Astăzi 14 Noiembrie 2018, Miercuri - Ultima actualizare la ora 13:29
Abonamente

Actualitate 26 Iulie 2018, ora 07:14

ALTFEL cu Mihaela CulcinschiMărturiile unui ostaș român care nu ține minte când a luptat

Marime Font

„Mureau cu zecile, apoi cu sutele”, îmi spunea el. „Nu țin minte ce an era, dar aveam 18 ani atunci când am cunoscut iadul pe pământ. Eram un copil când, într-o noapte, m-am pomenit cu arma în mână, executând ordinile celor „de sus”. Nu doresc nimănui să cunoască ce înseamnă războiul”, mă asigura. 

„Mâncam pe-ascunselea, ca să nu ne vadă nimeni, pentru că nu ne dădeau voie să mâncăm. Nu ne dădeau voie nimic să facem. Trebuia doar să-i omorâm pe toți din calea noastră. Și nu conta că cel din fața noastră era femeie sau bărbat. Nu conta dacă e copil sau vinovat, sărmanul. Tu, fetițo, încă multe nu înțelegi și nu ai văzut... Cum îți moare fratele alături de tine și apoi te uiți la trupul neînsuflețit al celui mai iubit om. Și când înțelegi că nu mai poți schimba ceva, că nu ai voie să te gândești la sentimente, îți rămâne să uiți de morți și să lupți mai departe. Să omori și tu pe fratele sau tatăl cuiva. În război, uiți de omenie și de Dumnezeu, de tot ce există sfânt pe acest pământ”, îmi arăta din deget, povățuitor.
„Acum, când mai am oleacă până la o sută de ani, visez noaptea cum mergeam peste cadavrele celea, cu mâinile de sânge. Da, am omorât și eu. Priveam ostașii cum urlau de durere și se rugau să moară”, îmi povestea, înecându-se în fumul de țigară.

„Am fost un criminal ca și toți cei care luptau pentru… Nici nu mai știu pentru ce luptam. Pe cei care spun că omorul în război este pentru Patrie, să nu-i crezi, pentru că lupta în război este pentru interesul și puterea cuiva. Dorința de a domina a învăluit marile puteri, iar noi, țăranii, trebuia să ne ucidem unii pe alții, ca niște fiare în goană după pradă”, încerca să mă convingă.


Are astăzi 96 de ani și vorbește cu lacrimi în ochi despre cel de-al Doilea Război Mondial, deși el nu mai ține minte al câtelea război a fost. Cert e faptul că Fiodor Costin este unul dintre puținii supraviețuitori ai războiului dintre români. Se știe că, după ce Basarabia a fost ocupată de armata sovietică, iar apoi acest teritoriu a fost răpit de Uniunea Sovietică, cu acordul Germaniei naziste, în urma înțelegerii dintre Hitler și Stalin, cunoscută sub denumirea de Pactul Ribbentrop-Molotov, românii basarabeni au fost umiliți în cel mai ticălos mod. În 1941, bărbații noștri erau trimiși pe front, iar femeile rămâneau acasă împreună cu cei mici și nu le rămânea decât să se roage să-şi mai vadă vreodată soţii. În timp ce mai marii lumii nu se mai puteau lămuri a cui este palma asta de pământ basarabean, românii erau obligați să lupte între ei. O parte duceau război contra Germaniei, iar cealaltă – contra Uniunii Sovietice.

Veteranul meu spune că e prea bătrân ca să mai țină minte când a luptat, însă a aflat de la feciorul său că a fost trimis la război în 1941, când armata roșie ocupase Basarabia. „Am luptat pentru români și germani, pentru că așa mi-a fost ordonat. Nu țin minte ce an era, însă niciodată nu voi uita rusul care a tras din pușcă și apoi m-am pomenit cu zeci de răniți care plângeau, într-o cameră albă, plină de medici. Peste câteva zile, m-am întors acasă fără mână, iar picioarele nu mă mai duceau”, mărturisea veteranul, scoțându-și a patra țigară din buzunar.

„Știi, când eram tânăr, puteam și eu alerga. Toate potecile erau ale mele, dar acum picioarele nu mă mai țin”, se uită cu speranță la mine.
A mai zis că primește o pensie de 2500 de lei pe lună, iar banii ăştia abia de-i ajung numai pentru câte o pâine pe zi și țigări. „Am noroc că statul mi-a dat apartament. Când voi pleca în lumea de apoi, voi muri liniștit, știind că nepoții mei vor avea unde trăi. Dar să știi că am avut și eu casă, cu păsări și grădină, înainte de a pleca la război. Îngrijeam gospodăria și îmi plăcea să mă trezesc în fiecare dimineață, să-mi sărut soția și apoi să plec la lucru. Acum, rămas singur, nu mai duc cont de zile și luni. Lupta aceea încrâncenată îmi va rămâne veșnic ca o rană pe chip și pe suflet. Să nu dea Domnul să cunoașteți acele timpuri negre...”, șoșoti abătut, prinzându-mă părintește de mână.

Nu știam ce să-i zic, la fel cum nu știusem că-l voi întâlni într-o seară oarecare pe o bancă din fața blocului în care locuiesc. Însă el m-a făcut curioasă şi am aflat mai târziu că România a pierdut 300 de mii de ostași în cel de-al Doilea Război Mondial, iar alți 340 de mii au fost maltratați și dispăruți fără urmă. Doar 80 de mii dintre ei au supraviețuit robiei rusești.

„Oamenii mureau cu zecile, apoi cu sutele. Eram rănit, culcat într-o băltoacă de sânge, în așteptarea sfârșitului”, adăugă el, scărpinându-se concentrat la ceafă şi prima dată îmi zâmbi trist.  

blog comments powered by Disqus

Din aceeaşi secţiune

Cele mai noi ştiri de azi

Actualitate 14 Noiembrie 2018, ora: 13:29

O petiţie însoţită de peste 100 de mii de semnături a fost depusă, astăzi, de către secretarul general-adjunct al PDM, deputatul Eugen Nichiforciuc, la sediul Delegaţiei Uniunii Europene în Republica Moldova. Prin acestă petiție se solicită sprijinul instituţiilor europene...

( ) Citeşte tot articolul

Actualitate 14 Noiembrie 2018, ora: 12:57

Partidul Democrat din Moldova se bucură acum de cea mai mare încredere din ultimii ani. Peste 16 la sută dintre cetățeni sunt gata să voteze pentru această formațiune, dacă duminică ar avea loc alegeri parlamentare. Această tendință se menține timp de doi ani. Celelalte partide...

( ) Citeşte tot articolul

Actualitate 14 Noiembrie 2018, ora: 12:38

Ministrul de Interne, Alexandru Jizdan, consideră că poliţiştii care stau ascunşi pe traseele naţionale cu scopul de a obţine bani de la şoferii care depăşesc limita de viteză trebuie să stea la puşcărie.

( ) Citeşte tot articolul

Actualitate 14 Noiembrie 2018, ora: 12:06

Secretarul american al Energiei, Rick Perry, a cerut Ungariei și vecinilor săi să renunțe la conductele rusești de gaze, care, potrivit Washingtonului, sunt folosite pentru a întări presiunea Moscovei în Europa Centrală și de Est, scrie Reuters.

( ) Citeşte tot articolul

Actualitate 14 Noiembrie 2018, ora: 11:56

Iernile lungi şi grele din România intră în istorie. După zece luni de extreme şi recorduri naţionale, în ţara noastră urmează o iarnă blândă, cu episoade scurte de zăpadă şi ger.

( ) Citeşte tot articolul

Actualitate 14 Noiembrie 2018, ora: 11:53

„Politica externă a Rusiei este alcătuită dintr-un amestec bizar de tradiții ale birocrației corupte și ale lumii interlope. Europenii încearcă să-și bazeze acțiunile pe cu totul alte idei despre realitate, de aceea, aceleași lucruri pentru Kremlin și Europa au...

( ) Citeşte tot articolul

Actualitate 14 Noiembrie 2018, ora: 11:51

Europarlamentarul lituanian Petras Austrevicius este una dintre vocile critice la adresa ţării noastre. Acesta și-a exprimat în repetate rânduri nemulţumirea faţă de adoptarea legii votului mixt din Republica Moldova. Asta deşi a fost ales de trei ori în Parlamentul de la...

( ) Citeşte tot articolul

Actualitate 14 Noiembrie 2018, ora: 09:26

ULTIMA ORĂ // SIS anunță că „a destructurat o grupare paramilitară”

ULTIMA ORĂ // SIS anunță că „a destructurat o grupare paramilitară”

Serviciul de Informaţii şi Securitate de comun cu Procuratura mun. Chişinău, Oficiul Principal au realizat o operaţiune complexă în cadrul căreia a fost destructurată activitatea unei formaţiuni paramilitare ilegale, care acţiona sub paravanul aşa-numitor jocuri de tip...

( ) Citeşte tot articolul

Actualitate 14 Noiembrie 2018, ora: 08:40

 Moldova așteaptă de la Uniunea Europeană un raport instituțional echilibrat, obiectiv, care să analizeze implementarea Acordului de Asociere, nu un document politizat, care face jocul electoral al opoziției de la Chișinău. Declarația a fost făcută de către președintele...

( ) Citeşte tot articolul

Actualitate 14 Noiembrie 2018, ora: 08:20

Rusia blochează accesul observatorilor internaționali la depozitul de armament de la granița dintre Ucraina și Moldova, unde sunt stocate mai mult de 20.000 tone de muniție, a declarat Vadim Cernîș, ministrul pentru teritoriile ocupate temporar și persoanele strămutate intern din...

( ) Citeşte tot articolul

Moldova 14 Noiembrie 2018, ora: 08:06

Organizațiile maghiare de extrema dreapta desfășoară contra cost campanii agresive împotriva NATO și UE și alimentează conflictul interetnic din vestul Ucrainei, scrie astazi publicatia EUobserver.

( ) Citeşte tot articolul

Actualitate 14 Noiembrie 2018, ora: 07:44

Prețul barilului de petrolul a scăzut puternic, marți, accentuând tendința de scădere abruptă, pe măsură ce oferta tot mai mare pare pregătită să depășească cererea anul viitor.

( ) Citeşte tot articolul

Actualitate 14 Noiembrie 2018, ora: 07:24

Un preot care s-a urcat la volan beat a provocat o nenorocire marţi seară, în Suceava. Ameţit bine de aburii alcoolului, George Ionuţ Apetrei a scăpat maşina de sub control şi a intrat în plin două femei care mergeau pe margine unui drum din Mitocu Dragomirnei. După impactul...

( ) Citeşte tot articolul

Actualitate 14 Noiembrie 2018, ora: 07:23

Cel de-al optulea și ultimul sezon al serialului Game of Thrones (n.r. Urzeala Tronurilor) va fi lansat în luna aprilie, 2019, au anunțat producătorii. Reprezentanții HBO au confirmat că serialul se va întoarce în prima jumătate a anului 2019, însă nu au dezvăluit...

( ) Citeşte tot articolul

Actualitate 14 Noiembrie 2018, ora: 07:14

 Horoscopul din 14 noiembrie favorizează planul profesional al zodiilor. Astrele sunt binefăcătoare cu nativii zodiacului. Horoscopul zilnic din 14 noiembrie anunță succese profesionale și bani pentru o zodie! Viața i se schimbă radical!

( ) Citeşte tot articolul

Actualitate 14 Noiembrie 2018, ora: 07:11 de Ana Marchitan

reportaj Preotul care muncește în construcții peste hotare

Preotul care muncește în construcții peste hotare Din editia print

Parohul bisericii din s. Teleșeuca, r-nul Dondușeni, a plecat în concediu în Franța pentru a-și cumpăra lemne de foc și a-și putea întreține familia

( ) Citeşte tot articolul

Actualitate 14 Noiembrie 2018, ora: 07:00

Un val de aer siberian lovește spațiul românesc. Meteorologii anunţă IARNĂ AUTENTICĂ peste doar câteva zile

Un val de aer siberian lovește spațiul românesc. Meteorologii anunţă IARNĂ AUTENTICĂ peste doar câteva zile

Vremea continuă să se răcească, iar mâine am putea avea parte şi de primii fulgi. Noaptea izolat, iar ziua pe arii extinse vor cădea precipitații slabe sub formă de ploaie, la nord sub formă de lapoviță. Vântul va sufla din Sud-Est slab la moderat.

( ) Citeşte tot articolul

Sănătate 14 Noiembrie 2018, ora: 00:45

Un nivel ridicat al tensiunii arteriale impune necesitatea adoptării unei diete sărace în sodiu şi grăsimi. Aşadar, iată care sunt alimentele pe care ar trebui să le excluzi din regimul tău alimentar dacă ai tensiunea mărită.

( ) Citeşte tot articolul

Actualitate 14 Noiembrie 2018, ora: 00:06

Hotelul Mara din Sinaia angajează bucătari și ospătari din R. Moldova

Hotelul Mara din Sinaia angajează bucătari și ospătari din R. Moldova

Hotelul Mara este singurul hotel de pe Valea Prahovei care a făcut parte din lanţul hotelier Holiday Inn Resort.Ca urmare a deciziei de dezvoltare a serviciilor turistice oferite, căutăm persoane ambiţioase, etice şi dinamice care să se alăture echipei noastre.

( ) Citeşte tot articolul

Actualitate 14 Noiembrie 2018, ora: 00:04

Conducătorii auto sunt îndemnați să-și echipeze autovehiculul cu pneuri corespunzătoare, să adapteze viteza la condițiile de drum și să folosească sistemul de iluminare-semnalizare, cât și pe cel de dezaburire pentru a vedea și a se face văzuți în trafic.

( ) Citeşte tot articolul

Sănătate 14 Noiembrie 2018, ora: 00:03

Autoritatea Europeană pentru Siguranţa Alimentară (EFSA) a recomandat miercuri statelor din UE să fixeze dozele zilnice maximale în privinţa consumului de cafea, dincolo de care această băutură devine nocivă pentru sănătate, informează site-ul francetvinfo.fr, citat de Mediafax.

( ) Citeşte tot articolul

Actualitate 13 Noiembrie 2018, ora: 23:03

La 13 noiembrie 1918 Ungaria semna armistițiul de la Belgrad cu Puterile Aliate.

( ) Citeşte tot articolul

Actualitate 13 Noiembrie 2018, ora: 21:04

Vor ca în Parlament să fie cu 40 de deputați mai puțin. Democrații au anunțat astăzi ca în ziua alegerilor parlamentare ar putea avea loc și un referendum. Alegătorii vor fi întrebați dacă vor ca în Legislativ să fie 61 de deputați, în loc de 101 cum sunt...

( ) Citeşte tot articolul

Actualitate 13 Noiembrie 2018, ora: 20:44

Mai multe instituții media din Moldova au promovat un fals despre introducerea vizelor, fapt care a obligat treprezentanții Parlamentului European să reacționeze și să dezmintă acest fals.

( ) Citeşte tot articolul

Actualitate 13 Noiembrie 2018, ora: 17:21

Kremlinul se implică informaţional în politica din Republica Moldova, iar dezinformările şi manipulările prin intermediul presei sunt metodele preferate folosite de “experţii” de pe Lubyanka. De această părere este comentatorul politic Roman Mihăeş, într-un...

( ) Citeşte tot articolul
Current tier / breakpoint: xs sm md lg xl (= visible only on this breakpoint)

.hidden-xs-down .hidden-sm-down .hidden-md-down .hidden-lg-down

.hidden-xs-up .hidden-sm-up .hidden-md-up .hidden-lg-up .hidden-xl

.hidden-xs (only) .hidden-sm (only) .hidden-md (only) .hidden-lg (only) .hidden-xl (only)