Cultură

Meşterul popular Maria Cristea a inaugurat expoziţia aniversară „Tezaur brodat cu har”

Expoziţia prezintă o colecţie de peste 40 de ii şi cămăşi femeieşti şi bărbăteşti create de meşteriţele de la „Casa Cristea”.

Solicitat de MOLDPRES, preşedintele Uniunii Meşterilor Populari, Dumitru Costandachi, a menţionat că Maria Cristea de mai bine de 30 de ani confecţionează cu multă dragoste şi măiestrie ii şi cămăşi şi alte piese ale portului popular, care constituie un adevărat tezaur al neamului nostru. „Ea a reabilitat portul nostru popular, curăţindu-l de elemente stilistice străine”, a precizat Dumitru Costandachi.

Prezent la eveniment, viceministrul Culturii, Gheorghe Postică, a afirmat că Maria Cristea a creat de-a lungul celor trei decenii de activitate adevărate bijuterii ale portului popular. „Cu adevărat, Maria Cristea ocupă un loc de cinste în arta noastră populară”, a constatat Gheorghe Postică.

În faţa celor prezenţi, Ansamblul etnofolcloric condus de Valeriu Chiperi şi naistul Vasile Iovu au susţinut un recital muzical.

Maria Cristea s-a născut la 14 decembrie 1955 în satul Ulmu, raionul Ialoveni. Şi-a făcut studiile la Universitatea de Stat din Moldova, Facultatea de Fizică şi Matematică. Dragostea faţă de arta populară i-a fost cultivată de către părinţi din copilărie. Din 1990 este membră a Uniunii Meşterilor Populari din Moldova. În 1993 a înfiinţat Casa Portului Popular „Cristea” pe care o conduce pînă în prezent. A avut expoziţii personale în România, Germania, Rusia, Ucraina şi în alte ţări. Maria Cristea a confecţionat costume pentru Nicolae Botgros, Vasile Iovu, Ion Paladi, Lidia Bejenaru, Olga Ciolacu, Nicolae Glib şi alţi interpreţi, pentru formaţiile „Fluieraş”, „Lăutarii”, „Fraţii Advahov”, „Folclor” etc.

Expoziţia va fi deschisă pînă la 13 noiembrie. 

Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmărește TIMPUL pe Google News și Telegram!


Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *