Ultima oră

Mărturia unui localnic salvator: Răniţii strigau de durere, unul avea picioarele rupte, i-am făcut targă din copaci. Le-am dat hainele mele, le-am făcut foc, trebuia să îi ajut să se încălzească

Gheorghe Giurgiu a declarat, marţi dimineaţă, corespondentului MEDIAFAX că în momentul în care a ajuns la locul accidentului i-a auzit pe răniţi cum strigau de durere, unul dintre ei fiind cu ambele picioare rupte, iar sătenii au făcut o targă din lemnele copacilor, cu o pătură, pentru a-l transporta.

El povesteşte că zăpada atingea jumătate de metru în zona în care era epava avionului, aparatul de zbor fiind răsturnat.

"Am auzit de la televizor de avionul prăbuşit în Munţii Apuseni şi am plecat cu doi consăteni de-ai mei din satul Pietreasa să îi căutăm pe răniţi. Noi trei am ajuns primii, nu a fost niciun pădurar. Ne-am dus că noi suntem de-aici şi cunoaştem zona, iar când am ajuns sus pe munte am strigat, că era beznă de nu se vedea la un metru. Noi pe la ora 19.00 am plecat, am luat-o spre Vârful Pietreasa şi am aflat că ar fi avionul într-o zonă cu pădure mijlocie, cu plantaţii. Din fericire, i-am găsit. Zăpada avea o jumătate de metru acolo unde erau ei. Avionul a dat printre copaci şi era răsturnat. Când am ajuns am văzut că îi făceau respiraţie gură la gură domnişoarei rezidente, pe ea am încercat să o ajutăm prima dată, dar apoi am aflat că a murit. Răniţii strigau de durere, unul era cu amândouă picioarele rupte, am făcut o targă din lemnele copacilor, cu o pătură. Le-am făcut foc, le-am dat hainele de pe mine ca să le pun pe ei, pentru că nu mai puteau de frig, mi-am dat jos maieul şi le-am făcut foc, şi am rămas numai într-o bluză mai subţire, eu nu am avut nimic, pe ei trebuia să îi ajut să se încălzească, pentru că ei au îndurat frig", a spus Giurgiu, adăugând că nu au putut face un foc prea mare pentru că lemnele erau ude.

Potrivit acestuia, răniţii erau în afara aeronavei, iar pilotul era prins sub avion.

"Stăteau adunaţi într-o parte, iar cel cu picioarele rupte era chiar lângă avion, pentru că nu se putea mişca. I-am dat haina de pe mine că stătea pe spate, întins pe zăpadă. Au mai venit şi alţi oameni din alt sat apoi şi am încercat să îi ducem în jos cum am putut. I-am cărat cu pături, pe braţe şi în spate, numai să îi ajutăm. Erau vreo doi kilometri până la drum. Nu i-am întrebat ce au păţit, pentru că ei strigau după ajutor, erau plini de sânge, am vrut numai să îi ajutăm cum putem. După o vreme au venit SMURD, Poliţia, jandarmii", a mai spus Giurgiu.

Acesta s-a întrebat cum se poate, totuşi, cu tehnologia existentă în prezent, să nu poată fi localizat cu precizie un avion prăbuşit.

"Trăim în România, dar să îi găseşti pe oameni după şase – şapte ore, nu ştiu ce să zic. Cu toată tehnologia asta, i-am găsit noi, când puteam să nu mergem pe jos 4-5 kilometri prin zăpadă să îi găsim", a subliniat Gheorghe Giurgiu.

Pilotul Adrian Iovan şi o studentă în anul V la Institutul de Medicină Militară din Bucureşti şi-au pierdut viaţa după ce avionul de mici dimensiuni de tip BN2, la bordul căruia se afla un echipaj medical, a aterizat forţat, luni după-amiază, într-o zonă muntoasă accidentată, la peste 1.400 de metri altitudine, la graniţa judeţelor Cluj şi Alba. Unul dintre medicii din aeronavă a reuşi să sune la 112, la ora 16.16, anunţând incidentul.

În avion se aflau patru medici – Radu Zamfir de la Spitalul Fundeni, Valentin Calu de la Elias, Cătălin Pivniceru de la Spitalul "Sf. Maria" şi Sorin Ianceu de la Spitalul Municipal din Beiuş, judeţul Bihor -, o studenta şi doi membri ai echipajului de zbor – pilotul Adrian Iovan şi copilotul Răzvan Petrescu.

Pilotul Adrian Iovan a fost găsit încarcerat, iar studenta era în stop cardio-respirator, cu hipotermie severă, nemaiputând fi salvată.

Echipa medicală din avion mergea la Oradea, unde urma să preleveze ficatul de la un donator de peste 60 de ani care a suferit un accident vascular cerebral, a declarat, pentru MEDIAFAX, dr. Victor Zota, coordonator de transplant.

Epava avionului şi victimele au fost găsite de localnici după căutări de aproximativ cinci ore, la care au participat pompieri salvatori, jandarmi montani, poliţişti, salvamontişti, angajaţi ai Parcului Naţional Munţi Apuseni şi localnici.

Toate cele cinci persoane rănite în accidentul aviatic, care au suferit multiple fracturi şi traumatisme, sunt conştiente şi au fost internate la secţia de terapie intensivă a Spitalului Judeţean de Urgenţă din Cluj, ultimii doi răniţi fiind aduşi la UPU Cluj marţi dimineaţă, în jurul orei 4.30.

Pilotul ADRIAN IOVAN ŞI O STUDENTĂ AU MURIT în urma accidentului aviatic din Munţii Apuseni. Primele imagini cu avionul – LIVE TEXT

Adrian Iovan, care pilota avionul aterizat forţat în Munţii Apuseni, a murit în accidentul aviatic, au declarat, pentru MEDIAFAX, surse din MAI. O studentă rănită grav în accident a încetat din viaţă, în ciuda intervenţiei echipei de prim ajutor care i-a făcut manevre de resuscitare, au declarat, pentru MEDIAFAX, surse medicale. Toţi răniţii au fost aduşi la UPU 1 Cluj.

Dan Mircea Petrescu, din cadrul Salvamont Bihor, a declarat că pilotul este mort şi că avionul "este făcut praf".

"O persoană a fost dusă pe braţe la un drum, iar ceilalţi cinci răniţi au venit pe picioarele lor, însă niciunul nu este bine. Vă daţi seama că este un avion care a căzut. Avionul este făcut praf", a spus Petrescu.

Pilotul Adrian Iovan avea o experienţă de peste 16.000 de ore de zbor şi licenţele în termen de valabilitate, potrivit Ministerului Transporturilor.

Iovan avea 55 de ani şi o carieră de zeci de ani ca pilot la Tarom şi BlueAir.

După pensionare, el le preda studenţilor din anii terminali ai Şcolii de Piloţi şi pilota avioane de mici dimensiuni.

UPDATE 11:10 Spitalul Elias: Doctorul Valentin Calu este sub observaţie, nu va fi transferat marţi la Bucureşti

Directorul medical al Spitalului Elias, dr. Dana Safta, a declarat că medicul Valentin Calu este stabil, are mai multe fracturi costale, fără deplasare, şi o fractură de corp vertebral.

Potrivit directorului medical al Spitalului Elias, Valentin Calu rămâne sub supraveghere medicală la Cluj, fiind necesare trei monitorizări, prima care s-a făcut în momentul internării, a doua pe durata spitalizării şi ultima la 24 de ore de la internare, astfel că miercuri se va face cea de-a treia evaluare a stării de sănătate a acestuia.

"Nu se pune problema transportului astăzi către casă, aşa sunt protocoalele. Această urmărire este absolut necesară timp de 24 de ore, aşa că până mâine, probabil la aceeaşi oră, nu vom avea informaţii precise în ceea ce priveşte revenirea acasă", a precizat dr. Dana Safta.

UPDATE 10:20 SJU Cluj: Cele 5 victime ale accidentului aviatic sunt conştiente, stabile hemodinamic şi respirator

Reprezentanţii Spitalului Clinic Judeţean de Urgenţă (SCJU) din Cluj-Napoca au anunţat, într-o conferinţă de presă, că cele cinci victime ale accidentului aviatic, care au vârste cuprinse între 23 şi 46 de ani, au traumatisme cervicale, contuzii şi, în particular, traumatisme toracice sau de membre, iar starea lor este stabilă.

"Au fost făcute intervenţii chirurgicale de închidere a fracturilor închise şi pentru reducedrea luxaţiilor. Victimele sunt conştiente, stabile hemodinamic şi respirator", a spus Cristina Ghervan, directorul medical al SJU Cluj.

La Spitalul Clinic Judeţean de Urgenţă din Cluj-Napoca sunt internaţi medicii Radu Zamfir de la Spitalul Fundeni, Valentin Calu de la Elias, Cătălin Pivniceru de la Spitalul "Sf. Maria" şi Sorin Ianceu de la Spitalul Municipal din Beiuş, judeţul Bihorprecum şi copilotul avionul prăbuşit, Răzvan Petrescu.

UPDATE 8:47 Procurorii au dispus ca autopsiile pentru Iovan şi pentru studentă să fie făcute la Câmpeni

Procurorii au dispus ca autopsiile în cazul pilotului Adrian Iovan şi al studentei să fie făcute la Câmpeni (Alba), localitate în care se află trupurile neînsufleţite ale acestora, afirmă conducerea IML Cluj, care iniţial anunţase că pilotul şi fata vor fi aduşi la Cluj.

Şeful IML Cluj, Marius Vartic, a declarat, marţi dimineaţă, corespondentului MEDIAFAX că procurorii din Alba au dispus ca autopsia să nu se mai facă la Cluj.
"Procurorii din Alba au dispus ca autopsia pentru cele două persoane decedate în accidentul din Apuseni să nu se mai facă la IML Cluj, ci la Câmpeni, judeţul Alba. Maşina pe care am trimis pentru ridicarea cadavrelor a fost rechemată la Cluj", a spus Vartic.

Iniţial, el spunea că autopsiile vor fi făcută la IML Cluj, fiind trimisă la Câmpeni o maşină pentru preluarea celor două victime.
UPDATE 8:24 Trupul lui Adrian Iovan, scos din avion şi dus la un centru din Câmpeni, de unde va fi preluat de IML

Trupul pilotului Adrian Iovan a fost scos din avion de către echipe de descarcerare ale inspectoratelor pentru situaţii de urgenţă din judeţele Bihor şi Cluj şi dus la Centrul de Primiri Urgenţe Câmpeni, judeţul Alba, unde se află şi în prezent. La centrul din Câmpeni a fost dus şi trupul neînsufleţit al tinerei.

Şeful Institutului de Medicină Legală Cluj, Marius Vartic, a declarat, marţi dimineaţă, corespondetului MEDIAFAX că a trimis o maşină la locul accidentului pentru ridicarea trupurilor celor două persoane decedate – pilotul Adrian Iovan şi studenta care se afla în avionul prăbuşit.

"Am trimis marţi dimineaţă după ora 7.00 o maşină pentru a aduce cadavrele celor două persoane decedate în accidentul de avion din Apuseni, la dispoziţia Poliţiei. Vor ajunge la IML Cluj în jurul amiezii şi vom efectua autopsia lor", a spus Vartic.

UPDATE 8:06 Studenta decedată a fost găsită în stop cardio-respirator, în hipotermie severă

Studenta care şi-a pierdut viaţa, luni, în accidentul aviatic produs în Munţii Apuseni a fost găsită în stop-cardio respirator de către echipajele care au ajuns la faţa locului, avea multiple fracturi şi traumatisme şi hipotermie severă, a declarat medicul şef al UPU Cluj, Adela Golea.

Medicul şef al UPU Cluj, Adela Golea, a declarat, marţi dimineaţă, că tânăra a fost găsită în stop cardio-respirator, avea traumatisme craniene, fracturi la membre, la bazin, la coloana cervicală şi era în stop cardio-respirator, cu temperatura corpului de 18 grade.

Ea a precizat că s-a încercat resuscitarea tinerei pe toată durata intervenţiei de coborâre a celorlalte cinci victime, însă manevrele au eşuat.

Tânăra era studentă în anul V la Institutul de Medicină Militară din Bucureşti.

UPDATE 6:15 Răniţii în accidentul aviatic sunt conştienţi, fiind internaţi la terapie intensivă

Medicul şef al UPU Cluj, adela Golea, a declarat, marţi dimineaţă, că toate cele cinci persoane rănite în accidentul aviatic de la graniţa judeţelor Alba şi Cluj sunt conştiente şi au fost internate la Terapie Intensivă, nefiind necesar transferul pacienţilor în alte oraşe.

"În serviciul de Primiri Urgenţe au fost aduse cinci victime, conştiente toate, stabile hemodinamic şi respirator. Una prezintă fractură de bazin, fractură de femur pe stânga, un traumatism toracic, a fost internată pe terapie intensivă. A doua venită tot cu maşina de victime multiple prezintă un traumatism cranio-cerebral minor, o contuzie cervicală, un traumatism toracic şi de bazin, a mers tot pe terapie intesivă. A treia victimă prezintă un traumatism de coloană, cu fractură de coloană dorsală D10 şi cu un traumatism toracic cu fractură de coaste. A patra victimă prezintă un traumatism cranian, traumatism de coloană cervicală şi coloană dorso-lombară şi asociat prezintă un traumatism de gleznă dreaptă cu plagă. A cincea victimă prezintă un traumatism de coloană dorso-lombară cu hematom la nivelul bazinului. Toţi vor fi internaţi pe Terapie Intenivă," a declarat Golea.

Conform sursei citate, nu este necesar transferul pacienţilor în alte oraşe, dar, dacă rudele vor cere acest lucru, se poate face şi acest lucru.

La UPU 1 din Cluj-Napoca, toţi medicii, asistentele şi personalul auxiliar din ambele schimburi au venit la serviciu, fiind pregătiţi să preia răniţii.

Răzvan Petrescu, copilotul avionului care ar fi aterizat forţat luni după-amiază, este în stare critică, acuzând un şoc hipovolemic ca urmare a hemoragiei masive, iar medicii Valentin Calu, Cătălin Pivniceru şi Sorin Ianceu sunt în stare medie spre gravă, cu fracturi multiple, potrivit SMURD.

Sursa: mediafax.ro

Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmărește TIMPUL pe Google News și Telegram!


Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *