Externe

Medvedev: Relaţiile ruso-occidentale se îndreaptă spre un nou război rece

Medvedev a declarat sâmbătă, în cadrul conferinţei anuale de la Munchen pe tema securităţii, că preşedintele rus, Vladimir Putin a avertizat la evenimentul din 2007 că intenţia Occidentului de a construi un sistem antirachetă ar putea declanşa un nou Război Rece.

"Acum situaţia este mai gravă; progresele din 2007 sunt mult mai grave decât cele anticipate", a subliniat premierul rus.

Însă secretarul general al NATO, Jens Stoltenberg, a învinovăţit Rusia pentru tensiunile ruso-occidentale.

"Discursul, poziţia şi exerciţiile capacităţilor nucleare ale Rusiei au scopul de a-i intimida pe vecinii acesteia, subminând încrederea şi stabilitatea în Europa", a acuzat Stoltenberg.

Comentariile lui Medvedev au venit după ce Stoltenberg a declarat că drept reacţie faţă "de insistenţele Rusiei, care destabilizează securitatea în Europa", Alianţa Nord-Atlantică "nu doreşte declanşarea unui nou Război Rece, dar în acelaşi timp reacţia noastră trebuie să fie una fermă".

Stoltenberg a subliniat necesitatea purtării unui dialog cu Rusia, dar a apărat deciziile NATO de a întări securitatea în ţările baltice şi cele est-europene, unde urmează să fie mobilizate mai multe trupe pe fondul influenţei Rusiei din zonă. El a mai precizat că una dintre restricţiile impuse de NATO se referă la utilizarea de arme nucleare.

"Nimeni nu ar trebui să se gândească la folosirea armelor nucleare într-un conflict – ar schimba natura oricărui alt conflict în mod fundamental", a avertizat secretarul general al NATO.

Medvedev l-a luat în derâdere pe Stoltenberg, sugerând că Rusia ar putea utiliza arme nucleare în conflicte, declarând că "uneori, mă întreb dacă trăim în 2016 sau în 1962".

Premierul rus a solicitat ridicarea sancţiunilor impuse Rusiei după anexarea fostei provincii ucrainene Crimeea, explicând că "este o măsură inutilă, care nu duce la niciun rezultat" şi că dăunează chiar Occidentului, excluzând Rusia din poziţia de investitor.

Sursa: Mediafax

Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmărește TIMPUL pe Google News și Telegram!


Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *