Astăzi 22 Februarie 2020, Sâmbătă - Ultima actualizare la ora 18:22
Abonamente

Afaceri 15 Septembrie 2014, ora 07:11

Merele noastre trec Prutul cu greu

Marime Font

La sfârșitul lunii august, mai mulți oficiali din R. Moldova au declarat că agricultorii care produc mere își vor putea exporta producția în România, dar și în alte țări din UE. Însă, la câteva săptămâni după aceste declarații, lucrurile nu par să se fi mișcat din loc.  

Cele mai importante centre comerciale din România nu au și nici n-au avut mere moldovenești pe rafturi. Specialiștii susțin că exportul merelor în România întârzie, pentru că moldovenii nu doresc să se asocieze, iar partea românească continuă să importe mere din Polonia sau Serbia, unde acestea sunt sortate, iar agricultorii asociați.

În această vară, Rusia a impus embargo asupra fructelor moldoveneşti, din cauza unei „insecte periculoase”. Din acel moment, producătorii moldoveni au fost puși în situația să-și caute alternative și drept rezultat s-au orientat spre piața din UE. Totuși, cele mai mari speranțe agricultorii le-au avut față de țara vecină România, care, la rândul ei, și-a arătat interesul față de merele moldovenești. De altfel, și statul s-a implicat întru susținerea producătorilor autohtoni, iar pentru aceasta reprezentanții Ministerului Agriculturii și Industriei Alimentare (MAIA) au purtat discuții cu vecinii de peste Prut.

Merele moldovenești „au pornit” în România încă de luna trecută

Într-o emisiune la postul public de televiziune, Iurie Leancă a declarat că magazinele METRO Cash & Carry din România deja au început să achiziționeze mere moldovenești. Potrivit premierului, primele camioane cu fructe au pornit joi, 28 august. El a mai menționat că, în prezent, se negociază și cu multe magazine din alte țări, care ar fi dispuse să primească mere moldovenești.

Loading...Mere moldovenești

În cadrul unei vizite la București, efectuată de producătorii autohtoni, s-a aflat că reprezentanţii rețelelor Carrefour, Lidl, Auchan, Kaufland, Selgros, Penny Market și Profi din România sunt dispuse să achiziționeze fructe din R. Moldova. În cadrul acestor convorbiri, delegația moldovenească a fost condusă de viceministrul Agriculturii Vlad Loghin.

Așadar, conaționalii noștri au vizitat câteva magazine pentru a studia procedurile de livrare, depozitare și comercializare a fructelor și legumelor proaspete.

La câteva săptămâni de la această vizită, reporterii TIMPUL au decis să telefoneze la cele mai mari rețele de supermarketuri din România și să afle dacă merele moldovenești au ajuns totuși pe rafturile de peste Prut. Drept rezultat, atât reprezentanții rețelei de magazine Metro din Iași, cât și cei ai rețelei Auchan din aceeași localitate, au declarat că nu au și nici n-au avut în stoc mere din R. Moldova. Potrivit unor basarabeni care-și fac studiile la Iași, pe rafturile magazinelor de acolo se vând multe mere din Olanda sau Serbia, iar de merele moldovenești - nici vorbă.

„Agricultorii ar putea exporta mere în UE, dar nu vor să se asocieze”

O soluție care ar putea salva producția de mere din acest an este ca agricultorii să le transporte împreună (organizat). De această părere este Sergiu Țirigan, șeful-adjunct al Direcției marketing și relații internaționale din cadrul MAIA.

„Reprezentanții centrelor comerciale din România au nevoie de cantități enorme de mere și, prin urmare, ei trebuie să fie siguri că producătorii noștri vor livra fructe pe termen lung. Din păcate, la noi, oamenii nu vor să se asocieze, deoarece consideră că individual vor avea mai mult de câștigat. Însă anume din această cauză riscă să nu aibă unde-și comercializa producția”, subliniază îngrijorat Țirigan. Specialistul a mai menționat că sarcina ministerului e să creeze o platformă de comunicare dintre producătorii și agenții economici din România, iar la final aceștia singuri trebuie să decidă unde, când și cu cât vând marfa. Șeful-adjunct zice că unii producători moldoveni au reușit deja să semneze contracte cu parteneri din România, alții încă duc tratative.

Conform datelor MAIA, acordul care prevede posibilitatea ca moldovenii să exporte mere în România a intrat în vigoare în prima zi a lunii septembrie.

„Producătorii trebuie să discute cu reprezentanții hipermarketurilor din România”

În afară de Guvernul României, prin Ministerul Agriculturii și Dezvoltării Rurale de la București, moldovenii au primit un semnal pozitiv și din partea Asociației Marilor Reţele Comerciale de peste Prut.

Reprezentanții marilor retaileri și-au manifestat, în general, interesul pentru susținerea producătorilor din R. Moldova, iar Delia Nica, vicepreşedinte al Asociaţiei Marilor Reţele Comerciale din România, a propus ca în perioada următoare să aibă loc discuții între fiecare hipermarket și producătorii moldoveni, în vederea dezvoltării unui parteneriat avantajos pentru ambele părți.

După ce s-au întâlnit reprezentanții celor două state vecine, angajații Ministerului Agriculturii și Dezvoltării Rurale din România au trimis în R. Moldova o echipă de experți pe domeniul fitosanitar pentru a pune la punct procedurile de acces ale produselor agricole pe piața comunitară.

Un măr pentru fiecare pasager

Pentru a mai sprijini pomicultorii din țară, guvernul și-a propus să desfășoare mai multe acțiuni. Una dintre ele este intitulată „Un măr pentru fiecare pasager”. În cadrul acesteia, compania „AIR Moldova” va oferi pasagerilor mere, struguri şi prune achiziționate de la producătorii autohtoni.

Dragoș Turea, angajat la „AIR Moldova”, a declarat că din 5 septembrie, de după-amiază, toți pasagerii care urmau să zboare de pe Aeroportul Internațional Chișinău primeau câte un măr la intrarea în avion.


„Acțiunea un măr pentru fiecare pasager”. Sursa foto: AIR Moldova

Începând cu această toamnă, UE va dubla cota la importul de fructe şi legume moldoveneşti. Anunţul a fost făcut de comisarul european pentru sănătate şi protecţia consumatorului, Tonio Borg. El a menționat că standardele UE, aplicate în privinţa legumelor şi fructelor, sunt foarte înalte şi după ce vor ajunge pe piaţa europeană, produsele moldoveneşti vor avea acces în toată lumea.

Până la embargoul impus de Federația Rusă, 95 la sută dintre merele moldovenești ajungeau la ruși. În urma acestor sancțiuni, statul a decis să susțină agricultorii cu câte 1,5 lei pentru un kg de mere. Regulamentul cu privire la compensare a intrat în vigoare pe 3 septembrie curent. Reprezentanți de la MAIA susțin că acești bani îi vor putea primi doar producătorii care vor da merele la procesare și vor prezenta factura respectivă. În acest an, întreprinderile care procesează merele plătesc fermierilor între 0,5 și 0,7 lei pentru un kg. 

Un articol de: Dorin Galben Contactează autorul
 Urmărește știrile Timpul.md pe Telegram
loading...
Loading...
blog comments powered by Disqus

Din aceeaşi secţiune

Cele mai noi ştiri de azi

Actualitate 22 Februarie 2020, ora: 16:57

Va denunța Moldova Convenția Europeană a Drepturilor Omului?

Va denunța Moldova Convenția Europeană a Drepturilor Omului?

 Decizia CEDO în cauza Ojog si Alții (nr. 1988/06) a readus in discuție problema recuperării prejudiciilor cauzate de către judecători prin adoptarea hotărârilor ilegale, care mai apoi au generat condamnarea Guvernului la CEDO.

( ) Citeşte tot articolul

Cultură 22 Februarie 2020, ora: 10:18

Postul Paștelui 2020. În calendarul bisericesc, în Postul Paștelui se intră în două etape, primul pas fiind făcut chiar mâine, pe 23 februarie, în Duminica Înfricoșătoarei Judecăți. Lăsată Secului pentru Postul Paștelui 2020 are două etape care conduc treptat către Postul...

( ) Citeşte tot articolul

Actualitate 22 Februarie 2020, ora: 09:40

Începe forajul în Marea Neagră. Producţia estimată va fi de 1 mld. metri cubi de gaze pe an, echivalentul a 10% din consumul României

Începe forajul în Marea Neagră. Producţia estimată va fi de 1 mld. metri cubi de gaze pe an, echivalentul a 10% din consumul României

Ministerul Economiei a emis, vineri, autorizaţia pentru executarea lucrărilor de foraje geotehnice offshore pe segmentul submarin al viitoarei conducte de alimentare din amonte Ana - STG, în apropierea ţărmului, în zona Vadu din judeţul Constanţa, a anunțat instituţia.

( ) Citeşte tot articolul

Actualitate 22 Februarie 2020, ora: 08:50

Bufonul regelui Consilierul lui Ion Chicu îl numește pe deputatul ACUM, Sergiu Litvinenco: „Leneș și mincinos”

Consilierul lui Ion Chicu îl numește pe deputatul ACUM, Sergiu Litvinenco: „Leneș și mincinos” Din editia print

Consilierul Premierului tehnocrat Chicu este cunoscut ca o persoana ciudată ce distribuie postări bizare pe pagina sa de facebook. Anterior Vitalie Drăgancea a dedicat mai multe postări dedicate liderilor opoziției parlamentare. Mai jos vă prezentăm câteva „idei” din...

( ) Citeşte tot articolul

Actualitate 22 Februarie 2020, ora: 08:04

5 alimente care agravează simptomele răcelii

5 alimente care agravează simptomele răcelii

Îți vâjâie capul, îți curge nasul și strănuți în continuu? Sunt semnele clare că suferi de răceală. Dar aceste simptome le au și cei care suferă de infecții virale ale căilor respiratorii superioare (IACRS). Există mai mult de 200 de viruși care pot...

( ) Citeşte tot articolul

Actualitate 22 Februarie 2020, ora: 07:57

Încă un suicid în centrul țării. Un bărbat de 62 de ani, găsit strangulat în propria gospodărie

Încă un suicid în centrul țării. Un bărbat de 62 de ani, găsit strangulat în propria gospodărie

Un nou caz de suicid a zguduit centrul țării. Un bărbat de 62 de ani a fost găsit strangulat în propria casă, de către fiul acestuia.

( ) Citeşte tot articolul

Actualitate 22 Februarie 2020, ora: 07:49

Trei primari PDM, care au plecat la „Pro Moldova”, au revenit peste o zi înapoi la Filip

Trei primari PDM, care au plecat la „Pro Moldova”, au revenit peste o zi înapoi la Filip

Cei trei primari PDM din raionul Dondușeni, care au anunțat, joi, că pleacă din partid, au revenit peste o zi. Anunțul a fost făcut de președintele democraților, Pavel Filip.

( ) Citeşte tot articolul

Actualitate 22 Februarie 2020, ora: 07:32

Numărul cazurilor de CORONAVIRUS în China este în scădere

Numărul cazurilor de CORONAVIRUS în China este în scădere

 Numărul zilnic de noi cazuri de contaminare cu coronavirus în China este scădere, cu 397 de cazuri anunţate sâmbătă de comisia naţională de sănătate faţă de aproape 900 vineri, relatează AFP.

( ) Citeşte tot articolul

Actualitate 22 Februarie 2020, ora: 07:12

ROMÂNOFOBIE CURATĂ în Parlamentul de la Chișinău / Extremiștii lui Dodon atacă cu jigniri șovine și xenofobe

ROMÂNOFOBIE CURATĂ în Parlamentul de la Chișinău / Extremiștii lui Dodon atacă cu jigniri șovine și xenofobe

Ieri, deputatul Octavian Țîcu a anunțat că o cărţulie „profund antiromânească şi antiunionistă” , în care se aduc jigniri statului şi cetăţenilor români, este distribuită în Parlament de „angajaţii fracţiunii PSRM”. Din aceste...

( ) Citeşte tot articolul

Actualitate 22 Februarie 2020, ora: 07:12

Planurile lui Dodon dacă câștigă alegerile: Federalizarea R. Moldova și... „ieșirea din bortă”

Planurile lui Dodon dacă câștigă alegerile: Federalizarea R. Moldova și... „ieșirea din bortă”

Declarații bizare ale lui Igor Dodon despre „planurile sale” în următorii ani.

( ) Citeşte tot articolul

Actualitate 22 Februarie 2020, ora: 07:00

HOROSCOP ZILNIC: HOROSCOPUL ZILEI DE 22 FEBRUARIE 2020. RACII POT AFLA UN SECRET

HOROSCOP ZILNIC: HOROSCOPUL ZILEI DE 22 FEBRUARIE 2020. RACII POT AFLA UN SECRET

Horoscopul zilei de 22 februarie 2020 aduce previziuni astrale pentru zodiile Berbec, Taur, Gemeni, Rac, Leu, Fecioară, Balanță, Scorpion, Săgetător, Capricorn, Vărsător, Pești. Horoscopul zilnic pentru 22 februarie 2020 vine cu sfaturi pentru toate zodiile. Horoscopul zilnic pentru 22...

( ) Citeşte tot articolul

Actualitate 22 Februarie 2020, ora: 03:20

„MITĂ ȘI ÎNAINTE”? 40% din posesorii de autovehicule nu achită TAXA rutieră și respectiv NU EFECTUEAZĂ revizia tehnică a unității de transport

„MITĂ ȘI ÎNAINTE”? 40% din posesorii de autovehicule nu achită TAXA rutieră și respectiv NU EFECTUEAZĂ revizia tehnică a unității de transport

Ratările Bugetelor locale de la evaziunea fiscală a posesorilor de automobile în anul 2020 vor fi de circa 500 milioane lei. Astfel, Primăriile și autoritățile raionale vor aloca pentru întreținerea și reparația drumurilor locale 750 milioane lei în loc de 1,2 miliarde...

( ) Citeşte tot articolul

Actualitate 22 Februarie 2020, ora: 00:50

VIDEO / Opt moldoveni au deschis mai multe fabrici de țigări, în ITALIA. Poliția a confiscat de la ei țigarete de 12 milioane de euro

VIDEO / Opt moldoveni au deschis mai multe fabrici de țigări, în ITALIA. Poliția a confiscat de la ei țigarete de 12 milioane de euro

Opt cetăţeni ai Republicii Moldova au fost arestaţi în sudul Italiei, pentru fabricarea ţigărilor contrafăcute. Reținerea a avut loc în data de 20 februarie, în câteva locații din orașul Napoli, acolo unde suspecții îți desfășurau activitatea ilegală.

( ) Citeşte tot articolul

Internațional 22 Februarie 2020, ora: 00:46

Bulgaria ar putea să amâne până la vară planurile privind aderarea la ERM-2 (mecanismul ratelor de schimb - n. r.), o perioadă obligatorie de doi ani, înainte de adoptarea monedei euro, a declarat vicepreşedintele Comisiei Europene, Valdis Dombrovskis.

( ) Citeşte tot articolul

Actualitate 22 Februarie 2020, ora: 00:18

Chicu este supărat că oamenii prin teritoriu îi SPUN în față că MOLDOVA NU ARE VIITOR

Chicu este supărat că oamenii prin teritoriu îi SPUN în față că MOLDOVA NU ARE VIITOR

„E paradoxal, dar străinii, investitorii și partenerii noștri externi au mai multă încredere viitorul țării noastre decât noi. Mă doare să aud în teritoriu, de la pedagogi, că poporul ăsta nu mai are viitor, nu mai avem cu cine ne mândri. De parcă marele...

( ) Citeşte tot articolul

Actualitate 21 Februarie 2020, ora: 20:19

Secretarul de stat de la Ministerul de Externe de la Chișinău ignoră „politică echilibrată” a lui Dodon: Politica externă este îndreptată spre atingerea obiectivului de integrare europeană

Secretarul de stat de la Ministerul de Externe de la Chișinău ignoră „politică echilibrată” a lui Dodon: Politica externă este îndreptată spre atingerea obiectivului de integrare europeană

Tatiana Molcean: „Din ceea ce este în programul de care ne conducem, mă refer la programul de activitate al guvernului, din ceea ce este fixat în planul de activitate al Ministerului Afacerilor Externe și Integrării Europene, nu aș spune că calendarul s-a schimbat la nivel...

( ) Citeşte tot articolul

Actualitate 21 Februarie 2020, ora: 18:00

Daniel Ioniță: „În momentul de față nu suntem convinși că autoritățile de la Chișinău chiar sunt serioase în ceea ce privește parcursul european”

Daniel Ioniță: „În momentul de față nu suntem convinși că autoritățile de la Chișinău chiar sunt serioase în ceea ce privește parcursul european”

România nu este convinsă că autoritățile de la Chișinău sunt serioase în ceea ce privește parcursul european, declară ambasadorul României la Chișinău, Daniel Ioniță. În cadrul emisiunii „Alternativa europeană” de la Radio Chișinău, diplomatul...

( ) Citeşte tot articolul

Moldova 21 Februarie 2020, ora: 16:33

Jizdan îi acuză pe cei din „Pro Moldova” că și-au schimbat comportamentul după ce Candu a vizitat Israelul

Jizdan îi acuză pe cei din „Pro Moldova” că și-au schimbat comportamentul după ce Candu a vizitat Israelul

Fostul ministru de Interne Alexandru Jizdan nu exclude că cei șase deputați au părăsit PDM în urma unei întrevederi cu Ilan Șor în Israel.

( ) Citeşte tot articolul

Actualitate 21 Februarie 2020, ora: 15:25

Dezmembrarea PDM ia amploare! Mai mulți primari din raionul Rezina au părăsit partidul și susțin grupul „Pro Moldova”

Dezmembrarea PDM ia amploare! Mai mulți primari din raionul Rezina au părăsit partidul și susțin grupul „Pro Moldova”

Au părăsit PD pentru că nu-i mai reprezintă! Șase primari ai unor localități din raionul Rezina și vicepreședinta raionului, Aurelia Grigoriță, au anunțat că părăsesc rândurile Partidului Democrat din Moldova și susțin grupul parlamentar „Pro Moldova”.

( ) Citeşte tot articolul

Actualitate 21 Februarie 2020, ora: 14:40

Stoianoglo PROMITE că 29 de oameni ar urma să fi audiați în dosarul finanțării PSRM din Bahamas / Nicio persoană nu este încă BĂNUITĂ

Stoianoglo PROMITE că 29 de oameni ar urma să fi audiați în dosarul finanțării PSRM din Bahamas / Nicio persoană nu este încă BĂNUITĂ

29 de persoane fizice urmează a fi audiate de procurori în dosarul finanțării PSRM din Bahamas.

( ) Citeşte tot articolul

Actualitate 21 Februarie 2020, ora: 14:31

Dodon e nervos că „subalternii” săi și ai lui Chicu vând PĂDURILE MOLDOVEI

Dodon e nervos că „subalternii” săi și ai lui Chicu vând PĂDURILE MOLDOVEI

Tăierea ilicită a pădurilor este o problemă gravă în opinia șefului statului, Igor Dodon. Acesta le promite pădurarilor că „vor intra la închisoare”, dacă continuă să vândă ilegal lemn, iar ministrului Agriculturii, Ion Perju, îi promite că riscă...

( ) Citeşte tot articolul

Actualitate 21 Februarie 2020, ora: 14:28

Eșanu: Andronachi și Dodon au bătut palma la „Metalferos”. Acum de acolo se finanțează și PD și PSRM

Eșanu: Andronachi și Dodon au bătut palma la „Metalferos”. Acum de acolo se finanțează și PD și PSRM

Eșanu a declarat, în cadrul unui interviu pentru Europa Liberă, că după ce în vară Andronachi dispăruse o perioadă din Republica Moldova, ulterior președintele Igor Dodon „i-a dat asigurări că nu-l atinge”.

( ) Citeşte tot articolul

Actualitate 21 Februarie 2020, ora: 14:22

Sute de mii de pangolini au fost vânduţi ilegal în întreaga lume în ultimele două decenii

Sute de mii de pangolini au fost vânduţi ilegal în întreaga lume în ultimele două decenii

 Aproape 900.000 de pangolini, o specie aflată pe cale de dispariţie, au fost vânduţi ilegal în întreaga lume în ultimele două decenii, a informat joi un ONG care monitorizează circuitul traficului de animale, citat de AFP. "Nu trece o zi fără a vedea o...

( ) Citeşte tot articolul

Actualitate 21 Februarie 2020, ora: 14:00

VIDEO / SCANDAL ÎN PARLAMENTUL R. MOLDOVA. Deputații din opoziție au BLOCAT tribuna Legislativului și nu i-au permis lui Chicu să citească raportul de 100 de zile

VIDEO / SCANDAL ÎN PARLAMENTUL R. MOLDOVA. Deputații din opoziție au BLOCAT tribuna Legislativului și nu i-au permis lui Chicu să citească raportul de 100 de zile

Ședință cu SCANDAL la Parlament: Deputații din opoziție au BLOCAT tribuna Legislativului, în ziua în care premierul Chicu a venit neanunțat în Parlament să-și citească raportul la 100 de zile de activitate

( ) Citeşte tot articolul
Current tier / breakpoint: xs sm md lg xl (= visible only on this breakpoint)

.hidden-xs-down .hidden-sm-down .hidden-md-down .hidden-lg-down

.hidden-xs-up .hidden-sm-up .hidden-md-up .hidden-lg-up .hidden-xl

.hidden-xs (only) .hidden-sm (only) .hidden-md (only) .hidden-lg (only) .hidden-xl (only)