Astăzi 19 Februarie 2019, Marţi - Ultima actualizare la 18 Februarie 2019
Abonamente

Social 23 Iunie 2014, ora 07:06

Mărturiile unui deportat: „Am fost transportați ca animalele și umiliți ca niște criminali, dar am găsit forțe să revenim acasă”

Marime Font

Plânge de fiecare dată când își amintește de perioada pe care a trăit-o fiind deportat în Siberia. 

Anii pe care i-a petrecut departe de casă au trecut greu și plini de durere. Vorbim despre Grigore Gherman, un pensionar de 78 de ani, care a ajuns în Siberia alături de familie, la vârsta fragedă de doar 13 ani. În prezent, bătrânul trăiește în satul Călinești din raionul Fălești, are trei copii și șase nepoți, dar nu a uitat nici măcar pentru o clipă momentele de groază pe care le-a trăit fiind adolescent. Chiar dacă a muncit unde erau peste 50 de grade de frig, a suportat foame, a fost umilit și pedepsit pe nedrept, Grigore Gherman a găsit forțe să revină acasă și să ia viața de la capăt. Mărturiile acestui fost deportat descriu una dintre cele mai dramatice perioade prin care a trecut Basarabia fiind în componența URSS.
 
Potrivit documentelor istorice, Guvernul Sovietic a decis ca între 6 și 7 iulie 1949, 11.280 de familii din RSS Moldovenească să fie deportate în Siberia, Kazahstan și Asia Centrală.

Documente de arhivă indică participarea la desfăşurarea acestei operaţiuni a 4496 de lucrători operativi ai Ministerului Securităţii de Stat al URSS, 13774 ofiţeri şi soldaţi şi a 4705 activişti de partid din Moldova. Au fost mobilizate 4069 autovehicule pentru asigurarea transportului și 1573 de vagoane în care anterior erau transportate vite.

„După miezul nopții au bătut la ușă”

Grigore Gherman își amintește atât de bine ziua când familia sa a fost deportată, încât i se creează impresia că totul s-a petrecut recent. Din mărturisirile bătrânului am aflat că totul a început pe data de 6 iulie în anul 1949. „În acea zi, eu am stat acasă și am avut grijă de păsări, iar părinții s-au dus la lucru în câmp. Seara, mama a gătit o mămăligă, am mâncat cu toții și ne-am culcat. După miezul nopții au bătut la ușă. Era cineva de la primărie, însoțit de doi soldați care aveau automate. Ne-au numărat pe toți și ne-au spus că ne vor deporta în Siberia. Ne-au strâns grămadă ca pe o cloșcă și puii ei”, mărturisește Grigore Gherman, răscolindu-și amintirile.


Printre lacrimi, fostul deportat ne-a mai spus că, în acel moment, tatăl său i-a spus să fugă, deoarece credea că-i vor deporta pe toți în diferite locuri și ar putea să nu se revadă. Având pe atunci doar 13 ani, băiatul s-a dus în casa bunicului, însă jandarmii i-au amenințat tatăl că în cazul în care băiatul nu revine vor avea de suferit ceilalți membri ai familiei. În scurt timp, minorul s-a predat, iar în aceeași zi familia sa și alte 47 din sat au fost urcate în trenul care urma să-i ducă în Siberia.

Trenul morții și al vieții

Drumul spre Siberia a durat nu mai puțin de trei săptămâni. Grigore Gherman povestește că în tot acest timp oamenii au fost nevoiți să lupte pentru dreptul de a rămâne în viață într-un tren care, anterior, era folosit pentru transportarea vitelor. „Când am ajuns în tren, am înțeles că ne așteaptă mai multe zile de coșmar, dar nici nu ne-am putut imagina că acolo am fi putut muri de foame, că nu vom avea aer să respirăm normal și nici locuri unde să putem dormi. În interior era un miros insuportabil, pentru că oamenii își făceau nevoile unde apucau. Îmi amintesc că peste câteva zile cineva a făcut o gaură în podeaua vagonului și mai intra aer. Câțiva oameni n-au mai putut suporta calvarul și au murit, iar câteva femei chiar au născut acolo”, mărturisește cu o voce tremurândă fostul deportat.

Viața în bordeie și temperaturile de peste minus 50 de grade

După ce au ajuns în Siberia, moldovenii habar nu aveau ce-i așteaptă. „Am ajuns noaptea, ne-au mânat ca pe niște animale într-o cazarmă. Am trăit acolo o perioadă de timp, iar când vremea s-a îmbunătățit am început să ne construim bordeie. O perioadă îndelungată n-am avut ce mânca decât grâu fiert. Ca să fac rost de mâncare, eu pășteam oile și vacile oamenilor ”, mai subliniază bătrânul de 78 de ani.

În Siberia, iarna dura jumătate de an, iar din spusele lui Grigore Gherman oamenii trebuiau să îndure friguri de 50 de grade cu minus. Pentru ca să fie mai rezistenți la ger, ei se ungeau cu untură. „Cât am trăit acolo, permanent era cineva care urmărea ce facem, iar în fiecare lună mergeam și semnam că suntem prezenți. Peste șapte ani, însă, a dat Dumnezeu și a murit „împăratul” Stalin și am putut să revenim acasă”, spune cu lacrimi în ochi pensionarul.

Revenirea acasă

În anul 1956, când au revenit în Moldova, deportaților nu li s-a permis să revină în casele lor și toți și-au găsit adăpost pe la rude și cunoscuți. Familia Gherman s-a întors acasă în toată componența, părinții și cei cinci copii, printre care și Grigore, care avea deja 20 de ani. Bărbatul povestește că după ce s-a întors acasă a învățat meseria de tractorist, s-a căsătorit, după care i s-au născut cei trei copii. Iar acum are și șase nepoți.

„Viața a revenit la normal, totul s-a liniștit și se pare că toate amintirile neplăcute trebuiau uitate. Eu, însă, nu am uitat nimic. Durerea și frica mă urmărește peste tot. Îmi aduc aminte cum își băteau joc de noi acolo, se comportau de parcă eram niște lucruri. Nu ne considerau oameni și de fiecare dată își demonstrau superioritatea”, a mai adăugat trist fostul deportat. Grigore Gherman a adăugat că nu dorește nimănui să treacă prin chinurile groaznice ale deportării și foametei prin care a trecut el.
 
În anul 1949 din RSS Moldovenească au fost deportate 35.796 de persoane, din care 9864 erau bărbaţi, 14.033 femei şi 11.889 copii. Biroul Politic al URSS a invocat diferite motive - fie că oamenii erau prea bogați, fie că ar fi colaborat cu fasciştii sau partidele burgheze româneşti, fie că făceau parte din diferite secte religioase ilegale. Deportaților li s-au confiscat averile şi li s-a interzis să-şi ia cu ei bunuri materiale.

Un articol de: Dorin Galben Contactează autorul
blog comments powered by Disqus

Din aceeaşi secţiune

Cele mai noi ştiri de azi

Actualitate 18 Februarie 2019, ora: 20:18

"Electroșoc", "semnal foarte negativ" .... După recenta arestare a unor investitori occidentali, acuzați de fraudă, mediul de afaceri din Rusia se teme de consecințe dezastruoase în ceea ce privește finanțările externe, de care țara are nevoie cu disperare...

( ) Citeşte tot articolul

Actualitate 18 Februarie 2019, ora: 20:16

Partidul Democrat din Moldova se bucură de cea mai mare apreciere din partea cetățenilor țării. 39 la sută dintre participanții la un sondaj realizat de compania americană Lake Research Partners și cea locală IMAS au dat note de la 7 la 10 activității PDM. Ratingul democraților a...

( ) Citeşte tot articolul

Actualitate 18 Februarie 2019, ora: 20:15

Președintele Comitetului Internațional al Consiliului Federației Federației Ruse, Konstantin Kosacev, l-a avertizat pe secretarul britanic al apărării, Gavin Williamson, care a anunțat recent planurile de sporire a prezenței militare în Arctica, că ”rusofobia este...

( ) Citeşte tot articolul

Actualitate 18 Februarie 2019, ora: 20:13

PDM va promova un sistem de ȋnvățământ bazat pe colaborare ȋntre toate parțile implicate și va pune tot mai mare accent pe o educație modernă și de calitate. Declarația aparține liderului democrat Vlad Plahotniuc și a fost făcută după o întrevedere cu profesorii de la...

( ) Citeşte tot articolul

Actualitate 18 Februarie 2019, ora: 17:42

Struțo-cămila denumită ACUM se va transforma într-un monstru cu trei capete, după alegerile parlamentare din 24 februarie. Jurnalistul unionist ion Mischevca scrie, într-o postare pe Facebook, că cei din binomul PAS-PPDA nu-și doresc decât să ajungă la treuca puterii și...

( ) Citeşte tot articolul

Actualitate 18 Februarie 2019, ora: 17:38

A devenit la modă, în ultimul timp, ca în presa opoziției de dreapta și de stânga să apară tot felul de personaje dubioase, care au o singură misiune – să arunce cu noroi în guvernare. De regulă, este vorba de indivizi cu un bogat trecut penal. Mai mult, se...

( ) Citeşte tot articolul

Actualitate 18 Februarie 2019, ora: 17:18

Ultimul sondaj din această campanie electorală, realizat de cunoscuta companie de cercetări sociologice IMAS, îl cotează pe președintele Partidului Politic ȘOR, primarul (degrevat) de Orhei, Ilan Șor, drept cel mai popular lider al opoziției din Republica Moldova. De asemenea,...

( ) Citeşte tot articolul

Actualitate 18 Februarie 2019, ora: 17:09

De acum înainte, sosirea mașinei de urgență va fi mai rapidă și accesibilă. Recent, a fost lansată o aplicaţie care transmite cu exactitate locaţia solicitantului de serviciul 112.

( ) Citeşte tot articolul

Actualitate 18 Februarie 2019, ora: 15:44

Proiectul de interconectare energetică dintre Republica Moldova și România, implementat prin prelungirea gazoductului Iași-Ungheni, până la Chișinău, este unul de interes național și de importanță strategică pentru Republica Moldova. Declarația aparține premierului Pavel...

( ) Citeşte tot articolul

Actualitate 18 Februarie 2019, ora: 14:51

Blocul ACUM nu va mai exista, după ce va ajunge în Parlament, ci se va separa în două sau chiar trei fracțiuni. Declarația aparține vicepreședintelui PAS, Mihai Popșoi, și a fost făcută pentru postul de televiziune TV 8.

( ) Citeşte tot articolul

Actualitate 18 Februarie 2019, ora: 14:47

Democrații continuă să-și îmbunătățească scorul electoral, în timp ce socialiștii și blocul ACUM scad dramatic. Acest lucru rezultă din sondajul realizat de compania americană Lake Research Partners în parteneriat cu IMAS din Moldova.

( ) Citeşte tot articolul

Actualitate 18 Februarie 2019, ora: 14:15

La Chișinău a fost inaugurat astăzi șantierul de construcție a interconectorului de gaze naturale între România și Republica Moldova pe direcția Ungheni-Chișinău. Lucrările ar putea să fie finalizate până la sfârșitul anului 2019 și costă în jur de 93...

( ) Citeşte tot articolul

Actualitate 18 Februarie 2019, ora: 13:40

Chișinăuienii vor avea cel mai mare parc de distracții nu doar din Republica Moldova, dar din întreaga Europă de Est. Iar acest lucru nu ține de viitorul îndepărtat, ci poate fi realizat chiar anul viitor. Singura condiție este ca la alegerile din Chișinău să învingă...

( ) Citeşte tot articolul

Actualitate 18 Februarie 2019, ora: 13:39

Președintele Partidului Democrat din Moldova, Vlad Plahotniuc, este politicianul cu cea mai spectaculoasă creștere a încrederii din partea moldovenilor. Potrivit sondajului realizat de compania americană Lake Research Partners în parteneriat cu IMAS din Moldova, Plahotniuc a...

( ) Citeşte tot articolul

Actualitate 18 Februarie 2019, ora: 13:09

Descinderi la Magazinul Nr.1 din Capitală.

( ) Citeşte tot articolul

Actualitate 18 Februarie 2019, ora: 13:04

Președintele Partidului Regiunilor din Republica Moldova, Alexandr Kalinin a susținut astăzi o conferință de presă, în cadul căruia a făcut publice informații despre modul în care profită Igor Dodon de interdicțiile rușilor pentru exportul mărfurilor moldovenești. Acesta...

( ) Citeşte tot articolul

Politică 18 Februarie 2019, ora: 12:40 de Mihaela Culcinschi

Șeful statului ar putea fi acuzat de tergiversarea eliberării din Afganistan a ostaticilor Lionel Buruiană și Mihail Crihan

( ) Citeşte tot articolul

Actualitate 18 Februarie 2019, ora: 12:11

Rusia a luat ”o pauză” până la sfârșitul alegerilor prezidențiale din Ucraina și nu vrea să participe la negocierile pentru a rezolva conflictul din Donbas, a declarat Reprezentantul Special al SUA pentru Ucraina, Kurt Volker, pe marginea conferinței de securitate...

( ) Citeşte tot articolul

Actualitate 18 Februarie 2019, ora: 11:45

O curte de justiție din Federația Rusă a decis prelungirea până la jumătatea lunii aprilie mandatului de arestare a lui Michael Calvey, fondator al uneia dintre cele mai mari firme de private equity din Rusia, acuzat de fraudă. Investzițiile fondului erau mai ales în domeniul...

( ) Citeşte tot articolul

Actualitate 18 Februarie 2019, ora: 11:41

 Aproximativ 40 de curți ale blocurilor multietajate din municipiul Orhei au fost modernizate și reparate „de la zero” în cadrul proiectului „Operațiunea Curtea”, lansat de administrația localității în primăvara anului trecut.

( ) Citeşte tot articolul

Actualitate 18 Februarie 2019, ora: 11:18

Guvernarea PDM va continua să investească în fiecare treaptă a sistemului de învățământ. Declarația aparține liderului Partidului Democrat, Vlad Plahotniuc, și a fost făcută în cadrul unei întâliric cu colectivul grădiniței „Povestea”...

( ) Citeşte tot articolul

Actualitate 18 Februarie 2019, ora: 10:51

Preocuparea PSRM și a liderului informal al acestora, Igor Dodon, pentru investigarea fraudei bancare sunt doar praf în ochii alegătorilor. Acest lucru este confrmat și de faptul că socialiștii promovează pe circumscripția uninominală Anenii Noi un candidat care a fost implicat...

( ) Citeşte tot articolul

Actualitate 18 Februarie 2019, ora: 10:16

Liderul de la Condrița, Igor Dodon împlinește azi, 18 februarie, 44 de ani! Serviciul de presă „a dezvăluit” că șeful statului deja a primit primele felicitări din partea oficialilor, făcându-le publice pe cele ale președintelui Federației Ruse, Vladimir Putin,...

( ) Citeşte tot articolul

Actualitate 18 Februarie 2019, ora: 09:55

Guvernul României oferă 10 milioane de euro pentru amenajarea albiei râului Bîc

Guvernul României oferă 10 milioane de euro pentru amenajarea albiei râului Bîc

Guvernul României acordă municipalității Chișinău un grant de zece milioane de euro pentru curățarea râului Bâc. 

( ) Citeşte tot articolul

Actualitate 18 Februarie 2019, ora: 09:33

Berlin: ”A fost nevoie de o agresiune militară împotriva Ucrainei, pentru a schimba cursul Europei”

Berlin: ”A fost nevoie de o agresiune militară împotriva Ucrainei, pentru a schimba cursul Europei”

Ministrul german al Apărării, Ursula von der Leyen, promite că, în ciuda tuturor piedicilor, Germania va majora bugetul apărării la un nivel de 2% din PIB. Delcaratia a fost facuta de ministrul german la Conferința de Securitate de la München, scrie „Adevărul european”.

( ) Citeşte tot articolul
Current tier / breakpoint: xs sm md lg xl (= visible only on this breakpoint)

.hidden-xs-down .hidden-sm-down .hidden-md-down .hidden-lg-down

.hidden-xs-up .hidden-sm-up .hidden-md-up .hidden-lg-up .hidden-xl

.hidden-xs (only) .hidden-sm (only) .hidden-md (only) .hidden-lg (only) .hidden-xl (only)