Astăzi 18 Noiembrie 2018, Duminică - Ultima actualizare la ora 12:47
Abonamente

Editorial 16 August 2017, ora 07:08    Din editia print

Marime Font

Metamorfoza jurnalistului moldovean din 2009 încoace

Îmi amintesc în ultimul timp cu plăcere și dor de perioada guvernării Voronin și am impresia că e posibil să nu mai trăim niciodată momente atât de memorabile ca atunci.  

Frumoasele zile de pe timpul lui Voronin

Frumoase erau zilele acelea, când jurnaliștii din R. Moldova reprezentau un front comun și luptau pentru o singură idee – de a debarca regimul comunist, care trezea dezgust prin ipocrizia și infantilitatea sa. Deși trebuie să recunoaștem că, pe timpul lui Voronin, oamenii trăiau mai bine decât acum și nu erau furați în asemenea măsură, promovarea de către tot felul de stepaniuci a ideilor antinaționale, care deseori ajungeau până la limita tâmpeniei, provoca oroare, în special, în rândul populației cu carte. Atunci eram cu toții uniți într-un gând, fiind convinși că R. Moldova trebuie salvată cu orice preț de această pacoste, care ne transporta încet, dar sigur, din epoca modernă în veacul cămilei.

Or, marea greșeală a lui Vladimir Voronin a fost încercarea sa de a moldoveniza societatea până la paroxism chiar și cu prețul negării adevărului științific. Iată de ce mulți dintre noi au salutat evenimentele din 7 aprilie 2009. Cei care afirmă că studenții au fost atunci manipulați pentru a ieși la protest mint, pentru că cei mai înflăcărați adversari ai guvernării PCRM au fost tinerii și intelectualitatea. Când scandau „Mai bine mort, decât comunist!”, unii studenți plângeau într-adevăr și lacrimile lor erau sincere.


Au trecut ani și lucrurile devin mai clare, pentru că începem să înțelegem cine a stat în spatele răsturnării puterii comuniste. Cu toate acestea, Voronin ar trebui să-și dea seama măcar în ceasul al unsprezecelea că am ajuns la situația de atunci și, respectiv, la cea din prezent, mai întâi de toate din cauza lui. Dacă n-ar fi lovit în valorile naționale și ar fi fost mai atent la oamenii pe care și i-a luat în echipă, n-am fi avut nici 7 aprilie, nici furtul miliardului, nici alte cancere care ne sufocă acum.

Luminoasele nopți de după victoria democrației

Pe cât de frumoase erau zilele, pe atât de luminoase erau serile, când jurnaliștii se întâlneau la o bere și nu se uitau chiorâș unul la altul, ci mâncau din aceeași farfurie. Acele întâlniri erau ca și mesele de seară luate în familie. Dacă a și existat solidaritate în presa noastră, atunci i-a fost dat să fie. E adevărat că, de cealaltă parte, erau jurnaliștii care lucrau pentru comuniști sau pentru Iurie Roșca, dar noi nu luptam cu ei. Noi beam bere împreună, iar, la un pahar de vorbă, mulți dintre ei erau de acord cu noi. Nu în mod public, ci strict prietenește…

După 7 aprilie, am închinat cu toții pentru viitorul R. Moldova și ne-am felicitat că a învins democrația. Timp de vreo doi ani, prietenia noastră devenise și mai strânsă și noi, copiii visurilor, credeam că viitorul ne aparține. Cu atât mai mult, cu cât și lucrul ne mergea strună, căci politicienii care au preluat puterea și pe care îi numeam cu mândrie „ai noștri”, erau foarte deschiși față de presă.

Ostașii naivității

Astăzi e vremea să ne dăm seama că încrederea noastră în bravii salvatori ai țării ne-a umplut pe alocuri de naivitate. Pe atunci, nici nu ne imaginam că peste câțiva ani vom avea un președinte de Legislativ, de exemplu, care fiind sunat de cineva dintre noi în interese de serviciu, ne va reproșa indignat: „Cu ce ocazie mă sunați pe mine, dacă există serviciu de presă?”. Și căruia oricât de asiduu i-ai explica că întrebarea ta nu are nici în clin, nici în mânecă cu serviciul de presă, dar e în interesul societății, își va închide telefonul și nu-ți va mai răspunde.

Cu atât mai puțin am fi crezut în 2009 că, în timp ce punea pe tapet crimele comuniste, noua putere se iniția în săvârșirea crimelor democratice și că tot ce auzeam noi de la ei era demagogie de nota zece. Cel mai solid argument în această privință este faptul că toate dosarele penale intentate demnitarilor comuniști au fost tergiversate ani în șir, fiind apoi clasate. Între timp, unii pretinși infractori, în privința cărora ni se aduceau dovezi că au furat statul pe vremea comuniștilor, l-au trădat mișelește pe Vladimir Nicolaevici și s-au aliat guvernării democrate. Aceasta înseamnă că dosarele lor au murit cel puțin pentru o vreme.

Ideea comună s-a pierdut

Mai bine zis, pe 7 aprilie 2009, trenul a plecat, dar în gara noastră a rămas același director. Dacă analizăm cum au decurs lucrurile, se pare că Voronin nu a pierdut puterea în 2009, ci în 2008, după ce Vasile Tarlev a plecat din funcția de prim-ministru. Să ne amintim că următorul Guvern a fost condus de actuala șefă a Partidului Socialiștilor, Zinaida Greceanîi, și din el au făcut parte inclusiv Igor Dodon, Valentin Mejinschi, Vladimir Baldovici, Violeta Ivanov, Larisa Catrinici, Galina Balmoș, Valentin Guznac, Vitalie Pârlog, Andrei Stratan, Vasile Șova, Pavel Buceațchi, Vitalie Vrabie, Artur Cozma. Activitatea ulterioară a acestora ne demonstrează că ei fac parte și din actualul sistem.

Adică, tot în 2009 a luat sfârșit victoria noastră proaspăt obținută. Iluziile care ne-au dominat încă vreo doi ani de atunci s-au evaporat la fel de repede. Și astăzi, când ne conduc cei pe care i-am biruit atunci, stă câte unul dintre noi la o cafea și trage cu ochiul la altă masă, unde soarbe dintr-un ceai un fost camarad de-al său de luptă și idei. Acela tot ridică din când în când fața din ceașcă și îl scrutează pe acesta cu aceeași suspiciune. Mai mult decât „noroc” nu-și permit să-și zică, fiindcă unul e de-al lui Plahotniuc, iar altul - de-al lui Filat sau Năstase, sau Maia Sandu. Fiecare crede că celălalt nu are demnitate, pentru că s-a vândut și-i prost. Dacă privirile li se întâlnesc, își zâmbesc scurt și caută să-și găsească o altă ocupație. De exemplu, să se uite în telefonul mobil sau să ceară de la chelner un șervețel. Dacă se întâmplă, însă, să stea la aceeași masă, nu mai vorbesc sincer, ci se mint sau își spun bancuri și râd fericiți, deși în realitate fiecare stă ascuns în găoacea singurătății sale.

Cu o presă atât de divizată, nu are sens să ne revoltăm că nu avem opoziție. Atâta timp cât ideea comună lipsește, nu ne unește altceva decât dezamăgirea prin care am trecut cu toții. Liberali sau comuniști, democrați sau socialiști, toți au devenit în percepția noastră aceeași mâncare de pește. Însăși dezamăgirea, prin esență, separă oamenii, nicidecum nu-i apropie. Iar, în același timp, cineva profită de noi la fel ca și până în 2009. Nu m-aș mira dacă aceeași persoană a avut atunci nevoie de revolta noastră, iar astăzi îi convine să nu prea deschidem gurile.

Cum le mulțumește Dodon alegătorilor

În intimitatea lor, guvernanții noștri actuali vor să le purtăm încredere, însă caută să se bucure de această atitudine în mod forțat. Uitați-vă la Dodon. A ajuns președinte de țară doar datorită lui Renato Usatîi. Dacă acesta, în turul doi al alegerilor prezidențiale, ar fi susținut-o pe Maia Sandu, fostul comunist ar fi pierdut cu siguranță scrutinul. În mod normal, faptul că ulterior Usatîi a început să-l acuze de complicitate cu Vlad Plahotniuc n-ar trebui să-l deranjeze pe Dodon, pentru că orice demnitar care se respectă își asumă criticile din partea electoratului, mai ales pe cele din partea alegătorilor care i-au asigurat victoria. Cu toate acestea, în loc să-i rămână recunoscător liderului „Partidului Nostru”, zilele trecute, Dodon s-a dat cu părerea că Usatîi îl invidiază pentru că nu el a ocupat fotoliul de președinte și i-a reproșat acestuia: „Poate cândva va veni și rândul tău, undeva prin pușcărie…”

Numai aceste vorbe ale lui Dodon confirmă mai mult sau mai puțin învinuirile pe care i le aduce Usatîi, dar problema noastră e alta. Ar fi cazul să ne întrebăm: cine mai poate să-i dea încredere unui asemenea personaj? Unui personaj-cheie al guvernării noastre! 

Un articol de: Pavel Păduraru Contactează autorul
blog comments powered by Disqus

Din aceeaşi secţiune

Cele mai noi ştiri de azi

Actualitate 18 Noiembrie 2018, ora: 12:47

Mitingul anunțat cu pompă de PSRM a reunit mai puțin de 10 mii de oameni. Potrivit unor estimări, la evenimentul anunțat de socialiști drept ”mitingul majorității naționale” au venit în jur de opt mii de persoane.

( ) Citeşte tot articolul

Actualitate 18 Noiembrie 2018, ora: 10:43

Raportul comisiei care a anchetat implicarea fundaţiei "Open Dialog", condusă de Ludmila Kozlovska, în politica internă şi finanţarea unor partide din Moldova, va fi transmis instituţiilor europene şi agenţiilor străine specializate, pentru investigaţii. Anunţul a fost...

( ) Citeşte tot articolul

Istorie 18 Noiembrie 2018, ora: 09:36 de Mariana S. Țăranu

Poem din timpul foametei organizate: „Fără Moscova noi n-am avea lumină,/ Fără Moscova nici gândul n-ar fi gând...”

Poem din timpul foametei organizate: „Fără Moscova noi n-am avea lumină,/ Fără Moscova nici gândul n-ar fi gând...” Din editia print

În Ucraina, fiecare a patra sâmbătă a lunii noiembrie este Ziua oficială de comemorare a victimelor Holodomorului și represiunilor politice. În memoria celor care au fost omorâți de către ocupanții sovietici, au fost ridicare monumente și oamenii depun aici flori,...

( ) Citeşte tot articolul

Actualitate 18 Noiembrie 2018, ora: 09:34

 Vânzările de autoturisme Dacia au înregistrat în octombrie un avans de 7,8% în Europa, iar cota de piaţă a producătorului de automobile a urcat la 3,4%, de la 2,9% în perioada similară din 2017, conform statisticilor Asociaţiei Constructorilor Europeni de...

( ) Citeşte tot articolul

Actualitate 18 Noiembrie 2018, ora: 09:18

E haos pe şoselele din Franţa! Cel puţin o persoană a murit şi peste 100 au fost rănite în timpul protestului "Vestelor Galbene". Oamenii sunt nemulţumiţi de creşterea taxelor la carburanţi şi îi cer demisia preşedintelui Emmanuel Macron. Aproape 2.000 de...

( ) Citeşte tot articolul

Actualitate 18 Noiembrie 2018, ora: 09:04

CÂNTECUL FOAMETEI: Marelui STALIN, mulțămim!

CÂNTECUL FOAMETEI: Marelui STALIN, mulțămim! Din editia print

În timp ce părinții și buneii noștri mureau de foame, poeții Moldovei sovietice au scris o scrisoare de mulțumire în versuri dictatorului Stalin.

( ) Citeşte tot articolul

Actualitate 18 Noiembrie 2018, ora: 08:50

 Sfârşit cumplit pentru un tânăr din judeţul Botoşani, care duminică ar fi împlinit 20 de ani. Maşina pe care o conducea a ieşit de pe şosea, şi după un impact puternic a luat foc.

( ) Citeşte tot articolul

Horoscop 18 Noiembrie 2018, ora: 08:46

 O zi reuşită. O să dăm dovadă de flexibilitate şi dacă apar situaţii noi faţă de programul pe care ni l-am făcut o să ne pliem pe cerinţele prezentului.

( ) Citeşte tot articolul

Actualitate 17 Noiembrie 2018, ora: 21:06

De la ora 18, toate blocurile din sectorul Râșcani, care au rămas în frig din cauza unei defecțiuni la rețea, vor fi reconectate la sursa de încălzire. Termoelectrica anunță că din totalul de 271 de blocuri afectate, peste 100 au fost deja rebranșate la o altă linie,...

( ) Citeşte tot articolul

Actualitate 17 Noiembrie 2018, ora: 15:18

PPDA a beneficiar de cel puțin 2000 de dolari din partea unei companii prin care era finanțată Fundația Open Dialog a Ludmilei Kozlovska. Acest lucru rezultă din partea secretă a raportului prezentat ieri în Parlament de către comisia care a investigat legăturile dintre Kozlovska...

( ) Citeşte tot articolul

Actualitate 17 Noiembrie 2018, ora: 14:26

Guvernarea de la Chişinău a reuşit să probeze un caz de spionaj şi imixtiune în treburile interne ale ţării cum nu a mai făcut-o până în prezent. De această părere sunt mai mulţi analişti politici, care au comentat raportul Parlamentului privind conexiunea...

( ) Citeşte tot articolul

Actualitate 17 Noiembrie 2018, ora: 14:24

Rusia a redirecţionat o parte din forţele sale navale din apropierea Crimeei ocupate spre un avanpost în Marea Azov, a declarat vineri consilierul şefului Serviciului pentru frontiera de stat a Ucrainei, Oleg Slobodian, citat de agenţia de presă ucraineană Unian.

( ) Citeşte tot articolul

Ultima oră 17 Noiembrie 2018, ora: 13:36

Potrivit unor studii recente, un aliment pe care şi tu îl consumi în fiecare zi este vinovat de răspândirea cancerului în tot corpul, potrivit realitatea.net. Consumul excesiv de zahăr intoxică celulele şi favorizează formarea tumorilor canceroase, arată studiile...

( ) Citeşte tot articolul

Actualitate 17 Noiembrie 2018, ora: 13:34

Serviciul Federal de Securitate (FSB) din Rusia a încercat să obțină acces la baza de date a centrului de vize TLScontact, care oferă servicii de procesare a aplicatiilor de vize pentru țările Schengen și Regatului Unit, se arată în ancheta grupului Bellingcat și publicatia...

( ) Citeşte tot articolul

Actualitate 17 Noiembrie 2018, ora: 13:32

Liderul PPDA, Andrei Năstase, a declarat, în cadrul unei emisiuni la postul de televiziune TVR Moldova, că agitaţia electorală în ziua alegerilor este un pericol pentru procesul electoral. Opinia lui Năstase a fost exprimată după ce Parlamentul a votat în prima lectură...

( ) Citeşte tot articolul

Actualitate 17 Noiembrie 2018, ora: 12:59

Sancțiunile impuse de SUA și UE împotriva Rusiei în 2014 au redus economia Rusiei cu 6%, a estimat Bloomberg.

( ) Citeşte tot articolul

Actualitate 17 Noiembrie 2018, ora: 12:55

Formarea unui bloc electoral din mai multe partide de opoziţie a devenit imposibilă din cauza atitudinii totalitare a liderei PAS, Maia Sandu. Părerea aparţine vicepreşedintelui “Partidului Nostru”, Dmitri Ciubaşenko, şi a fost formulată în cadrul unei emisiuni la postul...

( ) Citeşte tot articolul

Actualitate 17 Noiembrie 2018, ora: 09:21

Inspectoratul Național de Patrulare informează că starea traficului rutier pe drumurile din țară poate fi îngreunată din cauza precipitațiilor sub formă de ninsoare în unele regiuni din țară. În momentul de față, circulația se desfășoară în regim normal,...

( ) Citeşte tot articolul

Actualitate 17 Noiembrie 2018, ora: 09:15

Submarinul San Juan, pe care Argentina l-a anunțat dispărut în urmă cu un an, a fost identificat pe fundul Oceanului Atlantic. În momentul dispariției, 44 de oameni erau la bordul său.

( ) Citeşte tot articolul

Actualitate 17 Noiembrie 2018, ora: 08:52

Un nou cutremur s-a produs vineri la ora 16.53, în zona seismică Vrancea, județul Buzău. Seismul a avut magnitudinea de 2.7 pe scara Righter și s-a produs la adâncimea de 143 kilometri .

( ) Citeşte tot articolul

Actualitate 17 Noiembrie 2018, ora: 08:45

În Spania, o femeie a primit un an şi trei luni de închisoare pentru că şi-a spionat soţul umblându-i în telefon. Fără ştirea lui, femeia a accesat conţinutul telefonului său mobil ca să-şi confirme bănuielile că are o amantă.

( ) Citeşte tot articolul

Actualitate 17 Noiembrie 2018, ora: 08:41

Usturoiul este folosit pentru prevenirea bolilor cronice și tratarea răcelilor. Vezi ce se întâmplă când îl ții în gură timp de 30 de minute.

( ) Citeşte tot articolul

Ultima oră 17 Noiembrie 2018, ora: 08:38

Silvio Berlusconi este implicat într-un nou dosar de prostituție. A fost pus sub acuzare Citeşte întreaga ştire: Silvio Berlusconi este implicat într-un nou dosar de prostituție. A fost pus sub acuzare

( ) Citeşte tot articolul

Actualitate 17 Noiembrie 2018, ora: 08:34

Purcari Wineries realizează un profit brut în creștere cu 29% la nouă luni, pe o cifra de afaceri pe plus cu 20%

În primele 9 luni din 2018, Purcari Wineries a înregistrat vânzări nete în valoare de 113,3 milioane de lei, o creștere cu 20% față de perioada similară a anului precedent.

( ) Citeşte tot articolul
Current tier / breakpoint: xs sm md lg xl (= visible only on this breakpoint)

.hidden-xs-down .hidden-sm-down .hidden-md-down .hidden-lg-down

.hidden-xs-up .hidden-sm-up .hidden-md-up .hidden-lg-up .hidden-xl

.hidden-xs (only) .hidden-sm (only) .hidden-md (only) .hidden-lg (only) .hidden-xl (only)