Atitudini

Meandrele ”jurnalismului fast-food”

Acest ”nou neojurnalism”, ”conectat direct la calculator”, pe care eu l-aș mai numi ”jurnalismul fast-food”, mai pe românește, ”jurnalism grăbit”, adică făcut repede și prost. Nu absolutizez, fiindcă avem și pe Internet probe de jurnalism autentic. În categoria “jurnalismului fast-food” includ și ”blogosfera”, că la alt domeniu nu o pot raporta. Am luat între ghilimele respectivele noțiuni deoarece ele nu comportă (încă) o încărcătură terminologică clară, ci fac parte mai degrabă dintr-un metalimbaj al meu personal, cu care încerc să explic niște lucruri.
Dar nu despre schimbul de generații în jurnalism vreau să vorbesc, ci despre meandrele acelui ”jurnalism grăbit” care, fiind ”conectat direct la calculator”, riscă să degenereze într-un jurnalism în sine și pentru sine. (mă refer la ”jurnalistul”, căruia îi repugnă ”presa printată”, ca fiind ”depășită”, care se așează la calculator, ”navighează” în larg, apoi se întoarce la mal cu o ”știre piratată”. Acestui neojurnalist îi repugnă nu numai presa clasică, ci și gramatica, și rigorile genului: știrile lui nu mai au structură, nu mai răspund la niște întrebări, iar titlurile sunt mai agasante și mai insistente decât țațele de la tarabă care te trag de mânecă să guști și să cumperi. Calitatea nu mai contează, contează titlurile, culese de regulă, cu majuscule: VEZI AICI! AFLĂ DE CE! Pot aduce cu sutele exemple de genul: Ghimpu DECORAT de Timofti cu Ordinul Republicii! Vezi pentru care merite! ; Regina Angliei, suparata foc pe printul Harry! Afla ce i-a cerut fiului ei.; Vasile Bumacov: Pretul la paine ar putea creste. Vezi cu cat. Jurnalist, pus la punct de Vladimir Putin! Ce intrebare jenanta i-a adresat…
Asemenea titluri au devenit o molimă în ”presa fast-food” și fac, din păcate, ca neojurnalismul să devină mai manipulatoriu decât cel clasic. Înțeleg, ca unul mare, că titlurie în ”noua presă”, în virtutea unor circumsatnțe cunoscute, reclamă o nouă ”filozofie”. Dar nici chiar așa și numai așa! Neojurnaliștii, neavând întotdeauna capacitatea de a ”detecta” esența unui eveniment, se dedau la acte de fachirism – scot flăcări pe nas și te invită insistent: LUME, LUME! VINO AICI!. VEZI AICI! VINO AICI! VEZI AICI! Te poate lovi damblaua! Damblaua online, am în vedre. Uite ce se poate întâmpla cu o asemenea mare minune a lui Dumnezeu și a minții omenești, cum este Internetul, când nimereșete pe mâna unor neojurnaliști, fabricați în regim fast-food – în românește: repede și prost.  

Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmărește TIMPUL pe Google News și Telegram!


Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *