Astăzi 18 Iunie 2019, Marţi - Ultima actualizare la ora 19:18
Abonamente

Social 13 Mai 2016, ora 08:35    Din editia print

Martorii lui Iehova nu acceptă transfuziile de sânge, nu fac armata și nu participă la alegeri

Marime Font

Foto: Ramin Mazur

Ei predică din casă în casă și vizitează oameni necunoscuți pentru ca să-și promoveze mesajul cultului religios pe care îl reprezintă. Aceștia nu sărbătoresc zile de naștere, Crăciunul, Paștele, 8 Martie sau alte evenimente de acest gen. Totodată, ei refuză transfuziile de sânge, nu acceptă să facă serviciul militar și nici nu votează în cadrul alegerilor parlamentare sau prezidențiale.  

Astea și multe alte principii le sunt caracteristice Martorilor lui Iehova din toată lumea. În R. Moldova, numărul lor crește de la an la an, de aceea am încercat să aflăm care sunt convingerile acestor oameni și cum sunt percepuți de societate.

„Martorii lui Iehova” este o organizație religioasă creștină, înființată la sfârșitul secolului al XIX-lea. Potrivit Anuarului Martorilor lui Iehova, acest cult religios numără, la nivel mondial, peste 8 milioane de membri. Pe meleagurile noastre, primii adepți au apărut încă din anul 1891. Eu au fost puși la o grea încercare în perioada regimului comunist.


Casă de Rugăciuni a Martorilor lui Iehova, Chișinău

În anul 1951, autoritățile sovietice au ordonat să fie deportați toți cei care aveau vreo legătură cu elementele religioase considerate un potențial pericol pentru regim. În cadrul operațiunii, numită „Sever” (n.red.: (rom.) nord), au fost vizați în primul rând Martorii lui Iehova. Datele din arhivă arată că, atunci, au fost arestate și deportate în Siberia peste 2500 de persoane.

Înjurați și ofensați pentru că vor să aibă propriul lăcaș de cult

În prezent, în R. Moldova, sunt aproximativ 20 de mii de Martori ai lui Iehova. Chiar dacă legea apără drepturile lor, o parte din societate încă nu este pregătită să-i accepte. Reprezentanții comunității spun că sunt discriminați la nivelul autorităților publice locale. Aceștia întâmpină dificultăți atunci când trebuie să construiască și să deschidă lăcașele de cult. Spre exemplu, în satul Olănești, din raionul Ștefan-Vodă, Martorii au ridicat un lăcaș de închinare, însă la câteva zile după ce au început să se întrunească, preotul ortodox din localitate a îndemnat sătenii să le blocheze accesul. 


Prin urmare, începând cu 12 martie, curent, Martorii lui Iehova din regiune nu pot intra în clădire, iar atunci când încearcă să facă acest lucru sunt înjurați, ofensați, intimidați și chiar amenințați de localnici.


O situație asemănătoare a fost și în satul Mereni, Anenii Noi, însă Martorii au acționat autoritățile publice locale în judecată și, într-un final, și-au făcut dreptate.

Fără preoți sau pastori, dar cu „supraveghetori”

Martorii lui Iehova studiază Biblia în congregații. Acestea, la rândul lor, țin întruniri în lăcașuri de închinare numite „Săli ale Regatului” - clădiri simple, construite de voluntari Martori. În sălile respective, nu există icoane, crucifixe sau alte obiecte de cult care să intermedieze închinarea la Dumnezeu. În fiecare congregație, există bărbați Martori, care au responsabilități mai mari. Membrii nu-i numesc pe aceștia preoți sau pastori, ci „bătrâni de congregație” sau „supraveghetori”.

Alexandru Buciușcanu este unul dintre ei. Acum, el are 43 de ani, însă a obținut titlul respectiv în 1995, pe când avea doar 22 de ani. Bărbatul a devenit martor al lui Iehova în anul când R. Moldova și-a obținut independența. Inițial, părinții n-au fost foarte încântați de alegerea lui, dar ulterior au acceptat situația. Câțiva ani mai târziu și mama sa a devenit martoră, tatăl însă nu a făcut acest pas nici până în prezent. „Bătrân de congregație nu este obligatoriu să fie o persoană în vârstă. De regulă, această titulatură le este acordată persoanelor care au ceva experiență. Fiecare lăcaș de cult are câțiva astfel de „supraveghetori” și toți au câte o anumită responsabilitate”, susține Buciușcanu.

Discipolii lui Iisus Hristos predicau din casă în casă, după acest principiu se conduc și Martorii lui Iehova din toată lumea, inclusiv cei din țara noastră. „Noi discutăm cu oamenii despre teme care i-ar interesa și abordăm probleme care ar putea să-i macine. În funcție de asta, le oferim și literatura de care au nevoie. De obicei frații și surorile noastre merg pe la casele oamenilor câte doi. Sunt cazuri și când facem vizite de unul singur, dar seara încercăm să evităm acest lucru pentru că este destul de periculos”, comunică bătrânul de congregație.

Alexandru este căsătorit și are un copil. Soția sa, la fel, este Martoră a lui Iehova. Potrivit lui, „Biblia spune că trebuie să ne unim destinele cu cel care are convingeri asemănătoare. Copiii care se nasc în familii, unde ambii părinți sunt Martori ai lui Iehova, nu devin automat membri. Atunci când cresc mai mari, ei au dreptul să-și aleagă apartenența lor religioasă. Sigur că noi dorim ca și copilul nostru să fie Martor, dar indiferent de alegerea sa, noi îl vom iubi la fel de mult”.

Nu marchează sărbătorile și nu participă la alegeri

În literatura de specialitate, aflăm că Martorii lui Iehova nu sărbătoresc zilele de naștere, Crăciunul, Paștele, 8 Martie sau alte evenimente de acest gen - toate din motive biblice. Irina Frunză, o tânără reprezentantă a comunității respective, spune că nu duce lipsa sărbătorilor, deoarece se întâlnește des cu prietenii sau familia și petrece timpul plăcut.

„Pentru noi, Biblia este baza religiei, de aceea noi nu marcăm sărbătorile, care nu sunt menționate acolo sau care au origini necreștine. Când am ajuns să-l cunosc mai aproape pe Dumnezeu și să-l iubesc, am înțeles că îl afectează deciziile pe care le iau, de aceea, știind că o anumită sărbătoare nu-i este plăcută, am decis să nu o mai sărbătoresc”, mărturisește chișinăuianca.


Adepții acestui cult nu susțin nici un sistem politic, economic sau social și, respectiv, refuză să participe la alegerile parlamentare sau prezidențiale. La fel, ei se mențin neutri din punct de vedere politic sau militar și nu salută drapelul național. „Istoria plină de războaie, sărăcie și nedreptăți a demonstrat că oamenii nu sunt capabili să se conducă singuri, deoarece Dumnezeu nu i-a creat să fie independenți de El. Respect legile statului, în măsura în care acestea nu contravin legilor lui Dumnezeu”, conchide Irina, care este Martoră din anul 2002.

Cei care acceptă transfuzia de sânge se autoexclud din comunitate

Pe lângă „boicotarea” alegerilor, membrii acestei comunități refuză să îndeplinească și serviciul militar, făcând trimitere la un principiu biblic, unde se spune că „poporul lui Dumnezeu nu va învăța războiul”. Potrivit lui Victor Dornicenco, vicepreședintele comunității „Martorii lui Iehova” din R. Moldova, aceasta a fost poziția primilor creștini, care, chiar dacă au fost amenințați cu moartea, nu au acceptat să fie încorporați în armata romană. „În anul 1993, în R. Moldova, a fost elaborată și adoptată o lege cu privire la serviciul de alternativă. Acolo se menționează că „cine are convingeri religioase, care nu-i permit să desfășoare serviciul militar, poate să facă serviciul civil sau de alternativă”. Acesta este un standard internațional, aplicat aproape în toată lumea, cu excepția țărilor care sunt permanent implicate în conflicte armate”, a comunicat Dornicenco.

Caracteristic acestei organizații religioase este și refuzul transfuziilor de sânge, din motive religioase. Aspectul respectiv a creat multe controverse pe parcursul timpului, fiind considerat un subiect extrem de sensibil. Potrivit vicepreședintelui organizației religioase, „Biblia le spune la toți creștinii să se abțină de la sânge”. Cultul nu obligă membrii să accepte sau să refuze acest lucru. Totuși, dacă cineva își face transfuzie de sânge, în acest mod, el se autoexclude din organizație. „Prin acțiunea sa el dă de înțeles că nu mai vrea să fie în comunitatea noastră”, explică Dornicenco.

Martorii aplică măsuri disciplinare membrilor, care nu respectă principiile consemnate în Biblie, printre ele fiind inclusă și „excluderea”, adică ruperea totală a legăturilor sociale cu persoana în cauză.


Pentru activitatea în cadrul comunității, Martorii nu sunt răsplătiți financiar. Toți au servicii, pe lângă activitățile religioase pe care le desfășoară, iar cheltuielile de întreținere sunt susținute prin donații.

În municipiul Chișinău, sunt în jur de 4 mii de reprezentanți ai acestui cult religios, din totalul de aproape 20 de mii în toată republica. Cei mai mulți adepți sunt în nordul țării: Briceni, Edineți, Râșcani sau Bălți. Anual, Martorii lui Iehova din R. Moldova organizează 2 congrese de circumscripție și unul regional, unde se adună toți reprezentanții.  

Un articol de: Dorin Galben Contactează autorul
blog comments powered by Disqus

Din aceeaşi secţiune

Cele mai noi ştiri de azi

Actualitate 18 Iunie 2019, ora: 16:55

Indemnizaţia pentru copii a câte 200 de lei pe lună se amână. Deputaţii ACUM-PSRM nu au inclus proiectul pe ordinea de zi a Parlamentului. Fracţiunea PDM a propus, astăzi, în cadrul şedinţei Legislativului ca pe ordinea de zi să fie incluse mai multe proiecte de legi,...

( ) Citeşte tot articolul

Actualitate 18 Iunie 2019, ora: 15:52

Parlamentul a stabilit, în ședința de marţi, 18 iunie, data alegerilor locale generale. Scrutinul va avea loc la 20 octombrie 2019, comunică MOLDPRES.

( ) Citeşte tot articolul

Actualitate 18 Iunie 2019, ora: 15:51

Interimatul funcţiei de director al Centrului Național Anticorupție va fi asigurat de vicedirectorul instituţiei, Lidia Cherioglu. O decizie în acest sens a fost adoptată marţi, 18 iunie, de parlament, comunică MOLDPRES.

( ) Citeşte tot articolul

Actualitate 18 Iunie 2019, ora: 14:43

Preşedintele ucrainean Volodimir Zelenski, care a sosit marţi la Berlin, a pledat pentru aderarea Ucrainei la UE şi NATO în declaraţii făcute presei germane înaintea întâlnirii sale cu cancelarul Angela Merkel, potrivit dpa, informează Agerpres.

( ) Citeşte tot articolul

Actualitate 18 Iunie 2019, ora: 13:47

Achitări la "un click" distanță. Taxele vamale vor putea fi plătite și online

Achitări la "un click" distanță. Taxele vamale vor putea fi plătite și online

În curând, toate taxele vamale vor putea fi achitate și online sau la terminalele cash-in. Serviciul Vamal introduce, în premieră, opțiunea de achitare a drepturilor de import-export inclusiv prin intermediul Serviciului Guvernamental de Plăți Electronice MPay.

( ) Citeşte tot articolul

Actualitate 18 Iunie 2019, ora: 13:34

Prognoza ONU: În 59 de ani, populația Rusiei va SCĂDEA sub 100 de milioane de locuitori

Prognoza ONU: În 59 de ani, populația Rusiei va SCĂDEA sub 100 de milioane de locuitori

Peste 59 de ani, numărul locuitorilor din Rusia va ajunge sub 100 de milioane de persoane, potrivit raportului demografic al ONU, calculat pana in 2100. Astfel, varianta pesimistă a previziunilor experților arata ca în loc de cele 145 de milioane de persoane cate exista in prezent,...

( ) Citeşte tot articolul

Actualitate 18 Iunie 2019, ora: 13:20

Usatîi se declară DERANJAT de declarațiile Maiei Sandu privind eliberarea sa

Usatîi se declară DERANJAT de declarațiile Maiei Sandu privind eliberarea sa

Politicianul spune că s-a arătat nedumerit de declarațiile Maiei Sandu, precum că anularea mandatului de arest pe numele său este o decizie îndoielnică.

( ) Citeşte tot articolul

Actualitate 18 Iunie 2019, ora: 13:16

Dodon și Ambasadorul SUA au discutat în limba rusă la Președinție / VIDEO

Dodon și Ambasadorul SUA au discutat în limba rusă la Președinție / VIDEO

Președintele Igor Dodon a avut o întrevedere de lucru cu Ambasadorul Statelor Unite ale Americii în R. Moldova, Dereck J. Hogan, iar discuția pe care au avut-o, a fost purtată în limba rusă.

( ) Citeşte tot articolul

Actualitate 18 Iunie 2019, ora: 12:03

Reacție la scrisoarea lui Filat: erați ocupat de îngrășarea conturilor din bănci străine, nu de condițiile din pușcării

Reacție la scrisoarea lui Filat: erați ocupat de îngrășarea conturilor din bănci străine, nu de condițiile din pușcării

Condamnatul Vlad Filat, tot el milionar în dolari americani, a trimis o scrisoare poporului în care s-a plâns că, vezi Doamne, e nemulțumit de condițiile din pușcărie. Că nopțile în care plânge cu lacrimi cât bobul de mazăre nimeni nu-l vede și nu-l...

( ) Citeşte tot articolul

Actualitate 18 Iunie 2019, ora: 11:42

ULTIMA ORĂ /// Michel Platini a fost ARESTAT în legătură cu desfășurarea Campionatului Mondial de fotbal în Qatar în 2022

ULTIMA ORĂ /// Michel Platini a fost ARESTAT în legătură cu desfășurarea Campionatului Mondial de fotbal în Qatar în 2022

Fostul internaţional francez şi preşedinte al UEFA, Michel Platini, a fost reţinut, marţi, pentru audieri în cadrul anchetei care vizează atribuirea organizării Cupei Mondiale de fotbal din 2022 Qatarului, relatează cotidianul francez LeMonde pe site-ul său.

( ) Citeşte tot articolul

Actualitate 18 Iunie 2019, ora: 11:36

Un grup de procurori de la PA îi iau apărarea lui Viorel Morari

Un grup de procurori de la PA îi iau apărarea lui Viorel Morari

Un grup de procurori din cadrul Procuraturii Anticorupție au trimis o scrisoare în adresa lui Eduard Harunjen, procurorul general al R. Moldova, dar și în adresa Angelei Motuzoc, președinta Consiliului Superior al Procurorilor prin care reclamă „administrarea defectuoasă a...

( ) Citeşte tot articolul

Actualitate 18 Iunie 2019, ora: 11:29

Deputații ACUM sunt împotriva investigării finanțării ilegale a PSRM din Federația Rusă, așa cum a recunoscut chiar Igor Dodon

Deputații ACUM sunt împotriva investigării finanțării ilegale a PSRM din Federația Rusă, așa cum a recunoscut chiar Igor Dodon

Deputații blocului ACUM s-au pronunțat astăzi împotriva investigării finanțării ilegale a PSRM din Federația Rusă. Aceștia au votat împotriva unei inițiative a fracțiunii PDM, care a cerut o anchetă publică în acest sens.

( ) Citeşte tot articolul

Actualitate 18 Iunie 2019, ora: 11:13

SIS trece în subordinea lui Dodon. Deputații PAS și PPDA au ridicat mâna ca securitatea Moldovei să fie la cheremul Rusiei

SIS trece în subordinea lui Dodon. Deputații PAS și PPDA au ridicat mâna ca securitatea Moldovei să fie la cheremul Rusiei

Deputații blocului ACUM au votat astăzi pentru trecerea Servicului de Informații și Securitate în subordinea președintelui Igor Dodon, care reprezintă deschis interesele Federației Ruse în Republica Moldova.

( ) Citeşte tot articolul

Actualitate 18 Iunie 2019, ora: 10:52

Parlamentul din RM îi face „cadou” lui Dodon Serviciul de Protecție și Pază de Stat

Parlamentul din RM îi face „cadou” lui Dodon Serviciul de Protecție și Pază de Stat

Parlamentul a reexaminat proiectul de lege care prevede trecerea Serviciului de Protecție și Pază de Stat din subordinea prim-ministrului în cea a președintelui.

( ) Citeşte tot articolul

Actualitate 18 Iunie 2019, ora: 10:30

Un tânăr cu BMW a lovit mortal o femeie în fața Policlinicii Oncologice / FOTO

Un tânăr cu BMW a lovit mortal o femeie în fața Policlinicii Oncologice / FOTO

O femeie a murit, după ce a fost lovită de un automobil de marca BMW în timp ce traversa strada. Accidentul a avut loc în această dimineață, în jurul orei 08:11, în proximitatea Policlinicii Oncologice, de pe strada Grenoble, din cartierul Telecentru al capitalei

( ) Citeşte tot articolul

Actualitate 18 Iunie 2019, ora: 09:45

Circa 15 mii de candidați la Bac susțin proba la disciplina la alegere

Circa 15 mii de candidați la Bac susțin proba la disciplina la alegere

Circa 15 mii de candidați la bacalaureat susțin astăzi proba la disciplina la solicitare. Examenele au loc în 92 de centre create în liceele teoretice din țară, transmite MOLDPRES.

( ) Citeşte tot articolul

Actualitate 18 Iunie 2019, ora: 09:25

Parlamentul ar putea stabili, astăzi, data ALEGERILOR LOCALE generale

Parlamentul ar putea stabili, astăzi, data ALEGERILOR LOCALE generale

Parlamentul va examina, în ședința plenară din 18 iunie curent, un proiect de hotărâre privind stabilirea datei alegerilor locale generale.

( ) Citeşte tot articolul

Actualitate 18 Iunie 2019, ora: 08:50

Ministrul apărării din Guvernul Maiei Sandu nu a DECIS dacă va cere retragerea armatei rusești de pe teritoriul R. Moldova

Ministrul apărării din Guvernul Maiei Sandu nu a DECIS dacă va cere retragerea armatei rusești de pe teritoriul R. Moldova

Noul ministru al apărării, socialistul Pavel Voicu, nu a decis încă dacă va cere retragerea trupelor rusești de pe teritoriul țării noastre. Potrivit șefului pe apărare, pentru început trebuie să examineze cu atenție toate informațiile.

( ) Citeşte tot articolul

Actualitate 18 Iunie 2019, ora: 08:48

Dodon n-are de gând să-l amnistieze pe Vlad Filat

Dodon n-are de gând să-l amnistieze pe Vlad Filat

 Igor Dodon a declarat că nu va amnistia politicieni și că „judecătoriile trebuie să își facă treaba”. 

( ) Citeşte tot articolul

Horoscop 18 Iunie 2019, ora: 08:45

HOROSCOP ZILNIC: HOROSCOPUL ZILEI DE 18 IUNIE 2019. VĂRSĂTORII POT AVEA PROBLEME DE SĂNĂTATE

HOROSCOP ZILNIC: HOROSCOPUL ZILEI DE 18 IUNIE 2019. VĂRSĂTORII POT AVEA PROBLEME DE SĂNĂTATE

Horoscopul zilei de 18 iunie 2019 aduce previziuni astrale pentru zodiile Berbec, Taur, Gemeni, Rac, Leu, Fecioară, Balanță, Scorpion, Săgetător, Capricorn, Vărsător, Pești. Horoscopul zilnic pentru 18 iunie 2019 vine cu sfaturi pentru toate zodiile. Horoscopul zilnic pentru 18 iunie 2019...

( ) Citeşte tot articolul

Actualitate 18 Iunie 2019, ora: 07:57

Cristian Pârvulescu despre Guvernul Maiei Sandu: Nimeni nu crede că acest guvern va avea o viaţă lungă

Cristian Pârvulescu despre Guvernul Maiei Sandu: Nimeni nu crede că acest guvern va avea o viaţă lungă

Este evident că nimeni nu crede că acest Guvern va avea o viaţă foarte lungă. Nici cei care îl populează, nici cei care înţeleg cât de cât viaţa politică modovenească. Este opinia politologului român Cristian Pârvulescu despre Guvernul Maiei Sandu,...

( ) Citeşte tot articolul

Actualitate 18 Iunie 2019, ora: 07:38

Petru BOGATU // Cum și pentru cine l-a învins Putin pe Plahotniuc

Petru BOGATU // Cum și pentru cine l-a învins Putin pe Plahotniuc

După demisia Guvernului Filip, un funcționar ar fi fost surprins cum scoate din sediul Executivului un scaun sub pretextul că ar fi proprietatea sa. Acest episod arată cum nu se poate mai bine perplexitatea reprezentanților vechii puteri surprinși de năruirea bruscă a guvernării PDM.

( ) Citeşte tot articolul

Istorie 18 Iunie 2019, ora: 00:57

(ARHIVE) Dezvăluiri ZGUDUITOARE: cum UCIDEAU călăii lui Stalin

(ARHIVE) Dezvăluiri ZGUDUITOARE: cum UCIDEAU călăii lui Stalin

La mai bine de șapte decenii de la primul val al deportărilor, comemorăm zecile de mii de victime care au căzut pradă teroarei comuniste, făcând publice numele câtorva din cei care au răpit, pe nedrept, viețile condamnaților și s-au scăldat în sângele lor...

( ) Citeşte tot articolul

Actualitate 18 Iunie 2019, ora: 00:48

Anunț de ultimă oră pentru toți românii! Statul îți dă bani ca să-ți iei televizor nou

Anunț de ultimă oră pentru toți românii! Statul îți dă bani ca să-ți iei televizor nou

Anunț de ultimă oră care îi vizează pe toi românii. Statul îți dă bani ca să-ți iei televizor nou. Este vorba despre un nou program RABLA căruia i se va da startul chiar mâine.

( ) Citeşte tot articolul
Current tier / breakpoint: xs sm md lg xl (= visible only on this breakpoint)

.hidden-xs-down .hidden-sm-down .hidden-md-down .hidden-lg-down

.hidden-xs-up .hidden-sm-up .hidden-md-up .hidden-lg-up .hidden-xl

.hidden-xs (only) .hidden-sm (only) .hidden-md (only) .hidden-lg (only) .hidden-xl (only)