Sport

Medaliile Marianei Esanu si secretele lui Constantin Coblean

Succesul in premiera obtinut de luptele sportive feminine din republica la nivelul cadetilor – titlul de campioana europeana cucerit de Mariana Esanu – a fost larg mediatizat de catre presa sportiva autohtona. De altfel, la turneul gazduit de orasul Zrenjan (Serbia), lotul moldovenesc s-a prezentat la cel mai inalt nivel, revenind acasa cu opt medalii, inclusiv una de aur si una de argint.In aceste conditii, pare a fi mai optimista situatia privind rezervele de maine ale luptelor autohtone, aspect pe care l-am promovat de mai multe ori in editiile noastre. Fara a neglija rezultatele obtinute de tinerii moldoveni la toate cele trei compartimente – lupte feminine, lupte libere si lupte greco-romane – trebuie sa-i oferim Cezarului ce-i apartine…

Tanara Mariana Esanu a decis, acum noua luni, sa paraseasca antrenamentele de judo (pe care le-a frecventat timp de cativa ani) pentru a pasi pe salteaua de lupte libere de la Scoala Sportiva pentru Copii si Juniori din Calarasi. Un vis frumos parea atunci pentru eleva Colegiului pedagogic din localitate deplasarea la o competitie oficiala de nivel international. Si iata ca, peste mai putin de un an, Mariana Esanu nu doar ca a reusit sa participe la un campionat european, dar si sa urce pe treapta suprema a podiumului de premiere. Aceasta pare a fi partea pozitiva – si cea vazuta – a lucrurilor, care in scurt timp a ajuns in atentia tuturor persoanelor din domeniul sportului. Exista insa si o fateta trista, ascunsa, a realitatii in care se afla tanara campioana. Mariana Esanu provine dintr-o familie cu sase copii din satul Bahu, Calarasi, ai caror parinti sunt simpli agricultori, iar in prezent se confrunta cu grave probleme materiale. Ion Esanu (tatal Marianei) a insistat ca toti copiii sa frecventeze antrenamentele de lupte „pentru a mai iesi din sat”.

Dupa ce a inceput sa practice luptele libere, de cariera Marianei si-a propus sa se ingrijeasca inimosul director al scolii sportive calarasene, antrenorul Constantin Cobalean. Antrenamente asidue, disciplina de fier, cantonamente, hrana si vestimentatie din contul antrenorului si al familiei sale – toate aceste ingrediente au condus spre marele succes din Serbia. Inainte de plecarea la Europene, antrenorul Constantin Cobalean a imprumutat de la prieteni banii necesari pentru deplasare, in speranta ca, la revenire, Agentia Sportului le va compensa ?el putin o parte din cheltuieli. Ei bine, pentru titlul de campioana europeana, autoritatile i-au promis Marianei 6000 de lei, in conformitate cu prevederile legislatiei in vigoare. Dar cum ramane cu lipsa echipamentului sportiv la care luptatoarea viseaza de mult timp? Cum ramane cu „vitaminizarea” sportivei, necesara pentru o pregatire eficienta? Cunosc oare autoritatile faptul ca parintii Marianei nu au o sursa sigura de venit pentru a intretine cei sase copii? Presupun ca e cazul sa sensibilizam opinia publica si sa acordam o mana de ajutor campioanei de la Calarasi. E o cauza nobila.

 

 

Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmărește TIMPUL pe Google News și Telegram!


Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *