Constantin şi Elena, tradiţii şi superstiţii. Ce nu e bine să faceţi în această zi

Sfinţii Constantin şi Elena, tradiţii şi superstiţii. Ce nu e bine să faceţi în această zi

Sfinții împărați Constantin și Elena sunt sărbătoriți luni, 21 mai, de către creștini. De numele acestor sfinţi, primii împăraţi creştini,sunt legate multe tradiţii.

( ) Citeşte tot articolul

Actualitate 21 Mai 2019, ora: 12:38

Între așa-zișii jurnaliști sau experți din presa occidentală, care sunt plătiți de Fundația Soros pentru a denigra PDM și pe liderul formațiunii, Vlad Plahotniuc, figurează personaje care l-au servit cu dedicație pe fostul premier Vlad Filat, condamnat pentru corupție și...

( ) Citeşte tot articolul

Actualitate 21 Mai 2019, ora: 12:17

Partidul Politic “ȘOR” a finisat lucrările de iluminare stradală a satului Cișmea, raionul Orhei, una din cele 104 localități unde formațiunea a câștigat alegerile parlamentare.

( ) Citeşte tot articolul

Actualitate 21 Mai 2019, ora: 12:14

Partidul Socialiștilor a respins invitația PAS-DA la ședința Parlamentului, preconizată pentru zilele de 21 și 22 mai. În opinia socialiștilor, propunerea blocului ACUM esteb populistă și nu merită să fie luată în considerare.

( ) Citeşte tot articolul

Actualitate 21 Mai 2019, ora: 11:26

Cel de-al 73-lea episod - care a fost totodată ultimul - al serialului "Game of Thrones", difuzat duminică seară în Statele Unite, a doborât recordul de audienţă al postului HBO, care a difuzat această producţie începând din 2011, după ce 19,3 milioane de telespectatori americani au...

( ) Citeşte tot articolul

Actualitate 21 Mai 2019, ora: 11:18

Valul de plecări din PPDA ar putea continua. După ce întreaga conducere a filialei din Soroca a partidului condus de fostul procuror din perioada regimului comunist, Andrei Năstase, a plecat, în următoarele zile ar putea să le urmeze exemplul echipa de la Ungheni.

( ) Citeşte tot articolul

Actualitate 21 Mai 2019, ora: 10:46

Traian Băsescu a fost invitatul Nataliei Morari, la emisiunea „Politica”, de la postul de televiziune TV8. În cadrul acestei emisiuni, fostul președinte al României a declarat că Uniunea Europeană va relua finanțarea Republicii Moldova imediat după alegerea unui...

( ) Citeşte tot articolul

Actualitate 21 Mai 2019, ora: 10:45

Deputatul Partidului Democrat Sergiu Sîrbu a făcut o interpelare în adresa instituţiei fiscale din Germania, pentru a afla sursa de provenienţă a veniturilor obţinute de liderul PPDA, Andrei Năstase, finul oligarhului Victor Ţopa, în acest stat, în ultimii zece...

( ) Citeşte tot articolul

Actualitate 21 Mai 2019, ora: 10:44

Astăzi, cerul va fi variabil. Pe arii extinse vor cădea ploi de scurtă durată cu descărcări electrice. La Briceni și Soroca se vor înregistra 22 de grade, iar la Bălți cu un grad mai mult.

( ) Citeşte tot articolul

Actualitate 21 Mai 2019, ora: 10:37

Fostul procuror în perioada regimului comunist, Andrei Năstase, a lansat noi acuzaţii mincinoase la adresa Publika TV. Într-o emisiune de la un post privat de televiziune, finul oligarhului penal Victor Ţopa a declarat că Publika TV ar fi scris despre el că a fost în...

( ) Citeşte tot articolul

Actualitate 21 Mai 2019, ora: 10:30

Noul președinte al Ucrainei a cerut SUA să continue înăsprirea sancțiunilor împotriva Rusiei, potrivit comunicatului serviciului de presă al lui Zelenski, despre întâlnirea șefului statului cu reprezentanții administrației și al Congresului SUA, care au sosit la...

( ) Citeşte tot articolul

Actualitate 21 Mai 2019, ora: 09:05

Șeful SBU și de la apărare din Ucraina și-au depus demisiile

Șeful Serviciului de Securitate al Ucrainei (SBU), Vasili Hrițak, și ministrul apărării, Stepan Poltorak, au demisionat la scurt timp după inaugurarea mandatului noului președinte Vladimir Zelenski, transmite Radio Liberty.

( ) Citeşte tot articolul

Actualitate 21 Mai 2019, ora: 08:40

După ce i-au tot înjurat ca la ușa cortului în ultima perioadă, deputații PAS și PPDA invită socialiștii la așa-zisa sesiunea specială a Parlamentului, pe care doresc organizată astăzi. Aleșii blocului politic ACUM susțin că îi vor aștepta pe cei de la PSRM...

( ) Citeşte tot articolul

Actualitate 21 Mai 2019, ora: 08:35

Ce trebuie să știe posesorii de telefoane Huawei, după interdicțiile impuse de SUA

Ce trebuie să știe posesorii de telefoane Huawei, după interdicțiile impuse de SUA

Grupul chinez Huawei Technologies a anunţat luni că va continua să ofere actualizări de securitate şi servicii Google pentru toate smartphone-urile şi tabletele Huawei şi Honor existente deja pe piață.

( ) Citeşte tot articolul
Current tier / breakpoint: xs sm md lg xl (= visible only on this breakpoint)

.hidden-xs-down .hidden-sm-down .hidden-md-down .hidden-lg-down

.hidden-xs-up .hidden-sm-up .hidden-md-up .hidden-lg-up .hidden-xl

.hidden-xs (only) .hidden-sm (only) .hidden-md (only) .hidden-lg (only) .hidden-xl (only)