Actualitate

Mărturii ale victimelor violenţei în familie

Maria Scorodinschi din Drochia este una dintre supravieţuitoarele violenţei în familie. Acum ajută alte femei să depăşească această situaţie. „Am înţeles din experienţa personală că o femeie, victimă a violenţei, nu poate depăşi acest fenomen dacă nu este susţinută. De aceea, facem apel ca în continuare să ne implicăm cu toţii şi să susţinem aceste femei să depăşească starea în care se află”, a declarat Maria Scorodinschi, subliniind că agresorii inspiră frică.

Femeia spune că foarte multe victime, în special cele de la sate, nu ştiu despre existenţa unor centre de plasament, nu cunosc despre ordonanţele de protecţie. Personal nu ar fi reuşit să iasă din cercul vicios în care se afla dacă nu ar fi aflat că poate beneficia de refugiu la un centru din raion. Acum şi-a propus să ajute alte victime ale violenţei domestice, inspirându-le că îşi pot recăpăta încrederea în sine, pot avea o viaţă mai bună.

Maia Ţaran din Căuşeni, o altă femeie care a reuşit să supravieţuiască violenţei domestice, este de acord cu faptul că temelia unei societăţi este familia, însă, cu regret, în multe familii persistă alcool, bătăi şi multe alte lucruri. Femeia povesteşte că de şapte ani este divorţată, dar şi azi resimte consecinţele violenţei la care a fost supusă timp de zece ani. Femeia spune că a trecut prin multe şi, dacă ar fi cunoscut despre prevederile legale, ar fi putut să se protejeze şi să-şi protejeze copiii. Maria Ţaran spune că s-a adresat la un centru maternal şi de atunci a început să studieze şi din pliante, şi din broşuri cum să se apere. Ulterior a decis că vrea să ajute şi alte victime. În opinia sa, o problemă care trebuie soluţionată este nivelul scăzut de cunoştinţe. Îngrijorează şi intervenţia tardivă a organelor de poliţie, pentru că victimele, fiind înfricoşate, reuşesc să-şi schimbe mărturiile chiar şi la o zi de la cele întâmplate.

Campania naţională, organizată de Ministerul Muncii, Protecţiei Sociale şi Familiei, în parteneriat cu UN Women, dar şi alte ministere şi organizaţii, a început pe 25 noiembrie, când se marchează ziua internaţională de combatere şi prevenire a violenţei faţă de femei şi fete şi se încheie pe 10 decembrie, de Ziua Internaţională a Drepturilor Omului. Pe tot parcursul campaniei, peste 100 de activităţi au fost desfăşurate în toate localităţile din ţară, inclusiv grupuri de lucru cu poliţiştii din localităţi, expoziţii de pictură, acţiuni de sensibilizare organizate de tineri şi spectacole.

IPN

 

Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmărește TIMPUL pe Google News și Telegram!


Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *