Astăzi 13 Iulie 2020, Luni - Ultima actualizare la ora 13:56
Abonamente

Social 5 Mai 2014, ora 19:22

Mărturiile unor bătrâni sau despre cei condamnați la singurătate

Marime Font

Au ajuns la casa de bătrâni pentru că nu are cine să le poarte de grijă. Unii dintre ei sunt orbi, alții sunt țintuiți la pat. Singurătatea și dorul de casă, îi întristează și ei așteaptă permanent ca cineva din apropiați să le vină în vizită.  

Vorbesc despre pensionarii care își petrec ultimii ani din viață la Centrul de Reabilitare și Plasament din satul Micleușeni, Strășeni. Deseori, pentru ca să scape de o povară, copiii își duc părinții la azilurile de bătrâni și nu mai binevoiesc să-i viziteze. Același lucru s-a întâmplat și cu mulți beneficiari din această instituție.

La o distanță de circa 60 km de Chișinău, în satul Micleușeni, din raionul Strășeni, într-un bloc sovietic la care recent au fost schimbate ușile și geamurile, trăiesc 23 de bătrâni.

Loading...


În timp ce în prima zi a lunii mai lumea sărbătorește Ziua Muncii, noi am decis să aflăm cum unii veterani ai muncii au ajuns să-și petreacă ultimii ani din viață la azil.

Cererea depășește oferta

Maria Ursu, șefa Centrului de Reabilitare și Plasament din Micleușeni, spune că instituția pe care o administrează este foarte solicitată. „Zilnic primim câte 2-3 cereri de la bătrâni sau de la apropiații acestora. La o mare parte li se refuză, deoarece sunt puține locuri. Ei doresc să ajungă aici pentru că sunt asigurați cu tot de ce au nevoie, iar dacă ar fi acasă, banii nu le-ar ajunge pentru nimic”, a subliniat aceasta.

Conform regulamentului, 75 la sută din pensia bătrânilor îi revine instituției, iar cele 25 la sută care rămân, sunt înmânate beneficiarului. Pensiile variază între 500 și 1300 de lei, iar cei care se bucură doar de ajutor social, primesc puțin peste 100 de lei.

A lucrat profesoară peste 30 de ani și a ajuns la azilul de bătrâni

În timp ce șefa centrului ne prezenta blocul unde locuiesc bătrânii, într-una din camere am întâlnit-o pe Margareta Marinescu. În trecut, profesoară de limba și literatura moldovenească în satul Todirești, Anenii Noi, femeia ne-a povestit că a lucrat în acest domeniu 32 de ani. Chiar dacă a fost căsătorită de două ori, nu are nici un copil.

„Am venit aici la sfârșitul anului trecut. De când am intrat pe poartă și până în prezent mă simt foarte bine. La azil ne hrănesc de patru ori pe zi și totul este gustos. Infirmierele au grijă de noi”, a mărturisit pensionara.


Margareta Marinescu

Chiar dacă are o pensie de 1300 de lei, fosta profesoară spune că nu-i ajung bani nici măcar pentru medicamente.

Singurătatea este cea mai dură pedeapsă pentru un om

Într-o situație asemănătoare este și Nina Burca. Pe femeie am găsit-o așezată pe o bancă, alături de mai mulți pensionari. Cu ochii triști și cu o doză mare de rușine în voce, ea ne-a mărturisit că viața este foarte grea, atunci când nu ai copii.

„Singurătatea este cea mai dură pedeapsă pe care o poate avea un om”, a șoptit printre lacrimi bătrâna, iar cei din preajmă au încercat s-o liniștească, spunându-i glume și vorbe bune.

„Când câștigam bani trebuiam la toți, dar acum nu trebuiesc nimănui”

Un alt bătrân, care trăiește la azilul din Micleușeni mai bine de șapte ani, este Mihail Tcaci. Bărbatul ne-a povestit că are două fete. Una este plecată în Grecia, iar alta, trăia în apartamentul lui din Chișinău. Întrebat despre cum a ajuns la acest centru, pensionarul a mărturisit că soția și fiicele sale au făcut tot posibilul ca să-l trimită de acasă, iar el fiind bolnav nu a putut opune rezistență.

„La început mai vorbeam cu ele la telefon, dar foarte rar. Acum de câțiva ani, în general nu mai răspunde nimeni. Probabil fetele și soția au vândut apartamentul și-au plecat”, presupune Tcaci.


Mihail Tcaci

Totodată, bărbatul ne-a spus că a muncit mai bine de 25 de ani la o întreprindere din capitală, iar din 1998 a plecat la muncă în Portugalia și după în Spania, ca să le poată achita studiile fetelor. „Atunci când aduceam bani trebuiam la toți, dar acum nu mai trebuiesc nimănui”, a încheiat trist pensionarul.

La bătrânețe, oamenii se comportă ca niște copii

Una dintre infirmierele care are grijă de bătrânii de aici este Ioana Constantinova. Femeia este din Micleușeni și se arată mulțumită de faptul că are un serviciu la ea în localitate, dar totodată menționează că munca pe care o face este foarte dificilă.

„E greu să îngrijești de bătrâni. Mulți dintre ei ajung la nivelul copiilor și nu înțeleg multe lucruri. Noi îi ajutăm să mănânce, să se spele sau să iasă la plimbare. Suntem aici și noaptea, pentru că pensionarii permanent au nevoie de ajutor”, a subliniat infirmiera.

Conform documentelor, Centrul de Reabilitare și Plasament din satul Micleuşeni s-a deschis în anul 2004. Capacitatea acestuia este de maximum 25 de persoane. De obicei aici ajung pensionari din raionul Strășeni, dar sunt și excepții.

Fiecare bătrân de la Centrul de Reabilitare și Plasament mănâncă zilnic de 37 de lei. Alimentele sunt asigurate de stat. La fel, instituția beneficiază de ajutor umanitar din Germania și prin urmare, bătrânii primesc gratuit haine sau alte lucruri de care au nevoie.  

Un articol de: Dorin Galben Contactează autorul
 Urmărește știrile Timpul.md pe Telegram
loading...
blog comments powered by Disqus

Din aceeaşi secţiune

Cele mai noi ştiri de azi

Ultima oră 13 Iulie 2020, ora: 13:42

ULTIMA ORĂ / Elevii revin la ore din 1 septembrie. Ministerul propune șapte soluții

ULTIMA ORĂ / Elevii revin la ore din 1 septembrie. Ministerul propune șapte soluții Foto: simbol

Conform ministrului Educației, Culturii și Cercetării, Igor Șarov, de la 1 septembrie, elevii vor reveni în clase, iar ministerul face tot posibilul pentru ca procesul educațional să fie reluat fără a expune elevii riscului de a fi infectați cu COVID-19.

( ) Citeşte tot articolul

Externe 13 Iulie 2020, ora: 12:55

Nepotul lui Elvis Presley a murit. Prima ipoteză: sinucidere

Nepotul lui Elvis Presley a murit. Prima ipoteză: sinucidere

 Nepotul lui Elvis Presley, Benjamin Keough, a murit în Calabasas, California în ceea ce aparant pare a fi o sinucidere. 

( ) Citeşte tot articolul

ROMÂNIA 13 Iulie 2020, ora: 11:49

Frontierele române și Marile Puteri. „România avea nevoie de calea ferată pentru a fi capabilă să participe la acțiunile anti-bolșevice”

Frontierele române și Marile Puteri. „România avea nevoie de calea ferată pentru a fi capabilă să participe la acțiunile anti-bolșevice”

 Când s-a reunit pentru prima dată Comisia pentru Studiul Chestiunilor Teritoriale Referitoare la România, Marile Puteri aveau făcute din timp planuri în ceea ce privea trasarea unor noi frontiere în Europa, bineînțeles și pentru România.

( ) Citeşte tot articolul

Timpul Local 13 Iulie 2020, ora: 11:43

Accident ȘOCANT la Sîngerei. Un adolescent a lovit cu motocicleta o fetiță de 6 ani

Accident ȘOCANT la Sîngerei. Un adolescent a lovit cu motocicleta o fetiță de 6 ani

O fetiță a ajuns la sptial, după ce a fost lovită de motocicletă condusă de un adolescent. Accidentul a avut loc în seara zilei de duminică, 12 iulie, în jurul orei 20:40, în localitatea Răzăleni, din raionul Sîngerei.

( ) Citeşte tot articolul

Istorie 13 Iulie 2020, ora: 11:39

Vrăjitoarele, cum erau pedepsite în timpul Inchiziției Spaniole

Vrăjitoarele, cum erau pedepsite în timpul Inchiziției Spaniole

„Deși magia și vrăjitoria au facut obiectul unor magistrale studii referitoare la societățile arhaice, cele de ieri din Europa medievală, cele de astăzi mai ales din Africa neagră, nu credeam totuși că ele ar putea interesa pe obervatorul societăților occidentale din zilele...

( ) Citeşte tot articolul

CSI / Rusia 13 Iulie 2020, ora: 09:16

DE CE va demisiona Putin în 2024. Un comentator important de la Moscova explică ce e cu ultimele arestări și care e paradoxul trăit de ruși

DE CE va demisiona Putin în 2024. Un comentator important de la Moscova explică ce e cu ultimele arestări și care e paradoxul trăit de ruși

 Jacob Heilbrunn, editorul publicației The National Interest, l-a intervievat pe Konstantin Remchukov, proprietarul și redactorul-șef al Nezavisimaya Gazeta, în contextul referendumului constituțional care a consfințit rămânerea la putere a lui Vladimir Putin și după...

( ) Citeşte tot articolul

Istorie 13 Iulie 2020, ora: 09:13 de George Mărzencu

ISTORIE /// Lupta de lângă Micleușeni şi eliberarea Chişinăului

ISTORIE /// Lupta de lângă Micleușeni şi eliberarea Chişinăului Din editia print

Pe parcursul unei lungi perioade, pe alocuri continuând și astăzi, propaganda ruso-sovietică a falsificat adevărul istoric, vorbind despre „începutul războiului pentru apărarea patriei, la 22 iunie 1941”, fără a lega această dată de 28 iunie 1940. Însă cel...

( ) Citeşte tot articolul

Sănătate 13 Iulie 2020, ora: 08:36

Dieta pacienților cardiaci în perioada verii. Atenție mare la aceste alimente!

Dieta pacienților cardiaci în perioada verii. Atenție mare la aceste alimente!

 Bolile cardiovasculare ocupa primul loc in topul deceselor inregistrate la nivel mondial. Recunoasterea timpurie a simptomelor, consultatiile periodice la medicul specialist cardiolog, cat si tratarea imediata a afectiunilor cardiovasculare reprezinta unii dintre cei mai importanti pasi pe...

( ) Citeşte tot articolul

ROMÂNIA 13 Iulie 2020, ora: 08:29

VIDEO / Fenomen extrem în România. Tornadă de nisip filmată în Tulcea

VIDEO / Fenomen extrem în România. Tornadă de nisip filmată în Tulcea

 Fenomen meteo extrem în România în urmă cu scurt timp. O tornadă de nisip a fost surprinsă în județul Tulcea, duminică după-amiază.

( ) Citeşte tot articolul

Economie 13 Iulie 2020, ora: 08:28

Premier Energy (ex-Union Fenosa) anunță că a obținut un PROFIT de 100 de milioane de euro în anul 2019

Premier Energy (ex-Union Fenosa) anunță că a obținut un PROFIT de 100 de milioane de euro în anul 2019

EMMA Alpha Holding, principala companie holding a EMMA Capital Group din Cehia (care deține Premier Energy din Moldova), a finalizat anul 2019 cu un profit de 630 milioane euro, din care aproape 100 milioane euro în Moldova, potrivit rezultatelor sale auditate.

( ) Citeşte tot articolul

Internațional 13 Iulie 2020, ora: 08:23

(OPINIE) Victoria Nuland: Descifrându-l pe Putin. Cum ar trebui o Americă încrezătoare să abordeze Rusia

(OPINIE) Victoria Nuland: Descifrându-l pe Putin. Cum ar trebui o Americă încrezătoare să abordeze Rusia

Puține națiuni provoacă un astfel de fatalism printre factorii de decizie și analiștii americani, precum Rusia lui Vladimir Putin. Pentru unii, țara este un stat paria iremediabil, care reacționează doar la pedepse aspre și izolare. Alții văd o mare putere nedreptățită și...

( ) Citeşte tot articolul

Moldova 13 Iulie 2020, ora: 08:03

BĂTAIE DE JOC! „Drumuri bune”, dar nu pentru toți: Dodon și-a asfaltat drumul până la... VILA PREZIDENȚIALĂ de la Condrița

BĂTAIE DE JOC! „Drumuri bune”, dar nu pentru toți: Dodon și-a asfaltat drumul până la... VILA PREZIDENȚIALĂ de la Condrița

Președintele Igor Dodon și-a asfaltat drumul fix până la poarta Reședinței de Stat de la Condrița. Imaginile video au fost postate pe Facebook de către fostul primar al capitalei, Ruslan Codreanu.

( ) Citeşte tot articolul

Istorie 13 Iulie 2020, ora: 01:10

Rusia este succesoarea directă a imperiului TĂTĂRO-MONGOL (Hoarda de Aur) - NOI DOVEZI găsite de istoricii ruși

Rusia este succesoarea directă a imperiului TĂTĂRO-MONGOL (Hoarda de Aur) - NOI DOVEZI găsite de istoricii ruși

Comunitatea de pe rețelele de socializare din Moscova a fost pusă pe jar de o carte recent publicată a istoricului Ghenadie Tiundeșev, originar din Hakasia, o republică din sudul Siberiei centrale. 

( ) Citeşte tot articolul

Internațional 13 Iulie 2020, ora: 00:51

40 000 de ruși au scandat „PUTIN, DEMISIA” în timpul protestelor față de arestarea unui guvernator din Orientul Îndepărtat

40 000 de ruși au scandat „PUTIN, DEMISIA” în timpul protestelor față de arestarea unui guvernator din Orientul Îndepărtat

Zeci de mii de oameni au strigat "Putin, demisia" în timpul unui protest față de arestarea unui guvernator local dintr-un oraș aflat la granița cu China și aproape de oceanul Pacific, scrie Digi24.ro

( ) Citeşte tot articolul

Horoscop 13 Iulie 2020, ora: 00:20

Horoscopul zilei de azi, LUNI 13 IULIE 2020. Vești excepționale!

Horoscopul zilei de azi, LUNI 13 IULIE 2020. Vești excepționale!

Mercur si-a inceput, in sfarsit, miscarea directa si simti incantarea in aer. Dintr-o data vrei de toate. Visezi la toate lucrurile pe care nu le-ai putut face pana acum din diverse motive. Daca esti din zodia Gemeni sau Fecioara, lumea ta renaste. Comunici usor cu toata lumea. Luna este in...

( ) Citeşte tot articolul

Moldova 13 Iulie 2020, ora: 00:17

CNA-ul condus de consilierul lui Dodon anunță un „mare” caz de corupție / A încercat să mituiască un polițist de frontieră cu... 100 de dolari. MARELE CORUPT riscă 5 ani de închisoare

CNA-ul condus de consilierul lui Dodon anunță un „mare” caz de corupție / A încercat să mituiască un polițist de frontieră cu... 100 de dolari. MARELE CORUPT riscă 5 ani de închisoare

Un bărbat din Ceadîr-Lunga este cercetat penal de ofițerii Direcției Generale Teritoriale Sud a CNA și procurorii anticorupție într-un dosar de corupere activă. Acesta ar fi propus unui ofițer de investigații din cadrul Direcției regionale Sud a Poliției de frontieră 100 de...

( ) Citeşte tot articolul
Current tier / breakpoint: xs sm md lg xl (= visible only on this breakpoint)

.hidden-xs-down .hidden-sm-down .hidden-md-down .hidden-lg-down

.hidden-xs-up .hidden-sm-up .hidden-md-up .hidden-lg-up .hidden-xl

.hidden-xs (only) .hidden-sm (only) .hidden-md (only) .hidden-lg (only) .hidden-xl (only)