Actualitate

Medic: Cancerul, provocat de pâine şi carnea procesată

Cancerul colorectal este pe locul doi ca frecvență în rândul femeilor, după cancerul de sân, și al treilea ca frecvență în rândul bărbaților, după cel de plămâni și prostată. Specialiștii afirmă că această boală oncologică este una a omului modern, pentru că apare tot mai des pe fondul alimentației dezechilibrate, bogată în carne, lactate procesate și alimente cu aditivi. Deşi, până nu demult, pâinea nu era trecută pe lista alimentelor nocive, oncologii arată că, din cauza chimicalelor pe care le conţine, se numără printre cele mai periculoase alimente.

“Cele mai periculoase sunt alimentele procesate din carne – sunt bogate în calorii și cresc și nivelul colesterolului -, pâinea în cantitate mare și produsele de panificație. În plus, alimentația pe bază de lactate din prezent este de o calitate mai slabă, din cauza metodelor industriale. Procesul pasteurizării și utilizarea metodelor de sterilizare pot distruge atât microorganismele benefice, cât și pe cele dăunătoare”, avertizează medicul Cristina Guduleasa, specialist radioterapie în cadrul Spitalului Oncocard.

Circa 15% dintre cancere pot fi moștenite genetic, însă în restul cazurilor, apar din cauza unor factori externi, iar fumatul și alcoolul pot juca un rol fatidic. „Fumatul crește riscul de cancere colorectale de 2,5 ori, existând studii care au legat fumatul de dezvoltarea adenoamelor colorectale, în special după 35 ani de fumat. Alcoolul e un factor de risc important pentru mai multe tipuri de cancer, printre care și cele de colon. Există mai multe mecanisme prin care alcoolul își exercită acest potențial de a dezvolta tumori maligne, cum ar fi metabolizarea lui în acetaldehidă, compus chimic cancerigen”, explică oncologul.

În aceste condiții, specialiştii recomandă reducerea consumului de carne roşie până la maximum 70 de grame pe zi (circa 500 g săptămânal) şi eliminarea din alimentaţie a mezelurilor şi alimentelor procesate. De asemenea, nu trebuie neglijate nici hidratarea corectă, cele 30 de minute de sport zilnic și un regim alimentar bogat în fibre din cereale integrale. După vârsta de 40 de ani, medicii recomandă consultul gastroenterologic și colonoscopia, în special celor care au cancere în familie sau boli precum: colita sau polipii adenomatoși.

„Pentru a fi procesate, alimentele suferă o serie de modificări fizice, chimice și conțin aditivi artificiali care au potențial carcinogen”, dr. Cristina Guduleasa, specialist radioterapie la Spitalul Oncocard.

Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmărește TIMPUL pe Google News și Telegram!


Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *