Astăzi 23 Februarie 2018, Vineri - Ultima actualizare la 22 Februarie 2018
Abonamente

Actualitate 17 Ianuarie 2018, ora 08:36

Medicii formați în Moldova au puține cunoștințe în consilierea psihologică / Declarație

Marime Font

a

 

 
 
Chişinău
Hânceşti
Tiraspol
Chişinău 40 Hânceşti 39 Tiraspol 39
 

Doctorii formați în Republica Moldova au puține cunoștințe în ceea ce ține de consilierea psihologică și de legislația medicală. Declarația a fost făcută de profesorul universitar Rodica Grama în cadrul emisiunii „Moldova în direct” de la postul public de televiziune Moldova 1 în contextul petiției adresate Guvernului de un grup de femei care au avut de suferit în urma interacțiunii cu sistemul medical în sfera prenatală, transmite IPN.

„Eu cred că un medic ar trebui să fie foarte bine școlit cu referire la lege ca să înțeleagă foarte bine care îi sunt obligațiile, ce înseamnă un drept al pacientului și ce înseamnă obligația lucrătorului medical. Și vorbesc aici nu numai de medici, dar și de asistentele medicale”, spune Rodica Grama.

Alina Andronache, reprezentată a grupului de inițiativă care a înaintat autorităților petiția privind tratamentul medicilor în maternități, spune că prin înaintarea acestei petiții nu se dorește concedierea tuturor medicilor vizați sau reglarea de conturi cu aceștia, ci îmbunătățirea sistemului medical. „Pentru a îmbunătăți situația din Republica Moldova, este nevoie să lucrăm împreună atât societatea, cât și autoritățile pentru că doar atunci când ne vom auzi unul pe altul, vom putea schimba lucrurile”, a declarat Alina Andronache.Secretarul general de stat al Ministerului Sănătății, Muncii și Protecției Sociale, Boris Gîlca,
susține că regretă faptul că unele femei care și-au povestit istoriile neplăcute la naștere nu au făcut publice numele medicilor de pe urma cărora au avut de suferit, precum și propriile identități.

Secretarul de stat spune că în baza unei anchete interne a fost instituit un grup de lucru și este în desfășurare un plan de acțiuni care va viza nu doar maternitățile, dar toate instituțiile medico-sanitare publice din țară. „Aceste acțiuni foarte curând vor fi anunțate și o să vedeți că vor fi chiar monitorizate pentru a fi implementate”, a spus Boris Gîlca. El a spus că vor fi reactivate consiliile de etică, constituite în fiecare instituție medicală din Moldova, în fiecare secție va fi un registru de sesizări accesibil pacienților, vor fi efectuate chestionare de autoevaluare, vor fi revizuite criteriile de performanță în baza cărora lucrătorii medicali își primesc salariile.

Pe 9 ianuarie, la Guvern a fost depusă o petiție prin care mai multe femei care au avut de suferit în urma interacțiunii cu sistemul medical în sfera prenatală din Republica Moldova fac apel către instituțiile importante, în special către premierul Pavel Filip, să dispună un control amplu al stării sistemului medical din țară. 

blog comments powered by Disqus

Din aceeaşi secţiune

Cele mai noi ştiri de azi


Editorial 21 Februarie 2018, de Moni Stănilă

Chișinău – o cauză pierdută

Ori de câte ori călătoresc undeva nu mă pot abține să nu compar situația altora cu cea de la noi. Mai ales acum că am călătorit în Ucraina, la Odesa. 

() Citeşte tot articolul

Editorial 20 Februarie 2018, de Moni Stănilă

Inițiere în dialog

Îmi amintesc deseori de profesorul meu de Noul Testament din primii ani de facultate. El ne cerea insistent să nu intrăm în polemici. Nici într-un caz cu cei care vor să ne demonstreze că ei au dreptate. 

() Citeşte tot articolul

Editorial 20 Februarie 2018, de Constantin Tănase

De ce Roșca atacă intelectualitatea

Scrisoare către învățătorii și profesorii din școli, licee, colegii și universități 

() Citeşte tot articolul

Editorial 20 Februarie 2018, de Dan Nicu

Comratul „la datorie” din nou împotriva unioniştilor

Găgăuzii ar trebui informați despre beneficiile unirii în limba lor și în cea rusă.

() Citeşte tot articolul

Editorial 19 Februarie 2018, de Moni Stănilă

Postul Mare

Începe din nou Postul Mare. O perioadă de bucurii duhovnicești, de timp pentru suflet, de slujbe minunate, de pocăință încununată de înviere.  

() Citeşte tot articolul

Actualitate 22 Decembrie 2017, de Marin Basarab

Domnule Jereghi, ne așteptam să turnați filme, nu să vă turnați colegii

„Noi îl mustrăm întotdeauna pe tovarășul Stalin, și da, cu siguranță o merită. Însă eu vreau să întreb – cine a scris 4 milioane de denunțuri?” (Serghei Dovlatov)

() Citeşte tot articolul

Editorial 18 Decembrie 2017, de Octavian Țâcu

Dosarul Centenarului (V): Sfatul Țării în polemica dintre Ioan Pelivan și Pavel Miliukov

Spuneam în articolul precedent dedicat problemei legitimității Sfatului Țării la Conferința de Pace de la Paris (1919), că unul din cei mai importanți și înflăcărați apărători ai intereselor Basarabiei a fost Ion Pelivan.  

() Citeşte tot articolul