Timpul Local

Medicul Gheorghe Baciu, un cronicar al Bălţiului

Pentru profesorul Baciu, un prim imbold pentru a scrie această carte a fost faptul că el însuţi este originar din Bălţi. „Mi s-a părut nedrept că despre făuritorii istoriei oraşului Bălţi nu s-a scris suficient, iar informaţiile existente necesitau completări efectuate în baza unor noi cercetări. Mă bucur că în acest volum am reuşit să aduc date inedite despre oraşul Bălţi”, a spus autorul. Un alt motiv, potrivit lui, ar fi noile fenomene istorice, sociale, economice şi naţionale ce lasă amprente în dezvoltarea societăţii şi care, de asemenea, necesită a fi consemnate. În opinia celor prezenţi, Gheorghe Baciu a reuşit să redea argumentat şi coerent istoria şi prezentul urbei natale, aducând în prim-plan fapte istorice, dar şi oamenii oraşului şi destinele lor.

Istoricul Anatol Petrencu a subliniat că, de fapt, până astăzi nu a existat o istorie a oraşului Bălţi, iar ceea ce a realizat Gheorghe Baciu este un lucru deosebit. „Autorul urmăreşte principalele etape ale vieţii noastre. Referindu-se la perioada post-1812, când s-a produs raptul Basarabiei, autorul demonstrează că politica ţarismului a fost una de rusificare şi de schimbare a componenţei etnice din Bălţi. Dovadă e şi discursul unui mare demnitar rus, invocat aici, care spunea că sarcina lor e de a-i face pe toţi ruşi”, a menţionat Petrencu. „Autorul lucrării nu este doar un cronicar autentic al oraşului Bălţi, ci şi un istoric versat, şi-a susţinut colegul istoricul Ion Varta. În debutul acestui „travaliu”, Gheorghe Baciu era un diletant, acum este un istoric, un cercetător. Lucrarea sa e una de referinţă şi o recomand chiar şi istoricilor”, a spus Varta. Iar maestrul Ion Ungureanu a opinat că Gheorghe Baciu a făcut istorie prin însăşi viaţa sa, alături de alţi moldoveni care au fost deportaţi…

Gheorghe Baciu este membru al Academiei Balcanice de Medicină Legală. În anul 2007 a fost decorat cu Ordinul „Gloria Muncii”. Este autor a circa 500 de lucrări, inclusiv 25 de cărţi, manuale, monografii şi a 12 invenţii.

Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmărește TIMPUL pe Google News și Telegram!


Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *