Astăzi 24 Septembrie 2018, Luni - Ultima actualizare la 23 Septembrie 2018
Abonamente

Moldova 27 August 2016, ora 12:29

Mesajele UE și SUA adresate Republicii Moldova la cea de-a 25-a aniversare a independenţei

Marime Font

Uniunea Europeană va sprijini în continuare eforturile curente de reformare întreprinse de Republica Moldova pentru a valorifica la maximum beneficiile Acordului de Asociere şi a Zonei de Liber Schimb Aprofundat şi Cuprinzător. 

Declarația se conține în mesajul Uniunii Europene adresat Republicii Moldova cu ocazia aniversării a 25-a de la proclamarea independenţei.

În mesaj se menţionează că, în beneficiul tuturor cetăţenilor, implementarea reală a reformelor, lupta fermă cu corupţia, depolitizarea instituţiilor de stat, consolidarea independenţei sistemului judecătoresc, modernizarea serviciilor publice, îmbunătăţirea libertăţii mass-media şi implementarea reformelor economice profunde – constituie pre-rechizite indispensabile.De asemenea, cu ocazia celei de-a 25-a aniversări, Uniunea Europeană reiterează apelul la reînnoirea eforturilor părţilor pentru o soluționare comprehensivă și pașnică a conflictului transnistrean, bazată pe suveranitatea şi integritatea teritorială a Republicii Moldova, cu un statut special pentru regiune.

James D. Pettit: „Sperăm la alți 25 de ani de parteneriat și progres"

Ambasadorul SUA în R. Moldova, James D. Pettit, a transmis astăzi un mesaj de felicitare cu ocazia aniversării a 25 de ani de Independență a Republicii Moldova.

Urările au fost transmise prin intermediul unui filmuleț video. „Sîntem mândri că am fost printre primele țări care au recunoscut independența R. Moldova. În acești 25 de ani țara a făcut progrese pe calea integrării în Uniunea Europeană și a depus eforturile necesare pentru a se apropia de standardele europene, a-și consolida economia și a-și dezvolta societatea”, a spus James D. Pettit.

Oficialul a mai specificat că 25 de ani este o vârstă fragedă pentru un stat. „Astfel, fiind o națiune tânără, R. Moldova mai are de făcut mai mulți pași spre progresul de care să se bucure toți cetățenii, pași care vor solicita dedicație totală valorilor democratice. SUA a fost alături în calitate de prieten și partener de dezvoltare și sîntem bucuroși să continuăm această minunată colaborare. 25 de ani împreună, 25 de ani de relații bilaterale cu SUA, și după cum a declarat Președintele SUA, Barack Obama, sperăm la alți 25 de ani de parteneriat și progres. La mulți ani R. Moldova!”, a menționat James D. Pettit.


< 

Cu prilejul aniversării a 25 de ani de Independență a Republicii Moldova, mai mulți șefi de stat au expediat președintelui Republicii Moldova, Nicolae Timofti, mesaje de felicitare/ 

Printre aceste mesaje se regăsesc: cel al Președintelui Statelor Unite ale Americii, Barack Obama, al Președintelui Ucrainei, Petro Poroșenko, al Președintelui Lituaniei, Dalia Grybauskaitė, al Președintelui Federației Ruse, Vladimir Putin, al Președintelui Republicii Federale Germania, Joachim Gauck, al Reginei Elisabeta a II-a a Regatului Unit al Marii Britanii și Irlandei de Nord, al Regelui Carl Gustaf al Regatului Suediei, al Regelui Willem-Alexander al Țărilor de Jos, al Președintelui Bulgariei, Rosen Plevneliev, al Președintelui Republicii Belarus, Alexandr Lukashenko, al Președintelui Republicii Polone, Andrzej Duda, al Președintelui Republicii Cehe, Miloš Zeman, al Președintelui Turkmenistanului, Gurbangulî Berdîmuhamedov.

Prezentăm fragmente din unele mesajele recepționate:

Barack Obama: „Statele Unite salută aspirațiile permanente de integrare Europeană a Republicii Moldova și eforturile pentru consolidarea statului de drept. Împărtășim obiectivul dumneavoastră de a construi un viitor mai bun pentru poporul Republicii Moldova, unul înrădăcinat solid în Europa care să reflecte valorile libertății și democrației. Vom continua să sprijinim activitatea dumneavoastră de consolidare a instituțiilor democratice și de implementare a reformelor complicare, dar necesare pentru un viitor economic prosper și stabil”.

Petro Poroshenko: „Sînt convins că dezvoltarea în continuare a unei colaborări cuprinzătoare dintre Ucraina și Republica Moldova ne va ajuta să depășim toate provocările din domeniul securității regionale și să devenim parte a spațiului european unit”.

Joakim Gauck: „Acordul de Asociere dintre UE și Republica Moldova deschide noi perspective cetățenilor Dumneavoastră. Pentru a beneficia pe deplin de avantajele Acordului este importantă implementarea consecventă a reformelor, precum și consolidarea democrației și statului de drept”.

Vladimir Putin: „Sînt sigur că dezvoltarea relațiilor ruso-moldave în spiritul prieteniei și cooperării corespunde intereselor fundamentale ale cetățenilor ambelor noastre state și este în conformitate cu întărirea stabilității și securității regionale și europene”.

Dalya Gribauskaite: „Lituania va fi mereu un susținător ferm al alegerii dumneavoastră Europene. Vom rămâne mereu partenerul dumneavoastră, pregătit să ofere asistență pentru dezvoltarea reușită a cooperării în materie de know-how și pe aspecte sociale, precum și în domeniul construcției societății civile și a instituțiilor democratice din țara Dumneavoastră”.

Andrzej Duda:  „Cred cu tărie că intrarea în vigoare a Acordului de Asociere va accelera modernizarea țării, iar cetățenii Republicii Moldova care datorită liberalizării vizelor pot călători în țările Uniunii Europene, vor cunoaște mai bine valorile care o inspiră”.

Timpul.md

blog comments powered by Disqus

Din aceeaşi secţiune

Cele mai noi ştiri de azi

Actualitate 23 Septembrie 2018, ora: 15:40

PS Veniamin, episcopul Basarabiei de Sud: „Acordarea autocefaliei unei biserici nu va provoca un război mondial”

PS Veniamin, episcopul Basarabiei de Sud:  „Acordarea autocefaliei unei biserici nu va provoca un război mondial” Din editia print

Pentru a afla opinia Bisericii Ortodoxe Române (BOR) privind eventuala recunoaștere a autocefaliei Bisericii din Ucraina, TIMPUL a discutat cu Preasfințitul Veniamin, episcopul Basarabiei de Sud din cadrul Mitropoliei Basarabiei, fost secretar al Sfântului Sinod al BOR.

( ) Citeşte tot articolul

Carte 23 Septembrie 2018, ora: 05:03

Cum vorbim, cum scriem // Eu vreém, eu beem

Cum vorbim, cum scriem // Eu vreém, eu beem Din editia print

Mai ieri, de câte ori deschideam vreo pagină în internet, îmi sărea în faţă un spot publicitar, sonorizat de o tânără care întreabă, punând un accent puternic pe primul cuvânt al frazei: „Vrai să trăieşti, să înveţi şi să...

( ) Citeşte tot articolul

Istorie 21 Septembrie 2018, ora: 17:00

Prima şedinţă a Sfatului Ţării (II) „Fericiți sub ochii noștri sunt care văd ceea ce nu au văzut”

Prima şedinţă a Sfatului Ţării (II) „Fericiți sub ochii noștri sunt care văd ceea ce nu au văzut” Din editia print

Un reportaj al ziarului „Ardealul (Transilvania)” despre prima ședință a parlamentului Basarabiei, care în 1918 a votat Unirea cu România Continuăm publicarea materialului „Dare de seamă asupra primei ședințe a Sfatului Țării din 21 noiembrie 1917”,...

( ) Citeşte tot articolul

Actualitate 21 Septembrie 2018, ora: 11:51 de Doina Stimpovschii

Dodon riscă o nouă suspendare din funcție după ultimele remanieri în Guvern

Dodon riscă o nouă suspendare din funcție după ultimele remanieri în Guvern Din editia print

Prin schimbarea a doi miniştri, guvernarea face o mișcare de PR înainte de alegeri, consideră analiştii politici

( ) Citeşte tot articolul

Actualitate 21 Septembrie 2018, ora: 11:28

OMUL SĂPTĂMÂNII: George Simion, ACTIVIST CIVIC, ZIARIST

OMUL SĂPTĂMÂNII: George Simion,  ACTIVIST CIVIC, ZIARIST Din editia print

Liderul unioniștilor, George Simion, s-a născut pe 21 septembrie 1986, la Focșani. În 2005, a absolvit Colegiul Național „Gheorghe Lazăr‟ din București.

( ) Citeşte tot articolulEditorial 21 Septembrie 2018, de Silviu Tănase

Unioniștii, alegerile și opoziția

Campania electorală pentru următoarele alegeri parlamentare în R. Moldova a început deja. Toate partidele își pregătesc armele pentru această luptă.

() Citeşte tot articolul

Editorial 20 Septembrie 2018, de Constantin Tănase

Viața și moartea doamnei Clara

…O cheamă doamna Clara, locuiește într-un apartament cu două odăi, are 45 de ani, doi băieți, unul de 22, iar altul de 19 ani.

() Citeşte tot articolul

Opinii & Editoriale 19 Septembrie 2018, de Moni Stănilă

Anotimpul și cheltuielile

Cât nu am vrea să ne ferim de cheltuieli, fiecare anotimp vine cu lista lui de cumpărături. Că sunt sărbătorile de iarnă, că este Paștele, că e vară și vrem concedii – o cheltuială apare întotdeauna.

() Citeşte tot articolul

Editorial 17 Septembrie 2018, de Silviu Tănase

Cât de mult ne urăsc!

14 septembrie 2018, Ziarul TIMPUL

() Citeşte tot articolul

Opinii & Editoriale 16 Septembrie 2018, de Răzvan Munteanu

România ar putea juca un rol important în reconstrucţia Siriei

Siria a cunoscut cea mai complexă criză dintre statele lovite de Primăvara Arabă, afundându-se într-un război civil care a opus regimul de la Damasc şi forţele rebele, alături de care s-au adăugat pe parcurs alte grupări din afara ţării.

() Citeşte tot articolul

Opinii & Editoriale 13 Septembrie 2018, de Dan Nicu

O tragedie uitată – Cehoslovacia anului 1968

În a doua jumătate a lunii august, Europa a marcat 50 de ani de la invadarea Cehoslovaciei de către trupele URSS şi ale altor state din blocul sovietic.

() Citeşte tot articolul

Opinii & Editoriale 12 Septembrie 2018, de Moni Stănilă

Caritate sau reclamă?

Ori mai degrabă aș spune că ambele. Și când spun acest lucru, o fac cu convingerea că reclama va fi condiționată cu timpul de caritate.

() Citeşte tot articolul