Astăzi 4 Iunie 2020, Joi - Ultima actualizare la ora 18:58
Abonamente

Cultură 17 Ianuarie 2016, ora 10:03    Din editia print

Măștile tradiționale – un element-cheie al patrimoniului nostru cultural

Marime Font

Tradițiile și obiceiurile de iarnă, chiar dacă nu sunt păstrate la oraș, în sate creează o atmosferă deosebită. Pe lângă elementele principale fără de care sărbătorile de iarnă nu ar avea un farmec aparte sunt și măștile tradiționale, care reprezintă un element important cu esență profundă. 

În cadrul unei expoziții dedicate sărbătorilor de iarnă la Muzeul Național de Etnografie și Istorie Naturală din Capitală, sunt expuse o serie de măști tradiționale confecționate de opt meșteri populari din țară. Obiectivul acestei manifestări artistice este de a transmite mai departe tehnicile, cultura şi simbolurile valorice ale folclorului şi datinilor moştenite de la străbuni.

Despre importanța măștii în ritualul sărbătorilor de iarnă și cine le mai confecționează în Moldova am aflat de la Varvara Buzilă, etnologul și secretarul științific al muzeului. Potrivit acesteia, acum o mie de ani, în cadrul alaiurilor de mascați, măștile aveau cu totul alte roluri decât în prezent. Toate măștile și costumele aveau rosturi augurale, de bun început. Măști de tip capra sau cerbul aveau rosturi de fertilitate, care se credea că aduceau belșug. Alte măști, precum ursul sau leul, aminteau de strămoși, întemeietorii neamului uman. „Căiuții” împreună cu caprele sunt animale de casă și țin de bunăstarea casei. Aceste animale sunt incluse în sistemul relațiilor de fertilizare, de fecunditate, care răspund de rodnicia casei.

Transfigurarea oamenilor

Cu ajutorul acestor măști, oamenii se puteau transfigura în orice altceva. Iar alegerea nu era una foarte mare. „Dar să nu credeți că altădată oamenii cu atâta plăcere și atât de ușor ca astăzi își îmbrăcau masca. Pe atunci oamenii se temeau foarte tare de mască. Spre exemplu, persoana care joacă „Malanca”, timp de trei ani de zile nu avea voie să se căsătorească după ce juca personajul respectiv. El se temea, fiindcă intra într-o relație cu niște forțe malefice ale necunoscutului. Acesta era orizontul lor cultural de atunci”, spune Varvara Buzilă.
Curiozitatea etnologilor constă în urmărirea mutațiilor ce vor mai avea loc și de acum încolo, chiar dacă unele detalii se pot anticipa. Dar interesul specialiștilor este să conserve cât mai multe dintre aceste obiceiuri, fiindcă ele întotdeauna au avut rosturi benefice în viața societăților.

Obiceiurile au conservat comunitatea

După cum susțin etnologii, aceste obiceiuri i-au solidarizat și apropiat pe oamenii din comunitate. I-au făcut pe oameni să se dezică de tot ceea ce este învechit, să îndrăznească să se gândească la ziua de mâine și să fie mai uniți. Totodată tradițiile i-au făcut pe oameni să se cunoască între ei și aceasta era misiunea cetelor de flăcăi care în dricul iernii mergeau din casă în casă, când viața intimă a fiecărei familii se retrăgea în interiorul casei.

Loading...


Pe de altă parte, aceste cete îi antrenau pe băieți în niște activități utile, activități sociale, îi impuneau să se unească în cadrul unui grup, să învețe colinde vechi, să-și facă costume și măști. Astfel, tradiția era transmisă generațiilor următoare. Tradițiile cu implicarea mascaților asigura și continuitatea vieții satului. În timpul colindării caselor locuite de „fete bune de măritat”, băieții erau primiți cu colaci mari și zăhăriți. Viitoarele mirese pregăteau și o batistă pe care o prindeau fie la căciulă, fie în piept sau alte părți sau un buchețel de flori, cum se prinde la nuntă.

Etnologii atrag atenția și la un alt moment important de care era responsabilă ceata flăcăilor. Chiar dacă erau răsplătiți cu colaci și cu bani, aceștia nu îi luau numai pentru ei. Mai mult ca atât, a devenit o tradiție puternică ca flăcăii să facă o fântână din acești bani sau să cumpere un dar important pentru biserică, fie o icoană sau niște straie. O altă tradiție și misiune importantă a flăcăilor era că ei trebuiau să adune bani pentru șapte hore ale satului care începeau chiar a doua zi. În viața satului, cifra șapte era una magică și aceste șapte hore organizate de flăcăi ajungeau până aproape de Sânziene sau Drăgaică la începutul verii. Conform obiceiului, aceasta este singura dată în an când fetele erau responsabile pentru hora din sat.


Personajul „cocostârcului”

Pe parcursul veacurilor, putem observa cum masca treptat s-a specializat într-un anume sens. Elementele astea ale vechiului, reprezentate prin moși și babe, întruchipează într-un fel chipul îmbătrânit al anului. În unele sate de pe malul Prutului, apare și personajul cocostârcului, un alt joc teatralizat care are muzica și cuvintele lui. Specialiștii susțin că veacuri în urmă am avut mai multe animale, însă acum se lucrează asupra păstrării în circuitul cultural ceea ce avem. „E o chestie interesantă în ce context au loc colindatul și uratul cu toate elementele, inclusiv măștile. Mai demult oamenii credeau în asta, au gândit aceste măști și le-au adus până în pragurile vremurilor noastre cu un scop, de continuitate”, susține Varvara Buzilă.

„…fiindcă fiecare vrea să aibă masca sa”

Alexandru Melnic, meșterul popular din salut Cobani, Glodeni a început să confecționeze măști tradiționale acum doi ani. Bărbatul este profesor de educație tehnologică de peste 40 de ani la liceul teoretic din sat. Iar în cadrul atelierelor sale, învață elevii să facă obiecte de o valoare culturală şi spirituală semnificativă din diverse materiale. „În copilărie umblam cu cetele de colindători și trebuia să ne confecționăm măști. Am preluat de la tatăl meu tehnica de confecționare a acestora. Împreună cu elevii mei am realizat peste 30 de măști din materiale naturale, din blănuri de animale, pielicele de oi, miel, iar când nu dispunem de materiale naturale, folosim și din cele artificiale. Copiilor le place să lucreze asupra măștilor pe care le folosesc în ajunul Anului Nou, fiindcă fiecare vrea să aibă masca sa”, susține meșterul.
Vasile Popovschi, e un meșter popular și directorul Casei de Cultură din satul Cenac, care este printre puținele localități din Republica Moldova în care tradițiile strămoșești s-au păstrat. Meșterul popular dispune de peste 120 de măști, care au fost create în ultimii zece ani. „La baza măștilor făurite de noi stau eroii din folclorul nostru și anume Păcală, Tândală, drăcușorii, vrăjitorii, Baba Cloanța și alții. Creaţia lui Ion Creangă este un izvor de inspiraţie pentru mine”, a conchis meșterul popular.

Opt etape de confecționare a unei măști

În afară de aceste măşti, meșterul spune că mai deține și circa 20 de măşti zoomorfe - „Căpriţele”, pe care le joacă la sărbătorile de iarnă alături de zâne, mirese, babe și strigoi. Vasile Popovschi ne-a spus că o mască are opt etape de confecționare care durează de la o zi - pentru măștile mai ușor de realizat, până la trei zile - pentru măștile mai sofisticate.

Meșterul susține că, în ultima perioadă, a reușit să comercializeze câteva măști. În cadrul expozițiilor naționale, el a reușit să impresioneze iubitorii de cultură de pe loc și chiar turiști din Europa. O mască tradițională costă între două sute și cinci sute de lei.


Masca „Cocoșul” confecționată în tehnica papier-mache, îmbinată cu zale, până, fâșii din polietilenă, piele artificială de către meșterul popular Marcel Ostrovschi din satul Hlinaia, raionul Edineț.

Varvara Buzilă este de părere că de tinerii care păstrează colindele depinde transmiterea patrimoniului cultural pe care le-a avut altădată în viața satului. „Aceasta este șansa de izbândă a satului, să nu uităm că suntem o țară a satelor. Iar satul nostru a contat foarte mult veacuri la rând, mai mult decât alte formațiuni pe care le-am avut noi. Satul a rezistat datorită normelor, comportamentului și moralității sale, cu oamenii săi care prin definiție trebuie să fie gospodari și omenoși”, susține etnologul. Salvarea satului începe de la recunoașterea și reconsiderarea tradițiilor noastre. „Dacă satele noastre, reconsiderând tradiția, își vor regăsi făgașul lor rătăcit la o cotitură a istoriei, sigur că și statul alcătuit din sate își va croi o cale a lui atât pentru prezent, cât și pentru viitor”, conchide etnologul.

Un articol de: Lia Ciutac Contactează autorul
 Urmărește știrile Timpul.md pe Telegram
loading...
blog comments powered by Disqus

Din aceeaşi secţiune

Cele mai noi ştiri de azi

Moldova 4 Iunie 2020, ora: 18:43

Dodon își arată limitele: „Nu accept revenirea la județe” / Nu oferă nicio soluție de alternativă. Județe - nu, uezduri - da?!

Dodon își arată limitele: „Nu accept revenirea la județe” / Nu oferă nicio soluție de alternativă. Județe - nu, uezduri - da?!

„Să facem reforme de dragul reformei, că așa le este pe plac unor experți, nu contează că sunt nemți sau români... Noi trebuie să vedem care este interesul nostru național. Eu sunt de acord cu reforma APL, ea este necesară, dar sunt categoric împotriva reformei de...

( ) Citeşte tot articolul

Politică 4 Iunie 2020, ora: 16:18

China a oferit Moldovei un ajutor umanitar format din măști și costume. Cum arată cutiuțele chinezilor (FOTO)

China a oferit Moldovei un ajutor umanitar format din măști și costume. Cum arată cutiuțele chinezilor (FOTO)

Un nou lot de ajutor umanitar, ce conține măști medicale și echipamente de protecție pentru lucrătorii medicali, antrenați în lupta cu COVID-19, a fost oferit astăzi țării noastre, de către Republica Populară Chineză.

( ) Citeşte tot articolul

Moldova 4 Iunie 2020, ora: 14:59

analiză economică Carantina a prăbușit piața valutară - Moldovenii nu au putut aduce valută în țară din cauza carantinei

Carantina a prăbușit piața valutară - Moldovenii nu au putut aduce valută în țară din cauza carantinei

Criza prin care trece Republica Moldova are un impact major asupra economiei. 

( ) Citeşte tot articolul

ROMÂNIA 4 Iunie 2020, ora: 14:59

VIDEO / Aventura unor români care au furat două maimuțe scumpe dintr-un parc zoo din Madrid. Ce s-a întâmplat în final

VIDEO / Aventura unor români care au furat două maimuțe scumpe dintr-un parc zoo din Madrid. Ce s-a întâmplat în final

Un român de 23 de ani a fost arestat la Madrid, fiind acuzat că a furat două maimuțe dintr-un parc zoologic. Alți doi români, un bărbat și o femeie, sunt cercetați în stare de libertate în același caz.

( ) Citeşte tot articolul

Moldova 4 Iunie 2020, ora: 14:44

video Documentar 10TV. „Pagini albe Basarabia” a avut o audiență de peste 1 milion de oameni

Documentar 10TV. „Pagini albe Basarabia” a avut o audiență de peste 1 milion de oameni

Documentarul cu imagini cutremurătoare de arhivă despre „eliberarea” sovietică la 75 de ani de la încheierea celui de-al Doilea Război Mondial a avut un reach de peste 1 milion de persoane, doar pe rețeaua de socializare (facebook/10tv.md)

( ) Citeşte tot articolul

Horoscop 4 Iunie 2020, ora: 14:22

Zodiile de femei care vor cunoaște succesul. Sunt cele mai ambițioase

Zodiile de femei care vor cunoaște succesul. Sunt cele mai ambițioase

 Acestea sunt cele mai ambitioase femei ale zodiacului, drept pentru care ele vor ajunge foarte sus in viata.

( ) Citeşte tot articolul

Actualitate 4 Iunie 2020, ora: 12:30

Un promotor al „moldovenismului civic” a fost angajat în guvernul PSRM+PDM / Legăturile lui Andrei Popov cu FSB-ul rusesc

Un promotor al „moldovenismului civic” a fost angajat în guvernul PSRM+PDM / Legăturile lui Andrei Popov cu FSB-ul rusesc

Fostul moderator de la TV8, Andrei Popov „revine” la Ministerul Afacerilor Externe și Integrării Europene. 

( ) Citeşte tot articolul

Moldova 4 Iunie 2020, ora: 11:53

Partidul Fake News al Socialiștilor din RM sponsorizează un grafic care manipulează

Partidul Fake News al Socialiștilor din RM sponsorizează un grafic care manipulează

Partidul Socialiștilor este „foarte iubit” de cetățeni, dacă este să dai crezare unui sondaj difuzat intens de socialiști și trustul lor mediatic.

( ) Citeşte tot articolul

Moldova 4 Iunie 2020, ora: 11:30

Diacov crede că Dodon are prima șansă să câștige alegerile. Va fi mai „moldovean, mai european”

Diacov crede că Dodon are prima șansă să câștige alegerile. Va fi mai „moldovean, mai european”

Liderul democrat, Dumitru Diacov a oferit un interviu pentru Radio Europa Liberă.

( ) Citeşte tot articolul

Timpul Liber 4 Iunie 2020, ora: 11:24

ZECE CELE MAI BUNE DESENE ANIMATE de la Pixar pentru copii și adulți deopotrivă!

ZECE CELE MAI BUNE DESENE ANIMATE de la Pixar pentru copii și adulți deopotrivă!

Studioul de animație Pixar a câștigat de multă vreme încrederea copiilor și a părinților cu desenele animate. Lampă mică Luxo Jr înseamnă că ne așteaptă o poveste amuzantă sau tristă, dar cu siguranță reverență despre prietenie, familie, dragoste și valori.

( ) Citeşte tot articolul

Istorie 4 Iunie 2020, ora: 11:14 de George Simion

Așa arată Tratatul de pace de la Trianon. De ce este acest tratat deosebit de important pentru România

Așa arată Tratatul de pace de la Trianon. De ce este acest tratat deosebit de important pentru România

Tratatul de pace semnat la 4 iunie 1920 în Palatul Trianon (Versailles) între Puterile Aliate și Ungaria, prin care se consfințea, în plan internațional, recunoașterea unirii Transilvaniei, Banatului, Crișanei și Maramureșului cu România în urma istoricului...

( ) Citeşte tot articolul

ROMÂNIA 4 Iunie 2020, ora: 11:03

Misiune îndeplinită: Gâsca Victoria a ajuns in Siberia!

Misiune îndeplinită: Gâsca Victoria a ajuns in Siberia!

Gâsca cu gât roșu Victoria, monitorizată prin satelit în cadrul proiectului „Life for Safe Flight”, a avut nevoie de aproape 3 luni pentru a ajunge din România în locurile de cuibărit din nordul îndepărtat al Siberiei. În total a zburat...

( ) Citeşte tot articolul

Justiție 4 Iunie 2020, ora: 10:57

justiția vs afaceri CAZUL ROGOB. Procurorii acuză formarea unui grup criminal organizat și un prejudiciu de 133 de milioane. Avocații: „Sunt presiuni asupra companiei pentru a ceda acțiunile”

CAZUL ROGOB. Procurorii acuză formarea unui grup criminal organizat și un prejudiciu de 133 de milioane. Avocații: „Sunt presiuni asupra companiei pentru a ceda acțiunile”

Administrația Companiei Rogob, unul dintre cei mai mari producători de mezeluri din Republica Moldova, este cercetată penal pentru abuz de serviciu în favoarea unui grup criminal organizat. Șeful interimar al Procuraturii pentru Combaterea Criminalității Organizate și Cazuri Speciale...

( ) Citeşte tot articolul

Actualitate 4 Iunie 2020, ora: 10:30

„A fost ARUNCATĂ de la etajul 16”? / Oare putea un om care s-a programat la medic să se sinucidă?

„A fost ARUNCATĂ de la etajul 16”? / Oare putea un om care s-a programat la medic să se sinucidă?

Eliza Medvedtschi, tânăra căzută în gol de la etajul 16 al unui bloc de locuit din sectorul Ciocana al capitalei, a fost petrecută ieri pe ultimul drum. Familia tinerei nu crede în versiunea poliției că fata s-ar fi sinucis. Elena Mocrousov, maestru emerit al sportului, doctor...

( ) Citeşte tot articolul

Lumea 4 Iunie 2020, ora: 09:42

George Floyd a fost testat pozitiv pentru COVID-19 cu câteva săptămâni înainte de moarte

George Floyd a fost testat pozitiv pentru COVID-19 cu câteva săptămâni înainte de moarte

George Floyd, bărbatul afro-american a cărui moarte în timpul arestării sale de către poliţie a fost detonatorul protestelor din ultima săptămână din SUA, a fost testat pozitiv pentru COVID-19 în data de 3 de aprilie, cu aproape două luni înainte de deces şi...

( ) Citeşte tot articolul

Moldova 4 Iunie 2020, ora: 09:02

PDM va rupe alianța cu PSRM de „dragul” legii ONG-urilor sau scenetă politică cu „băiatul bun și băiatul rău”

PDM va rupe alianța cu PSRM de „dragul” legii ONG-urilor sau scenetă politică cu „băiatul bun și băiatul rău”

Partidul Democrat va vota legea ONG-urilor în lectura a 2-a, chiar dacă președintele Igor Dodon atenționat recent formațiunea că un astfel de gest ar putea duce la ruperea coaliției, informează cotidianul.md

( ) Citeşte tot articolul

Actualitate 4 Iunie 2020, ora: 08:09

START TURISM! Din 15 iunie vor fi RELUATE cursele aeriene regulate și charterelor regulate de pasageri

START TURISM! Din 15 iunie vor fi RELUATE cursele aeriene regulate și charterelor regulate de pasageri

Decizia a fost luată la 3 iunie de Comisia Națională Extraordinară de Sănătate Publică

( ) Citeşte tot articolul

Politică 4 Iunie 2020, ora: 07:56

VIDEO Pavel Filip comentează mita luată de Dodon de la Plahotniuc: „Imaginile cu siguranță i-au ȘOCAT pe cetățeni”

Pavel Filip comentează mita luată de Dodon de la Plahotniuc: „Imaginile cu siguranță i-au ȘOCAT pe cetățeni” Foto: simbol

Într-un interviu pentru PS News, președintele Partidului Democrat din R. Moldova, Pavel Filip a comentat imaginile video unde Igor Dodon primește o pungă cu bani de la Plahotniuc.

( ) Citeşte tot articolul

Criza 4 Iunie 2020, ora: 07:41

Catastrofă ecologică în Siberia după ce 20 MII de tone de motorină s-au scurs într-un râu. Imaginile dezastrului

Catastrofă ecologică în Siberia după ce 20 MII de tone de motorină s-au scurs într-un râu. Imaginile dezastrului

 Imaginile care au circulat online arată o situaţie îngrozitoare în aprioprierea oraşului Norilsk în zona artică a Rusiei, unde a fost introdusă stare de urgență, după ce aproape 20.000 de tone de motorină s-au scurs dintr-un rezervor de combustibil. Scurgerea a...

( ) Citeşte tot articolul
Current tier / breakpoint: xs sm md lg xl (= visible only on this breakpoint)

.hidden-xs-down .hidden-sm-down .hidden-md-down .hidden-lg-down

.hidden-xs-up .hidden-sm-up .hidden-md-up .hidden-lg-up .hidden-xl

.hidden-xs (only) .hidden-sm (only) .hidden-md (only) .hidden-lg (only) .hidden-xl (only)