Astăzi 22 Septembrie 2018, Sâmbătă - Ultima actualizare la ora 09:46
Abonamente
 
 
 

Eveniment 12 Martie 2014, ora 07:04

Recensământ 2014Medicii susțin campania „Vorbesc românește sunt, deci, român!”

Marime Font

Medicii, la fel ca scriitorii, sunt intelectuali care au ce spune. Campania „Vorbesc românește, sunt, deci, român” a ziarului TIMPUL a avut ecou și în sfera medicală.

Unii din cei mai buni chirurgi din R. Moldova ne-au demonstrat că nu au nici un dubiu că limba pe care o vorbesc este limba română.

Dan Lîsîi, chirurg neurolog, Institutul de Neurologie și NeurochirurgieSusţin campania „Vorbesc româneşte, sunt, deci, român!”. Voi aduce un singur argument, care pentru mine este unul implacabil şi nu i se poate da o altă interpretare de către politicienii noştri: copii prietenilor mei când pleacă pentru o vacanţă în România, spun că înțeleg perfect ce zic copiii de acolo, şi înțeleg foarte puţin când sunt la Chişinău. Din păcate mass-media promovează prea puţin vorbirea corectă în societatea noastră. Spaţiul mediatic este dominat de limba şi propagandă rusească. Cu toate acestea, sunt sigur că majoritatea vor recunoaşte apartenenţa la limba şi etnia română.

Liliana Domenti, director al Institutului Ftiziopneumologie

Am fost printre primii studenți de la medicină care au făcut studiile în limba română. Era destul de greu, pentru că manualele erau în limba rusă, dar ne-au sprijinit profesorii, cum ar fi academicianul Gheorghe Ghidirim. În medicină se spune „Non est medicina, sine lingua latina”. Aș putea să parafrazez și să spun că în R. Moldova nu poate fi medicină fără limba română. Am trecut timpuri dificile, nu trebuie să ne întoarcem la ele. Este foarte dureros când faci o cale lungă și să te întorci la punctul de unde ai pornit.

Tihon Moraru, conferențiar la USMF Nicoale Testimițeanu, specialist în terapie intensivă

Urmăresc ce scrie TIMPUL. Susțin campania cu ambele mâini. Nu e vorba doar de mine. Colegii mei de la Spitalul Clinic nr.3 din Chișinău, băieți de treabă, nu au nici un fel de dubii că vorbim limba română. De aceea noi participăm la mitingurile și acțiunile dedicate cauzei românești.

Grigore Zapuhlîh, șeful Catedrei neurochirurgie USMF Nicolae Testimițeanu, șef al Serviciului neurochirurgie „MedPark”

Eu m-am născut într-un sat moldovenesc. Tatăl meu este rus din Siberia deoarece buneii mei au fost deportați. El m-a învățat că trăiesc între moldoveni și trebuie să cunosc limba lor, chiar în vremurile sovietice, când mulți nu aveau de gând să vorbească nici măcar așa-zisa moldovenească. Chiar fiind pe jumătate rus, eu vorbesc limba română. În privința asta sunt total de acord și consider că TIMPUL a lansat o campanie bună. Totuși țin să precizez că mă consider cetățean al Republicii Moldova. Ar fi bizar dacă voi spune că sunt român, aș fi un fel de Papadopolos din București.

Ghenadie Grecu, medic cardeolog-reanimatolog, Institutul de Cardeologie

Eu vorbesc limba română și sunt român care locuiește în Basarabia. Altfel nu poate fi. Mulți oameni sunt amăgiți, induși în eroare. De aceea trebuie să le explicăm că limba pe care o vorbim e, de fapt, limba română. Cred că majoritatea intelectualității este de aceeași părere, cu excepția unor indivizi, ca să nu-i arătăm cu degetul, care optează pentru CSI, Uniunea Vamală și care vorbesc limba maldavnească.

Alexandru Cărăuș, profesor, cardiolog, director medical al Institutului de Cardiologie

Sunt informat cu tot ce scrie TIMPUL. Susțin fără nicio discuție această campanie. Sunt român din Basarabia, vorbesc românește. La recensământul din 2004 datele au arătat că românii sunt minoritate. Noi suntem de fapt o majoritate, asta e foarte simplu. Dacă vorbim de contingentul medical, atunci pot să spun că aici lucrează oameni serioși care știu cine sunt și de unde vin.

blog comments powered by Disqus

Din aceeaşi secţiune

Cele mai noi ştiri de azi

Istorie 21 Septembrie 2018, ora: 17:00

Prima şedinţă a Sfatului Ţării (II) „Fericiți sub ochii noștri sunt care văd ceea ce nu au văzut”

Prima şedinţă a Sfatului Ţării (II) „Fericiți sub ochii noștri sunt care văd ceea ce nu au văzut” Din editia print

Un reportaj al ziarului „Ardealul (Transilvania)” despre prima ședință a parlamentului Basarabiei, care în 1918 a votat Unirea cu România Continuăm publicarea materialului „Dare de seamă asupra primei ședințe a Sfatului Țării din 21 noiembrie 1917”,...

( ) Citeşte tot articolul

Actualitate 21 Septembrie 2018, ora: 11:51 de Doina Stimpovschii

Dodon riscă o nouă suspendare din funcție după ultimele remanieri în Guvern

Dodon riscă o nouă suspendare din funcție după ultimele remanieri în Guvern Din editia print

Prin schimbarea a doi miniştri, guvernarea face o mișcare de PR înainte de alegeri, consideră analiştii politici

( ) Citeşte tot articolul

Actualitate 21 Septembrie 2018, ora: 11:28

OMUL SĂPTĂMÂNII: George Simion, ACTIVIST CIVIC, ZIARIST

OMUL SĂPTĂMÂNII: George Simion,  ACTIVIST CIVIC, ZIARIST Din editia print

Liderul unioniștilor, George Simion, s-a născut pe 21 septembrie 1986, la Focșani. În 2005, a absolvit Colegiul Național „Gheorghe Lazăr‟ din București.

( ) Citeşte tot articolulEditorial 21 Septembrie 2018, de Silviu Tănase

Unioniștii, alegerile și opoziția

Campania electorală pentru următoarele alegeri parlamentare în R. Moldova a început deja. Toate partidele își pregătesc armele pentru această luptă.

() Citeşte tot articolul

Editorial 20 Septembrie 2018, de Constantin Tănase

Viața și moartea doamnei Clara

…O cheamă doamna Clara, locuiește într-un apartament cu două odăi, are 45 de ani, doi băieți, unul de 22, iar altul de 19 ani.

() Citeşte tot articolul

Opinii & Editoriale 19 Septembrie 2018, de Moni Stănilă

Anotimpul și cheltuielile

Cât nu am vrea să ne ferim de cheltuieli, fiecare anotimp vine cu lista lui de cumpărături. Că sunt sărbătorile de iarnă, că este Paștele, că e vară și vrem concedii – o cheltuială apare întotdeauna.

() Citeşte tot articolul

Editorial 17 Septembrie 2018, de Silviu Tănase

Cât de mult ne urăsc!

14 septembrie 2018, Ziarul TIMPUL

() Citeşte tot articolul

Opinii & Editoriale 16 Septembrie 2018, de Răzvan Munteanu

România ar putea juca un rol important în reconstrucţia Siriei

Siria a cunoscut cea mai complexă criză dintre statele lovite de Primăvara Arabă, afundându-se într-un război civil care a opus regimul de la Damasc şi forţele rebele, alături de care s-au adăugat pe parcurs alte grupări din afara ţării.

() Citeşte tot articolul

Opinii & Editoriale 13 Septembrie 2018, de Dan Nicu

O tragedie uitată – Cehoslovacia anului 1968

În a doua jumătate a lunii august, Europa a marcat 50 de ani de la invadarea Cehoslovaciei de către trupele URSS şi ale altor state din blocul sovietic.

() Citeşte tot articolul

Opinii & Editoriale 12 Septembrie 2018, de Moni Stănilă

Caritate sau reclamă?

Ori mai degrabă aș spune că ambele. Și când spun acest lucru, o fac cu convingerea că reclama va fi condiționată cu timpul de caritate.

() Citeşte tot articolul

 

 


Cele mai citite articole Timpul.md