Astăzi 19 Februarie 2019, Marţi - Ultima actualizare la ora 13:35
Abonamente

Editorial 16 August 2017, ora 07:08    Din editia print

Marime Font

Metamorfoza jurnalistului moldovean din 2009 încoace

Îmi amintesc în ultimul timp cu plăcere și dor de perioada guvernării Voronin și am impresia că e posibil să nu mai trăim niciodată momente atât de memorabile ca atunci.  

Frumoasele zile de pe timpul lui Voronin

Frumoase erau zilele acelea, când jurnaliștii din R. Moldova reprezentau un front comun și luptau pentru o singură idee – de a debarca regimul comunist, care trezea dezgust prin ipocrizia și infantilitatea sa. Deși trebuie să recunoaștem că, pe timpul lui Voronin, oamenii trăiau mai bine decât acum și nu erau furați în asemenea măsură, promovarea de către tot felul de stepaniuci a ideilor antinaționale, care deseori ajungeau până la limita tâmpeniei, provoca oroare, în special, în rândul populației cu carte. Atunci eram cu toții uniți într-un gând, fiind convinși că R. Moldova trebuie salvată cu orice preț de această pacoste, care ne transporta încet, dar sigur, din epoca modernă în veacul cămilei.

Or, marea greșeală a lui Vladimir Voronin a fost încercarea sa de a moldoveniza societatea până la paroxism chiar și cu prețul negării adevărului științific. Iată de ce mulți dintre noi au salutat evenimentele din 7 aprilie 2009. Cei care afirmă că studenții au fost atunci manipulați pentru a ieși la protest mint, pentru că cei mai înflăcărați adversari ai guvernării PCRM au fost tinerii și intelectualitatea. Când scandau „Mai bine mort, decât comunist!”, unii studenți plângeau într-adevăr și lacrimile lor erau sincere.


Au trecut ani și lucrurile devin mai clare, pentru că începem să înțelegem cine a stat în spatele răsturnării puterii comuniste. Cu toate acestea, Voronin ar trebui să-și dea seama măcar în ceasul al unsprezecelea că am ajuns la situația de atunci și, respectiv, la cea din prezent, mai întâi de toate din cauza lui. Dacă n-ar fi lovit în valorile naționale și ar fi fost mai atent la oamenii pe care și i-a luat în echipă, n-am fi avut nici 7 aprilie, nici furtul miliardului, nici alte cancere care ne sufocă acum.

Luminoasele nopți de după victoria democrației

Pe cât de frumoase erau zilele, pe atât de luminoase erau serile, când jurnaliștii se întâlneau la o bere și nu se uitau chiorâș unul la altul, ci mâncau din aceeași farfurie. Acele întâlniri erau ca și mesele de seară luate în familie. Dacă a și existat solidaritate în presa noastră, atunci i-a fost dat să fie. E adevărat că, de cealaltă parte, erau jurnaliștii care lucrau pentru comuniști sau pentru Iurie Roșca, dar noi nu luptam cu ei. Noi beam bere împreună, iar, la un pahar de vorbă, mulți dintre ei erau de acord cu noi. Nu în mod public, ci strict prietenește…

După 7 aprilie, am închinat cu toții pentru viitorul R. Moldova și ne-am felicitat că a învins democrația. Timp de vreo doi ani, prietenia noastră devenise și mai strânsă și noi, copiii visurilor, credeam că viitorul ne aparține. Cu atât mai mult, cu cât și lucrul ne mergea strună, căci politicienii care au preluat puterea și pe care îi numeam cu mândrie „ai noștri”, erau foarte deschiși față de presă.

Ostașii naivității

Astăzi e vremea să ne dăm seama că încrederea noastră în bravii salvatori ai țării ne-a umplut pe alocuri de naivitate. Pe atunci, nici nu ne imaginam că peste câțiva ani vom avea un președinte de Legislativ, de exemplu, care fiind sunat de cineva dintre noi în interese de serviciu, ne va reproșa indignat: „Cu ce ocazie mă sunați pe mine, dacă există serviciu de presă?”. Și căruia oricât de asiduu i-ai explica că întrebarea ta nu are nici în clin, nici în mânecă cu serviciul de presă, dar e în interesul societății, își va închide telefonul și nu-ți va mai răspunde.

Cu atât mai puțin am fi crezut în 2009 că, în timp ce punea pe tapet crimele comuniste, noua putere se iniția în săvârșirea crimelor democratice și că tot ce auzeam noi de la ei era demagogie de nota zece. Cel mai solid argument în această privință este faptul că toate dosarele penale intentate demnitarilor comuniști au fost tergiversate ani în șir, fiind apoi clasate. Între timp, unii pretinși infractori, în privința cărora ni se aduceau dovezi că au furat statul pe vremea comuniștilor, l-au trădat mișelește pe Vladimir Nicolaevici și s-au aliat guvernării democrate. Aceasta înseamnă că dosarele lor au murit cel puțin pentru o vreme.

Ideea comună s-a pierdut

Mai bine zis, pe 7 aprilie 2009, trenul a plecat, dar în gara noastră a rămas același director. Dacă analizăm cum au decurs lucrurile, se pare că Voronin nu a pierdut puterea în 2009, ci în 2008, după ce Vasile Tarlev a plecat din funcția de prim-ministru. Să ne amintim că următorul Guvern a fost condus de actuala șefă a Partidului Socialiștilor, Zinaida Greceanîi, și din el au făcut parte inclusiv Igor Dodon, Valentin Mejinschi, Vladimir Baldovici, Violeta Ivanov, Larisa Catrinici, Galina Balmoș, Valentin Guznac, Vitalie Pârlog, Andrei Stratan, Vasile Șova, Pavel Buceațchi, Vitalie Vrabie, Artur Cozma. Activitatea ulterioară a acestora ne demonstrează că ei fac parte și din actualul sistem.

Adică, tot în 2009 a luat sfârșit victoria noastră proaspăt obținută. Iluziile care ne-au dominat încă vreo doi ani de atunci s-au evaporat la fel de repede. Și astăzi, când ne conduc cei pe care i-am biruit atunci, stă câte unul dintre noi la o cafea și trage cu ochiul la altă masă, unde soarbe dintr-un ceai un fost camarad de-al său de luptă și idei. Acela tot ridică din când în când fața din ceașcă și îl scrutează pe acesta cu aceeași suspiciune. Mai mult decât „noroc” nu-și permit să-și zică, fiindcă unul e de-al lui Plahotniuc, iar altul - de-al lui Filat sau Năstase, sau Maia Sandu. Fiecare crede că celălalt nu are demnitate, pentru că s-a vândut și-i prost. Dacă privirile li se întâlnesc, își zâmbesc scurt și caută să-și găsească o altă ocupație. De exemplu, să se uite în telefonul mobil sau să ceară de la chelner un șervețel. Dacă se întâmplă, însă, să stea la aceeași masă, nu mai vorbesc sincer, ci se mint sau își spun bancuri și râd fericiți, deși în realitate fiecare stă ascuns în găoacea singurătății sale.

Cu o presă atât de divizată, nu are sens să ne revoltăm că nu avem opoziție. Atâta timp cât ideea comună lipsește, nu ne unește altceva decât dezamăgirea prin care am trecut cu toții. Liberali sau comuniști, democrați sau socialiști, toți au devenit în percepția noastră aceeași mâncare de pește. Însăși dezamăgirea, prin esență, separă oamenii, nicidecum nu-i apropie. Iar, în același timp, cineva profită de noi la fel ca și până în 2009. Nu m-aș mira dacă aceeași persoană a avut atunci nevoie de revolta noastră, iar astăzi îi convine să nu prea deschidem gurile.

Cum le mulțumește Dodon alegătorilor

În intimitatea lor, guvernanții noștri actuali vor să le purtăm încredere, însă caută să se bucure de această atitudine în mod forțat. Uitați-vă la Dodon. A ajuns președinte de țară doar datorită lui Renato Usatîi. Dacă acesta, în turul doi al alegerilor prezidențiale, ar fi susținut-o pe Maia Sandu, fostul comunist ar fi pierdut cu siguranță scrutinul. În mod normal, faptul că ulterior Usatîi a început să-l acuze de complicitate cu Vlad Plahotniuc n-ar trebui să-l deranjeze pe Dodon, pentru că orice demnitar care se respectă își asumă criticile din partea electoratului, mai ales pe cele din partea alegătorilor care i-au asigurat victoria. Cu toate acestea, în loc să-i rămână recunoscător liderului „Partidului Nostru”, zilele trecute, Dodon s-a dat cu părerea că Usatîi îl invidiază pentru că nu el a ocupat fotoliul de președinte și i-a reproșat acestuia: „Poate cândva va veni și rândul tău, undeva prin pușcărie…”

Numai aceste vorbe ale lui Dodon confirmă mai mult sau mai puțin învinuirile pe care i le aduce Usatîi, dar problema noastră e alta. Ar fi cazul să ne întrebăm: cine mai poate să-i dea încredere unui asemenea personaj? Unui personaj-cheie al guvernării noastre! 

Un articol de: Pavel Păduraru Contactează autorul
blog comments powered by Disqus

Din aceeaşi secţiune

Cele mai noi ştiri de azi

Actualitate 19 Februarie 2019, ora: 13:35

Accident grav pe strada Florilor din sectorul Râșcani al Capitalei. Un taxi s-a răsturnat. Nu se cunoaște dacă cineva este rănit s-au a avut de suferit, dar ambulanța a venit la fața locului. Poliția urmează să investigheze cazul.

( ) Citeşte tot articolul

Actualitate 19 Februarie 2019, ora: 13:21

Premieră pentru comuna Jora de Mijloc. În localitate a fost deschisă prima farmacie socială într-o localitate rurală. Asta după ce mai bine de cinci ani în urmă a fost închisă farmacia din comună, iar localnicii erau nevoiți să meargă în oraș pentru a...

( ) Citeşte tot articolul

Actualitate 19 Februarie 2019, ora: 13:17

Industria Republicii Moldova a înregistrat o creștere semnificativă, pe parcursul anului trecut. Datele prezentate de Biroul Național de Statistică atestă, în 2018, o majorare a producției cu 3,7 la sută comparativ cu anul precedent. 

( ) Citeşte tot articolul

Actualitate 19 Februarie 2019, ora: 11:08

Partidul Democrat din Moldova este lider absolut în opțiunile electoratului, la toate categoriile. Cel puți așa arată datele sondajului realizat de compania americană Lake Research Partners în parteneriat cu IMAS din Moldova.

( ) Citeşte tot articolul

Actualitate 19 Februarie 2019, ora: 10:53

Indiferent de modul în care va arăta Guvernul după alegerile parlamentare din 24 februarie, anul 2019 va fi unjul bun pentru Republica Moldova. Premierul Pavel Filip susţine că viitorul executive va beneficia de bazele ecomice puse de actualul cabinet de Miniştri, dar şi de...

( ) Citeşte tot articolul

Actualitate 19 Februarie 2019, ora: 10:29

Prejudiciul anual cauzat Rusiei de sancțiuni și restricții comerciale este de 6,3 miliarde de dolari

Prejudiciul suferit de Rusia din cauza restricțiilor comerciale a fost anul trecut de 6,3 miliarde de dolari, potrivit site-ului Ministerului Dezvoltării Economice din Rusia.

( ) Citeşte tot articolul

Actualitate 19 Februarie 2019, ora: 10:17

Statul a preluat pachetul de acțiuni al lui Platon din Moldindconbank și îl vinde unui investitor european

Statul a preluat pachetul de acțiuni al lui Platon din Moldindconbank și îl vinde unui investitor european

Agenția Proprietății Publice a cumpărat pachetul de acțiuni de aproape 64 la sută ale Moldindconbank, care a aparținut raiderului numărul unu din CSI, Veaceslav Platon. Valoarea tranzacţiei este de peste 760 de milioane de lei. 

( ) Citeşte tot articolul

Actualitate 19 Februarie 2019, ora: 10:02

OPINIE /// Avertismentele date de ciclul comerţului global

OPINIE /// Avertismentele date de ciclul comerţului global

Ciclurile comerciale se modifică, la fel și economia globală. Însă acum, încetinirea bruscă a creșterii comerțului global din perioada crizei financiare din 2008-2009, ofensiva protecționismului și distrugerea lanțurilor de aprovizionare globale fac ca totul să fie mult mai...

( ) Citeşte tot articolul

Actualitate 19 Februarie 2019, ora: 10:01

Un nou tip de doctrină de stânga se conturează: socialismul millennial

Un nou tip de doctrină de stânga se conturează: socialismul millennial

După prăbuşirea Uniunii Sovietice în 1991, conflictul ideologic din secolul 20 părea să se fi încheiat: capitalismul câştigase, iar socialismul devenise echivalent al eşecului economic şi al opresiunii politice, scrie The Economist.

( ) Citeşte tot articolul

Actualitate 19 Februarie 2019, ora: 09:31

Popularitatea PDM crește pentru că se concentrează nu doar pe problemele Chișinăului

Partidul Democrat din Moldova este singura formațiune care a înțeles că politica nu se face doar la Chișinău, că marea masă de alegători din Republica Moldova se află în spațiul rural. Din acest motiv, partidul a început toate proiectele dedicate omului din spațul...

( ) Citeşte tot articolul

Actualitate 19 Februarie 2019, ora: 09:30

Trump: Şefii militari din Venezuela au de ales între „amnistie” ori „să piardă totul”

Preşedintele SUA, Donald Trump, a lansat un apel luni şefilor militari din Venezuela să i se alăture opozantului şi preşedinte autoproclamat Juan Guaido şi să lase să intre ajutorul umanitar în ţara lor, în caz contrar riscând să „piardă totul”,...

( ) Citeşte tot articolul

Actualitate 19 Februarie 2019, ora: 09:19

Producția în masă de avioane rusești MS-21 a fost amânată din cauza sancțiunilor SUA

Producția în masă de avioane rusești MS-21 a fost amânată din cauza sancțiunilor SUA

Lansarea producției în masă de avioane rusești de pasageri MS-21 a fost amânată până la sfârșitul anului 2020 din cauza sancțiunilor SUA, a anunțat șeful companiei de stat ruse ”Rostech”, Serghei Cemezov, potrivit Reuters.

( ) Citeşte tot articolul

Horoscop 19 Februarie 2019, ora: 09:09

Horoscopul dragostei 19 februarie 2019. Revine o veche iubire, fugi cât mai repede

Horoscop dragoste 19 februarie 2019. Revine în viaţa ta o veche iubire, dar ar fi bine să fugi cât mai repede şi să te ascunzi şi în gaură de şarpe, ca să nu îţi complici existenţa.

( ) Citeşte tot articolul

Actualitate 19 Februarie 2019, ora: 09:06

Val de aer polar spre România. Meteorologii anunţă viscol şi ger (INFOGRAFIC ÎN TIMP REAL)

Săptămâna a început cu vreme de primăvară, dar se termină cu viscol. Peste câteva zile, trecem de la aproape 20 de grade, la temperaturi cu minus. Se intorc ninsorile încă de vineri. În weekend se instalează gerul. Atât în Bucureşti, cât...

( ) Citeşte tot articolul

Politică 19 Februarie 2019, ora: 09:00 de Mihaela Culcinschi

ÎNTREBAREA SĂPTĂMÂNII: Riscă Dodon să-l urmeze pe Filat?

ÎNTREBAREA SĂPTĂMÂNII: Riscă Dodon să-l urmeze pe Filat? Din editia print

Șeful statului ar putea fi acuzat de tergiversarea eliberării din Afganistan a ostaticilor Lionel Buruiană și Mihail Crihan

( ) Citeşte tot articolul

Actualitate 19 Februarie 2019, ora: 07:56

STATISTICI /// România este principala piață de desfacere pentru mărfurile din R. Moldova

STATISTICI /// România este principala piață de desfacere pentru mărfurile din R. Moldova

România și-a consolidat poziția de principala piață de desfacere pentru mărfurile din Republica Moldova, după o creștere în anul 2018 a livrărilor de bunuri moldovenești pe piața românească cu 31,9 la sută (în 2017 au crescut cu 17,1 la sută), potrivit datelor...

( ) Citeşte tot articolul

Femeia 19 Februarie 2019, ora: 04:33

Nu mănânci picant? Rău faci! Ardeiul iute este una dintre plantele cu cele mai multe beneficii de sănătate. Consumul lui previne boli cardiovasculare, ameliorează reumatismul, combate cancerul, stimulează pancreasul şi ajută la funcţionarea plămânilor.

( ) Citeşte tot articolul

Actualitate 19 Februarie 2019, ora: 00:55

Guvernul României oferă 10 milioane de euro pentru amenajarea albiei râului Bîc

Guvernul României oferă 10 milioane de euro pentru amenajarea albiei râului Bîc

Guvernul României acordă municipalității Chișinău un grant de zece milioane de euro pentru curățarea râului Bâc. 

( ) Citeşte tot articolul

Istorie 19 Februarie 2019, ora: 00:40 de George Mârzencu

Drama femeii care a câștigat duelul cu „marele URSS”

Drama femeii care a câștigat duelul cu „marele URSS” Din editia print

Olga Focșa din Strășeni a evadat de două ori de sub baionetele sovieticilor, apoi și-a trăit o bună parte din viață, ascunsă în podurile sătenilor

( ) Citeşte tot articolul

Actualitate 19 Februarie 2019, ora: 00:38

Un pedofil condamnat, vedetă la televiziunea lui Dodon

A devenit la modă, în ultimul timp, ca în presa opoziției de dreapta și de stânga să apară tot felul de personaje dubioase, care au o singură misiune – să arunce cu noroi în guvernare. De regulă, este vorba de indivizi cu un bogat trecut penal. Mai mult, se...

( ) Citeşte tot articolul

Istorie 19 Februarie 2019, ora: 00:35

De ce MOLDOVEANUL Dimitrie Cantemir spunea ca e ROMÂN?

De ce MOLDOVEANUL Dimitrie Cantemir spunea ca e ROMÂN?

"Hronicul vechimii a romano-moldo-vlahilor" este ultima operă a lui Dimitrie Cantemir, scrisă între anii 1719 și 1722 în care autorul explică de ce moldovenii sunt români...

( ) Citeşte tot articolul

Istorie 19 Februarie 2019, ora: 00:18

Cum și când a apărut limba română?

Cum și când a apărut limba română?

La propunerea redacției acestei reviste am acceptat să prezint, într-o manieră accesibilă unui public larg, istoria sau povestea cuvintelor românești. S-ar cuveni să încep cu formula inițială a oricărei istorioare sau povești.

( ) Citeşte tot articolul

Actualitate 18 Februarie 2019, ora: 20:18

Rusia: mediul de afaceri se teme de consecințe dezastruoase, după arestarea investitorului Michael Calvey

"Electroșoc", "semnal foarte negativ" .... După recenta arestare a unor investitori occidentali, acuzați de fraudă, mediul de afaceri din Rusia se teme de consecințe dezastruoase în ceea ce privește finanțările externe, de care țara are nevoie cu disperare...

( ) Citeşte tot articolul

Actualitate 18 Februarie 2019, ora: 20:16

PDM, în topul partidelor care își pot îndeplini promisiunile

Partidul Democrat din Moldova se bucură de cea mai mare apreciere din partea cetățenilor țării. 39 la sută dintre participanții la un sondaj realizat de compania americană Lake Research Partners și cea locală IMAS au dat note de la 7 la 10 activității PDM. Ratingul democraților a...

( ) Citeşte tot articolul

Actualitate 18 Februarie 2019, ora: 20:15

Un oficial rus îl avertizează cu insolență pe Williamson – ”rusofobia dăunează sănătății”

Președintele Comitetului Internațional al Consiliului Federației Federației Ruse, Konstantin Kosacev, l-a avertizat pe secretarul britanic al apărării, Gavin Williamson, care a anunțat recent planurile de sporire a prezenței militare în Arctica, că ”rusofobia este...

( ) Citeşte tot articolul
Current tier / breakpoint: xs sm md lg xl (= visible only on this breakpoint)

.hidden-xs-down .hidden-sm-down .hidden-md-down .hidden-lg-down

.hidden-xs-up .hidden-sm-up .hidden-md-up .hidden-lg-up .hidden-xl

.hidden-xs (only) .hidden-sm (only) .hidden-md (only) .hidden-lg (only) .hidden-xl (only)