Astăzi 12 August 2020, Miercuri - Ultima actualizare la ora 09:40
Abonamente

Comentariu 19 Octombrie 2011, ora 06:00    Din editia print

Marime Font

„Mesadjării” şi mancurţii

La începutul anilor ’90, pe la noi, dar şi în toată URSS, circula un cuvânt extrem de des folosit: mancurt. 

Cuvântul a devenit popular pentru că apărea în romanul lui Cinghiz Aitmatov O zi mai lungă decât veacul. Notorietatea scriitorului, tradus în zeci de limbi, dar mai ales situaţia din Uniunea Sovietică, au făcut ca mancurt să devină un termen uzual. La Chişinău chiar a apărut o carte, Legenda mancurtului - un fragment din romanul lui Cinghiz Aitmatov, dedicat acestui cuvânt şi fenomen.

Pentru cei născuţi după 1990 sau cei care n-au apucat să-l citească pe Cinghiz Aitmatov, explic foarte pe scurt: mancurţii erau prizonierii cărora li se rădea capul şi li se lipea pe ţeastă o bucată de blană de cămilă. Dacă nu mureau în chinuri groaznice, atunci când blana începea să se usuce şi, drept urmare, să se strângă pe cap, mancurţii deveneau sclavii perfecţi, un fel de soldaţi universali sau terminatori din filmele SF de astăzi. Memoria li se ştergea şi ei erau gata să asculte orice poruncă - chiar de a-şi omorî părinţii şi familia. De aceea, moldovenii rusificaţi după propria lor dorinţă, deveniţi antiromâni peste noapte, sunt numiţi mancurţi.

Loading...


De ce mi-am amintit de mancurţi? Simplu: am văzut câtă zarvă a făcut anunţul că „Moldova 1”, postul naţional de televiziune, va difuza ştirile în română la ora 19.00. O iniţiativă mai mult decât lăudabilă, ba chiar destul de întârziată, pentru că, fiind vorba de televiziunea publică, ştirile de la ora de maximă audienţă trebuie difuzate în română. Imaginaţi-vă ce fel de televiziune ar fi „Moldova 1”, dacă la 19.00 ar difuza ştirile în găgăuză. Nu că aş avea ceva cu găgăuzii, dar e vorba de o minoritate şi peste tot în lumea asta minoritarii învaţă limba de stat din ţările în care hotărăsc să se stabilească… În plus, ştirile în rusă vor fi difuzate de patru ori pe zi, iată ce ar trebui să nedumerească, iar minoritarii ar trebui să fie încântaţi.

E aproape „normal” să protesteze comuniştii, chiar dacă unii dintre ei sunt de etnie română. Mancurtizarea la Aitmatov, dar şi în Uniunea Sovietică, a fost un proces ireversibil. Unora le stă mai bine ca sclavi şi ca lingăi, unora nu le place propria identitate. Nu am nicio pretenţie faţă de politicienii-pensionari ruşi, ca Mişin. Ei îşi păstrează poziţia de ocupanţi, de fraţi mai mari, cu care s-au obişnuit în timpul imperiului. Ei nu se vor simţi niciodată egali în dialog cu moldovenii, ci superiori. Sau mai egali ca egalii. În schimb, m-a mirat poziţia celor de la PD, în frunte cu Dumitru Diacov. Apoi nu m-a mai mirat. E de mirare în Moldova când găseşti un politician vertical, care nu-şi schimbă poziţia după cum bate vântul. Politicienii ne cred proşti şi cu memorie scurtă, ăsta-i adevărul. Aşa cum scrie Constantin Tănase într-un editorial - pentru votul din 4 aprilie 2005 „a fost bătut numai Roşca”. Diacov - nu. Filat - nu. De Lupu ce să mai vorbesc... Marian Lupu şi acum declară că grăieşte moldoveneşte… când îi convine. Şi să nu uităm lângă cine era Lupu pe 7-8 aprilie. Atunci Dumitru Diacov, dar şi majoritatea politicienilor, nu erau miraţi că la „Moldova 1” se difuza balet şi jocuri, când în PMAN protestele erau în toi.

Poate că, din când în când, ar trebui să publicăm biografiile politicienilor noştri. Mă scuzaţi, a politicienilor moldoveni; să nu exagerăm, n-am vrut să vă jignesc. Să începem cu Dumitru Diacov. Citez de pe Wikipedia: Până în anul 1977 a lucrat ca redactor şi redactor-şef de emisiuni la Televiziunea Moldovei. Activează apoi în organele de conducere ale Organizaţiei Tineretului Comunist (comsomol) sovietic. În perioada 1977-1979 este secretar al organizaţiei comsomoliste a Comitetului de Stat pentru Radio şi Televiziune, apoi instructor pentru ideologie la Comitetul Central al Comsomolului din Moldova. Între 1981-1984, Dumitru Diacov lucrează ca şef de departament la Comitetul Central al Comsomolului din Moldova. Din 1984 a fost corespondent în RSSM al cotidianului moscovit Komsomolskaya pravda (pe atunci, organ oficial al tineretului comunist din URSS). Soseşte apoi la Moscova, pe post de consilier al Secretarului Comitetului Central al Comsomolului din URSS (1986-1988). În 1994, Dumitru Diacov e ales deputat în Parlamentul de la Chişinău pe listele Partidului Democrat-Agrar din Moldova, deţinând până în 1995 funcţia de preşedinte al Comisiei parlamentare de politică externă. În paralel, în perioada 1994-1998, deţine funcţia de preşedinte al Delegaţiei Parlamentului RM la Adunarea Parlamentară a Consiliului Europei (APCE)”… Şi, cireşica de pe tort: „După alegeri, cei opt deputaţi ai Partidului Democrat din Moldova părăsesc Blocul „Moldova Democrată” şi îşi constituie propriul grup parlamentar, care îl va susţine pe Vladimir Voronin la alegerile pentru funcţia de preşedinte al RM…”.

Cum s-ar spune: lupul părul îşi schimbă, iar năravul - ba. Sau trebuia să scriu cu „L” mare?.. De ce am pomenit de mancurţi? Pentru că Istoria ne joacă feste: Diacov vine dintr-o familie de deportaţi, dar şi Isidor Sârbu, bunicul lui Voronin, a fost anticomunist. Dacă ei au uitat sau se prefac că au uitat, să uităm oare şi noi?!

Un articol de: Alexandru Vakulovski Contactează autorul
 Urmărește știrile Timpul.md pe Telegram
loading...
blog comments powered by Disqus

Din aceeaşi secţiune

Cele mai noi ştiri de azi

Politică 12 August 2020, ora: 09:24

OPINIE Dodon, tentat să-și deseneze „victoria” după modelul Lukașenko?

Dodon, tentat să-și deseneze „victoria” după modelul Lukașenko?

În timp ce Putin și Dodon îl felicitau pe Lukașenko, la Minsk poliția bătea, gaza și aresta protestatarii ieșiți pe străzi, cu zecile de mii, pentru a denunța fraudarea masivă a alegerilor.

( ) Citeşte tot articolul

Economie 12 August 2020, ora: 09:22

Renaşterea euro este efectul unui acord UE care a schimbat totul

Renaşterea euro este efectul unui acord UE care a schimbat totul

Soarta euro a cunoscut o schimbare seismică, scrie Bloomberg.

( ) Citeşte tot articolul

Timpul Local 12 August 2020, ora: 08:12

Accident horror pe traseul Chișinău-Soroca. Un camion a luat foc, iar o persoană ar fi decedat / VIDEO

Accident horror pe traseul Chișinău-Soroca. Un camion a luat foc, iar o persoană ar fi decedat / VIDEO

Potrivit primelor informații, trei camioane s-au ciocnit noaptea trecută, ioar unul dintre acestea a luat foc.

( ) Citeşte tot articolul

Chișinău 12 August 2020, ora: 08:05

VIDEO - LAPTE DE „CASĂ” pe străzile din Chișinău - Doi vânzători filmați cum „produceau” lapte de casă în mijlocul drumului

VIDEO - LAPTE DE „CASĂ” pe străzile din Chișinău - Doi vânzători filmați cum „produceau” lapte de casă în mijlocul drumului

În imagini se vede clar cum „producătorii” amestecă un lapte ieftin cumpărat din magazin cu apă, pentru a-l vinde ulterior ca „lapte de casă”.  

( ) Citeşte tot articolul

Sănătate 12 August 2020, ora: 05:58

10 întrebuințări ale castraveților care TE VOR UIMI

10 întrebuințări ale castraveților care TE VOR UIMI

Castravetii se pot transforma oricand intr-o gustare delicioasa. Dar stiai ca micutele legume pot preveni mahmureala sau pot curate chiuveta bucatariei.

( ) Citeşte tot articolul

Istorie 12 August 2020, ora: 00:31

În realitate, în TOATĂ istoria sa, Rusia a fost un stat AGRESOR

În realitate, în TOATĂ istoria sa, Rusia a fost un stat AGRESOR

De fapt, în toata istoria sa, Rusia a fost un stat agresor. Să creada că a cucerit o șesime din suprafata planetei numai ca urmare a războaielor de aparare, poate doar un om complet lipsit de orice cunoaștere a istoriei, sau care si-a pierdut complet capacitatea de a gândi, după...

( ) Citeşte tot articolul

Actualitate 11 August 2020, ora: 15:47

Presa italiană: „Moldovenii pătrund şi traversează Spaţiul Schengen fără să stea în carantină şi merg la Roma, Milano, Padova, Treviso şi Belluno şi îi infectează pe italieni”

Presa italiană: „Moldovenii pătrund şi traversează Spaţiul Schengen fără să stea în carantină şi merg la Roma, Milano, Padova, Treviso şi Belluno şi îi infectează pe italieni”

„România infectează Italia cu basarabeni”, acesta este mesajul mai multor ziare importante din Italia, care au publicat, la începutul lunii august curent, mai multe articole despre corupția de la frontiera moldo-română, unde cetățenii R. Moldova ar fi lăsați...

( ) Citeşte tot articolul

Actualitate 11 August 2020, ora: 14:48

SCANDALOS. Mesajul Svetlanei Tikhanovskaya pare a fi făcut SUB AMENINȚĂRI: „Nu vreau sânge și violență.”

SCANDALOS. Mesajul Svetlanei Tikhanovskaya pare a fi făcut SUB AMENINȚĂRI: „Nu vreau sânge și violență.” Foto: simbol

Lidera opoziției din Belarus, Svetlana Tikhanovskaya, a înregistrat un mesaj video în care a cerut susținătorilor să oprească protestele din mai multe orașe din țară.

( ) Citeşte tot articolul

Politică 11 August 2020, ora: 14:05

Putin anunță că una dintre fiicele sale s-a VACCINAT / Declarații - Rusia a dezvoltat „primul” vaccin contra coronavirusului.

Putin anunță că una dintre fiicele sale s-a VACCINAT / Declarații - Rusia a dezvoltat „primul” vaccin contra coronavirusului.

Rusia a dezvoltat "primul" vaccin contra coronavirusului, a afirmat, marţi, preşedintele rus Vladimir Putin, într-o videoconferinţă cu membrii Guvernului, retransmisă la televiziune, notează AFP.

( ) Citeşte tot articolul

Politică 11 August 2020, ora: 13:33

PROTEST în fața Ambasadei Republicii Belarus la Chișinău

PROTEST în fața Ambasadei Republicii Belarus la Chișinău

Mai mulți tineri din Platforma DA și din Partidul Acțiune și Solidaritate au pichetat, ieri, Ambasada Republicii Belarus de la Chișinău, manifestând împotriva reprimării protestelor cu mii de oameni, în mare majoritate tineri, arestați la Minsk, Brest, Gomel și Grodno...

( ) Citeşte tot articolul

Actualitate 11 August 2020, ora: 13:31

Haos în Chișinău după ce Primaria a blocat o stradă fără a oferi alternative șoferilor. Botanica şi Centru sunt paralizate

Haos în Chișinău după ce Primaria a blocat o stradă fără a oferi alternative șoferilor. Botanica şi Centru sunt paralizate

Mai mulți șoferi s-au plîns pe o rețea desocializare că nu pot ajunge la muncă din cauza traficului îngreunat.

( ) Citeşte tot articolul

Actualitate 11 August 2020, ora: 11:18

FOTO.VIDEO /// Proteste nocturne în Belarus - Sângerosul dictator Lukașenko a trimis mascații să tragă în protestatari (+18)

FOTO.VIDEO /// Proteste nocturne în Belarus - Sângerosul dictator Lukașenko a trimis mascații să tragă în protestatari (+18)

Confruntarea dintre populația nemulțumită de rezultatul alegerilor și miliția lui Lukașenko a continuat și în noapte de 10 august.

( ) Citeşte tot articolul

Auto 11 August 2020, ora: 10:28

Hyundai vrea sa devină cel mai mare producător de mașini electrice din lume

Hyundai vrea sa devină cel mai mare producător de mașini electrice din lume

Grupul Hyundai-KIA a anuntat ca marca Hyundai sa devina una preponderent electrica.

( ) Citeşte tot articolul

Politică 11 August 2020, ora: 09:27

Chicu și Dodon vor ca Republica Moldova să împrumute bani de la Banca Mondială

Chicu și Dodon vor ca Republica Moldova să împrumute bani de la Banca Mondială

Deputaţii PDM şi PSRM s-au întrunit, ieri-seara, la şedinţa coaliţiei de guvernare, cu participarea Premierului şi Preşedintelui ţării,.

( ) Citeşte tot articolul

Actualitate 11 August 2020, ora: 09:04

Belarus: nimic nu va mai fi la fel în această țară (Le Monde)

Belarus: nimic nu va mai fi la fel în această țară (Le Monde)

Ultimul dictator din Europa și-a anunțat victoria la alegerile prezidențiale de duminică, 9 august. Deoarece mii de manifestanți din Belarus contestă rezultatul electoral, UE trebuie să facă totul pentru a ajuta societatea civilă să își decidă destinul .

( ) Citeşte tot articolul

Chișinău 11 August 2020, ora: 08:32

OASIS APARTMENTS - FINALIZAREA FAȚADEI PE ULTIMA SUTĂ DE METRI

OASIS APARTMENTS - FINALIZAREA FAȚADEI PE ULTIMA SUTĂ DE METRI

Dezvoltatorul Complexului Oasis Apartments anunță finalizarea fațadei! Anunțul a fost făcut într-un filmuleț pe facebook. Din imagini puteți observa finisajele exclusiviste, dar și terasele din sticlă. Lucrările executate impecabil sunt un nou motiv de mândrie pentru...

( ) Citeşte tot articolul
Current tier / breakpoint: xs sm md lg xl (= visible only on this breakpoint)

.hidden-xs-down .hidden-sm-down .hidden-md-down .hidden-lg-down

.hidden-xs-up .hidden-sm-up .hidden-md-up .hidden-lg-up .hidden-xl

.hidden-xs (only) .hidden-sm (only) .hidden-md (only) .hidden-lg (only) .hidden-xl (only)