Astăzi 18 Septembrie 2019, Miercuri - Ultima actualizare la ora 15:23
Abonamente

Editorial 18 August 2015, ora 06:53    Din editia print

Marime Font

Măștile Cenacului

Motto:
„Ne mândrim cu al nostru sat, / E micuț, dar așezat / 
Între două delurele / Plin de pomi și floricele”
(Din folclorul satului Cenac) 

Demult vroiam să scriu ceva frumos despre satele noastre, că de fiecare dată când merg în altele decât satul meu de baștină, mi se pare că regăsesc acolo aceleași realități trase la indigo, dar în același timp cu totul diferite. Pentru că fiecare sat moldovenesc este o lume aparte, în care sunt eroii și anti-eroii săi, cu istorii spuse și nespuse, cu porecle și denumiri convenționale ale mahalalelor și părților de sat, care dau o senzație de unicitate. În satele noastre s-au ancorat diferitele repere de rezistență contra regimurilor și imperiilor care au vrut să ne distorsioneze identitatea noastră românească, tot în ele au lovit acestea pentru a ne face altceva decât suntem și tot ele au rămas impasibile de multe ori la dorințele noastre actuale de modernizare și europenizare.

Contextul acestei descinderi în satele moldovenești a fost deopotrivă onorabil și salutabil - un autobuz cu însemnele Europei Libere străbate ţara în perioada 1-31 august, oprindu-se în mai multe localităţi, unde jurnaliştii și invitații postului de radio realizează reportaje şi organizează dezbateri pe teme de actualitate, în parteneriat cu Programul comun pentru dezvoltare locală integrată şi Asociaţia Presei Independente. Douăzeci de localități din R. Moldova au fost selectate de Radio Europa Liberă într-un proiect de informare și de susținere a democrației, de consolidare a comunităților locale și de întărire a încrederii în posibilitatea schimbărilor în societate, de la nivelul fiecărui individ către o schimbare a societății, printr-o caravană radio-TV-multimedia, desfășurată sub genericul „AICI este Europa Liberă”.


Am fost deja cu echipa Europa Liberă în două sate, în Sculeni, r-nul Ungheni, și Cenac, r-nul Cimișlia. Uimitoare experiență de dialog și inter-cunoaștere. Despre Sculeni s-au scris cărți, e un sat-istorie, cu personalități remarcabile date spațiului românesc. Voi mai reveni să scriu despre vechiul târg la prima ocazie, pentru că e prea răscolitoare istoria sa zbuciumată. Vroiam să scriu despre Cenac, un sat retras, total opus Sculenilor, care stă cu fața spre Iași, în calea tuturor drumurilor. Pentru unul alintat cu viața de oraș o călătorie spre și dinspre Cenac poate fi o aventură anostă și plictisitoare. Te poți lega de faptul că drumul spre sat nu este asfaltat de la Cimișlia, că nu ai telefonie mobilă, pentru că nici unul din operatorii de pe la noi nu s-a gândit cum să ofere acestor oameni care plătesc servicii telefonice mobile acoperire integră și ca lumea, că sătenii nu-s curați și aruncă gunoaiele pe unde apucă, lucru constatat și de conducerea „de la raion”. Dar dincolo de aceste realități deopotrivă firești și inedite pentru localitățile noastre, satul Cenac are propria identitate și culoare.

Potrivit lui Anatol Eremia, prima așezare este atestată prin zonă după ce Dacia a fost cucerită în 106 e. n. de către Imperiul Roman, dar ea a fost prădată şi arsă de către huni în 376 e. n. Primele mărturii documentare privind Cenacul actual datează de la începutul sec. XIX (1817), dar tradiţiile populare locale susţin o mai mare vechime a localităţii, încă de prin sec. XVII–XVIII. Primele date privind populația le avem de la recensământul țarist din 1898, când atestăm 1.297 de locuitori, care posedau 2.880 desetine de pământ. Recensămîntul din 1930, când satul era în cadrul României întregite, ne arată o populație de 1.903 locuitori. Cam tot atâția cenăceni sunt înregistrați oficial în recensământul din 2004: 2098 de oameni, dintre care 49.43% - bărbaţi și 50.57% - femei, cu o structură etnică omogenă, dintre care 97.86% - moldoveni/români, 0.33% - ucraineni, 0.19% - ruşi, 1.38% - găgăuzi, 0.14% - bulgari, 0.10% - alte etnii. Deși, după spusele oamenilor, sunt chiar mai puțini, pentru că multă lume a plecat, o altă trăsătură a satului, care nu-l deosebește de altele. Există însă și o tendință inversă, drept cam exotică, cu străini care vin în sat, cum este cazul unui italian căsătorit cu o fată din sat, la a cărui nuntă am nimerit în Cenac, atunci când am venit cu echipa radio Europa Liberă.
Ce impresioneză înainte de toate la Cenac este poziţia geografică a localităţii, cu împrejurimi foarte diverse sub aspect fizico-geografic şi natural: văi şi vâlcele, cu pârăiaşe şi iazuri în cuprinsul lor, dealuri şi coline ce ating înălţimi între 80 şi 180 m deasupra nivelului mării, acoperite de vii şi livezi, rânduite de ogoare şi locuri de păşuni. Casele arată de sus ca niște bucate într-o farfurie, de unde probabil și denumirea „cenac”, care înseamnă farfurie, așa cum mi-au spus localnicii. Dar și localitățile din proximitate au denumiri ce redau particularităţile de relief şi vegetaţie, calităţile şi însuşirile terenurilor, modul de viaţă al oamenilor. În timpurile de altă dată era o protecție împotriva vânturilor, furtunilor, dar și a diferitelor invazii de nomazi și barbari care au trecut peste ei. Cu sute de ani în urmă pe aceste meleaguri au poposit temporar cete de nomazi, veniţi tocmai din câmpiile asiatice după pradă de război. Atacând localităţile din jur, războinicii aveau pierderi umane, pe care le înmormântau în cîmp liber sau pe creste de dealuri, făcându-le movile mari clădite din bucăţi de pământ tare, tăiate din solul de toloacă. Din acest considerent, pe moşia satului actual s-au păstrat trei movile funerare. Ele sunt monumente ale istoriei vechi a românilor, care amintesc de relația complicată a băștinașilor cu triburile de barbari, dar care nu s-au frânt și au rămas ca niște stânci ancorate în pământurile românești.

După acei barbari au venit și alți barbari, mai moderni și mai sofisticați în tehnicile lor de represii și deznaționalizare, cărora cenăcenii cu mare preț și sacrificiu le-au ținut piept. Satul ascunde poveşti impresionante, poveşti zguduitoare ale unor oameni care au învăţat, pe propria piele, care este preţul pâinii şi al libertăţii. Ei au fost, acum mai bine de jumătate de secol, în timpul regimului sovietic, eroii unor întâmplări tragice. Unii au fost deportaţi, alţii – supravieţuitori ai foametei organizate. Aceşti oameni au văzut moartea cu ochii, moartea celor dragi care s-au stins de foame, sau au dispărut fără urmă, fiind duşi în Siberia și alte regiuni îndepărtate ale imperiului sovietic.

Unele din aceste memorii sunt constatate și documentar, în arhivele comuniste, cum ar fi cazul preşedintelui sovietului sătesc Secară, cu al cărui accept erau practicate frecvent pedepsele corporale. Tudor Rusu, un locuitor al satului, rămas invalid în cel de-al Doilea Război Mondial, a fost bătut de către doi membri ai detaşamentului paramilitar, Petru şi Arsenie Popovschi, pentru că în timpul transportării grânelor la stat s-a constatat lipsa a 50 de kilograme de grâu. Pedeapsa a fost considerată insuficientă, Tudor Rusu a fost băgat într-un subsol şi ţinut o zi, fiind eliberat doar după ce soţia lui, Maria Rusu, i-a dat lui Petru Popovschi 1.500 de ruble. În luna martie, aceleaşi persoane l-au bătut pe Alexei Zmeu, proprietar a 12 hectare de pământ, ultimul fiind suspectat de furt de grâne. În toiul foametei, în toamna anului 1947, câteva femei au fost reţinute pe câmp, având asupra lor torbe cu frunze de viţă-de-vie. Paznicii le-au escortat la sovietul sătesc, unde au fost obligate să mănânce frunzele.

De curând foştii deportaţi din satul Cenac, au devenit actorii principali ai unui film documentar - „Vatra Uliilor” – pelicula realizată în regia lui Efim Josanu şi Octavian Grigoriu, prezentată la studioul „Grigore Grigoriu” din capitală, apoi în satul Cenac. Filmul documentar prezintă poveştile unor oameni care au reuşit să supravieţuiască foametei şi să nu îşi piardă identitatea din cauza deportărilor. Localnicii își aduc aminte și acum cu groază de acele timpuri, pentru că din cauza izolării și îndepărtării de centru, satul a fost efectiv decimat de efectele foametei, care a provocat o adevărată tragedie umană, puternic ancorată în memoria colectivă a satului.

Multe măști ale istoriei are satul Cenac, poate din acest considerent a devenit centrul măștilor din R. Moldova, locul unde acestea știu să alunge iarna, pentru că au un ritual prin care fac frigurile să-i lase în pace și să lase primăvara să-și intre în drepturi. După acest ritual, măștile își iau locul pe pereții Casei de cultură din sat, sub protecția și grija unui om cu suflet mare, Vasile Popovschi, unul din cei mai cunoscuți meșteri populari din R. Moldova, și fără de care e imposibil de imaginat satul Cenac în zilele noastre. S-a apucat de măști acum vreo zece ani, după ce a fost și primar, schițând pe carton sau lut trăsăturile mai multor personaje populare. Dacă la primul festival al măstilor avea 16 măști, acum are peste 150, care costă între 100 și 3 000 de lei. Dar are un vis, să facă câte o mască pentru fiecare locuitor al satului. Nu le vinde, ci le scoate la prima ocazie de pe perete, pentru a arăta multitudinea fețelor pe care le au cenăcenii. Mai ales cu ocazia carnavalului măştilor şi al costumelor, inspirate din mitologie şi folclorul nostru naţional. Ideea Carnavalului vine de la un obicei vechi - „Moşnegeii”, când cu vreo 50 de ani în urmă, la începutul primăverii şi al Postului Mare, centrul satului era împânzit de moşnegei mascaţi. Din anii ’70, acest obicei a fost lăsat în umbră şi iată, după patru decenii, maestrul Popovschi a revenit la sărbătoarea dată, pe care o „exportă” și la Cimișlia, centru oraşului fiind și el invadat de măşti la început de primăvară.

Stăteam în mijlocul Cenacului și mă uitam cu admirație și curiozitate la biserica satului din lemn, micuță și în același timp cochetă, care poartă numele Sf. Ierarh Nicolae și care e veche de când satul, fiind ctitorită pe la 1853. Câte lucruri cunoaște și câte rămân nespuse. Părintele Constantin spunea că păstrează cărți cu mare vechime, de peste o sută de ani, care au fost căutate pentru a fi cumpărate și pe care localnicii nu au vrut să le vândă. Tot așa cum Vasile Popovschi nu vrea să-și vândă măștile. Și tot așa cum cenăcenii nu și-au vândut sufletele și au rezistat împotriva „tuturor relelor” care au trecut peste dânșii. Din această cauză Cenacul va dăinui în eternitate și nu va muri niciodată, la fel ca multe alte sate moldovenești, care ne fac ceea ce suntem.

Un articol de: Octavian Țâcu
 Urmărește știrile Timpul.md pe Telegram
loading...
blog comments powered by Disqus

Din aceeaşi secţiune

Cele mai noi ştiri de azi

Actualitate 18 Septembrie 2019, ora: 15:23

Cand auzim cuvintele HIV sau SIDA, deschidem ochii mari si suntem foarte precauti. Toti stim cat de grav este sa ai acest virus, dar oare suntem bine informati despre cum putem preveni aceste situatii sau care sunt caile de transmitere? In realitate, chiar si azi, cand medicina a evoluat atat...

( ) Citeşte tot articolul

Actualitate 18 Septembrie 2019, ora: 14:47

Ai ramas in pana de idei si nu mai stii ce sa iti pui in pachetul pe care il iei a doua zi la munca? Incearca niste sandwichuri numai bune de savurat in pauza de pranz. usor de preparat si facute din ingrediente alese cu grija, de tine, pentru a te bucura de o masa savuroasa. Inspira-te din...

( ) Citeşte tot articolul

Actualitate 18 Septembrie 2019, ora: 13:11

Curtea Europeană pentru Drepturile Omului a făcut publice în data de 17 septembrie 2019, două hotărâri în care au recunoscut Republica Moldova și Federația Rusă vinovate de violarea dreptului de a nu fi supus torturii și tratamentelor inumane, precum și dreptului la...

( ) Citeşte tot articolul

Actualitate 18 Septembrie 2019, ora: 12:47

Vicepreședintele Partidului Acțiune și Solidaritate (PAS), Mihai Popșoi, recunoaște că în interiorul Blocului „ACUM” sunt deputați care au opinii separate în ceea ce privește unele aspecte ale cooperării cu PSRM. Acesta spune că, în unele situații, aceste...

( ) Citeşte tot articolul

Actualitate 18 Septembrie 2019, ora: 12:25

Comisia parlamentară de anchetă pentru elucidarea circumstanțelor privind tentativa de puci anticonstituțional întreprinsă de Partidul Democrat se convoacă în ședință pe 20 septembrie. Membrii comisiei i-au invitat la audieri pe mai mulți foști funcționari, dar și pe...

( ) Citeşte tot articolul

Actualitate 18 Septembrie 2019, ora: 11:28

Vizită eșuată în SUA /// Maia Sandu RATEAZĂ DIN NOU întrevederea cu Mike Pompeo

Vizită eșuată în SUA /// Maia Sandu RATEAZĂ DIN NOU întrevederea cu Mike Pompeo

Maia Sandu nu se mai vede cu secretarul de stat al SUA, Mike Pompeo, deși acest lucru a fost promis de Guvern. În agenda publicată pe pagina Departamentului de Stat al Statelor Unite se anunță că Pompeo se va afla în aceste zile în Arabia Saudită și Emiratele Arabe Unite.

( ) Citeşte tot articolul

Actualitate 18 Septembrie 2019, ora: 10:45

Cele 8 reorganizări teritoriale ale României din ultima sută de ani. Ponta propune o a noua

Cele 8 reorganizări teritoriale ale României din ultima sută de ani. Ponta propune o a noua

În decembrie 1918, stăteam așa: Transilvania avea 25 de comitate şi comune, Bucovina- 11 căpitănii fără personalitate juridică, Basarabia avea opt judeţe divizate în ocoale (gubernii), iar Vechiul Regat era împărțit în 37 de județe. De atunci, țara noastră a...

( ) Citeşte tot articolul

Actualitate 18 Septembrie 2019, ora: 10:28

O regiune din Italia oferă o sumă uriașă oricui vrea să se mute aici. Condiția impusă

O regiune din Italia oferă o sumă uriașă oricui vrea să se mute aici. Condiția impusă

O regiune subpopulată din Italia a anunțat că va oferi peste 25.000 de euro oamenilor dispuși să se mute într-unul din cele 106 de sate, într-un efort de a „resuscita” comunitățile respective.

( ) Citeşte tot articolul

Actualitate 18 Septembrie 2019, ora: 10:19

Un pretendent la șefia capitalei a făcut un masterat care a costat peste 45 de mii de euro: „Mi-am dat seama că nu e suficient ceea ce fac”

Un pretendent la șefia capitalei a făcut un masterat care a costat peste 45 de mii de euro: „Mi-am dat seama că nu e suficient ceea ce fac”

Candidatul la funcția de Primar al mun. Chișinău, Victor Chironda, a luat decizia de a candida la funcția de primar al municipiului Chișinău după aproape un an de analiză și cântărire a tuturor argumentelor „pro” și „contra”.

( ) Citeşte tot articolul

Actualitate 18 Septembrie 2019, ora: 10:06

Vladimir Cebotari este candidatul PDM la funcția de primar general al municipiului Chișinău

Vladimir Cebotari este candidatul PDM la funcția de primar general al municipiului Chișinău

Vladimir Cebotari va depune documentele pentru înregistrarea în alegeri la Comisia Electorală de Circumscripție Chișinău joi, 19 septembrie.

( ) Citeşte tot articolul

Actualitate 18 Septembrie 2019, ora: 09:57

Eugen Tomac, semnal de ALARMĂ în plenul Parlamentului European: Situația românilor din Transnistria este DISPERATĂ din cauza Rusiei. Cer UE un raport asupra acestei spețe

Eugen Tomac, semnal de ALARMĂ în plenul Parlamentului European: Situația românilor din Transnistria este DISPERATĂ din cauza Rusiei. Cer UE un raport asupra acestei spețe

Eurodeputatul Eugen Tomac afirmat luni, în plenul Parlamentului European, că Rusia practică „un export de frică și divizare” în regiunea transnistreană. Astfel, președintele PMP a tras un semnal de alarmă referitor la „situația disperată a...

( ) Citeşte tot articolul

Actualitate 18 Septembrie 2019, ora: 09:36

Zeci de răniţi, majoritatea copii, într-un accident rutier din Italia

Zeci de răniţi, majoritatea copii, într-un accident rutier din Italia

Aproximativ 30 de persoane au fost rănite după ce un autobuz de transport public a ieşit de pe carosabil, în centrul Italiei, informează Mediafax citând presa italiană. Accidentul a avut loc marţi după-amiază pe un drum provincial, între localităţile Spoltore...

( ) Citeşte tot articolul

Actualitate 18 Septembrie 2019, ora: 08:50

Procurorul General al Guvernului ACUM-PSRM / Un deputat din alianță insistă că nu este nevoie pe separarea puterii în stat

Procurorul General al Guvernului ACUM-PSRM / Un deputat din alianță insistă că nu este nevoie pe separarea puterii în stat

Guvernul Maiei Sandu trebuie să se implice în selectarea candidaturii pentru funcția de procuror general pentru că Consiliul Superior al Procurorilor nu are credibilitate. Declarația aparține dlui Litvinenco, deputat din blocul ACUM și a fost făcută la emisiunea „Politica...

( ) Citeşte tot articolul

Actualitate 18 Septembrie 2019, ora: 08:40

Rusia ridică vizele pentru cetățenii din 53 de țări, inclusiv România. Ce regiune poate fi vizitată doar cu viza electronică

Rusia ridică vizele pentru cetățenii din 53 de țări, inclusiv România. Ce regiune poate fi vizitată doar cu viza electronică

Turiștii și oamenii de afaceri din 53 de țări vor putea vizita Stankt Petersburg doar în baza unei vize electronice simplificate, care va intra în vigoare în această toamnă.

( ) Citeşte tot articolul

Actualitate 18 Septembrie 2019, ora: 08:39

PCRM nu va înainta un candidat pentru fotoliul de primar al municipiului Chișinău

PCRM nu va înainta un candidat pentru fotoliul de primar al municipiului Chișinău

PCRM a prezentat Lista de candidați la funcțiile de consilieri în Consiliul Municipal Chișinău

( ) Citeşte tot articolul

Actualitate 18 Septembrie 2019, ora: 08:30

OSCE este îngrijorată de ancheta Procuraturii R. Moldova împotriva șefului agenției Sputnik, Vladimir Novosadiuk

OSCE este îngrijorată de ancheta Procuraturii R. Moldova împotriva șefului agenției Sputnik, Vladimir Novosadiuk

Vladimir Novosadiuk este suspectat de implicarea într-un caz de fraude și spălare de bani în cazul „jafului secolului” prin structurile omului de afaceri Ilan Shor.

( ) Citeşte tot articolul

Horoscop 18 Septembrie 2019, ora: 08:26

HOROSCOP ZILNIC: HOROSCOPUL ZILEI DE 18 SEPTEMBRIE 2019. TAURII SE POT ÎNDRĂGOSTI

HOROSCOP ZILNIC: HOROSCOPUL ZILEI DE 18 SEPTEMBRIE 2019. TAURII SE POT ÎNDRĂGOSTI

Horoscopul zilei de 18 septembrie 2019 aduce previziuni astrale pentru zodiile Berbec, Taur, Gemeni, Rac, Leu, Fecioară, Balanță, Scorpion, Săgetător, Capricorn, Vărsător, Pești. Horoscopul zilnic pentru 18 septembrie 2019 vine cu sfaturi pentru toate zodiile. Horoscopul zilnic pentru 18...

( ) Citeşte tot articolul

Istorie 18 Septembrie 2019, ora: 06:00 de Ion Macovei

Eminescu pe care îl știm mai puțin

Eminescu pe care îl știm mai puțin Din editia print

Viața lui Mihai Eminescu a fost bântuită de lipsuri, muncă grea și dezamăgiri în viața personală. 

( ) Citeşte tot articolul

Actualitate 18 Septembrie 2019, ora: 04:48

De ce ar trebui sa consumi mai des ceai. Cercetatorii au descoperit un nou beneficiu al acestei bauturi

De ce ar trebui sa consumi mai des ceai. Cercetatorii au descoperit un nou beneficiu al acestei bauturi

Ceaiul a fost subiectul multor cercetari care au scos la iveala nenumarate beneficii ale acestei bauturi: ajuta la diferite boli, precum cancer, diabet, afectiuni cardiovasculare, dar are si calitati microbiene. Iar acum oamenii de stiinta au descoperit un nou beneficiu al ceaiurilor.

( ) Citeşte tot articolul

Culinar.md 18 Septembrie 2019, ora: 04:25

(REȚETA ZILEI) Mâncare de gutui cu pui

(REȚETA ZILEI) Mâncare de gutui cu pui

Asocierea dintre fructe şi carne este una ingeniosă. Încearcă această reţetă, cu siguranţă o vei repeta.

( ) Citeşte tot articolul

Actualitate 18 Septembrie 2019, ora: 00:31

Seinfeld vine pe Netflix

Seinfeld vine pe Netflix

 A fost o oarecare tristețe la început de toamnă când Netflix n-a mai avut drept de difuzare pentru Friends. Toamna a devenit însă veselă din nou cu vestea că Seinfeld ajunge pe platforma de streaming. Toate 180 de episoade. La mai bine de 30 de ani de la debut. Poate...

( ) Citeşte tot articolul

Actualitate 18 Septembrie 2019, ora: 00:10

Arina Spătaru renunță la calitatea de membru al Biroului politic permanent al Platformei DA. „Un partid nu se ține doar pe DISCURSURILE unui lider”

Arina Spătaru renunță la calitatea de membru al Biroului politic permanent al Platformei DA. „Un partid nu se ține doar pe DISCURSURILE unui lider”

„Să plec din organul de conducere, în care vocea mea în perioada de iulie-septembrie anului curent nu a fost auzită şi nu a avut nicio valoare. Din păcate conducerea partidului n-a conturat clar organizațiilor locale teritoriale regulile cu care identificăm candidații...

( ) Citeşte tot articolul

Actualitate 17 Septembrie 2019, ora: 22:02

BREAKING/// Au fost descoperite peste o mie de grenade funcţionale, din perioada Primului Război Mondial / FOTO

BREAKING/// Au fost descoperite peste o mie de grenade funcţionale, din perioada Primului Război Mondial / FOTO

 Peste o mie de grenade, toate funcţionale, au fost descoperite, marţi după-amiază, de căutători de comori din Vrancea şi de pompierii de la Inspectoratul Judeţean pentru Situaţii de Urgenţă. Acest tip de proiectil era folosit în timpul Primului Război Mondial.

( ) Citeşte tot articolul

Actualitate 17 Septembrie 2019, ora: 20:12

DOC. Poziţia Societăţii Române de Televiziune privind recuperarea frecvenţei naţionale de emisie în Republica Moldova

DOC. Poziţia Societăţii Române de Televiziune privind recuperarea frecvenţei naţionale de emisie în Republica Moldova

Televiziunea Română a luat act de comunicatul emis astăzi, 17 septembrie 2019, de compania Telestar Media SRL - deţinătoarea licenţelor de emisie ale posturilor TV Canal 2 şi Canal 3 din Republica Moldova - şi anunţă că face toate demersurile oficiale pentru a recupera frecvenţa...

( ) Citeşte tot articolul
Current tier / breakpoint: xs sm md lg xl (= visible only on this breakpoint)

.hidden-xs-down .hidden-sm-down .hidden-md-down .hidden-lg-down

.hidden-xs-up .hidden-sm-up .hidden-md-up .hidden-lg-up .hidden-xl

.hidden-xs (only) .hidden-sm (only) .hidden-md (only) .hidden-lg (only) .hidden-xl (only)