Astăzi 20 Iulie 2019, Sâmbătă - Ultima actualizare la ora 15:47
Abonamente

Social 23 Iunie 2014, ora 07:06

Mărturiile unui deportat: „Am fost transportați ca animalele și umiliți ca niște criminali, dar am găsit forțe să revenim acasă”

Marime Font

Plânge de fiecare dată când își amintește de perioada pe care a trăit-o fiind deportat în Siberia. 

Anii pe care i-a petrecut departe de casă au trecut greu și plini de durere. Vorbim despre Grigore Gherman, un pensionar de 78 de ani, care a ajuns în Siberia alături de familie, la vârsta fragedă de doar 13 ani. În prezent, bătrânul trăiește în satul Călinești din raionul Fălești, are trei copii și șase nepoți, dar nu a uitat nici măcar pentru o clipă momentele de groază pe care le-a trăit fiind adolescent. Chiar dacă a muncit unde erau peste 50 de grade de frig, a suportat foame, a fost umilit și pedepsit pe nedrept, Grigore Gherman a găsit forțe să revină acasă și să ia viața de la capăt. Mărturiile acestui fost deportat descriu una dintre cele mai dramatice perioade prin care a trecut Basarabia fiind în componența URSS.
 
Potrivit documentelor istorice, Guvernul Sovietic a decis ca între 6 și 7 iulie 1949, 11.280 de familii din RSS Moldovenească să fie deportate în Siberia, Kazahstan și Asia Centrală.

Documente de arhivă indică participarea la desfăşurarea acestei operaţiuni a 4496 de lucrători operativi ai Ministerului Securităţii de Stat al URSS, 13774 ofiţeri şi soldaţi şi a 4705 activişti de partid din Moldova. Au fost mobilizate 4069 autovehicule pentru asigurarea transportului și 1573 de vagoane în care anterior erau transportate vite.

„După miezul nopții au bătut la ușă”

Grigore Gherman își amintește atât de bine ziua când familia sa a fost deportată, încât i se creează impresia că totul s-a petrecut recent. Din mărturisirile bătrânului am aflat că totul a început pe data de 6 iulie în anul 1949. „În acea zi, eu am stat acasă și am avut grijă de păsări, iar părinții s-au dus la lucru în câmp. Seara, mama a gătit o mămăligă, am mâncat cu toții și ne-am culcat. După miezul nopții au bătut la ușă. Era cineva de la primărie, însoțit de doi soldați care aveau automate. Ne-au numărat pe toți și ne-au spus că ne vor deporta în Siberia. Ne-au strâns grămadă ca pe o cloșcă și puii ei”, mărturisește Grigore Gherman, răscolindu-și amintirile.


Printre lacrimi, fostul deportat ne-a mai spus că, în acel moment, tatăl său i-a spus să fugă, deoarece credea că-i vor deporta pe toți în diferite locuri și ar putea să nu se revadă. Având pe atunci doar 13 ani, băiatul s-a dus în casa bunicului, însă jandarmii i-au amenințat tatăl că în cazul în care băiatul nu revine vor avea de suferit ceilalți membri ai familiei. În scurt timp, minorul s-a predat, iar în aceeași zi familia sa și alte 47 din sat au fost urcate în trenul care urma să-i ducă în Siberia.

Trenul morții și al vieții

Drumul spre Siberia a durat nu mai puțin de trei săptămâni. Grigore Gherman povestește că în tot acest timp oamenii au fost nevoiți să lupte pentru dreptul de a rămâne în viață într-un tren care, anterior, era folosit pentru transportarea vitelor. „Când am ajuns în tren, am înțeles că ne așteaptă mai multe zile de coșmar, dar nici nu ne-am putut imagina că acolo am fi putut muri de foame, că nu vom avea aer să respirăm normal și nici locuri unde să putem dormi. În interior era un miros insuportabil, pentru că oamenii își făceau nevoile unde apucau. Îmi amintesc că peste câteva zile cineva a făcut o gaură în podeaua vagonului și mai intra aer. Câțiva oameni n-au mai putut suporta calvarul și au murit, iar câteva femei chiar au născut acolo”, mărturisește cu o voce tremurândă fostul deportat.

Viața în bordeie și temperaturile de peste minus 50 de grade

După ce au ajuns în Siberia, moldovenii habar nu aveau ce-i așteaptă. „Am ajuns noaptea, ne-au mânat ca pe niște animale într-o cazarmă. Am trăit acolo o perioadă de timp, iar când vremea s-a îmbunătățit am început să ne construim bordeie. O perioadă îndelungată n-am avut ce mânca decât grâu fiert. Ca să fac rost de mâncare, eu pășteam oile și vacile oamenilor ”, mai subliniază bătrânul de 78 de ani.

În Siberia, iarna dura jumătate de an, iar din spusele lui Grigore Gherman oamenii trebuiau să îndure friguri de 50 de grade cu minus. Pentru ca să fie mai rezistenți la ger, ei se ungeau cu untură. „Cât am trăit acolo, permanent era cineva care urmărea ce facem, iar în fiecare lună mergeam și semnam că suntem prezenți. Peste șapte ani, însă, a dat Dumnezeu și a murit „împăratul” Stalin și am putut să revenim acasă”, spune cu lacrimi în ochi pensionarul.

Revenirea acasă

În anul 1956, când au revenit în Moldova, deportaților nu li s-a permis să revină în casele lor și toți și-au găsit adăpost pe la rude și cunoscuți. Familia Gherman s-a întors acasă în toată componența, părinții și cei cinci copii, printre care și Grigore, care avea deja 20 de ani. Bărbatul povestește că după ce s-a întors acasă a învățat meseria de tractorist, s-a căsătorit, după care i s-au născut cei trei copii. Iar acum are și șase nepoți.

„Viața a revenit la normal, totul s-a liniștit și se pare că toate amintirile neplăcute trebuiau uitate. Eu, însă, nu am uitat nimic. Durerea și frica mă urmărește peste tot. Îmi aduc aminte cum își băteau joc de noi acolo, se comportau de parcă eram niște lucruri. Nu ne considerau oameni și de fiecare dată își demonstrau superioritatea”, a mai adăugat trist fostul deportat. Grigore Gherman a adăugat că nu dorește nimănui să treacă prin chinurile groaznice ale deportării și foametei prin care a trecut el.
 
În anul 1949 din RSS Moldovenească au fost deportate 35.796 de persoane, din care 9864 erau bărbaţi, 14.033 femei şi 11.889 copii. Biroul Politic al URSS a invocat diferite motive - fie că oamenii erau prea bogați, fie că ar fi colaborat cu fasciştii sau partidele burgheze româneşti, fie că făceau parte din diferite secte religioase ilegale. Deportaților li s-au confiscat averile şi li s-a interzis să-şi ia cu ei bunuri materiale.

Un articol de: Dorin Galben Contactează autorul
blog comments powered by Disqus

Din aceeaşi secţiune

Cele mai noi ştiri de azi

Actualitate 20 Iulie 2019, ora: 15:47

NEWS ALERT / FRATELE lui Igor Dodon are AFACERI cu Chaika / Vor construi peste un MILION de metri pătrați de IMOBILE DE LUX

NEWS ALERT / FRATELE lui Igor Dodon are AFACERI cu Chaika /  Vor construi peste un MILION de metri pătrați de IMOBILE DE LUX Foto: Dodon și Chaika

Fratele mai mic al președintelui R. Moldova Igor Dodon, Alexandru Dodon, a devenit proprietarul a 15% din acțiunile companiei rusești ”Archpley Development”, a omului de afaceri și politicianului Igor Chaika, fiul Procurorului General al Rusiei, care este și președintele...

( ) Citeşte tot articolul

Actualitate 20 Iulie 2019, ora: 10:55

Găgăuzia / Maia Sandu a ținut un discurs în limba oficială a Federației Ruse

Găgăuzia / Maia Sandu a ținut un discurs în limba oficială a Federației Ruse

La inaugurarea bașcanei găguziei au fost onorate Imnul a două state al Republicii Găguzia și al Republicii Moldova (așa a fost anunțat și se scrie ”imnurile de stat”).

( ) Citeşte tot articolul

Actualitate 20 Iulie 2019, ora: 10:51

ATENȚIE / Un nou val de caniculă LOVEȘTE Europa. Meteorologii anunță o anomalie meteo

ATENȚIE / Un nou val de caniculă LOVEȘTE Europa. Meteorologii anunță o anomalie meteo

Un nou val de căldură lovește Europa începând de luni, 22 iulie, temperaturile urmând să ajungă în unele țări și până la 42 de grade Celsius.

( ) Citeşte tot articolul

Actualitate 20 Iulie 2019, ora: 10:33

Maia Sandu: UNIREA Moldovei și României POATE AVEA LOC

Maia Sandu: UNIREA Moldovei și României POATE AVEA LOC

Maia Sandu a subliniat faptul că nu partidele politice ar trebui să ia o decizie în ceea ce privește unirea Moldovei și României.

( ) Citeşte tot articolul

Actualitate 20 Iulie 2019, ora: 10:18

Statul va plăti 7600 de euro pentru „consultanță și evaluare” a privatizării Air Moldova, Tutun-CTC și Gările Auto

Statul va plăti 7600 de euro pentru „consultanță și evaluare” a privatizării Air Moldova, Tutun-CTC și Gările Auto

Parlamentul caută agenții private care prestează servicii de consultanță pentru evaluarea modului de pregătire și desfășurare a privatizării companiei aeriene „Air Moldova”, a vânzării „Tutun-CTC” și a concesionării întreprinderii „Gările...

( ) Citeşte tot articolul

Actualitate 20 Iulie 2019, ora: 08:46

AgroMeteo: Cer variabil și maxime de până la 31 de grade Celsius

Serviciul Hidrometeorologic de Stat anunță pentru astăzi, 19 iulie, cer variabil. Maxima termică va urca până la 31 de grade Celsius. Vremea va continuă să fie frumoasă, senină şi caldă. Vântul va sufla domol din Vest, iar presiunea atmosferică va fi normală.

( ) Citeşte tot articolul

Internațional 20 Iulie 2019, ora: 08:27

Un politolog şi un general german avertizează: Rusia ar putea declanşa un „atac-surpriză“ în regiunea Mării Negre, ţările baltice, Polonia sau Ucraina

Un politolog şi un general german avertizează: Rusia ar putea declanşa un „atac-surpriză“ în regiunea Mării Negre, ţările baltice, Polonia sau Ucraina

Rusia continuă să se doteze cu rachete „interzise“ şi se pregăteşte de războaie regionale limitate în Europa, scrie publicaţia germană „Die Welt“, pe baza raportului unui politolog şi al unui general german în retragere.

( ) Citeşte tot articolul

Istorie 20 Iulie 2019, ora: 08:25

SECRET DE STAT / MOLDOVA în anul 1947. CANIBALISM în socialism sau peste 300 000 de MORȚI

SECRET DE STAT / MOLDOVA în anul 1947. CANIBALISM în socialism sau peste 300 000 de MORȚI

Este binecunoscut faptul că foamea din 1947 a fost un rezultat al deciziilor și acțiunilor regimului sovietic. 

( ) Citeşte tot articolul

Horoscop 20 Iulie 2019, ora: 07:36

Horoscopul zilei de 20 iulie 2019 aduce previziuni astrale pentru zodiile Berbec, Taur, Gemeni, Rac, Leu, Fecioară, Balanță, Scorpion, Săgetător, Capricorn, Vărsător, Pești. Horoscopul zilnic pentru 20 iulie 2019 vine cu sfaturi pentru toate zodiile. Horoscopul zilnic pentru 20 iulie 2019...

( ) Citeşte tot articolul

Istorie 20 Iulie 2019, ora: 06:03

Se împlinesc 92 de ani de când Regele Mihai a urcat pe tronul României. S-a întâmplat în 20 iulie 1927, când Principele Moștenitor Mihai avea doar 6 ani. Urcarea pe tron a unui copil a impresionat o lume întreagă. 

( ) Citeşte tot articolul

Culinar.md 20 Iulie 2019, ora: 06:03

Vara, mai ales in week-end-urile insorite, ne mutam bucataria afara, la gratar. 

( ) Citeşte tot articolul

IT&C 20 Iulie 2019, ora: 05:23

Fenomenul FaceApp: că te vinzi sau nu rușilor, problema e mult mai mare

Fenomenul FaceApp: că te vinzi sau nu rușilor, problema e mult mai mare

FaceApp a redevenit un fenomen. După ce în 2017 a avut prima gură de glorie, în 2019 îmbătrânește oamenii și, eventual, colectează totul despre ei. E un fenomen viral al internetului și grijile față de confidențialitate sunt pe măsură. Ce facem de aici...

( ) Citeşte tot articolul

Cultură 20 Iulie 2019, ora: 05:00

SFANTUL ILIE. Sfantul Ilie este praznuit de crestini ortodocsi in fiecare an pe 20 iulie, acesta fiind considerat, in traditia populara, divinitate a fulgerului si dusman al fortelor malefice.

( ) Citeşte tot articolul

Actualitate 20 Iulie 2019, ora: 04:45

APEL! MOLDOVA MAI AȘTEAPTĂ! Autostrada A8 MAI AȘTEAPTĂ! Anul 2019 e ratat! Că și anul 2018!

APEL! MOLDOVA MAI AȘTEAPTĂ!  Autostrada A8 MAI AȘTEAPTĂ!  Anul 2019 e ratat! Că și anul 2018!

Conform unui document OFICIAL al MT (prezentat la CM POIM în iulie 2019) din lista proiectelor majore ce vor fi transmise la CE în 2019 fac parte: 

( ) Citeşte tot articolul

Timpul Satiric 20 Iulie 2019, ora: 04:41

Un studiu demarat de comitetul pe probleme de lingvism al Uniunii Europene a relevat, în mod absolut surprinzator, ca 95.26% dintre români înteleg spontan limba moldoveneasca.

( ) Citeşte tot articolul

Sport 20 Iulie 2019, ora: 00:01

NOUL IUBIT MILIONAR AL SIMONEI HALEP A DIVORȚAT ACUM! CĂSNICIA LUI TONI IURUC A ”REZISTAT” NUMAI 10 LUNI

NOUL IUBIT MILIONAR AL SIMONEI HALEP A DIVORȚAT ACUM! CĂSNICIA LUI TONI IURUC A ”REZISTAT” NUMAI 10 LUNI

Lovitură de teatru în interiorul celui mai mediatizat cuplu din România. Toni Iuruc, noul iubit milionar al Simonei Halep, a divorțat acum. Căsnicia milionarului de origine aromână a ”rezistat” numai 10 luni.

( ) Citeşte tot articolul

Actualitate 19 Iulie 2019, ora: 23:23

Maia Sandu anunță că vor CREȘTE impozitele pentru cei cu „venituri mari” / Cât plătește un angajator pentru un salariu de 10 000 de lei

Maia Sandu anunță că vor CREȘTE impozitele pentru cei cu „venituri mari” / Cât plătește un angajator pentru un salariu de 10 000 de lei

Maia Sandu: „Noi protejăm oamenii cu venituri mici. Chiar dacă vor fi majorări acestea vor viza oamenii cu venituri foarte mari. Cei care au venituri mari să plătească impozite mai mari. Cei care au venituri mici să plătească impozite mai mici”. 

( ) Citeşte tot articolul

Actualitate 19 Iulie 2019, ora: 17:33

Partidul Democrat rămâne fără un DEPUTAT / Otilia Drăguțanu și-a depus MANDATUL. Cine ar putea să-i ia locul

Partidul Democrat rămâne fără un DEPUTAT / Otilia Drăguțanu și-a depus MANDATUL. Cine ar putea să-i ia locul

Deputata din partea Partidului Democrat, Otilia Drăguțanu, și-a depus mandatul de parlamentar. Anunțul a fost făcut ăe contul său de Facebook, în textul căruia soția fostului guvernator al Băncii Naționale a Moldovei, Dorin Drăguțanu, afirmă că „eu nu sunt pentru...

( ) Citeşte tot articolul

Actualitate 19 Iulie 2019, ora: 16:26

Dodon s-a întâlnit cu un grup de deputați... RUȘI, EVIDENT!!!

Dodon s-a întâlnit cu un grup de deputați... RUȘI, EVIDENT!!!

Președintele Republicii Moldova, Igor Dodon, a avut o întrevedere cu delegația Parlamentului rus, formată din adjunctul președintelui Dumei de Stat a FR, Olga Epifanova, și președintele comitetului Consiliului Federației pentru relații externe, Konstantin Kosacev.

( ) Citeşte tot articolul

Actualitate 19 Iulie 2019, ora: 16:16

USR și PLUS au decis: Dan Barna, candidat la prezidențiale. Cioloș, propunerea de premier

USR și PLUS au decis: Dan Barna, candidat la prezidențiale. Cioloș, propunerea de premier

Dan Barna va fi candidatul USR-PLUS la prezidențiale, iar Dacian Cioloș este propunerea de premier, au stabilit vineri liderii celor două partide. Decizia urmează a fi validată și de forurile de conducere ale formațiunilor. 

( ) Citeşte tot articolul

Actualitate 19 Iulie 2019, ora: 15:10

RECORD. Iunie 2019, cea mai călduroasă lună iunie din ultimii 140 de ani

RECORD. Iunie 2019, cea mai călduroasă lună iunie din ultimii 140 de ani

Iunie 2019 a fost cea mai călduroasă lună iunie din ultimii 140 de ani, stabilind un record global, potrivit celui mai recent raport lunar din domeniul climatic dat joi publicităţii de Administraţia Naţională Oceanică şi Atmosferică (NOAA) din SUA, potrivit Reuters şi DPA.

( ) Citeşte tot articolul

Actualitate 19 Iulie 2019, ora: 15:02

ULTIMA ORĂ / Cutremur de 5.3 grade în Grecia. Seismul s-a resimțit puternic și în București, oamenii ieșind pe străzi, panicați (19 iulie)

ULTIMA ORĂ / Cutremur de 5.3 grade în Grecia. Seismul s-a resimțit puternic și în București, oamenii ieșind pe străzi, panicați (19 iulie)

Un cutremur cu magnitudinea de 5.3 grade pe scara Richter a avut loc vineri în zona oraşului grec Atena, anunţă Centrul European de Geofizică. Seismul s-a resimțit puternic și în Capitala Greciei, fiind primul cutremur mai mare care lovește orașul din 1999 și până acum.

( ) Citeşte tot articolul

Actualitate 19 Iulie 2019, ora: 14:05

Un incendiu puternic a avut loc în urmă cu puţin timp la un restaurant din Bucureşti. Oamenii din interior s-au evacuat rapid şi au ieşit fugind din clădire.

( ) Citeşte tot articolul
Current tier / breakpoint: xs sm md lg xl (= visible only on this breakpoint)

.hidden-xs-down .hidden-sm-down .hidden-md-down .hidden-lg-down

.hidden-xs-up .hidden-sm-up .hidden-md-up .hidden-lg-up .hidden-xl

.hidden-xs (only) .hidden-sm (only) .hidden-md (only) .hidden-lg (only) .hidden-xl (only)