Actualitate

Mesajul Prim-ministrului Iurie Leancă, după Summitul Parteneriatului Estic de la Vilnius, adresat cetăţenilor Republicii Moldova

Astăzi, la o distanță de peste 20 de ani, când Republica Moldova obţine şansa de ancorare în spaţiul european, prietenii baltici rămân aceeaşi sursă de inspiraţie şi de sprijin pentru noi.
 
Am considerat mereu că Moldova, prin potențialul său, poate deveni un următor caz de succes după ţările baltice în spaţiul post-sovietic şi am crezut mereu că trebuie să parcurgem cu aceeaşi fermitate şi dăruire traseul european, pe care l-au urmat ţările din Europa Centrală şi de Est.
 
Succesele ţărilor ieşite din comunism şi care au devenit într-un timp-record membre ale familiei europene ne-au demonstrat că anume această cale este cea mai potrivită pentru un popor European care vrea să revină acasă, în sânul civilizației occidentale.

Doamnelor și domnilor, dragi prieteni,

La reunea Parteneriatului Estic de astăzi de la Vilnius, Republica Moldova deschide un nou capitol în istoria sa – un capitol pe cât de ambiţios, pe atât de complex şi solicitant.

Aderarea la Uniunea Europeană ca membru cu drepturi depline este un vis măreţ ce ne uneşte pe toţi şi care – odată cu parafarea Acordurilor de Asociere şi de Liber Schimb, dar şi cu anularea vizelor pentru moldoveni într-o perspectivă destul de apropiată – prinde tot mai mult contur.
 
Dragi cetăţeni,

Sunt convins că doriţi să mă întrebaţi: „Dar cum se va schimba viaţa noastră începând de mâine”?
 
Mi-aş dori să vă pot spune că se va schimba în bine imediat, însă, după cum cunoașteți foarte bine, miracole nu există. Suntem antrenaţi într-un proces anevoios, dar absolut necesar, prin care urmărim să reclădim din temelie modul în care este construită societatea noastră.
 
Aceasta și este lecţia baltică pentru noi: demontarea sistemului sovietic poate fi făcută doar cu voinţa şi determinarea clasei politice, dar mai ales cu implicarea mai mare din partea cetăţenilor, fie că sunt acasă sau sunt in afara ţării. Este o condiție indispensabilă, de fapt.

Dar, chiar dacă miracole nu există, realitățile sunt încurajatoare pentru noi. Parafarea Acordurilor şi punerea acestora în aplicare în toamna anului viitor înseamnă crearea premiselor pentru integrarea economiei noastre pe o piaţă formata din 500 de milioane de oameni – o piaţă care se bucură de un nivel de trai mult mai înalt: fie că e vorba de salarii şi pensii decente, fie că ne referim la şcoli, universităţi mai competitive, sau apă nepoluată.

La fel, înseamnă posibilităţi pentru familii ca să-și pornească propriile afaceri, în condiţii prielnice şi egale pentru toată lumea, indiferent de mărimea businessului, de regiune sau de domeniu. Integrarea europeană mai înseamnă o societate fără corupţie
 
Nu doar spațiul geografic, cultural și al valorilor, sunt, însă, elementele ce ne unesc de Europa. Din vara anului trecut împărţim și acelaşi cer european, odată cu aderarea Moldovei la spaţiul aerian comun al Uniunii Europene. S-a întâmplat graţie faptului că am ştiut să negociem liberalizarea spațiului avia în termen-record, de doar un an de zile.
 
Astfel, moldovenii au simţit la modul practic avantajele integrării europene: zboruri la preţuri mai mici, spre mult mai multe destinaţii, precum şi servicii sigure, de o calitate mai înaltă.
 
Într-o perspectivă apropiată urmează să ne bucurăm cu toţii de un alt avantaj al apropierii noastre de Europa, şi anume, circulaţia liberă, fără vize, în spaţiul Shengen. Asta va însemna că familiile se vor putea reuni mult mai des, nu doar de sărbători, şi nu doar acasă, în Moldova, ci în orice oraş din Europa.

Încrederea cu care vă spun toate aceste lucruri nu este determinată doar de faptul că am privilegiul să reprezint Republica Moldova aici, la Vilnius, la reuniunea Parteneriatului Estic. Încrederea mea vine din convingerea cu care am trăit și muncit în ultimii 15 ani, pe care i-am dedicat ideii de integrare europeană şi în care am făcut tot ce mi-a stat în puteri ca aceasta să prindă contururi reale.
 
Iată de ce, am toate motivele să fiu fericit şi mândru de ţara noastră. Totodată, vreau să vă mărturisesc că trăiesc cu simţul datoriei făcute doar pe jumătate, deoarece responsabilitatea faţă de dumneavoastră, dar şi faţă de prietenii noştri din Uniunea Europeană, este mai mare ca niciodată. Acum, trebuie să dăm dovezi la lume că maturitatea şi voinţa sunt realități palpabile şi că ele vor fi puse în serviciul visului nostru mare – cel de integrare politică si economica în Uniunea Europeană.
 
Aşa cum, în urmă cu un sfert de secol, cei care au luptat pentru independenţa ţării noastre ne îndemnau să alegem grâul de neghină, aşa astăzi trebuie să luăm decizii care vor grăbi parcursul nostru european. Suntem datori, chiar condamnați, să facem asta – pentru ca cei tineri să prospere, iar cei în vârstă să îmbătrânească frumos. Și pentru ca toţi cetăţenii Moldovei să trăiască în demnitate.

Vă mulţumesc!

Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmărește TIMPUL pe Google News și Telegram!


Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *