Astăzi 21 Noiembrie 2018, Miercuri - Ultima actualizare la ora 15:29
Abonamente

Social 13 Mai 2016, ora 08:35    Din editia print

Martorii lui Iehova nu acceptă transfuziile de sânge, nu fac armata și nu participă la alegeri

Marime Font

Foto: Ramin Mazur

Ei predică din casă în casă și vizitează oameni necunoscuți pentru ca să-și promoveze mesajul cultului religios pe care îl reprezintă. Aceștia nu sărbătoresc zile de naștere, Crăciunul, Paștele, 8 Martie sau alte evenimente de acest gen. Totodată, ei refuză transfuziile de sânge, nu acceptă să facă serviciul militar și nici nu votează în cadrul alegerilor parlamentare sau prezidențiale.  

Astea și multe alte principii le sunt caracteristice Martorilor lui Iehova din toată lumea. În R. Moldova, numărul lor crește de la an la an, de aceea am încercat să aflăm care sunt convingerile acestor oameni și cum sunt percepuți de societate.

„Martorii lui Iehova” este o organizație religioasă creștină, înființată la sfârșitul secolului al XIX-lea. Potrivit Anuarului Martorilor lui Iehova, acest cult religios numără, la nivel mondial, peste 8 milioane de membri. Pe meleagurile noastre, primii adepți au apărut încă din anul 1891. Eu au fost puși la o grea încercare în perioada regimului comunist.


Casă de Rugăciuni a Martorilor lui Iehova, Chișinău

În anul 1951, autoritățile sovietice au ordonat să fie deportați toți cei care aveau vreo legătură cu elementele religioase considerate un potențial pericol pentru regim. În cadrul operațiunii, numită „Sever” (n.red.: (rom.) nord), au fost vizați în primul rând Martorii lui Iehova. Datele din arhivă arată că, atunci, au fost arestate și deportate în Siberia peste 2500 de persoane.

Înjurați și ofensați pentru că vor să aibă propriul lăcaș de cult

În prezent, în R. Moldova, sunt aproximativ 20 de mii de Martori ai lui Iehova. Chiar dacă legea apără drepturile lor, o parte din societate încă nu este pregătită să-i accepte. Reprezentanții comunității spun că sunt discriminați la nivelul autorităților publice locale. Aceștia întâmpină dificultăți atunci când trebuie să construiască și să deschidă lăcașele de cult. Spre exemplu, în satul Olănești, din raionul Ștefan-Vodă, Martorii au ridicat un lăcaș de închinare, însă la câteva zile după ce au început să se întrunească, preotul ortodox din localitate a îndemnat sătenii să le blocheze accesul. 


Prin urmare, începând cu 12 martie, curent, Martorii lui Iehova din regiune nu pot intra în clădire, iar atunci când încearcă să facă acest lucru sunt înjurați, ofensați, intimidați și chiar amenințați de localnici.


O situație asemănătoare a fost și în satul Mereni, Anenii Noi, însă Martorii au acționat autoritățile publice locale în judecată și, într-un final, și-au făcut dreptate.

Fără preoți sau pastori, dar cu „supraveghetori”

Martorii lui Iehova studiază Biblia în congregații. Acestea, la rândul lor, țin întruniri în lăcașuri de închinare numite „Săli ale Regatului” - clădiri simple, construite de voluntari Martori. În sălile respective, nu există icoane, crucifixe sau alte obiecte de cult care să intermedieze închinarea la Dumnezeu. În fiecare congregație, există bărbați Martori, care au responsabilități mai mari. Membrii nu-i numesc pe aceștia preoți sau pastori, ci „bătrâni de congregație” sau „supraveghetori”.

Alexandru Buciușcanu este unul dintre ei. Acum, el are 43 de ani, însă a obținut titlul respectiv în 1995, pe când avea doar 22 de ani. Bărbatul a devenit martor al lui Iehova în anul când R. Moldova și-a obținut independența. Inițial, părinții n-au fost foarte încântați de alegerea lui, dar ulterior au acceptat situația. Câțiva ani mai târziu și mama sa a devenit martoră, tatăl însă nu a făcut acest pas nici până în prezent. „Bătrân de congregație nu este obligatoriu să fie o persoană în vârstă. De regulă, această titulatură le este acordată persoanelor care au ceva experiență. Fiecare lăcaș de cult are câțiva astfel de „supraveghetori” și toți au câte o anumită responsabilitate”, susține Buciușcanu.

Discipolii lui Iisus Hristos predicau din casă în casă, după acest principiu se conduc și Martorii lui Iehova din toată lumea, inclusiv cei din țara noastră. „Noi discutăm cu oamenii despre teme care i-ar interesa și abordăm probleme care ar putea să-i macine. În funcție de asta, le oferim și literatura de care au nevoie. De obicei frații și surorile noastre merg pe la casele oamenilor câte doi. Sunt cazuri și când facem vizite de unul singur, dar seara încercăm să evităm acest lucru pentru că este destul de periculos”, comunică bătrânul de congregație.

Alexandru este căsătorit și are un copil. Soția sa, la fel, este Martoră a lui Iehova. Potrivit lui, „Biblia spune că trebuie să ne unim destinele cu cel care are convingeri asemănătoare. Copiii care se nasc în familii, unde ambii părinți sunt Martori ai lui Iehova, nu devin automat membri. Atunci când cresc mai mari, ei au dreptul să-și aleagă apartenența lor religioasă. Sigur că noi dorim ca și copilul nostru să fie Martor, dar indiferent de alegerea sa, noi îl vom iubi la fel de mult”.

Nu marchează sărbătorile și nu participă la alegeri

În literatura de specialitate, aflăm că Martorii lui Iehova nu sărbătoresc zilele de naștere, Crăciunul, Paștele, 8 Martie sau alte evenimente de acest gen - toate din motive biblice. Irina Frunză, o tânără reprezentantă a comunității respective, spune că nu duce lipsa sărbătorilor, deoarece se întâlnește des cu prietenii sau familia și petrece timpul plăcut.

„Pentru noi, Biblia este baza religiei, de aceea noi nu marcăm sărbătorile, care nu sunt menționate acolo sau care au origini necreștine. Când am ajuns să-l cunosc mai aproape pe Dumnezeu și să-l iubesc, am înțeles că îl afectează deciziile pe care le iau, de aceea, știind că o anumită sărbătoare nu-i este plăcută, am decis să nu o mai sărbătoresc”, mărturisește chișinăuianca.


Adepții acestui cult nu susțin nici un sistem politic, economic sau social și, respectiv, refuză să participe la alegerile parlamentare sau prezidențiale. La fel, ei se mențin neutri din punct de vedere politic sau militar și nu salută drapelul național. „Istoria plină de războaie, sărăcie și nedreptăți a demonstrat că oamenii nu sunt capabili să se conducă singuri, deoarece Dumnezeu nu i-a creat să fie independenți de El. Respect legile statului, în măsura în care acestea nu contravin legilor lui Dumnezeu”, conchide Irina, care este Martoră din anul 2002.

Cei care acceptă transfuzia de sânge se autoexclud din comunitate

Pe lângă „boicotarea” alegerilor, membrii acestei comunități refuză să îndeplinească și serviciul militar, făcând trimitere la un principiu biblic, unde se spune că „poporul lui Dumnezeu nu va învăța războiul”. Potrivit lui Victor Dornicenco, vicepreședintele comunității „Martorii lui Iehova” din R. Moldova, aceasta a fost poziția primilor creștini, care, chiar dacă au fost amenințați cu moartea, nu au acceptat să fie încorporați în armata romană. „În anul 1993, în R. Moldova, a fost elaborată și adoptată o lege cu privire la serviciul de alternativă. Acolo se menționează că „cine are convingeri religioase, care nu-i permit să desfășoare serviciul militar, poate să facă serviciul civil sau de alternativă”. Acesta este un standard internațional, aplicat aproape în toată lumea, cu excepția țărilor care sunt permanent implicate în conflicte armate”, a comunicat Dornicenco.

Caracteristic acestei organizații religioase este și refuzul transfuziilor de sânge, din motive religioase. Aspectul respectiv a creat multe controverse pe parcursul timpului, fiind considerat un subiect extrem de sensibil. Potrivit vicepreședintelui organizației religioase, „Biblia le spune la toți creștinii să se abțină de la sânge”. Cultul nu obligă membrii să accepte sau să refuze acest lucru. Totuși, dacă cineva își face transfuzie de sânge, în acest mod, el se autoexclude din organizație. „Prin acțiunea sa el dă de înțeles că nu mai vrea să fie în comunitatea noastră”, explică Dornicenco.

Martorii aplică măsuri disciplinare membrilor, care nu respectă principiile consemnate în Biblie, printre ele fiind inclusă și „excluderea”, adică ruperea totală a legăturilor sociale cu persoana în cauză.


Pentru activitatea în cadrul comunității, Martorii nu sunt răsplătiți financiar. Toți au servicii, pe lângă activitățile religioase pe care le desfășoară, iar cheltuielile de întreținere sunt susținute prin donații.

În municipiul Chișinău, sunt în jur de 4 mii de reprezentanți ai acestui cult religios, din totalul de aproape 20 de mii în toată republica. Cei mai mulți adepți sunt în nordul țării: Briceni, Edineți, Râșcani sau Bălți. Anual, Martorii lui Iehova din R. Moldova organizează 2 congrese de circumscripție și unul regional, unde se adună toți reprezentanții.  

Un articol de: Dorin Galben Contactează autorul
blog comments powered by Disqus

Din aceeaşi secţiune

Cele mai noi ştiri de azi

Actualitate 21 Noiembrie 2018, ora: 14:46 de Ana Marchitan

Deputaţii din 1994 explică motivele din care Parlamentul le-a dat găgăuzilor dreptul la autodeterminare externă

( ) Citeşte tot articolul

Actualitate 21 Noiembrie 2018, ora: 14:26

 Sud-coreeanul Kim Jong Yang a fost ales miercuri pentru a îndeplini funcţia de preşedinte al Interpol, organizația internațională de cooperare a forțelor de poliție, anunţă Reuters. Fără îndoială, deznodământul a provocat un suspin de uşurare în...

( ) Citeşte tot articolul

Actualitate 21 Noiembrie 2018, ora: 14:15

SNSPA condamnă declarațiile domnului Ilan Laufer ca fiind neargumentate şi iresponsabile. Astfel de declarații nu își au locul într-o societate civilizată şi afectează imaginea ţării, atât în interiorul societăţii româneşti, cât şi în...

( ) Citeşte tot articolul

Actualitate 21 Noiembrie 2018, ora: 13:22

INVESTIGAȚIE despre trecutul interlop al primarului de Bălți: A făcut parte din aceeași grupare criminală ca și Renato Usatîi

INVESTIGAȚIE despre trecutul interlop al primarului de Bălți: A făcut parte din aceeași grupare criminală ca și Renato Usatîi

Presa din Bălți continuă dezvăluirile despre trecutul interlop al actulului primar al municipiului, Nicolai Grigorișin. Jurnaliștii de la gzt.md publică o investigație, în care se spune că în anii 90 ai secolului trecut Grigorișin ar fi făcut parte din gruparea criminală...

( ) Citeşte tot articolul

Actualitate 21 Noiembrie 2018, ora: 12:58

1 DECEMBRIE /// Concert extraordinar de Ziua Națională la Sala cu Orgă

1 DECEMBRIE /// Concert extraordinar de Ziua Națională la Sala cu Orgă

Institutul Cultural Român „Mihai Eminescu” la Chişinău, în colaborare cu Ambasada României în Republica Moldova, organizează tradiţionalul concert de muzică clasică cu prilejul Zilei Naţionale. Evenimentul va avea loc pe data de 28 noiembrie, ora 18.00,...

( ) Citeşte tot articolul

Actualitate 21 Noiembrie 2018, ora: 12:49

Orașul unde SOARELE nu va mai RĂSĂRI până în 23 ianuarie 2019

Orașul unde SOARELE  nu va mai RĂSĂRI până în 23 ianuarie 2019

Dacă ești pasăre de noapte și trezitul de dimineață pare un coșmar, ia în considerare emigratul în nordul statului american Alaska. Mai exact, în orașul Utqiagvik, cunoscut în trecut drept Barrow.

( ) Citeşte tot articolul

Actualitate 21 Noiembrie 2018, ora: 12:48

Rareș Bogdan produce un CUTREMUR la Realitatea TV: Și-a anunțat, în direct, DEMISIA

E scandal uriaș la Realitatea TV! Oreste Teodorescu și Oana Stănciulescu au fost interziși la postul de știri de către Cozmin Gușă, iar Rareș Bogdan a anunțat, marți seara, că demisionează.

( ) Citeşte tot articolul

Actualitate 21 Noiembrie 2018, ora: 12:46

Ucraina MARCHEAZĂ a cincea aniversare a începutului „REVOLUȚIEI MAIDANULUI”

Ucraina marchează astazi a cincea aniversare de la începutul protestelor din Maidan. La Kyiv, are loc un serviciu divin și se depun flori la Memorialul ”Eroilor Sutei Ceresti”. În plus, astăzi, ca parte a campaniei „Nu vom uita”, în capitala Ucrainei...

( ) Citeşte tot articolul

Actualitate 21 Noiembrie 2018, ora: 12:46

ÎNFRÂNGEREA Moscovei la Interpol. La șefia organizației a fost ales un COREEAN

Reprezentantul Coreei de Sud, Kim Jong Yang, a fost ales președinte al Interpol în urma sesiunii adunării generale a organizației care avut loc in Dubai. Anterior, principalul favorit pentru această funcție a fost generalul rus Alexander Prokopciuk, transmite BBC.

( ) Citeşte tot articolul

Actualitate 21 Noiembrie 2018, ora: 12:07

Mostră de ipocrizie: PLDM-ista Maria Ciobanu luptă cu „oligarhia”, îmbrăcată în blănuri scumpe

Deputatul PLDM Maria Ciobanu se erijează în mare luptătoare cu oligarhia, dar se înfățișează la întrunirile electorale ale lui Andrei Năstase îmbrăcată în blănuri scumpe și dându-i peste cap, astfel, discursurile justițiare. Această mostră de...

( ) Citeşte tot articolul

Actualitate 21 Noiembrie 2018, ora: 09:27

Cea mai mare problemă a vinurilor moldovenești pe piața chineză constă în faptul că R. Moldova nu este suficient de cunoscută

Cea mai mare problemă a vinurilor moldovenești pe piața chineză constă în faptul că Republica Moldova nu este încă suficient de cunoscută în China, a declarat expertul Oficiului Național al Viei și Vinului, Viorel Garaz, la emisiunea Radio Vinoteca de la Radio Chișinău.

( ) Citeşte tot articolul

Actualitate 21 Noiembrie 2018, ora: 08:51

ULTIMA ORĂ /// Prețurile petrolului au scăzut cu peste 7%, la cele mai reduse nivele din ultimul an

Prețurile petrolului au scăzut marți cu peste 7%, la cele mai reduse nivele din ultimul an, pe fondul evoluției negative a pieței de pe Wall Street, provocată de îngrijorările tot mai mari legate de încetinirea creșterii economiei globale, transmite Reuters. Cotația...

( ) Citeşte tot articolul

Actualitate 21 Noiembrie 2018, ora: 08:49

TRAFIC cu NOU-NĂSCUŢI. O clinică din UCRAINA deţinută de cetăţeni moldoveni, închiriază MAME-SUROGAT

Procuratura militară a Ucrainei investighează clinica „BioTexCom” și pe șeful acesteia, Albert Tochilovskyi, pentru trafic cu nou-născuți. Dosarul este instrumentat de Procuratura Militară, dmulte mame-surogat provenind din teritoriile ocupate Lugansk și Donețk.  

( ) Citeşte tot articolul

Actualitate 21 Noiembrie 2018, ora: 08:38

Catastrofă cu microbuz românesc, în Grecia. Trei adolescenţi de 15 ani au murit într-un accident cumplit

Catastrofă cu microbuz românesc pe o şosea în Grecia. Trei adolescenţi de 15 ani au murit într-un accident cumplit la Terpsithea, Messenia, în Peloponez. 

( ) Citeşte tot articolul

Actualitate 21 Noiembrie 2018, ora: 07:54

Horoscop dragoste 21 noiembrie 2018. E o zi specială şi un flirt cu o persoană abia cunoscută aduce fluturi în stomac.

( ) Citeşte tot articolul

Sănătate 21 Noiembrie 2018, ora: 06:18

Dieta asiaticilor i-a inspirat pe nutriţionişti şi, în urma unor studii atente efectuate asupra obiceiurilor alimentare, a apărut faimoasa dietă cu orez. În afară de redobândirea siluetei, iată ce alte beneficii aduce organismului acest regim alimentar.

( ) Citeşte tot articolul

Istorie 21 Noiembrie 2018, ora: 04:36 de Mariana S. Țăranu

Poem din timpul foametei organizate: „Fără Moscova noi n-am avea lumină,/ Fără Moscova nici gândul n-ar fi gând...”

În Ucraina, fiecare a patra sâmbătă a lunii noiembrie este Ziua oficială de comemorare a victimelor Holodomorului și represiunilor politice. În memoria celor care au fost omorâți de către ocupanții sovietici, au fost ridicare monumente și oamenii depun aici flori,...

( ) Citeşte tot articolul

Interviu 21 Noiembrie 2018, ora: 00:38 de Ana Marchitan

Vadim Cernîș: „Recomand cetățenilor R. Moldova să înțeleagă ce au în vedere politicienii prin soluționarea conflictului transnistrean”

Vadim Cernîș:  „Recomand cetățenilor R. Moldova să înțeleagă ce au în vedere politicienii prin soluționarea conflictului transnistrean” Din editia print

Săptămâna trecută, Vadim Cernîș, ministru pentru problemele teritoriilor temporar ocupate și persoanelor intern strămutate al Ucrainei, a avut o vizită de lucru în R. Moldova. Redacția ziarului TIMPUL îi mulțumește oficialului ucrainean că a găsit timp pentru a...

( ) Citeşte tot articolul

Actualitate 21 Noiembrie 2018, ora: 00:01

EXPERȚI, despre prezența lui Igor Dodon la mitingul PSRM: Încalcă spiritul Constituției și DEMONSTREAZĂ că nu este președintele țării, dar al unui PARTID

EXPERȚI, despre prezența lui Igor Dodon la mitingul PSRM: Încalcă spiritul Constituției și DEMONSTREAZĂ că nu este președintele țării, dar al unui PARTID

Participarea președintelui Igor Dodon la acțiunea de ieri a Partidului Socialiștilor și susținerea deschisă pe care a manifestat-o, pentru această formațiune, reprezintă o încălcare a spiritului Constituției și un act politic imoral, consideră mai mulți experți.

( ) Citeşte tot articolul

Actualitate 20 Noiembrie 2018, ora: 16:56

Premierul Pavel Filip declară că mandatul Guvernatorului BNM Sergiu Cioclea a fost unul de succes, cu atât mai mult cu cât acesta a avut curajul să vină în fruntea instituţiei într-un moment complicat pentru Moldova. Într-o postare pe Fascebook, Filip i-a...

( ) Citeşte tot articolul

Actualitate 20 Noiembrie 2018, ora: 16:41

Liderii PAS şi PPDA, Maia Sandu și Andrei Năstase, care au beneficiat material de pe urma colaborării cu Open Dialog, s-au pomenit într-o situație jenantă, după publicarea raportului Comisiei parlamentare de anchetă. Analistul politic Petru Bogatu, scrie, într-un editorial...

( ) Citeşte tot articolul

Actualitate 20 Noiembrie 2018, ora: 16:38

În jur de 30 de companii din R. Moldova practică exportul de nuci și miez de nucă. De la începutul anului curent, aceste firme au livrat peste hotare peste 10,7 mii de tone de nuci în valoare de 1 miliard 330 de milioane de lei, potrivit datelor Serviciului Vamal. În...

( ) Citeşte tot articolul

Actualitate 20 Noiembrie 2018, ora: 13:11

 R. Moldova și Georgia au aceiași indicatori de performanță în mai multe studii internaționale. 

( ) Citeşte tot articolul

Actualitate 20 Noiembrie 2018, ora: 13:10

Preşedintele Parlamentului, Andrian Candu, îi mulţumeşte Guvernatorului BNM, Sergiu Cioclea, pentru munca depusă în cadrul instituţiei. Într-o postare pe Facebook, Candu spune că desemnarea lui Cioclea în funcţie, în anul 2016, a fost cea mai bună alegere.

( ) Citeşte tot articolul
Current tier / breakpoint: xs sm md lg xl (= visible only on this breakpoint)

.hidden-xs-down .hidden-sm-down .hidden-md-down .hidden-lg-down

.hidden-xs-up .hidden-sm-up .hidden-md-up .hidden-lg-up .hidden-xl

.hidden-xs (only) .hidden-sm (only) .hidden-md (only) .hidden-lg (only) .hidden-xl (only)