Astăzi 21 Septembrie 2018, Vineri - Ultima actualizare la ora 17:36
Abonamente

Muzică 29 Septembrie 2014, ora 14:00

Meditaţia jazzistică şi apogeul Ethno Jazz Festival 2014

Marime Font

A XIII-a ediţie Ethno Jazz Festival s-a încheiat duminică, 28 septembrie printr-un concert de zile mari, concert care a pus toate punctele pe I. 

Acum, când ne-am revenit un pic din euforia muzicală, e momentul să tragem concluziile. Ethno Jazz Festival 2014 a fost o ediţie extraordinară cu o serie de artişti consacraţi şi o diversitate muzicală de invidiat.

Pentru ultima zi organizatorii ne-au pregătit trei trupe care s-au completat eclectic una pe alta şi au încheiat frumos această ediţie a festivalului.
Concertul a început cu Indian Air „Funky Sitar”, un trio care provine din Tirol (Austria) şi care ne-a oferit o călătorie muzicală prin toate colţurile lumii. Trio-ul condus de Klaus Falschlunger (sitar) mixează o varietate enormă de genuri muzicale, începând cu muzica meditativă indiană şi terminând cu jazz-ul european.Indian Air „Funky Sitar” au dat tonul transcedental al serii, iar elveţienii din Ronin au continuat meditaţii jazzistică. Nick Bartsch (fondatorul Ronin) este pentru a treia oară în Chişinău şi de fiecare dată reuşeşte să teleporteze publicul într-un alt spaţiu sonor, un spaţiu extraterestru. Muzica creată de Ronin te face să uiţi de noţiunea timpului şi a spaţiului. E vorba de o muzică care e prezentă în permanenţă cu tine, care există peste tot. Odată ce ai auzit câteva note din Ronin, nu mai poţi scăpa de ele. E vorba de un jazz persistent şi insistent, construit pe acţiunea repetitivă şi menit să-ţi insufle nişte revelaţii muzicale de proporţii. Ronin a continuat perfect ritmica începută de austrieci şi a făcut loc pentru catharsisul festivalului – trupa Trigon.

Trigon a apărut pe scenă într-o componenţă mai experimentală – Anatol Ştefăneţ la violă, Gari Tverdohleb (percuţie), Dorel Burlacu la pian şi Vali Boghean (voce, saxofon, fluier şi caval). Prima parte e concertului ne-a prezentat hiturile cunoscute ale trupei şi câteva variaţii din repertoriul internaţional de jazz. Mai apoi în scenă a apărut tânăra solistă Nadine Trohin şi a urmat o adevărată feerie de muzică naţională cu variaţii jazzistice la piesele Mariei Tănase. Prestaţia trupei Trigon cu Nadine Trohin a fost apoteoza festivalului, finalul solem şi logic a unui eveniment de proporţii. Putem vorbi deja de un festival matur, divers şi cu o importanţă enormă pentru cultura naţională. Sperăm că 13 ani reprezintă doar începutul, iar acest adolescent conceput de Anatol Ştefăneţ şi Trigon ne va mai bucura mulţi ani înainte cu concerte de excepţie şi artişti de renume mondial.

Un articol de: Marin Basarab
blog comments powered by Disqus

Din aceeaşi secţiune

Cele mai noi ştiri de azi

Istorie 21 Septembrie 2018, ora: 17:00

Prima şedinţă a Sfatului Ţării (II) „Fericiți sub ochii noștri sunt care văd ceea ce nu au văzut”

Prima şedinţă a Sfatului Ţării (II) „Fericiți sub ochii noștri sunt care văd ceea ce nu au văzut” Din editia print

Un reportaj al ziarului „Ardealul (Transilvania)” despre prima ședință a parlamentului Basarabiei, care în 1918 a votat Unirea cu România Continuăm publicarea materialului „Dare de seamă asupra primei ședințe a Sfatului Țării din 21 noiembrie 1917”,...

( ) Citeşte tot articolul

Actualitate 21 Septembrie 2018, ora: 11:51 de Doina Stimpovschii

Dodon riscă o nouă suspendare din funcție după ultimele remanieri în Guvern

Dodon riscă o nouă suspendare din funcție după ultimele remanieri în Guvern Din editia print

Prin schimbarea a doi miniştri, guvernarea face o mișcare de PR înainte de alegeri, consideră analiştii politici

( ) Citeşte tot articolul

Actualitate 21 Septembrie 2018, ora: 11:28

OMUL SĂPTĂMÂNII: George Simion, ACTIVIST CIVIC, ZIARIST

OMUL SĂPTĂMÂNII: George Simion,  ACTIVIST CIVIC, ZIARIST Din editia print

Liderul unioniștilor, George Simion, s-a născut pe 21 septembrie 1986, la Focșani. În 2005, a absolvit Colegiul Național „Gheorghe Lazăr‟ din București.

( ) Citeşte tot articolulEditorial 21 Septembrie 2018, de Silviu Tănase

Unioniștii, alegerile și opoziția

Campania electorală pentru următoarele alegeri parlamentare în R. Moldova a început deja. Toate partidele își pregătesc armele pentru această luptă.

() Citeşte tot articolul

Editorial 20 Septembrie 2018, de Constantin Tănase

Viața și moartea doamnei Clara

…O cheamă doamna Clara, locuiește într-un apartament cu două odăi, are 45 de ani, doi băieți, unul de 22, iar altul de 19 ani.

() Citeşte tot articolul

Opinii & Editoriale 19 Septembrie 2018, de Moni Stănilă

Anotimpul și cheltuielile

Cât nu am vrea să ne ferim de cheltuieli, fiecare anotimp vine cu lista lui de cumpărături. Că sunt sărbătorile de iarnă, că este Paștele, că e vară și vrem concedii – o cheltuială apare întotdeauna.

() Citeşte tot articolul

Editorial 17 Septembrie 2018, de Silviu Tănase

Cât de mult ne urăsc!

14 septembrie 2018, Ziarul TIMPUL

() Citeşte tot articolul

Opinii & Editoriale 16 Septembrie 2018, de Răzvan Munteanu

România ar putea juca un rol important în reconstrucţia Siriei

Siria a cunoscut cea mai complexă criză dintre statele lovite de Primăvara Arabă, afundându-se într-un război civil care a opus regimul de la Damasc şi forţele rebele, alături de care s-au adăugat pe parcurs alte grupări din afara ţării.

() Citeşte tot articolul

Opinii & Editoriale 13 Septembrie 2018, de Dan Nicu

O tragedie uitată – Cehoslovacia anului 1968

În a doua jumătate a lunii august, Europa a marcat 50 de ani de la invadarea Cehoslovaciei de către trupele URSS şi ale altor state din blocul sovietic.

() Citeşte tot articolul

Opinii & Editoriale 12 Septembrie 2018, de Moni Stănilă

Caritate sau reclamă?

Ori mai degrabă aș spune că ambele. Și când spun acest lucru, o fac cu convingerea că reclama va fi condiționată cu timpul de caritate.

() Citeşte tot articolul

 

 


Cele mai citite articole Timpul.md