Cultură

„Mărţişor adolescentin” îşi premiază câştigătorii

Proiectul a fost lansat în premieră, făcând parte din acţiunile Festivalului Internaţional „Mărţişor”, care şi-a desfăşurat în acest an cea de-a 45-a ediţie.
Valeria Şeican, directoarea Teatrului Naţional de Operă şi Balet, susţine că scopul proiectului este de a fi cât mai aproape de cei aproximativ 7000 de adolescenţi dornici de a promova cultura şi tradiţiile naţionale, iar bursele constituie un prim ajutor pentru a încuraja tinerii să profeseze în acest domeniu.

Burse de merit, în valoare de 1.600 lei, au fost acordate la nouă persoane din cele nouă instituţii de învăţământ artistic mediu de specialitate şi superior din R. Moldova. Fiecare instituţie de învăţământ artistic a desemnat câte un participant la proiect în baza performanţelor proprii ale tinerilor şi a gradului de participare la activităţile extracurriculare. 

Dina Ghimpu, şefă de direcţie la Ministerul Culturii, a salutat iniţiativa Operei Naţionale, exprimându-şi speranţa că acest proiect va deveni o tradiţie pentru ţara noastră. „Sper ca în anii următori „Mărţişor adolescentin” să fie promovat atât în R. Moldova, cât şi peste hotare, astfel încât să putem crea condiţii pentru ca tineretul nostru să nu părăsească patria, ci să rămână acasă, pentru a promova valorile noastre naţionale”.
Tatiana Turtureanu îşi face studiile la Colegiul de Muzică şi Pedagogie din Bălţi şi spune că bursa pe care a primit-o în cadrul proiectului „Mărţişor adolescentin” reprezintă o nouă etapă în viaţa ei, va stimula-o să lucreze mai mult, în speranţa că-şi va realiza visul pe care-l are.
De asemenea, cu începere din luna martie curent, Teatrul Naţional de Operă şi Balet va găzdui expoziţiile de artă plastică ale elevilor din instituţiile de profil din republică, iar în preajma Sărbătorilor pascale, bursierii proiectului „Mărţişor adolescentin” vor participa la un concert inedit, organizat de Opera Naţională.

Proiectul social „Mărţişor adolescentin” s-a desfăşurat în perioada 1-9 martie, timp în care foaierul Operei Naţionale a găzduit expoziţii de flori şi de artă stilizată. Pe lângă acestea, publicul larg a mai putut admira lucrările elevilor de la Liceul-internat republican de arte plastice „Igor Vieru”.

Natalia Sandu

Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmărește TIMPUL pe Google News și Telegram!


Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *