Astăzi 17 Februarie 2019, Duminică - Ultima actualizare la 16 Februarie 2019
Abonamente

Social 13 Mai 2016, ora 08:35    Din editia print

Martorii lui Iehova nu acceptă transfuziile de sânge, nu fac armata și nu participă la alegeri

Marime Font

Foto: Ramin Mazur

Ei predică din casă în casă și vizitează oameni necunoscuți pentru ca să-și promoveze mesajul cultului religios pe care îl reprezintă. Aceștia nu sărbătoresc zile de naștere, Crăciunul, Paștele, 8 Martie sau alte evenimente de acest gen. Totodată, ei refuză transfuziile de sânge, nu acceptă să facă serviciul militar și nici nu votează în cadrul alegerilor parlamentare sau prezidențiale.  

Astea și multe alte principii le sunt caracteristice Martorilor lui Iehova din toată lumea. În R. Moldova, numărul lor crește de la an la an, de aceea am încercat să aflăm care sunt convingerile acestor oameni și cum sunt percepuți de societate.

„Martorii lui Iehova” este o organizație religioasă creștină, înființată la sfârșitul secolului al XIX-lea. Potrivit Anuarului Martorilor lui Iehova, acest cult religios numără, la nivel mondial, peste 8 milioane de membri. Pe meleagurile noastre, primii adepți au apărut încă din anul 1891. Eu au fost puși la o grea încercare în perioada regimului comunist.


Casă de Rugăciuni a Martorilor lui Iehova, Chișinău

În anul 1951, autoritățile sovietice au ordonat să fie deportați toți cei care aveau vreo legătură cu elementele religioase considerate un potențial pericol pentru regim. În cadrul operațiunii, numită „Sever” (n.red.: (rom.) nord), au fost vizați în primul rând Martorii lui Iehova. Datele din arhivă arată că, atunci, au fost arestate și deportate în Siberia peste 2500 de persoane.

Înjurați și ofensați pentru că vor să aibă propriul lăcaș de cult

În prezent, în R. Moldova, sunt aproximativ 20 de mii de Martori ai lui Iehova. Chiar dacă legea apără drepturile lor, o parte din societate încă nu este pregătită să-i accepte. Reprezentanții comunității spun că sunt discriminați la nivelul autorităților publice locale. Aceștia întâmpină dificultăți atunci când trebuie să construiască și să deschidă lăcașele de cult. Spre exemplu, în satul Olănești, din raionul Ștefan-Vodă, Martorii au ridicat un lăcaș de închinare, însă la câteva zile după ce au început să se întrunească, preotul ortodox din localitate a îndemnat sătenii să le blocheze accesul. 


Prin urmare, începând cu 12 martie, curent, Martorii lui Iehova din regiune nu pot intra în clădire, iar atunci când încearcă să facă acest lucru sunt înjurați, ofensați, intimidați și chiar amenințați de localnici.


O situație asemănătoare a fost și în satul Mereni, Anenii Noi, însă Martorii au acționat autoritățile publice locale în judecată și, într-un final, și-au făcut dreptate.

Fără preoți sau pastori, dar cu „supraveghetori”

Martorii lui Iehova studiază Biblia în congregații. Acestea, la rândul lor, țin întruniri în lăcașuri de închinare numite „Săli ale Regatului” - clădiri simple, construite de voluntari Martori. În sălile respective, nu există icoane, crucifixe sau alte obiecte de cult care să intermedieze închinarea la Dumnezeu. În fiecare congregație, există bărbați Martori, care au responsabilități mai mari. Membrii nu-i numesc pe aceștia preoți sau pastori, ci „bătrâni de congregație” sau „supraveghetori”.

Alexandru Buciușcanu este unul dintre ei. Acum, el are 43 de ani, însă a obținut titlul respectiv în 1995, pe când avea doar 22 de ani. Bărbatul a devenit martor al lui Iehova în anul când R. Moldova și-a obținut independența. Inițial, părinții n-au fost foarte încântați de alegerea lui, dar ulterior au acceptat situația. Câțiva ani mai târziu și mama sa a devenit martoră, tatăl însă nu a făcut acest pas nici până în prezent. „Bătrân de congregație nu este obligatoriu să fie o persoană în vârstă. De regulă, această titulatură le este acordată persoanelor care au ceva experiență. Fiecare lăcaș de cult are câțiva astfel de „supraveghetori” și toți au câte o anumită responsabilitate”, susține Buciușcanu.

Discipolii lui Iisus Hristos predicau din casă în casă, după acest principiu se conduc și Martorii lui Iehova din toată lumea, inclusiv cei din țara noastră. „Noi discutăm cu oamenii despre teme care i-ar interesa și abordăm probleme care ar putea să-i macine. În funcție de asta, le oferim și literatura de care au nevoie. De obicei frații și surorile noastre merg pe la casele oamenilor câte doi. Sunt cazuri și când facem vizite de unul singur, dar seara încercăm să evităm acest lucru pentru că este destul de periculos”, comunică bătrânul de congregație.

Alexandru este căsătorit și are un copil. Soția sa, la fel, este Martoră a lui Iehova. Potrivit lui, „Biblia spune că trebuie să ne unim destinele cu cel care are convingeri asemănătoare. Copiii care se nasc în familii, unde ambii părinți sunt Martori ai lui Iehova, nu devin automat membri. Atunci când cresc mai mari, ei au dreptul să-și aleagă apartenența lor religioasă. Sigur că noi dorim ca și copilul nostru să fie Martor, dar indiferent de alegerea sa, noi îl vom iubi la fel de mult”.

Nu marchează sărbătorile și nu participă la alegeri

În literatura de specialitate, aflăm că Martorii lui Iehova nu sărbătoresc zilele de naștere, Crăciunul, Paștele, 8 Martie sau alte evenimente de acest gen - toate din motive biblice. Irina Frunză, o tânără reprezentantă a comunității respective, spune că nu duce lipsa sărbătorilor, deoarece se întâlnește des cu prietenii sau familia și petrece timpul plăcut.

„Pentru noi, Biblia este baza religiei, de aceea noi nu marcăm sărbătorile, care nu sunt menționate acolo sau care au origini necreștine. Când am ajuns să-l cunosc mai aproape pe Dumnezeu și să-l iubesc, am înțeles că îl afectează deciziile pe care le iau, de aceea, știind că o anumită sărbătoare nu-i este plăcută, am decis să nu o mai sărbătoresc”, mărturisește chișinăuianca.


Adepții acestui cult nu susțin nici un sistem politic, economic sau social și, respectiv, refuză să participe la alegerile parlamentare sau prezidențiale. La fel, ei se mențin neutri din punct de vedere politic sau militar și nu salută drapelul național. „Istoria plină de războaie, sărăcie și nedreptăți a demonstrat că oamenii nu sunt capabili să se conducă singuri, deoarece Dumnezeu nu i-a creat să fie independenți de El. Respect legile statului, în măsura în care acestea nu contravin legilor lui Dumnezeu”, conchide Irina, care este Martoră din anul 2002.

Cei care acceptă transfuzia de sânge se autoexclud din comunitate

Pe lângă „boicotarea” alegerilor, membrii acestei comunități refuză să îndeplinească și serviciul militar, făcând trimitere la un principiu biblic, unde se spune că „poporul lui Dumnezeu nu va învăța războiul”. Potrivit lui Victor Dornicenco, vicepreședintele comunității „Martorii lui Iehova” din R. Moldova, aceasta a fost poziția primilor creștini, care, chiar dacă au fost amenințați cu moartea, nu au acceptat să fie încorporați în armata romană. „În anul 1993, în R. Moldova, a fost elaborată și adoptată o lege cu privire la serviciul de alternativă. Acolo se menționează că „cine are convingeri religioase, care nu-i permit să desfășoare serviciul militar, poate să facă serviciul civil sau de alternativă”. Acesta este un standard internațional, aplicat aproape în toată lumea, cu excepția țărilor care sunt permanent implicate în conflicte armate”, a comunicat Dornicenco.

Caracteristic acestei organizații religioase este și refuzul transfuziilor de sânge, din motive religioase. Aspectul respectiv a creat multe controverse pe parcursul timpului, fiind considerat un subiect extrem de sensibil. Potrivit vicepreședintelui organizației religioase, „Biblia le spune la toți creștinii să se abțină de la sânge”. Cultul nu obligă membrii să accepte sau să refuze acest lucru. Totuși, dacă cineva își face transfuzie de sânge, în acest mod, el se autoexclude din organizație. „Prin acțiunea sa el dă de înțeles că nu mai vrea să fie în comunitatea noastră”, explică Dornicenco.

Martorii aplică măsuri disciplinare membrilor, care nu respectă principiile consemnate în Biblie, printre ele fiind inclusă și „excluderea”, adică ruperea totală a legăturilor sociale cu persoana în cauză.


Pentru activitatea în cadrul comunității, Martorii nu sunt răsplătiți financiar. Toți au servicii, pe lângă activitățile religioase pe care le desfășoară, iar cheltuielile de întreținere sunt susținute prin donații.

În municipiul Chișinău, sunt în jur de 4 mii de reprezentanți ai acestui cult religios, din totalul de aproape 20 de mii în toată republica. Cei mai mulți adepți sunt în nordul țării: Briceni, Edineți, Râșcani sau Bălți. Anual, Martorii lui Iehova din R. Moldova organizează 2 congrese de circumscripție și unul regional, unde se adună toți reprezentanții.  

Un articol de: Dorin Galben Contactează autorul
blog comments powered by Disqus

Din aceeaşi secţiune

Cele mai noi ştiri de azi

Actualitate 16 Februarie 2019, ora: 21:39

Criza catalană provoacă căderea celui de-al doilea guvern spaniol din ultimii ani. Incapacitatea pe care a manifestat-o de guvernul de dreapta al lui Mariano Rajoy de a stabiliza situația, a ușurat sarcina de schimbare a puterii.

( ) Citeşte tot articolul

Actualitate 16 Februarie 2019, ora: 09:56

România și-a consolidat poziția de principala piață de desfacere pentru mărfurile din Republica Moldova, după o creștere în anul 2018 a livrărilor de bunuri moldovenești pe piața românească cu 31,9 la sută (în 2017 au crescut cu 17,1 la sută), potrivit datelor...

( ) Citeşte tot articolul

Actualitate 16 Februarie 2019, ora: 09:25

Cinci oameni au fost uciși și alții au fost răniți, vineri după-amiază, după ce un individ a deschis focul într-un parc industrial din orașul Aurora, din apropiere de Chicago, Illinois, anunță BBC.

( ) Citeşte tot articolul

Horoscop 16 Februarie 2019, ora: 09:22

Horoscop 16 februarie 2019. O zi în care tactul, politeţea şi profesionalismul sunt definitorii pentru mulţi nativi. Ocupaţi-vă timpul cu activităţi de calitate şi nu lăsaţi răutăţile celor invidioşi să vă creeze o stare negativă. Important este să vă simţiţi bine...

( ) Citeşte tot articolul

Sănătate 16 Februarie 2019, ora: 07:11

Fructele şi legumele reprezintă elemente importante ale unei alimentaţii corecte. Experţii în nutriţie recomandă consumul a cel puţin 400 g de fructe şi legume, împărţite în cinci porţii, în fiecare zi. 

( ) Citeşte tot articolul

Actualitate 16 Februarie 2019, ora: 06:43

Un studiu publicat anul trecut în jurnalul Science sugerează că apa lichidă este prezentă sub calota din polul sud al lui Marte. O nouă cercetare publicată în jurnalul Geophysical Research Letters spune că trebuie să existe o sursă subterană de căldură pentru ca apa...

( ) Citeşte tot articolul

Sănătate 16 Februarie 2019, ora: 03:54

Alcoolul este o sursă consistentă de calorii și se știe că un consum ridicat de alcool tare și de bere favorizează creșterea în greutate.

( ) Citeşte tot articolul

Actualitate 16 Februarie 2019, ora: 03:40

O universitate din Cluj are încasări de 1.000 de euro pe zi, după ce și-a făcut firmă și și-a deschis propriul magazin de desfacere, unde vinde lapte, ouă, mezeluri, dar și produse de patiserie, produse în Stațiunea Didactică Experimentală de la Cojocna, relatează...

( ) Citeşte tot articolul

Istorie 16 Februarie 2019, ora: 00:40 de George Mârzencu

Drama femeii care a câștigat duelul cu „marele URSS”

Drama femeii care a câștigat duelul cu „marele URSS” Din editia print

Olga Focșa din Strășeni a evadat de două ori de sub baionetele sovieticilor, apoi și-a trăit o bună parte din viață, ascunsă în podurile sătenilor

( ) Citeşte tot articolul

Istorie 16 Februarie 2019, ora: 00:35

De ce MOLDOVEANUL Dimitrie Cantemir spunea ca e ROMÂN?

De ce MOLDOVEANUL Dimitrie Cantemir spunea ca e ROMÂN?

"Hronicul vechimii a romano-moldo-vlahilor" este ultima operă a lui Dimitrie Cantemir, scrisă între anii 1719 și 1722 în care autorul explică de ce moldovenii sunt români...

( ) Citeşte tot articolul

Actualitate 16 Februarie 2019, ora: 00:14

Dodon TRĂDEAZĂ electoralul pro-rus și promite să PĂSTREZE Acordul de Asociere cu Uniunea Europeană și să-l DEZVOLTE

Dodon TRĂDEAZĂ electoralul pro-rus și promite să PĂSTREZE Acordul de Asociere cu Uniunea Europeană și să-l DEZVOLTE

Igor Dodon a anunțat că în cadrul Conferinței de Securitate de la Munchen, la care participă zilele acestea, va prezenta un „concept al politicii externe echilibrate”. Acest concept are la bază principiul de neutralitate permanentă a Republicii Moldova.

( ) Citeşte tot articolul

Actualitate 15 Februarie 2019, ora: 17:13

Campania electorală pentru alegerile parlamentare din 24 februarie este monitorizată cu ajutorul tehnologiilor științifice către Centrul de Resurse pentru Drepturile Omului. Într-o conferință de presă la IPN, directorul CReDO, Sergiu Ostaf, a declarat că este vorba de o cercetare...

( ) Citeşte tot articolul

Actualitate 15 Februarie 2019, ora: 17:06

 Candidata Partidului Politic ”ȘOR” în circumscripția uninominală 50 (Europa), Tatiana Platon, și-a prezentat angajamentul public față de moldovenii plecați peste hotarele țării. Potrivit ei, Partidul Politic ”ȘOR” este singura formațiune politică...

( ) Citeşte tot articolul

Actualitate 15 Februarie 2019, ora: 16:26

Creşterea economică a determinat şi creşterea veniturilor populaţiei Republicii Moldova. Potrivit unor date statistice publicate de ziarul Moldova Democrată, salariul mediu lunar a crescut cu 54 %, din anul 2015 şi până în 2019.

( ) Citeşte tot articolul

Actualitate 15 Februarie 2019, ora: 15:52

Luni 18 februarie 2019, ora 11, la Chișinău, va avea loc lansarea lucrărilor de montare a Conductei de Interconectare a Sistemului de Transport Gaze din România cu Sistemul de Transport Gaze din Republica Moldova Faza II pe direcția Ungheni – Chișinău, obiectiv declarat de...

( ) Citeşte tot articolul

Actualitate 15 Februarie 2019, ora: 14:55

Antreprenorii moldoveni au înţeles, în ultimii ani, că au statul le este partener, nu un adversar. Este opinia liderului PDM, Vlad Plahotniuc, exprimată după o serie de întâlnici cu exponenţii mediului de afaceri din raionul Străşeni, alături de candidatul democrat...

( ) Citeşte tot articolul

Actualitate 15 Februarie 2019, ora: 14:51

Mass-media din Rusia relatează că președintele rus s-a rănit la deget în timpul unui antrenament de judo. Toate agentiile de presa majore din Rusia – Interfax, TASS, RIA Novosti și RBC – au scris despre acest lucru.

( ) Citeşte tot articolul

Actualitate 15 Februarie 2019, ora: 14:32

Plăcintele din Lăpuşna sunt foarte delicioase, în special cele cu brânză. De acest fapt s-a convins, la faţa locului, vicepreşedintele PDM, Andrian Candu. Acesta a mers, alături de candidații formațiunii în circumscripțiile uninominale 38 și 39, Alexandru Botnari și...

( ) Citeşte tot articolul

Actualitate 15 Februarie 2019, ora: 13:21

Partidul Democrat din Moldova va înregistra un scor foarte bun la alegerile parlamentare din 2018. De această părere sunt Igor Boţan şi Andrei Popov, analiști politici și realizatori de la postul de televiziune TV 8.

( ) Citeşte tot articolul

Sănătate 15 Februarie 2019, ora: 13:10

Lipsa de energie e tot mai simțită iar orele de muncă la birou par și mai interminabile cu cât vremea de afară e mai pretențioasă și încă întunecă foarte devreme. Și parcă ai vrea să schimbi ceva, dar nu știi ce.

( ) Citeşte tot articolul

Actualitate 15 Februarie 2019, ora: 11:17

Alocaţiile pentru copii aproape se dublează de la 1 martie. Modul în care a fost votată însă această majorare a scos ce e mai rău din aleşii neamului. A fost circ joi seara în Parlament după ce PNL a trecut un amendament în buget cu voturi de la putere. Unul scump,...

( ) Citeşte tot articolul

Actualitate 15 Februarie 2019, ora: 11:14

Șase companii agricole certificate ecologic din Republica Moldova participă, în perioada 13-16 februarie, la Expoziția de comerț cu produse ecologice, „BioFach 2019”, desfăşurată la Nürnberg, Germania, transmite MOLDPRES.

( ) Citeşte tot articolul

Actualitate 15 Februarie 2019, ora: 11:00

Agenția Servicii Publice va elibera cetățenilor cu drept de vot, în ziua alegerilor, acte de identitate necesare pentru participarea la scrutin. Ziua de 24 februarie a fost declarată lucrătoare pentru angajații subdiviziunilor responsabile de eliberarea actelor de identitate, inclusiv...

( ) Citeşte tot articolul

Actualitate 15 Februarie 2019, ora: 10:58

Partidul Democrat ţine cont de nevoile oamenilor, de aceea exponenţii acestuia sunt întâlniţi peste tot cu multă căldură. La această concluzie a ajuns liderul PDM, Vlad Plahotniuc, după discuţiile cu alegătorii din satele Grozeşti şi Bălăureşti, raionul Nisporeni.

( ) Citeşte tot articolul

Actualitate 15 Februarie 2019, ora: 10:49

Nikolai Patruşev, secretarul Consiliului de Securitate al Rusiei, susţine că statele occidentale ar putea instiga la manifestaţii violente la Chişinău, după modelul protestelor Maidan de la Kiev din 2014, dacă Partidul Socialiştilor obţine victoria în alegerile legislative din...

( ) Citeşte tot articolul
Current tier / breakpoint: xs sm md lg xl (= visible only on this breakpoint)

.hidden-xs-down .hidden-sm-down .hidden-md-down .hidden-lg-down

.hidden-xs-up .hidden-sm-up .hidden-md-up .hidden-lg-up .hidden-xl

.hidden-xs (only) .hidden-sm (only) .hidden-md (only) .hidden-lg (only) .hidden-xl (only)