Astăzi 21 Februarie 2020, Vineri - Ultima actualizare la 20 Februarie 2020
Abonamente

Editorial 18 August 2015, ora 06:53    Din editia print

Marime Font

Măștile Cenacului

Motto:
„Ne mândrim cu al nostru sat, / E micuț, dar așezat / 
Între două delurele / Plin de pomi și floricele”
(Din folclorul satului Cenac) 

Demult vroiam să scriu ceva frumos despre satele noastre, că de fiecare dată când merg în altele decât satul meu de baștină, mi se pare că regăsesc acolo aceleași realități trase la indigo, dar în același timp cu totul diferite. Pentru că fiecare sat moldovenesc este o lume aparte, în care sunt eroii și anti-eroii săi, cu istorii spuse și nespuse, cu porecle și denumiri convenționale ale mahalalelor și părților de sat, care dau o senzație de unicitate. În satele noastre s-au ancorat diferitele repere de rezistență contra regimurilor și imperiilor care au vrut să ne distorsioneze identitatea noastră românească, tot în ele au lovit acestea pentru a ne face altceva decât suntem și tot ele au rămas impasibile de multe ori la dorințele noastre actuale de modernizare și europenizare.

Contextul acestei descinderi în satele moldovenești a fost deopotrivă onorabil și salutabil - un autobuz cu însemnele Europei Libere străbate ţara în perioada 1-31 august, oprindu-se în mai multe localităţi, unde jurnaliştii și invitații postului de radio realizează reportaje şi organizează dezbateri pe teme de actualitate, în parteneriat cu Programul comun pentru dezvoltare locală integrată şi Asociaţia Presei Independente. Douăzeci de localități din R. Moldova au fost selectate de Radio Europa Liberă într-un proiect de informare și de susținere a democrației, de consolidare a comunităților locale și de întărire a încrederii în posibilitatea schimbărilor în societate, de la nivelul fiecărui individ către o schimbare a societății, printr-o caravană radio-TV-multimedia, desfășurată sub genericul „AICI este Europa Liberă”.

Loading...


Am fost deja cu echipa Europa Liberă în două sate, în Sculeni, r-nul Ungheni, și Cenac, r-nul Cimișlia. Uimitoare experiență de dialog și inter-cunoaștere. Despre Sculeni s-au scris cărți, e un sat-istorie, cu personalități remarcabile date spațiului românesc. Voi mai reveni să scriu despre vechiul târg la prima ocazie, pentru că e prea răscolitoare istoria sa zbuciumată. Vroiam să scriu despre Cenac, un sat retras, total opus Sculenilor, care stă cu fața spre Iași, în calea tuturor drumurilor. Pentru unul alintat cu viața de oraș o călătorie spre și dinspre Cenac poate fi o aventură anostă și plictisitoare. Te poți lega de faptul că drumul spre sat nu este asfaltat de la Cimișlia, că nu ai telefonie mobilă, pentru că nici unul din operatorii de pe la noi nu s-a gândit cum să ofere acestor oameni care plătesc servicii telefonice mobile acoperire integră și ca lumea, că sătenii nu-s curați și aruncă gunoaiele pe unde apucă, lucru constatat și de conducerea „de la raion”. Dar dincolo de aceste realități deopotrivă firești și inedite pentru localitățile noastre, satul Cenac are propria identitate și culoare.

Potrivit lui Anatol Eremia, prima așezare este atestată prin zonă după ce Dacia a fost cucerită în 106 e. n. de către Imperiul Roman, dar ea a fost prădată şi arsă de către huni în 376 e. n. Primele mărturii documentare privind Cenacul actual datează de la începutul sec. XIX (1817), dar tradiţiile populare locale susţin o mai mare vechime a localităţii, încă de prin sec. XVII–XVIII. Primele date privind populația le avem de la recensământul țarist din 1898, când atestăm 1.297 de locuitori, care posedau 2.880 desetine de pământ. Recensămîntul din 1930, când satul era în cadrul României întregite, ne arată o populație de 1.903 locuitori. Cam tot atâția cenăceni sunt înregistrați oficial în recensământul din 2004: 2098 de oameni, dintre care 49.43% - bărbaţi și 50.57% - femei, cu o structură etnică omogenă, dintre care 97.86% - moldoveni/români, 0.33% - ucraineni, 0.19% - ruşi, 1.38% - găgăuzi, 0.14% - bulgari, 0.10% - alte etnii. Deși, după spusele oamenilor, sunt chiar mai puțini, pentru că multă lume a plecat, o altă trăsătură a satului, care nu-l deosebește de altele. Există însă și o tendință inversă, drept cam exotică, cu străini care vin în sat, cum este cazul unui italian căsătorit cu o fată din sat, la a cărui nuntă am nimerit în Cenac, atunci când am venit cu echipa radio Europa Liberă.
Ce impresioneză înainte de toate la Cenac este poziţia geografică a localităţii, cu împrejurimi foarte diverse sub aspect fizico-geografic şi natural: văi şi vâlcele, cu pârăiaşe şi iazuri în cuprinsul lor, dealuri şi coline ce ating înălţimi între 80 şi 180 m deasupra nivelului mării, acoperite de vii şi livezi, rânduite de ogoare şi locuri de păşuni. Casele arată de sus ca niște bucate într-o farfurie, de unde probabil și denumirea „cenac”, care înseamnă farfurie, așa cum mi-au spus localnicii. Dar și localitățile din proximitate au denumiri ce redau particularităţile de relief şi vegetaţie, calităţile şi însuşirile terenurilor, modul de viaţă al oamenilor. În timpurile de altă dată era o protecție împotriva vânturilor, furtunilor, dar și a diferitelor invazii de nomazi și barbari care au trecut peste ei. Cu sute de ani în urmă pe aceste meleaguri au poposit temporar cete de nomazi, veniţi tocmai din câmpiile asiatice după pradă de război. Atacând localităţile din jur, războinicii aveau pierderi umane, pe care le înmormântau în cîmp liber sau pe creste de dealuri, făcându-le movile mari clădite din bucăţi de pământ tare, tăiate din solul de toloacă. Din acest considerent, pe moşia satului actual s-au păstrat trei movile funerare. Ele sunt monumente ale istoriei vechi a românilor, care amintesc de relația complicată a băștinașilor cu triburile de barbari, dar care nu s-au frânt și au rămas ca niște stânci ancorate în pământurile românești.

După acei barbari au venit și alți barbari, mai moderni și mai sofisticați în tehnicile lor de represii și deznaționalizare, cărora cenăcenii cu mare preț și sacrificiu le-au ținut piept. Satul ascunde poveşti impresionante, poveşti zguduitoare ale unor oameni care au învăţat, pe propria piele, care este preţul pâinii şi al libertăţii. Ei au fost, acum mai bine de jumătate de secol, în timpul regimului sovietic, eroii unor întâmplări tragice. Unii au fost deportaţi, alţii – supravieţuitori ai foametei organizate. Aceşti oameni au văzut moartea cu ochii, moartea celor dragi care s-au stins de foame, sau au dispărut fără urmă, fiind duşi în Siberia și alte regiuni îndepărtate ale imperiului sovietic.

Unele din aceste memorii sunt constatate și documentar, în arhivele comuniste, cum ar fi cazul preşedintelui sovietului sătesc Secară, cu al cărui accept erau practicate frecvent pedepsele corporale. Tudor Rusu, un locuitor al satului, rămas invalid în cel de-al Doilea Război Mondial, a fost bătut de către doi membri ai detaşamentului paramilitar, Petru şi Arsenie Popovschi, pentru că în timpul transportării grânelor la stat s-a constatat lipsa a 50 de kilograme de grâu. Pedeapsa a fost considerată insuficientă, Tudor Rusu a fost băgat într-un subsol şi ţinut o zi, fiind eliberat doar după ce soţia lui, Maria Rusu, i-a dat lui Petru Popovschi 1.500 de ruble. În luna martie, aceleaşi persoane l-au bătut pe Alexei Zmeu, proprietar a 12 hectare de pământ, ultimul fiind suspectat de furt de grâne. În toiul foametei, în toamna anului 1947, câteva femei au fost reţinute pe câmp, având asupra lor torbe cu frunze de viţă-de-vie. Paznicii le-au escortat la sovietul sătesc, unde au fost obligate să mănânce frunzele.

De curând foştii deportaţi din satul Cenac, au devenit actorii principali ai unui film documentar - „Vatra Uliilor” – pelicula realizată în regia lui Efim Josanu şi Octavian Grigoriu, prezentată la studioul „Grigore Grigoriu” din capitală, apoi în satul Cenac. Filmul documentar prezintă poveştile unor oameni care au reuşit să supravieţuiască foametei şi să nu îşi piardă identitatea din cauza deportărilor. Localnicii își aduc aminte și acum cu groază de acele timpuri, pentru că din cauza izolării și îndepărtării de centru, satul a fost efectiv decimat de efectele foametei, care a provocat o adevărată tragedie umană, puternic ancorată în memoria colectivă a satului.

Multe măști ale istoriei are satul Cenac, poate din acest considerent a devenit centrul măștilor din R. Moldova, locul unde acestea știu să alunge iarna, pentru că au un ritual prin care fac frigurile să-i lase în pace și să lase primăvara să-și intre în drepturi. După acest ritual, măștile își iau locul pe pereții Casei de cultură din sat, sub protecția și grija unui om cu suflet mare, Vasile Popovschi, unul din cei mai cunoscuți meșteri populari din R. Moldova, și fără de care e imposibil de imaginat satul Cenac în zilele noastre. S-a apucat de măști acum vreo zece ani, după ce a fost și primar, schițând pe carton sau lut trăsăturile mai multor personaje populare. Dacă la primul festival al măstilor avea 16 măști, acum are peste 150, care costă între 100 și 3 000 de lei. Dar are un vis, să facă câte o mască pentru fiecare locuitor al satului. Nu le vinde, ci le scoate la prima ocazie de pe perete, pentru a arăta multitudinea fețelor pe care le au cenăcenii. Mai ales cu ocazia carnavalului măştilor şi al costumelor, inspirate din mitologie şi folclorul nostru naţional. Ideea Carnavalului vine de la un obicei vechi - „Moşnegeii”, când cu vreo 50 de ani în urmă, la începutul primăverii şi al Postului Mare, centrul satului era împânzit de moşnegei mascaţi. Din anii ’70, acest obicei a fost lăsat în umbră şi iată, după patru decenii, maestrul Popovschi a revenit la sărbătoarea dată, pe care o „exportă” și la Cimișlia, centru oraşului fiind și el invadat de măşti la început de primăvară.

Stăteam în mijlocul Cenacului și mă uitam cu admirație și curiozitate la biserica satului din lemn, micuță și în același timp cochetă, care poartă numele Sf. Ierarh Nicolae și care e veche de când satul, fiind ctitorită pe la 1853. Câte lucruri cunoaște și câte rămân nespuse. Părintele Constantin spunea că păstrează cărți cu mare vechime, de peste o sută de ani, care au fost căutate pentru a fi cumpărate și pe care localnicii nu au vrut să le vândă. Tot așa cum Vasile Popovschi nu vrea să-și vândă măștile. Și tot așa cum cenăcenii nu și-au vândut sufletele și au rezistat împotriva „tuturor relelor” care au trecut peste dânșii. Din această cauză Cenacul va dăinui în eternitate și nu va muri niciodată, la fel ca multe alte sate moldovenești, care ne fac ceea ce suntem.

Un articol de: Octavian Țâcu
 Urmărește știrile Timpul.md pe Telegram
loading...
Loading...
blog comments powered by Disqus

Din aceeaşi secţiune

Cele mai noi ştiri de azi

Actualitate 20 Februarie 2020, ora: 19:59

Voronin: „Nu cred că Dodon are acum tot așa relații bune cu Putin precum le-a avut la început. Văd că întrevederi bilaterale nu mai au loc”

Voronin: „Nu cred că Dodon are acum tot așa relații bune cu Putin precum le-a avut la început. Văd că întrevederi bilaterale nu mai au loc”

„Nu-mi imaginez ca Dodon să mai rămână președinte pentru încă un mandat... Trebuie să facem tot posiblilul ca să nu mai auzim în R.Moldova de președintele cu numele Dodon”, a declarat V. Voronin pentru Publika.md

( ) Citeşte tot articolul

Actualitate 20 Februarie 2020, ora: 19:24

Vladislav Gribincea: „Reducerea bugetului instanțelor judecătorești ar însemna implicit constrângeri asupra justiţiei”

Vladislav Gribincea: „Reducerea bugetului instanțelor judecătorești ar însemna implicit constrângeri asupra justiţiei”

Vladislav Gribincea: „Bugetul justiţiei, în Republica Moldova, la momentul actual e de circa 400 de milioane de lei. Acest buget este compus în mare parte din salarii și alte cheltuieli pentru administrarea instanțelor judecătorești. 

( ) Citeşte tot articolul

Actualitate 20 Februarie 2020, ora: 18:48

Dodon confirmă că l-a întrebat pe Morari de ce nu-l investighează pe Năstase: „A fost o glumă”

Dodon confirmă că l-a întrebat pe Morari de ce nu-l investighează pe Năstase: „A fost o glumă”

Președintele Igor Dodon afirmă că a glumit atunci când l-a întrebat pe fostul șef al Procuraturii Anticorupție, Viorel Morari, de nu a inițiat o investigație pe numele președintelui Platformei DA, Andrei Năstase.

( ) Citeşte tot articolul

Actualitate 20 Februarie 2020, ora: 18:34

(VIDEO) I-a crăpat răbdarea! Un socialist îi numește hoți pe potențialii parteneri de coaliție

(VIDEO) I-a crăpat răbdarea! Un socialist îi numește hoți pe potențialii parteneri de coaliție

Declarațiile liderului organizației teritoriale Florești a PSRM, Sergiu Groza, despre faptul că membrii PDM sunt „hoți” este o dovadă a faptului că reprezentanții acestei formațiuni nu doresc nici în ruptul capului o coaliție cu democrații, care le este însă...

( ) Citeşte tot articolul

Actualitate 20 Februarie 2020, ora: 18:19

Autoritatea Aeronautică Civilă pretinde că „HiSky” nu are voie să vândă bilete în R. Moldova

Autoritatea Aeronautică Civilă pretinde că „HiSky” nu are voie să vândă bilete în R. Moldova

Consumatorii de servicii avia au de astăzi o nouă alternativă – HiSky. Compania - fondată în R.Moldova, se lansează pe piața locală și regională în baza unui parteneriat cu operatorul român Cobrex Trans, se anunță într-un comunicat expediat de către...

( ) Citeşte tot articolul

Actualitate 20 Februarie 2020, ora: 16:57

Trigon - În premieră cu program nou

Trigon - În premieră cu program nou

 6 martie, Sala Mare, ora 18:00 Ethno Jazz Group TRIGON  Anatol Ștefăneț /violă/

( ) Citeşte tot articolul

Actualitate 20 Februarie 2020, ora: 16:23

Coronavirusul este o armă provenită din laboratoarele militare?

Coronavirusul este o armă provenită din laboratoarele militare?

Scriitorul american de ficţiune Dean Koontz a prevazut în anul 1981 apariţia unui virus din China, o armă biologică făcută în laboratoarele militare de lângă Whan.

( ) Citeşte tot articolul

Actualitate 20 Februarie 2020, ora: 16:05

În ce stadiu sunt toate AUTOSTRĂZILE planificate spre Moldova

În ce stadiu sunt toate AUTOSTRĂZILE planificate spre Moldova

Trei mari autostrăzi sunt în prezent planificate conform MasterPlanului către Moldova, iar o a patra - Autostrada Nordului - care nu apare în strategia convenită cu Comisia Europeană, a apărut din nou în discursul politicienilor. Toate cele patru proiecte sunt în...

( ) Citeşte tot articolul

Actualitate 20 Februarie 2020, ora: 15:55

IOHANIS: Incluziunea minorităţii rome trebuie îndeplinită și în plan economic și social

IOHANIS: Incluziunea minorităţii rome trebuie îndeplinită și în plan economic și social

 Incluziunea minorităţii rome trebuie îndeplinită și în plan economic și social. Rămâne o provocare pentru clasa politică Președintele Klaus Iohannis spune că incluziunea minorității rome trebuie îndeplinită și în plan economic și social,...

( ) Citeşte tot articolul

Actualitate 20 Februarie 2020, ora: 15:44

Cazul tinerei, dată jos din microbuz pentru o bancnotă de 200 de lei. Ce amendă a primit

Cazul tinerei, dată jos din microbuz pentru o bancnotă de 200 de lei. Ce amendă a primit

Agenția Națională Transport Auto s-a autosesizat pe marginea reportajului difuzat în presă, cu referire la tânăra care s-a plâns pe rețelele de socializare de atitudinea conducătorului auto de pe ruta municipală nr.120 din Chișinău, care a oprit microbuzul și a...

( ) Citeşte tot articolul

Actualitate 20 Februarie 2020, ora: 15:41

5G va asigura mai mult de 10% din conexiunile mobile globale până în 2023

5G va asigura mai mult de 10% din conexiunile mobile globale până în 2023

Până în 2023 vitezele 5G vor fi de 13 ori mai mari decât conexiunea mobilă medie, 66% din populaţia globală (5,3 miliarde de oameni) va avea acces la internet şi vor exista aproape 30 de miliarde de dispozitive/conexiuni, dintre care 45% mobile, arată raportul privind...

( ) Citeşte tot articolul

Actualitate 20 Februarie 2020, ora: 15:28

A.U.R.: O țară în care se închid muzee e o țară fără viitor

A.U.R.: O țară în care se închid muzee e o țară fără viitor

Partidul Alianța pentru Unirea Românilor (A.U.R.) îi cheamă pe toți cei cărora le mai pasă de destinul poporului român, de identitatea și patrimoniul său cultural, să protesteze față de iminenta închidere a Muzeului Satului de la Bran.

( ) Citeşte tot articolul

Actualitate 20 Februarie 2020, ora: 15:22

Postul de televiziune 10TV face angajări

Postul de televiziune 10TV face angajări

10TV vrea să-și extindă echipa de știri și este în căutarea de jurnaliști activi, bine informați și creativi.

( ) Citeşte tot articolul

Actualitate 20 Februarie 2020, ora: 14:45

Olivia de Havilland rămâne la 103 ani singura legendă în viaţă a Hollywoodului

Olivia de Havilland rămâne la 103 ani singura legendă în viaţă a Hollywoodului

 Regretatul Kirk Douglas, care a murit la 103 ani, era penultima legendă vie a splendorii de odinioară a Hollywoodului: îi mai supravieţuieşte doar Olivia de Havilland ca reprezentantă a unei epoci de aur care a dispărut de mulţi ani, relatează EFE. Şi deşi Olivia de...

( ) Citeşte tot articolul

Actualitate 20 Februarie 2020, ora: 14:40

Turcia elimină vizele pentru cetăţenii mai multor state europene

Turcia elimină vizele pentru cetăţenii mai multor state europene

 Ministerul de Externe de la Ankara a anunţat joi eliminarea vizelor pentru cetăţenii mai multor state din Uniunea Europeană - Austria, Belgia, Olanda, Spania şi Polonia - şi pentru britanici, transmite Reuters. Măsura se aplică din 2 martie celor care doresc să viziteze Turcia...

( ) Citeşte tot articolul

Actualitate 20 Februarie 2020, ora: 14:12

Coreea de Sud anunță primul deces provocat de coronavirus

Coreea de Sud anunță primul deces provocat de coronavirus

Coreea de Sud a anunţat miercuri primul deces din această ţară al unei persoane infectate cu noul coronavirus şi 22 de cazuri noi, numărul total al persoanelor infectate ajungând la 104, informează joi Reuters. Cauza exactă a decesului este în curs de investigare, a...

( ) Citeşte tot articolul

Actualitate 20 Februarie 2020, ora: 13:40 de Mihaela Culcinschi

Toți angajații Stației de Irigare Briceni au acționat întreprinderea în judecată

Toți angajații Stației de Irigare Briceni au acționat întreprinderea în judecată

Circa 20 dintre cei 72 de angajați ai Stației de Irigare Briceni și-au primit doar parțial salariile pentru anul 2019. 

( ) Citeşte tot articolul

Actualitate 20 Februarie 2020, ora: 13:31

Valerii Klimenko bate alarma în legătură cu un prejudiciu de 4,2 mil. lei cauzat bugetului municipal

Valerii Klimenko bate alarma în legătură cu un prejudiciu de 4,2 mil. lei cauzat bugetului municipal

Bugetul Chișinăului a fost prejudiciat cu 4,2 milioane de lei urmare a abuzurilor consilierului socialist Vasilii Chirtoca. Declarația a fost făcută de Valeri Klimenko, consilier din partea Partidului „ȘOR”, la ședința Consiliului Municipal Chișinău. Acesta a atras atenția...

( ) Citeşte tot articolul

Actualitate 20 Februarie 2020, ora: 13:08

ULTIMA ORĂ / Alertă cu bombă la Veranda Mall: Oamenii sunt evacuați

ULTIMA ORĂ / Alertă cu bombă la Veranda Mall: Oamenii sunt evacuați

Oamenii au fost evacuați din Veranda Mall, din zona Obor, după o alertă cu bombă. Poliția și echipa pirotehnică a SRI se află la fața locului.

( ) Citeşte tot articolul

Actualitate 20 Februarie 2020, ora: 12:49

Peste 700 de tone de deşeuri textile, aduse ilegal din Italia, au fost descoperite în două sate din Bihor / FOTO

Peste 700 de tone de deşeuri textile, aduse ilegal din Italia, au fost descoperite în două sate din Bihor / FOTO

Peste 700 de tone de deşeuri importate din Italia au fost descoperite abandonate în două depozite candestine din Vadu Crişului şi Ineu de Criş. Potrivit şefului Comisariatului Judeţean al Gărzii de Mediu Bihor, Mihai Togor, este vorba despre "deşeuri nepericuloase de...

( ) Citeşte tot articolul

Actualitate 20 Februarie 2020, ora: 12:41

Sfaturi și soluții pentru îngrijirea mâinilor uscate

Sfaturi și soluții pentru îngrijirea mâinilor uscate

Deși nu este o afecțiune periculoasă, poate fi una foarte iritantă. În cele mai multe cazuri, mâinile uscate sunt cauzate de condițiile de mediu. Vremea, de exemplu, poate usca mâinile. Spălarea frecventă a mâinilor, expunerea la substanțe chimice și anumite...

( ) Citeşte tot articolul

Actualitate 20 Februarie 2020, ora: 12:36

Supa ANTIBIOTIC care te scapă de răceală

Supa ANTIBIOTIC care te scapă de răceală

Considerat unul dintre cele mai puternice alimente sănătoase cu acțiune detoxifiantă, usturoiul este un adevărat aliat al sănătății tale. Cu usturoi poți face o supă care îți susține imunitatea și reglează tranzitul intestinal.

( ) Citeşte tot articolul

Istorie 20 Februarie 2020, ora: 12:00 de Iurie Colesnic

(În culisele istoriei) PRIMUL MINISTRU DE EXTERNE AL REPUBLICII MOLDOVENEŞTI

(În culisele istoriei) PRIMUL MINISTRU DE EXTERNE AL REPUBLICII MOLDOVENEŞTI Din editia print

Părintele naţionalismului din Basarabia e considerat Ion Pelivan.  

( ) Citeşte tot articolul

Actualitate 20 Februarie 2020, ora: 11:46

Proteste în toată țara. Membrii și simpatizanții Partidului „ȘOR” cer majorarea pensiilor

Proteste în toată țara. Membrii și simpatizanții Partidului „ȘOR” cer majorarea pensiilor

Peste șase mii de persoane au protestat în această dimineață împotriva guvernării socialiste criticând atitudinea acesteia în contextul ajustării pensiilor, pe care oamenii le califică drept antisociale. Acțiunile de protest, desfășurate în toate orașele...

( ) Citeşte tot articolul

Actualitate 20 Februarie 2020, ora: 11:46

40% din posesorii de autovehicule nu achită taxa rutieră și respectiv nu efectuează revizia tehnică a unității de transport

40% din posesorii de autovehicule nu achită taxa rutieră și respectiv nu efectuează revizia tehnică a unității de transport

Ratările Bugetelor locale de la evaziunea fiscală a posesorilor de automobile în anul 2020 vor fi de circa 500 milioane lei. Astfel, Primăriile și autoritățile raionale vor aloca pentru întreținerea și reparația drumurilor locale 750 milioane lei în loc de 1,2 miliarde...

( ) Citeşte tot articolul

Actualitate 20 Februarie 2020, ora: 11:44

Doi prieteni de pahar s-au luat la bătaie cu ciocanul și cuțitul, la OCNIȚA. Unul mort, altul reținut

Doi prieteni de pahar s-au luat la bătaie cu ciocanul și cuțitul, la OCNIȚA. Unul mort, altul reținut

Un tânăr a ajuns pe mâna poliției, după ce și-a ucis colegul de pahar. Crima a avut loc noaptea trecută, în jurul orei 22:00, în orașul Ocnița. Potrivit poliției locale, victima s-a dovedit a fi un bărbat în vârstă de 46 de ani. Acesta a fost ucis...

( ) Citeşte tot articolul
Current tier / breakpoint: xs sm md lg xl (= visible only on this breakpoint)

.hidden-xs-down .hidden-sm-down .hidden-md-down .hidden-lg-down

.hidden-xs-up .hidden-sm-up .hidden-md-up .hidden-lg-up .hidden-xl

.hidden-xs (only) .hidden-sm (only) .hidden-md (only) .hidden-lg (only) .hidden-xl (only)