Actualitate

Medicii au scos o bucată de măr din căile respiratorii ale unui copil

Fetiţa era acasă împreună cu mama sa când s-a întâmplat nefericitul incident. Aceasta a ajuns în Unitatea de Primire Urgenţe (UPU) din cadrul spitalului, fiind adusă de un elicopter SMURD de la o unitate medicală din Suceava.

„Fetiţa prezenta disfuncţie respiratorie, a intrat la noi la ORL, la Anestezie şi Terapie Intensivă, unde va fi făcută o bronhoscopie şi va fi extras corpul străin. Intervenţia este una care necesită să fie făcută în regim de urgenţă. Noi sperăm că va fi bine, de obicei, după îndepărtarea corpului străin, copiii îşi revin repede“, a precizat dr. Tamara Solange Roşu, medic-şef UPU de la Spitalul de Copii. Medicii pediatri susţin că aspiraţiile de corpi străini sunt des întâlnite la copiii de vârste mici, între un an şi trei ani, pătrunderea corpilor străini în căile aeriene ale copiilor reprezentând o urgenţă majoră, chiar şi în cazurile asimptomatice, care pot deveni în orice moment cazuri de o gravitate deosebită, ameninţătoare pentru viaţă. În special prin faptul că obiectul aspirat se poate mişca în urma unui acces de tuse sau prin schimbarea poziţiei corpului.
Dacă bebeluşul plânge şi tuşeşte uşor, nu dă semne să se înroşească sau să se învineţească la faţă, este indicată o variantă uşoară a manevrei Heimlich. Aceasta necesită ca bebeluşul să fie aşezat cu faţa în jos, pe antebraţul stâng, astfel încât capul să fie susţinut cu palma. Se apleacă uşor cu capul în jos, se aplică patru lovituri uşoare între omoplaţi, apoi se inspectează cavitatea bucală a copilului pentru a vedea dacă se observă corpul străin.

Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmărește TIMPUL pe Google News și Telegram!


Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *