Actualitate

Mesajul României: „Se impune formarea cât mai rapidă a unui guvern la Chişinău”

Ministerul Afacerilor Externe (MAE) anunţă că secretarul de stat pentru analiză politică şi relaţia cu Parlamentul, Radu Podgorean, l-a primit joi în vizită de prezentare pe ambasadorul Republicii Moldova la Bucureşti, Mihai Gribincea.

”Cei doi demnitari au exprimat satisfacţia cu privire la caracterul privilegiat al relaţiilor dintre Bucureşti şi Chişinău, evidenţiate prin Parteneriatul Strategic bilateral pentru integrarea europeană a Republicii Moldova. Oficialul român a subliniat că, inclusiv în actualul context înregistrat în vecinătatea estică, caracterizat de o complexitate sporită, se impune formarea cât mai rapidă, la Chişinău, a unui guvern care să asigure stabilitatea ţării şi aplicarea hotărâtă a măsurilor de reformă necesare pentru revigorarea parcursului european al Republicii Moldova", informează MAE.

Potrivit sursei citate, oficialul român a arătat că o astfel de evoluţie ar fi în măsură să faciliteze şi înregistrarea de progrese în derularea importantelor proiecte de cooperare şi asistenţă iniţiate de România în sprijinul Republicii Moldova.

Aceasta este, până la ora transmiterii acestei ştiri, singura reacţie oficială a autorităţilor române pe tema crizei de la Chişinău.

Preşedintele Republicii Moldova, Nicolae Timofti, a respins propunerea de a-l desemna pe controversatul om de afaceri Vladimir Plahotniuc pentru funcţia de prim-ministru. Nicolae Timofti a argumentat că Vladimir Plahotniuc nu întruneşte criteriile de integritate necesare pentru această funcţie. Şeful statului a amintit de Hotărârea Curţii Constituţionale din 22 aprilie 2013, care stipulează clar că persoanele asupra cărora planează dubii de integritate nu pot ocupa funcţii de conducere în stat.

Timofti a cerut majorităţii parlamentare să propună un alt candidat pentru funcţia de prim-ministru până pe 14 ianuarie la ora 12.00. Preşedinţia moldoveană nu a anunţat dacă a primit o nouă propunere de premier joi, până la prânz. Vladimir Plahotniuc, care a fost propus pentru funcţia de prim-ministru de Partidul Democrat (PDM), i-a trimis şefului statului o scrisoare în care susţine că aceste acuzaţii sunt neîntemeiate, fiind efecte ale campaniilor de manipulare.

sursa: gandul.info

Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmărește TIMPUL pe Google News și Telegram!


Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *