Astăzi 19 Februarie 2018, Luni - Ultima actualizare la 18 Februarie 2018
Abonamente

Actualitate 14 Februarie 2018, ora 10:55

Medic: Cancerul, provocat de pâine şi carnea procesată

Marime Font

a

 

 
 
Chişinău
Hânceşti
Tiraspol
Chişinău 40 Hânceşti 39 Tiraspol 39
 

În contextul în care numărul cazurilor de cancer creşte alarmant, medicii atrag din nou atenţia asupra pericolului pe care îl reprezintă consumul de carne roşie, în special cea procesată, precum şi asupra altor factori asociaţi cu un risc ridicat de boli oncologice: fumatul şi alcoolul. Cancerul colorectal este afecţiunea asociată cel mai des cu o alimentaţie bogată în produse procesate.

Cancerul colorectal este pe locul doi ca frecvență în rândul femeilor, după cancerul de sân, și al treilea ca frecvență în rândul bărbaților, după cel de plămâni și prostată. Specialiștii afirmă că această boală oncologică este una a omului modern, pentru că apare tot mai des pe fondul alimentației dezechilibrate, bogată în carne, lactate procesate și alimente cu aditivi. Deşi, până nu demult, pâinea nu era trecută pe lista alimentelor nocive, oncologii arată că, din cauza chimicalelor pe care le conţine, se numără printre cele mai periculoase alimente.

“Cele mai periculoase sunt alimentele procesate din carne - sunt bogate în calorii și cresc și nivelul colesterolului -, pâinea în cantitate mare și produsele de panificație. În plus, alimentația pe bază de lactate din prezent este de o calitate mai slabă, din cauza metodelor industriale. Procesul pasteurizării și utilizarea metodelor de sterilizare pot distruge atât microorganismele benefice, cât și pe cele dăunătoare”, avertizează medicul Cristina Guduleasa, specialist radioterapie în cadrul Spitalului Oncocard.



Circa 15% dintre cancere pot fi moștenite genetic, însă în restul cazurilor, apar din cauza unor factori externi, iar fumatul și alcoolul pot juca un rol fatidic. „Fumatul crește riscul de cancere colorectale de 2,5 ori, existând studii care au legat fumatul de dezvoltarea adenoamelor colorectale, în special după 35 ani de fumat. Alcoolul e un factor de risc important pentru mai multe tipuri de cancer, printre care și cele de colon. Există mai multe mecanisme prin care alcoolul își exercită acest potențial de a dezvolta tumori maligne, cum ar fi metabolizarea lui în acetaldehidă, compus chimic cancerigen”, explică oncologul.

În aceste condiții, specialiştii recomandă reducerea consumului de carne roşie până la maximum 70 de grame pe zi (circa 500 g săptămânal) şi eliminarea din alimentaţie a mezelurilor şi alimentelor procesate. De asemenea, nu trebuie neglijate nici hidratarea corectă, cele 30 de minute de sport zilnic și un regim alimentar bogat în fibre din cereale integrale. După vârsta de 40 de ani, medicii recomandă consultul gastroenterologic și colonoscopia, în special celor care au cancere în familie sau boli precum: colita sau polipii adenomatoși.

„Pentru a fi procesate, alimentele suferă o serie de modificări fizice, chimice și conțin aditivi artificiali care au potențial carcinogen”, dr. Cristina Guduleasa, specialist radioterapie la Spitalul Oncocard.

blog comments powered by Disqus

Din aceeaşi secţiune

Cele mai noi ştiri de azi


Editorial 14 Februarie 2018, de Moni Stănilă

Credința și minunile (III)

Legătura dintre vindecare și credință este una foarte puternică, dar are loc în plan spiritual. Credința vie și lucrătoare duce la vindecarea sufletului nostru, la sănătatea duhovnicească. Nu întotdeauna și la cea trupească, cum ne place să credem.

() Citeşte tot articolul

Constantin Tănase 14 Februarie 2018, de Constantin Tănase

„Azilul singuraticilor”, fragment din cartea „Groapa cu lei”, 2014

Există un paradox, care doar aparent e paradox: omul, fiind sută la sută ființă socială, care „înnebunește” în singurătate în aceeași măsură în care are nevoie de parteneri sociali. Cândva eram și eu înclinat să cred că singurătatea e apanajul,...

() Citeşte tot articolul

Editorial 14 Februarie 2018, de Moni Stănilă

Accesul la literatură

Întotdeauna mi s-a părut nedrept că literatura își croiește mai greu drumul prin lume decât arta plastică, pentru că – spre deosebire de cea din urmă – are nevoie de traducere. Și cu cât e mai săracă țara, cu atât mai puține sunt căile de acces la literatura...

() Citeşte tot articolul

Opinii & Editoriale 13 Februarie 2018, de George Simion

Igor cel Fără de Țară

Chiar în aceste zile și în săptămânile și lunile, care vor urma, R. Moldova se unește cu România, comună cu comună, localitate cu localitate, om cu om. 

() Citeşte tot articolul

Editorial 13 Februarie 2018, de Răzvan Munteanu

(I)logica rusă

Tensiunile dintre NATO și SUA, pe de-o parte, și Federația Rusă, pe cealaltă parte, ating, din păcate, cote din ce în ce mai ridicate, fiind evident că asistăm la cea mai rece relație pe axa Washington-Moscova, de după căderea Zidului Berlinului.

() Citeşte tot articolul

Actualitate 22 Decembrie 2017, de Marin Basarab

Domnule Jereghi, ne așteptam să turnați filme, nu să vă turnați colegii

„Noi îl mustrăm întotdeauna pe tovarășul Stalin, și da, cu siguranță o merită. Însă eu vreau să întreb – cine a scris 4 milioane de denunțuri?” (Serghei Dovlatov)

() Citeşte tot articolul

Editorial 18 Decembrie 2017, de Octavian Țâcu

Dosarul Centenarului (V): Sfatul Țării în polemica dintre Ioan Pelivan și Pavel Miliukov

Spuneam în articolul precedent dedicat problemei legitimității Sfatului Țării la Conferința de Pace de la Paris (1919), că unul din cei mai importanți și înflăcărați apărători ai intereselor Basarabiei a fost Ion Pelivan.  

() Citeşte tot articolul