Astăzi 25 Februarie 2018, Duminică - Ultima actualizare la ora 13:31
Abonamente

Actualitate 13 Septembrie 2017, ora 18:10    Din editia print

„Matilda” sau nașterea extremismului ortodox de stradă în Rusia

Marime Font

 „Toate biletele au fost vândute în câteva ore, dar proiecția a avut loc în cadrul unor măsuri stricte de securitate, – scrie ziarul francez Le Monde. – Paza si ordinea in timpul vizionarii filmului a fost asigurata de peste 30 de persoane. (…) În sala erau prezenti ofițeri de poliție, inclusiv în haine civile”.

Pentru avanpremiera filmului „Matilda“, care a avut loc luni, 11 septembrie, regizorului Alexei Ucitel a ales Vladivostok, oras situat la peste 9.000 de km de Moscova. Tot luni, 11 septembrie, două mașini au fost incendiate în fața biroului avocatului lui Ucitel.

„Timp de mai multe luni, chiar înainte de lansarea la nivel național, programata pentru 26 octombrie, filmul care spune povestea de dragoste între ultimul țar Nicolae al II-lea și balerina Matilda Kshesinskaia, care a murit la Paris în 1971, a provocat acte de violență care au depasit cu mult periodicele demonstrații stradale ale ultraortodocsilor rusi, cu care Rusia în cele din urmă s-a obisnuit”, sustine autorul.Pe 31 august, la Sankt-Petersburg, un cocktail Molotov a fost aruncat în studioul “Rock” unde a fost filmata o parte din filmul Matilda a regizorului în vârstă de 66 de ani Alexei Ucitel.

La 4 septembrie, ora 05:38, un camion plin de canistre de benzină și butelii de gaz a explodat, dupa ce a încercat sa forteze usa unui cinematograf din Ekaterinburg, unde urma sa aiba loc proiectia filmului.

La data de 11 septembrie, la Moscova, au fost incendiate două mașini care stationau în fața biroului avocatului lui Ucitel. Faptasii au lasat la fata locului un mesaj: „Sa ardeti pentru Matillda”.

Marti, două lanțuri de cinema, reprezentand 624 de sali de cinema în 28 de orașe din Rusia, au anuntat că refuză să proiecteze filmul „Matilda“.

„Da, suntem in fata unor acte de terorism, iar situația este foarte alarmantă, – a declarat Konstantin Dobrînin, avocatul lui Alexei Ucitel. – Am depus plangere la FSB, dar se pare ca ei au nevoie de incurajare pentru a demara procedurile legale“.

Pentru unii ortodocși, Matilda relateaza povestea de dragoste intre o balerina si țarul Nicolae al II-lea fapt care aduce prejudicii de imagine ultimului împărat rus, canonizat cu întreaga sa familie în august 2000. Nu cnteaza ca presupusa relație a avut loc înainte de căsătoria imparatului Rusiei cu Alice de Hesse-Darmstadt.

„Cruciada” anti-Matilda este condusa de Natalia Poklonskaia, fostul procuror de Crimeea, în prezent deputat din partea partidului de guvernamant „Rusia Unită”. Monarhista infocata si fanatica susținătoare al lui Putin, deputata Dumei de Stat a cerut în octombrie 2016 Procuraturii Generale sa interzica filmul – dar fără succes.

Acțiunile radicalilor merg mână în mână cu declarațiile sale publice – sustine avocatul Dobrînin.- Sâmbătă, ea a publicat o nouă tiradă pe pagina sa de Facebook și în mai puțin de 48 de ore adeptii sau au incendiate două vehicule“. 

paginaderusia.ro

blog comments powered by Disqus

Din aceeaşi secţiune

Cele mai noi ştiri de azi

Actualitate 24 Februarie 2018, ora: 15:08

Obiectele mărunte ingerate de copii le pun viața într-un adevărat pericol

Obiectele mărunte ingerate de copii le pun viața într-un adevărat pericol Din editia print

Baterii, agrafe, piuneze, monede, piese de la jucării – aceste și alte obiecte mărunte pot deveni un adevărat pericol când sunt lăsate pe mâna unui copil de vârstă mică, care nu este supravegheat de un adult.

( ) Citeşte tot articolul


Editorial 21 Februarie 2018, de Moni Stănilă

Chișinău – o cauză pierdută

Ori de câte ori călătoresc undeva nu mă pot abține să nu compar situația altora cu cea de la noi. Mai ales acum că am călătorit în Ucraina, la Odesa. 

() Citeşte tot articolul

Editorial 20 Februarie 2018, de Moni Stănilă

Inițiere în dialog

Îmi amintesc deseori de profesorul meu de Noul Testament din primii ani de facultate. El ne cerea insistent să nu intrăm în polemici. Nici într-un caz cu cei care vor să ne demonstreze că ei au dreptate. 

() Citeşte tot articolul

Editorial 20 Februarie 2018, de Constantin Tănase

De ce Roșca atacă intelectualitatea

Scrisoare către învățătorii și profesorii din școli, licee, colegii și universități 

() Citeşte tot articolul

Editorial 20 Februarie 2018, de Dan Nicu

Comratul „la datorie” din nou împotriva unioniştilor

Găgăuzii ar trebui informați despre beneficiile unirii în limba lor și în cea rusă.

() Citeşte tot articolul

Editorial 19 Februarie 2018, de Moni Stănilă

Postul Mare

Începe din nou Postul Mare. O perioadă de bucurii duhovnicești, de timp pentru suflet, de slujbe minunate, de pocăință încununată de înviere.  

() Citeşte tot articolul

Actualitate 22 Decembrie 2017, de Marin Basarab

Domnule Jereghi, ne așteptam să turnați filme, nu să vă turnați colegii

„Noi îl mustrăm întotdeauna pe tovarășul Stalin, și da, cu siguranță o merită. Însă eu vreau să întreb – cine a scris 4 milioane de denunțuri?” (Serghei Dovlatov)

() Citeşte tot articolul

Editorial 18 Decembrie 2017, de Octavian Țâcu

Dosarul Centenarului (V): Sfatul Țării în polemica dintre Ioan Pelivan și Pavel Miliukov

Spuneam în articolul precedent dedicat problemei legitimității Sfatului Țării la Conferința de Pace de la Paris (1919), că unul din cei mai importanți și înflăcărați apărători ai intereselor Basarabiei a fost Ion Pelivan.  

() Citeşte tot articolul


 

 Cele mai citite articole Timpul.md