Astăzi 25 Iunie 2018, Luni - Ultima actualizare la ora 21:11
Abonamente

Actualitate 17 Ianuarie 2018, ora 08:36

Medicii formați în Moldova au puține cunoștințe în consilierea psihologică / Declarație

Marime Font

a

 
 
 

Doctorii formați în Republica Moldova au puține cunoștințe în ceea ce ține de consilierea psihologică și de legislația medicală. Declarația a fost făcută de profesorul universitar Rodica Grama în cadrul emisiunii „Moldova în direct” de la postul public de televiziune Moldova 1 în contextul petiției adresate Guvernului de un grup de femei care au avut de suferit în urma interacțiunii cu sistemul medical în sfera prenatală, transmite IPN.

„Eu cred că un medic ar trebui să fie foarte bine școlit cu referire la lege ca să înțeleagă foarte bine care îi sunt obligațiile, ce înseamnă un drept al pacientului și ce înseamnă obligația lucrătorului medical. Și vorbesc aici nu numai de medici, dar și de asistentele medicale”, spune Rodica Grama.

Alina Andronache, reprezentată a grupului de inițiativă care a înaintat autorităților petiția privind tratamentul medicilor în maternități, spune că prin înaintarea acestei petiții nu se dorește concedierea tuturor medicilor vizați sau reglarea de conturi cu aceștia, ci îmbunătățirea sistemului medical. „Pentru a îmbunătăți situația din Republica Moldova, este nevoie să lucrăm împreună atât societatea, cât și autoritățile pentru că doar atunci când ne vom auzi unul pe altul, vom putea schimba lucrurile”, a declarat Alina Andronache.Secretarul general de stat al Ministerului Sănătății, Muncii și Protecției Sociale, Boris Gîlca,
susține că regretă faptul că unele femei care și-au povestit istoriile neplăcute la naștere nu au făcut publice numele medicilor de pe urma cărora au avut de suferit, precum și propriile identități.

Secretarul de stat spune că în baza unei anchete interne a fost instituit un grup de lucru și este în desfășurare un plan de acțiuni care va viza nu doar maternitățile, dar toate instituțiile medico-sanitare publice din țară. „Aceste acțiuni foarte curând vor fi anunțate și o să vedeți că vor fi chiar monitorizate pentru a fi implementate”, a spus Boris Gîlca. El a spus că vor fi reactivate consiliile de etică, constituite în fiecare instituție medicală din Moldova, în fiecare secție va fi un registru de sesizări accesibil pacienților, vor fi efectuate chestionare de autoevaluare, vor fi revizuite criteriile de performanță în baza cărora lucrătorii medicali își primesc salariile.

Pe 9 ianuarie, la Guvern a fost depusă o petiție prin care mai multe femei care au avut de suferit în urma interacțiunii cu sistemul medical în sfera prenatală din Republica Moldova fac apel către instituțiile importante, în special către premierul Pavel Filip, să dispună un control amplu al stării sistemului medical din țară. 

blog comments powered by Disqus

Din aceeaşi secţiune

Cele mai noi ştiri de aziEditorial 25 Iunie 2018, de Constantin Tănase

De ce politicienii moldoveni nu zâmbesc?

Există în „Fiziologia provincialului în Iași” de Mihail Kogălniceanu o intrare monumentală în subiect: „Deci începem. Scoateți-vă pălăriile și vă închinați. Provincialul intră în scenă”. 

() Citeşte tot articolul

Opinii & Editoriale 25 Iunie 2018, de Dan Nicu

Votul cetăţenilor Chişinăului a fost anulat

Decizia instanţei de judecată de la Chişinău privind invalidarea recentelor alegeri locale este o premieră în evoluţia – de fapt involuţia – democraţiei din R. Moldova. 

() Citeşte tot articolul

Opinii & Editoriale 21 Iunie 2018, de Moni Stănilă

Totul se poate împărtăși

Igor Dodon ne face în continuare de rușine cu medaliile aruncate cui se nimerește (dinspre Est), cu fotografii total deplasate pentru un președinte, cu comentarii agramate în rețelele de socializare.

() Citeşte tot articolul

Opinii & Editoriale 20 Iunie 2018, de Moni Stănilă

Păcate mari și mici

Am vorbit despre păcate veniale, de moarte, strigătoare la cer, capitale - despre toate posibilele clasificări ale lor, însă există o clasificare, din punctul meu de vedere, mai importantă decât toate.

() Citeşte tot articolul

Opinii & Editoriale 19 Iunie 2018, de Răzvan Munteanu

Simona Halep, un model pentru românii de pretutindeni

Inițial, tentația redactării titlului ar fi făcut ca acesta să apară sub forma: Simona Halep, un model pentru românii de pe ambele maluri ale Prutului, însă nu ar fi fost suficient de relevant pentru mesajul acestui editorial, căci așa cum, probabil, e ușor de dedus, Halep este un model pentru...

() Citeşte tot articolul

Editorial 19 Iunie 2018, de Constantin Tănase

De câte ori ascult Imnul de Stat, mi se face rușine

(Cuvântarea președintelui N. Timofti pe care (nu) știm cine i-a interzis să o rostească la Televiziune. Am intrat în posesia textului alocuțiunii președintelui R. Moldova, N. Timofti, pe care urma să o rostească la televiziune săptămâna viitoare, între 29 aprilie și 2 mai)

() Citeşte tot articolul

Opinii & Editoriale 18 Iunie 2018, de Moni Stănilă

Sport pentru trup sau sport pentru minte

Obișnuim să spunem că lectura este sportul minții. Din această sintagmă înțelegem că sportul e un lucru bun, sănătos, recomandabil. Care sunt însă părerile noastre despre sportul de performanță?

() Citeşte tot articolul

Opinii & Editoriale 18 Iunie 2018, de George Simion

Cine nu are bătrâni să își cumpere

Mare panică, mare, pe scena politică din Republica Moldova. Nu cumva să se întâmple ceva și să se trezească peste noapte fără graniță la Prut.

() Citeşte tot articolul

Opinii & Editoriale 13 Iunie 2018, de Moni Stănilă

Cum arătăm din afară

A trecut și duminica în care Chișinăul și-a susținut direcția aleasă deja de mulți ani. Evident că m-am bucurat. Atâta vreme cât rămânem în vest, mai sunt speranțe. Când și Chișinăul, în care locuiește o treime din populația țării, va ceda propagandei...

() Citeşte tot articolul

Opinii & Editoriale 13 Iunie 2018, de Constantin Tănase

Ce fel de școală vor rușii din Moldova

În contextul ultimelor evoluții politice de la Moscova minoritatea rusă din Moldova devine tot mai agresivă, având, de altfel, toate șansele să redevină ceea ce a fost: un frate mai mare, arogant și privilegiat, o castă elitară cu apucături șovine, neintegrată cultural și lingvistic în...

() Citeşte tot articolul

Editorial 12 Iunie 2018, de Moni Stănilă

Locul nostru în biserică

În continuarea (la fel de concentrată) a ceea ce spuneam săptămâna trecută, trebuie să analizăm seriozitatea noastră față de Biserică. Cuvântul biserică vine de la basilia, care în greacă înseamnă împărăție. 

() Citeşte tot articolul

Opinii & Editoriale 11 Iunie 2018, de Dan Nicu

Socialiștii au pierdut încă o dată Capitala

La prima vedere, ceea ce s-a întâmplat duminică, 3 iunie, la Chişinău, pare a fi o victorie a forţelor proeuropene în faţa celor proruse.  

() Citeşte tot articolul


 

 


Cele mai citite articole Timpul.md