Astăzi 4 Iunie 2020, Joi - Ultima actualizare la ora 18:58
Abonamente

Actualitate 20 August 2017, ora 08:32

MĂRTURII despre Ivan cel Groaznic // „ZILNIC o mie de oameni erau azvârliți în apă şi înecați”

Marime Font

Ivan cel Groaznic ocupă un loc important nu doar în istoria Rusiei, ci și în memoria colectivă a rușilor.

Prin acțiunile sale, Ivan cel Mare a triplat întinderea teritoriului Ducatului Moscovei, transformând Rusia într-un stat multietnic și multiconfesional imens. Lui i se datorează numeroase schimbări în istoria statului rus, în evoluția sa de la stat medieval la imperiu regional emergent.

Continuând politica predecesorului său, Ivan cel Mare, el a transformat principatul Moscovei în mare putere est-europeană, statut recunoscut în întreaga Europă. Încoronat la 16 ani, domnia sa a fost la începutuna reformatoare, modernizatoare. Marea expansiune rusă spre est, către Siberia, este opera lui;a supus Kazanul și Astrahanul și, din aceste teritorii, a început cucerirea Siberiei.

Loading...


Unul dintre cele mai cunoscute simboluri ale Moscovei, Catedrala Sf. vasile, a fost construită din ordinul lui pentru a comemora victoriile contra tătarilor. O legendă spune că atunci când catedrala a fost terminată, Țarului i-a plăcut atât de mult, încât a ordonat ca cei doi arhitecți care au proiectat monumentul să fie orbiți, pentru a nu construi niciodată ceva asemănător.

Ulterior, după o boală aproape fatală și moartea soției sale, Anastasia, personalitatea țarului s-a schimbat și, odată cu aceasta, politica lui. Suspectându-i pe nobili de otrăvirea Anastasiei și de complotirea împotriva sa, Ivan a început o campanie extrem de dură împotriva nobilimii, în urmă căruia mulți nobili și-au pierdut viața.

Câteva mărturii despre Ivan al IV-lea

În ciuda reușitelor sale, la momentul morții sale, Ivan cel Groaznic nu a fost regretat. Reputația sa de războinic îl făcuse un om foarte temut, iar despre virtuțile sale s-a vorbit prea puțin printre contemporanii săi. Să vedem ce spuneau aceștia despre cel care avea să devină erou național al Rusiei.

Sir Jerome Horsey, diplomat, explorator și om politic englez

”Plăcerea împăratului [consta în] a-şi face o ocupaţie de căpătâi din născocirea şi punerea în execuţie a unor noi suplicii, torturi şi metode de ucidere, împotriva celor pe care îi ura şi pe care îi invidia, îndeosebi cei mai merituoşi din nobilii săi (boieri) şi cei mai îndrăgiţi supuşi.[…]

Împăratul trăia în mare pericol şi se temea de trădare şi de comploturile ce îi ameninţau viaţa, pe care le descoperea zilnic;şi petrecea multă vreme cu cercetarea, torturarea şi executarea unora dintre nobilii căpitani şi ofiţeri care erau descoperiţi că uneltesc împotriva lui… Prinţul Boris Tulupov, descoperit a fi un uneltitor împotriva împăratului şi aliat cu nobilimea nemulţumită, a fost tras într-o ţeapă lungă şi ascuţită, dată cu săpun spre a intra în fundul lui şi care îi ieşea prin gât;în care a zăcut vreme de 15 ore… Mama sa [apoi urmează o descriere ce nu poate fi reprodusă, care se încheie cu azvârlirea la câini a acestei „femei bune şi venerabile”]… iar împăratul a zis după toate acestea:„Pe cei pe care îi protejez, i-am onorat;iar pe cei care sunt trădători îi voi răsplăti astfel.”

Un cronicar din Novgorod

”Ţarul a poruncit ca boierii puternici, negustorii importanţi, funcţionarii administrativi şi cetăţenii de orice rang să fie aduşi în faţa sa, împreună cu soţiile şi copiii lor. Ţarul a dat poruncă să fie torturaţi în prezenţa sa în diverse feluri, pline de ură, oribile şi inumane… trupurile lor torturate şi arse în foc în chipuri rafinate… erau apoi aruncate în râul Volkov…zilnic cam o mie de fiinţe umane de toate vârstele erau azvârlite în apă şi înecate…”

Andrei Kurbski, inițial prieten apropiat al lui Ivan cel Mare, a devenit ulterior unul din cei înverșunați oponenți ai săi

”În loc de oameni distinşi înzestraţi cu o conştiinţă curată, el a strâns în jurul lui din toate colţurile Rusiei oameni dezgustători, plini de toate relele, şi, în plus, sub straşnice jurăminte i-a obligat să nu aibă de-a face nici cu prietenii sau fraţii lor, nici cu părinţii şi să-i facă lui pe plac în toate privinţele şi să-i îndeplinească poruncile sângeroase. În aceşti termeni, şi în termeni şi mai crunţi, el i-a obligat pe cei blestemaţi şi nebuni să sărute Crucea… Diavolul şi complicele său au înarmat ceata copiilor întunericului … şi i-au legat cu jurăminte şi vrăji. ”

Giles Fletcher, ambasador al Elisabetei I a Angliei

”În preumblările sale, dacă nu-i plăcea de chipul sau persoana cuiva pe care îl întâlnise pe drum, sau pe care-l văzuse, dădea poruncă să i se taie capul. Lucru care era făcut, iar capul era azvârlit la picioarele sale. […]

Fiind el un om inteligent şi cu o minte subtilă, şi dorind să-şi reducă guvernul într-o formă mai strictă, Ivan a început gradat să taie din măreţia boierilor şi să o aducă la proporţii mai mici….în aşa fel încât acum ei îşi ţin autoritatea, pământurile şi toate cele la cheremul împăratului, aşa cum fac ceilalţi. Mijloacele şi modul prin care a făcut acest lucru împotriva lor şi a altora dintre nobili au fost acestea […] El şi-a împărţit supuşii în două părţi sau facţiuni printr-o schismă generală. O parte a denumit-o opricinikisau oameni aleşi. Aceştia făceau parte din rândurile nobilimii şi a altor categorii, fiind luaţi de el spre a-i proteja şi păstra în calitate de supuşi credincioşi. Pe ceilalţi îi numea zemskiisau oameni de rând, provenind din clasa cea de jos şi vulgară având între ei nobili şi gentilomi pe care intenţiona să-i decapiteze, fiindcă bănuia că-i dezaprobă guvernarea… Numărul total al ambelor jumătăţi era consemnat cum se cuvine şi trecut într-un registru:pentru ca fiecare ins să ştie cine era un zemskiişi cine făcea parte dintre opriciniki. Iar opricinikiaveau libertatea de a-i jefui şi de a-i ucide pe ceilalţi, fără vreun ajutor din partea unui magistrat sau a legii […]

După ce i-a scuturat astfel [pe boieri] şi a pus capăt oricăror moşteniri, pământuri privilegii etc., cu excepţia unor foarte mici părţi pe care le-a lăsat pe numele lor, el le-a dat în stăpânire alte pământuri depomeste, aşa cum le zic ei, care sunt la dispoziţia împăratului […]

Ivan a folosit o practică foarte ciudată, la care puţini principi ar fi recurs la ananghie. El a renunţat la regat în favoarea unui anume Velica Cneaz Simeon… ca şi cum ar fi intenţionat să se retragă din toate treburile publice, ca să ducă un trai liniştit. Către sfârşitul anului, el l-a pus pe noul cneaz să retragă toate hrisoavele acordate episcopatelor şi mănăstirilor, de care se bucuraseră vreme de multe sute de ani. Toate au fost anulate. După ce a făcut acest lucru, el şi-a reluat sceptrul şi a fost încântat că vor trebui să-şi reînnoiască hrisoavele, păstrând şi anexând la coroană o mare parte din pământurile lor, după cum a considerat el de cuviinţă… ”

Câteva titluri în limba română

Henri Troyat.Ivan cel Groaznic.Bucureşti:Humanitas, 1993.
Tamara Kondratieva. Vechea Rusie.Bucureşti:Ed. Corint, 2000
Francis Dvornik. Slavii în istoria şi civilizaţia europeană.Bucureşti:Ed. All, 2001
Marty Rady. Ţarii, Rusia, Polonia şi Ucraina. Bucureşti:Ed. All

 Urmărește știrile Timpul.md pe Telegram
loading...
blog comments powered by Disqus

Din aceeaşi secţiune

Cele mai noi ştiri de azi

Moldova 4 Iunie 2020, ora: 18:43

Dodon își arată limitele: „Nu accept revenirea la județe” / Nu oferă nicio soluție de alternativă. Județe - nu, uezduri - da?!

Dodon își arată limitele: „Nu accept revenirea la județe” / Nu oferă nicio soluție de alternativă. Județe - nu, uezduri - da?!

„Să facem reforme de dragul reformei, că așa le este pe plac unor experți, nu contează că sunt nemți sau români... Noi trebuie să vedem care este interesul nostru național. Eu sunt de acord cu reforma APL, ea este necesară, dar sunt categoric împotriva reformei de...

( ) Citeşte tot articolul

Politică 4 Iunie 2020, ora: 16:18

China a oferit Moldovei un ajutor umanitar format din măști și costume. Cum arată cutiuțele chinezilor (FOTO)

China a oferit Moldovei un ajutor umanitar format din măști și costume. Cum arată cutiuțele chinezilor (FOTO)

Un nou lot de ajutor umanitar, ce conține măști medicale și echipamente de protecție pentru lucrătorii medicali, antrenați în lupta cu COVID-19, a fost oferit astăzi țării noastre, de către Republica Populară Chineză.

( ) Citeşte tot articolul

Moldova 4 Iunie 2020, ora: 14:59

analiză economică Carantina a prăbușit piața valutară - Moldovenii nu au putut aduce valută în țară din cauza carantinei

Carantina a prăbușit piața valutară - Moldovenii nu au putut aduce valută în țară din cauza carantinei

Criza prin care trece Republica Moldova are un impact major asupra economiei. 

( ) Citeşte tot articolul

ROMÂNIA 4 Iunie 2020, ora: 14:59

VIDEO / Aventura unor români care au furat două maimuțe scumpe dintr-un parc zoo din Madrid. Ce s-a întâmplat în final

VIDEO / Aventura unor români care au furat două maimuțe scumpe dintr-un parc zoo din Madrid. Ce s-a întâmplat în final

Un român de 23 de ani a fost arestat la Madrid, fiind acuzat că a furat două maimuțe dintr-un parc zoologic. Alți doi români, un bărbat și o femeie, sunt cercetați în stare de libertate în același caz.

( ) Citeşte tot articolul

Moldova 4 Iunie 2020, ora: 14:44

video Documentar 10TV. „Pagini albe Basarabia” a avut o audiență de peste 1 milion de oameni

Documentar 10TV. „Pagini albe Basarabia” a avut o audiență de peste 1 milion de oameni

Documentarul cu imagini cutremurătoare de arhivă despre „eliberarea” sovietică la 75 de ani de la încheierea celui de-al Doilea Război Mondial a avut un reach de peste 1 milion de persoane, doar pe rețeaua de socializare (facebook/10tv.md)

( ) Citeşte tot articolul

Horoscop 4 Iunie 2020, ora: 14:22

Zodiile de femei care vor cunoaște succesul. Sunt cele mai ambițioase

Zodiile de femei care vor cunoaște succesul. Sunt cele mai ambițioase

 Acestea sunt cele mai ambitioase femei ale zodiacului, drept pentru care ele vor ajunge foarte sus in viata.

( ) Citeşte tot articolul

Actualitate 4 Iunie 2020, ora: 12:30

Un promotor al „moldovenismului civic” a fost angajat în guvernul PSRM+PDM / Legăturile lui Andrei Popov cu FSB-ul rusesc

Un promotor al „moldovenismului civic” a fost angajat în guvernul PSRM+PDM / Legăturile lui Andrei Popov cu FSB-ul rusesc

Fostul moderator de la TV8, Andrei Popov „revine” la Ministerul Afacerilor Externe și Integrării Europene. 

( ) Citeşte tot articolul

Moldova 4 Iunie 2020, ora: 11:53

Partidul Fake News al Socialiștilor din RM sponsorizează un grafic care manipulează

Partidul Fake News al Socialiștilor din RM sponsorizează un grafic care manipulează

Partidul Socialiștilor este „foarte iubit” de cetățeni, dacă este să dai crezare unui sondaj difuzat intens de socialiști și trustul lor mediatic.

( ) Citeşte tot articolul

Moldova 4 Iunie 2020, ora: 11:30

Diacov crede că Dodon are prima șansă să câștige alegerile. Va fi mai „moldovean, mai european”

Diacov crede că Dodon are prima șansă să câștige alegerile. Va fi mai „moldovean, mai european”

Liderul democrat, Dumitru Diacov a oferit un interviu pentru Radio Europa Liberă.

( ) Citeşte tot articolul

Timpul Liber 4 Iunie 2020, ora: 11:24

ZECE CELE MAI BUNE DESENE ANIMATE de la Pixar pentru copii și adulți deopotrivă!

ZECE CELE MAI BUNE DESENE ANIMATE de la Pixar pentru copii și adulți deopotrivă!

Studioul de animație Pixar a câștigat de multă vreme încrederea copiilor și a părinților cu desenele animate. Lampă mică Luxo Jr înseamnă că ne așteaptă o poveste amuzantă sau tristă, dar cu siguranță reverență despre prietenie, familie, dragoste și valori.

( ) Citeşte tot articolul

Istorie 4 Iunie 2020, ora: 11:14 de George Simion

Așa arată Tratatul de pace de la Trianon. De ce este acest tratat deosebit de important pentru România

Așa arată Tratatul de pace de la Trianon. De ce este acest tratat deosebit de important pentru România

Tratatul de pace semnat la 4 iunie 1920 în Palatul Trianon (Versailles) între Puterile Aliate și Ungaria, prin care se consfințea, în plan internațional, recunoașterea unirii Transilvaniei, Banatului, Crișanei și Maramureșului cu România în urma istoricului...

( ) Citeşte tot articolul

ROMÂNIA 4 Iunie 2020, ora: 11:03

Misiune îndeplinită: Gâsca Victoria a ajuns in Siberia!

Misiune îndeplinită: Gâsca Victoria a ajuns in Siberia!

Gâsca cu gât roșu Victoria, monitorizată prin satelit în cadrul proiectului „Life for Safe Flight”, a avut nevoie de aproape 3 luni pentru a ajunge din România în locurile de cuibărit din nordul îndepărtat al Siberiei. În total a zburat...

( ) Citeşte tot articolul

Justiție 4 Iunie 2020, ora: 10:57

justiția vs afaceri CAZUL ROGOB. Procurorii acuză formarea unui grup criminal organizat și un prejudiciu de 133 de milioane. Avocații: „Sunt presiuni asupra companiei pentru a ceda acțiunile”

CAZUL ROGOB. Procurorii acuză formarea unui grup criminal organizat și un prejudiciu de 133 de milioane. Avocații: „Sunt presiuni asupra companiei pentru a ceda acțiunile”

Administrația Companiei Rogob, unul dintre cei mai mari producători de mezeluri din Republica Moldova, este cercetată penal pentru abuz de serviciu în favoarea unui grup criminal organizat. Șeful interimar al Procuraturii pentru Combaterea Criminalității Organizate și Cazuri Speciale...

( ) Citeşte tot articolul

Actualitate 4 Iunie 2020, ora: 10:30

„A fost ARUNCATĂ de la etajul 16”? / Oare putea un om care s-a programat la medic să se sinucidă?

„A fost ARUNCATĂ de la etajul 16”? / Oare putea un om care s-a programat la medic să se sinucidă?

Eliza Medvedtschi, tânăra căzută în gol de la etajul 16 al unui bloc de locuit din sectorul Ciocana al capitalei, a fost petrecută ieri pe ultimul drum. Familia tinerei nu crede în versiunea poliției că fata s-ar fi sinucis. Elena Mocrousov, maestru emerit al sportului, doctor...

( ) Citeşte tot articolul

Lumea 4 Iunie 2020, ora: 09:42

George Floyd a fost testat pozitiv pentru COVID-19 cu câteva săptămâni înainte de moarte

George Floyd a fost testat pozitiv pentru COVID-19 cu câteva săptămâni înainte de moarte

George Floyd, bărbatul afro-american a cărui moarte în timpul arestării sale de către poliţie a fost detonatorul protestelor din ultima săptămână din SUA, a fost testat pozitiv pentru COVID-19 în data de 3 de aprilie, cu aproape două luni înainte de deces şi...

( ) Citeşte tot articolul

Moldova 4 Iunie 2020, ora: 09:02

PDM va rupe alianța cu PSRM de „dragul” legii ONG-urilor sau scenetă politică cu „băiatul bun și băiatul rău”

PDM va rupe alianța cu PSRM de „dragul” legii ONG-urilor sau scenetă politică cu „băiatul bun și băiatul rău”

Partidul Democrat va vota legea ONG-urilor în lectura a 2-a, chiar dacă președintele Igor Dodon atenționat recent formațiunea că un astfel de gest ar putea duce la ruperea coaliției, informează cotidianul.md

( ) Citeşte tot articolul

Actualitate 4 Iunie 2020, ora: 08:09

START TURISM! Din 15 iunie vor fi RELUATE cursele aeriene regulate și charterelor regulate de pasageri

START TURISM! Din 15 iunie vor fi RELUATE cursele aeriene regulate și charterelor regulate de pasageri

Decizia a fost luată la 3 iunie de Comisia Națională Extraordinară de Sănătate Publică

( ) Citeşte tot articolul

Politică 4 Iunie 2020, ora: 07:56

VIDEO Pavel Filip comentează mita luată de Dodon de la Plahotniuc: „Imaginile cu siguranță i-au ȘOCAT pe cetățeni”

Pavel Filip comentează mita luată de Dodon de la Plahotniuc: „Imaginile cu siguranță i-au ȘOCAT pe cetățeni” Foto: simbol

Într-un interviu pentru PS News, președintele Partidului Democrat din R. Moldova, Pavel Filip a comentat imaginile video unde Igor Dodon primește o pungă cu bani de la Plahotniuc.

( ) Citeşte tot articolul

Criza 4 Iunie 2020, ora: 07:41

Catastrofă ecologică în Siberia după ce 20 MII de tone de motorină s-au scurs într-un râu. Imaginile dezastrului

Catastrofă ecologică în Siberia după ce 20 MII de tone de motorină s-au scurs într-un râu. Imaginile dezastrului

 Imaginile care au circulat online arată o situaţie îngrozitoare în aprioprierea oraşului Norilsk în zona artică a Rusiei, unde a fost introdusă stare de urgență, după ce aproape 20.000 de tone de motorină s-au scurs dintr-un rezervor de combustibil. Scurgerea a...

( ) Citeşte tot articolul
Current tier / breakpoint: xs sm md lg xl (= visible only on this breakpoint)

.hidden-xs-down .hidden-sm-down .hidden-md-down .hidden-lg-down

.hidden-xs-up .hidden-sm-up .hidden-md-up .hidden-lg-up .hidden-xl

.hidden-xs (only) .hidden-sm (only) .hidden-md (only) .hidden-lg (only) .hidden-xl (only)