Astăzi 13 Noiembrie 2018, Marţi - Ultima actualizare la ora 17:21
Abonamente

Actualitate 22 Ianuarie 2018, ora 08:00    Din editia print

Metehnele politicienilor din R. Moldova de la Eminescu încoace

Marime Font

Unii politicieni moldoveni susțin că nu l-au citit pe Eminescu decât la școală, alții îl consideră venit din cosmos, iar alții spun că poetul descrie perfect situaţia politică din R. Moldova 

Luni, 15 ianuarie, marele poet Mihai Eminescu a fost comemorat în tot spațiul românesc, dar și la Chișinău. Politicienii de la noi s-au întrecut în declarații siropoase și depuneri de flori la bustul poetului de pe Aleea Clasicilor, în ciuda faptului că, de-a lungul vieții și activității sale, Eminescu a criticat foarte dur clasa politică. „Din momentul în care interesul material de-a ajunge la putere precumpăneşte, o spunem cu părere de rău: lupta egală în ţară şi Parlament, nu mai e decât manipulul unor ambiţii personale, al unor apetituri, pe cât de nesăţioase, pe atât de vrednice de condamnat”, spunea poetul despre aleșii poporului. El credea că „oricare ar fi guvernul şi oricare vederile sale supreme, corupţia şi malonestitatea trebuie să lipsească din viaţa publică; oricare ar fi, pe de alta parte, religia politică a unui guvern, ea nu-i dă drept de-a se servi de nulităţi venale, de oameni de nimic, pentru a guverna”. Înțelegând că, de-ar fi trăit Eminescu astăzi, ar fi pus la stâlpul infamiei de către cei care-i depun astăzi flori, i-am rugat pe mai mulţi foști și actuali politicieni să ne răspundă la următoarele întrebări:

1. Ce alte opere eminesciene ați citit, cu excepția celor incluse în programa școlară?
2. Ce scria Eminescu despre politică și politicieni?
3. Prin ce se deosebesc politicienii de pe vremea lui Eminescu de cei de astăzi?


Cei mai speriați, auzind de Eminescu, s-au dovedit a fi deputații socialiști. Zinaida Greceanîi, Vlad Bătrîncea, Radu Mudreac și Anatolie Labuneț, aflând că vrem să discutăm cu ei despre marele poet, fie au închis telefonul, fie ne-au spus să revenim mai târziu, după care n-au mai răspuns la apelurile noastre. Numai Oleg Savva a acceptat să ne răspundă la întrebări.

„L-am citit doar în rusă”

Oleg Savva, deputat PSRM:

1. Nu am citit cărțile lui Eminescu în original, deoarece nu cunosc limba la un nivel avansat. În schimb, am citit multe opere de ale sale în limba rusă, cum ar fi poemul „Împărat și proletar”, dar și corespondența sa cu Veronica Micle. De asemenea, cunosc toată biografia acestui geniu, cu excepția anilor în care a dispărut și nimeni nu a știut despre el. Știu și ce a scris B. P. Hasdeu și Bernard Shaw. Ultimul a recunoscut că Eminescu era moldovean.

2. În poemul „Împărat și proletar”, Eminescu descrie multe lucruri care sunt valabile și în politica de astăzi. El a fost un geniu, iar poezia „Luceafărul” confirmă acest fapt. În general, există așa o teorie conform căreia Eminescu a depășit dimensiunile spațiale, iar faptul că și-a ieșit din minți la sfârșitul vieții demonstrează că el a atins frumusețea universului. Aceasta este o teorie mistică, dar care poate fi adevărată.

3. De când e lumea, politicienii au rămas la fel, deoarece noi am fost mereu între marile puteri. Pentru mine, un politician adevărat este cel care poate schimba sistemul și poate mișca societatea din loc. În politica moldovenească sunt oameni care vor să schimbe lucrurile, dar nu pot. A fost unul care a avut putere și a putut schimba lucrurile, dar nu a făcut-o și a ajuns unde a ajuns.

„Dacă ar fi trăit azi, Eminescu ar deveni foarte trist”

Inna Șupac, deputat PCRM:

Și comunista Inna Șupac a refuzat să vorbească la telefon, motivând că nu se poate exprima liber în limba română, și ne-a sugerat să-i trimitem întrebările prin poșta electronică. Iată ce ne-a răspuns:

1. Îmi plac frumoasele versuri de dragoste scrise de Mihai Eminescu. Așa că, le recitesc din când în când.

2. Din câte eu țin minte, Eminescu descria politica și politicieni în mod foarte critic.

3. Presupun că dacă ar fi trăit în ziua de azi, Eminescu ar deveni foarte trist din simplul motiv că aproape nimic nu s-a schimbat. Din păcate, corupția și interesul personal continuă să predomine în viața politică.

„Nu mă impuneți să compar politicienii noștri!”

Valentina Buliga, deputat PDM:

1. Eu acum am oaspeţi şi nu pot să-mi amintesc exact toate titlurile operelor lui Eminescu. Cu atât mai mult, că de-a lungul timpului am citit foarte multe cărți. Pot să vă spun cu certitudine că am citit cu plăcere poeziile din programa școlară, toate Scrisorile, „Luceafărul”, dar și o serie de extrase din publicistica poetului.

2. Nu mi-am propus vreodată să reproduc, cuvânt în cuvânt, ceea ce a scris Eminescu despre politică, dar, în linii generale, el parcă ar fi fost un profet al timpurilor noastre. Eminescu spunea că printre politicieni există persoane care ne defăimează și fac lucruri nu prea bune pentru țară.

3. Pentru a face o comparație exactă, ar trebui să mă refer la personalități concrete, pentru că nu mi-a plăcut niciodată să-i pun pe toți politicienii în aceeași oală. Fiecare om este o personalitate și are un caracter propriu și aptitudini personale. Există asemănări, dar și deosebiri foarte mari între oamenii politici de pe timpurile lui Eminescu și cei din prezent. De aceea nu aș vrea să generalizez și nici să compar politicienii, nu mă impuneți!

„Politica de pe timpurile eminesciene coincide cu cea din prezent”

Vadim Pistrinciuc, deputat PLDM:

1. Nu pot să spun că sunt un cunoscător foarte bun al operei eminesciene. Însă am citit volumele sale de poezii, pe care le am și în biblioteca personală. Publicistică am citit mai puțin, mai mult frânturi din articolele scrise pentru „Timpul”.

2. Publicistica lui Eminescu demonstrează că, și atunci, erau vremuri fierbinți. El scria că politicienii sunt iresponsabili, murdari și se vând, lucruri care sunt actuale și în prezent. Dar nu știu care este scopul acestor întrebări. Vreți să mă testați dacă știu măcar ceva din opera lui Eminescu?

3. În general, politica de pe timpurile eminesciene coincide cu cea din prezent. Ea are același caracter sumbru și vandabil. Pe de altă parte, nu știu foarte bine politica de atunci, deși operele și activitatea publicistică ale lui Eminescu arată că ne aflăm cam tot acolo. Nu știu de ce clasa politică nu a evoluat. Dacă aș fi știut, poate aș fi reușit s-o schimb. Cred că ține de educație, pe care așa și nu am reușit s-o schimbăm. De multe ori ceea ce se întâmplă în politică este rezultatul sistemului educațional din R. Moldova.

„Natura umană a rămas aceeași”

Ion Apostol, deputat PL:

1. Eminescu a fost nu doar un poet talentat, dar și ziarist, și om politic. De aceea mă interesează mai mult opera sa politică, pentru care a avut și de pătimit. Bunăoară, în „Scrisoarea a III-a” și în poemul „Doina” se descrie istoria tragică a poporului român. Am citit și poeziile sale de dragoste, și corespondența cu Veronica Micle. Am avut chiar și volumele sale cu grafie chirilică.

2. Eminescu scotea în vileag moravurile clasei politice de atunci, care servea intereselor străine și meschine de grup. El îi acuza de corupție, dovadă fiind opera „Junii corupți”. Iar prin articolele satirice, Eminescu lua atitudine față de liderii politici de atunci. Mai mult, un articol de-al său, căruia îmi scapă acum titlul, a provocat demiterea unui guvern din România Mică.

3. Politicienii de pe timpurile lui Eminescu nu se deosebesc cu nimic de cei din prezent. Au evoluat doar lucrurile din jurul nostru, au apărut televizoare, mașini, avioane, iar natura umană a rămas aceeași. Iar politica în interiorul României a fost și este dominată de factorii externi.

„Probabil, la vremea aceea era mai multă claritate în societate”

Andrei Sangheli, ex-prim-ministru: 

1. În școală am citit foarte multe poezii de ale lui Eminescu, iar ulterior m-am delectat cu Scrisorile sale. Din păcate, publicistica lui Eminescu nu prea am citit-o.

2. Lucrurile acestea sunt complicate. Să fie sănătoși politicienii și să ia aminte la ce spunea Eminescu și toți ceilalți scriitori. Deoarece problemele care existau pe atunci sunt și astăzi actuale și ele trebuie rezolvate. Însă, avem ceea ce avem… (Oftează).

3. (Râde, după care oftează din nou) Sigur, există o diferență vizibilă. O parte din lucruri s-au schimbat în bine, celelalte în rău. Probabil, la vremea aceea era mai multă claritate în societate și nu existau atât de multe intrigi ca în prezent. Politicienii sunt datori să ia în considerare aceste fapte, dar, din păcate, nu întotdeauna o fac. Uneori poate nu există posibilitate, alteori poate nu au suficiente cunoștințe. Cert este că aceste probleme există, iar timpul cred că le va rezolva pe toate.

blog comments powered by Disqus

Din aceeaşi secţiune

Cele mai noi ştiri de azi

Actualitate 13 Noiembrie 2018, ora: 17:21

Kremlinul se implică informaţional în politica din Republica Moldova, iar dezinformările şi manipulările prin intermediul presei sunt metodele preferate folosite de “experţii” de pe Lubyanka. De această părere este comentatorul politic Roman Mihăeş, într-un...

( ) Citeşte tot articolul

Actualitate 13 Noiembrie 2018, ora: 17:20

Rusia blochează accesul observatorilor internaționali la depozitul de armament de la granița dintre Ucraina și Moldova, unde sunt stocate mai mult de 20.000 tone de muniție, a declarat Vadim Cernîș, ministrul pentru teritoriile ocupate temporar și persoanele strămutate intern din...

( ) Citeşte tot articolul

Actualitate 13 Noiembrie 2018, ora: 17:19

Uniunea Europeană nu pune problema suspendării regimului de vize pentru Republica Moldova. Declaraţia aparţine europarlamentarului roman Andi Cristea, care susţine că speculaţiile la acest subiect din partea opoziţiei şi a presei care o susţine fac doar rău Chişinăului.

( ) Citeşte tot articolul

Ultima oră 13 Noiembrie 2018, ora: 17:11

Secretarul general al NATO, Jens Stoltenberg, a afirmat luni, în cursul unei vizite în capitala germană, că Berlinul este în raza de acţiune a noilor rachete ruseşti de croazieră SSC-8, capabile să poarte o încărcătură nucleară, relatează agenţia DPA, citată...

( ) Citeşte tot articolul

Actualitate 13 Noiembrie 2018, ora: 13:33

Partidul Democrat din Moldova a găsit soluțiile ca să fie majorate și salariilor și pentru medicii plătiți prin intermediul Companiei Naționale de Asigurări în Medicină și nu de la bugetul de stat. Liderul PDM, Vlad Plahotniuc, a declarat marți, la briefingul săptămânal...

( ) Citeşte tot articolul

Actualitate 13 Noiembrie 2018, ora: 13:06

Hotelul Mara din Sinaia angajează bucătari și ospătari din R. Moldova

Hotelul Mara din Sinaia angajează bucătari și ospătari din R. Moldova

Hotelul Mara este singurul hotel de pe Valea Prahovei care a făcut parte din lanţul hotelier Holiday Inn Resort.Ca urmare a deciziei de dezvoltare a serviciilor turistice oferite, căutăm persoane ambiţioase, etice şi dinamice care să se alăture echipei noastre.

( ) Citeşte tot articolul

Actualitate 13 Noiembrie 2018, ora: 12:44

Democrații vor să consulte opinia alegătorilor despre posibilitatea retragerii mandatului de deputat și reducerea numărului parlamentarilor

Democrații vor să ceară opinia oamenilor despre posibilitatea alegătorilor să retragă mandatul parlamentarilor care i-au dezamăgit. O altă reformă vizează reducerea numărului de deputați de la 101 la 61. Ambele subiecte vor fi propuse la un referendum consultativ, organizat...

( ) Citeşte tot articolul

Actualitate 13 Noiembrie 2018, ora: 12:35

Șofer agresiv, încătușat pe loc de poliție / VIDEO

Un șofer care s-a pus în poară cu poliția a fost încătușat pe loc și dus la sector.

( ) Citeşte tot articolul

Actualitate 13 Noiembrie 2018, ora: 12:02

Pensiile mai mici de limita de existență pentru vârstnici vor fi majorate de la începutul anului viitor. Subiectul a fost discutat la ședința de astăzi a Partidului Democrat din Moldova. Liderul PDM, a declarat la briefingul susținut după ședință că astfel de majorări vor...

( ) Citeşte tot articolul

Actualitate 13 Noiembrie 2018, ora: 11:06

Portalul Newsmaker, instituţie media afiliată trustului controlat de raiderul Veaceslav Platon, a fost prins cu minciuna. Acesta a scris ieri că Parlamentul European ar pregăti o rezoluţie care prevede anularea regimului de circulație fără vize în UE pentru moldoveni, făcând...

( ) Citeşte tot articolul

Actualitate 13 Noiembrie 2018, ora: 11:00

Opozantul rus Alexei Navalnîi, aflat în drum spre Strasbourg pentru a participa la anunțarea deciziei Curții Europene a Drepturilor Omului (CEDO) în dosarul său, a declarat pe 13 noiembrie că nu i s-a permis să plece din Rusia.

( ) Citeşte tot articolul

Actualitate 13 Noiembrie 2018, ora: 09:50

În ultimele trei săptămâni, prețul petrolului marca Brent a scăzut abrupt cu circa 14% şi a coborât deja sub nivelul de 70 de dolari pentru un baril şi se apropie de cota 69 de dolari, arată datele de la bursele internaționale. 

( ) Citeşte tot articolul

Actualitate 13 Noiembrie 2018, ora: 09:48

Oamenii de ştiinţă susţin că există o legătură între nivelul de inteligenţă al unei persoane şi modul în care acesta se raportează la procesul de îmbătrânire.

( ) Citeşte tot articolul

Actualitate 13 Noiembrie 2018, ora: 09:03

La 13 noiembrie 1918 Ungaria semna armistițiul de la Belgrad cu Puterile Aliate.

( ) Citeşte tot articolul

Actualitate 13 Noiembrie 2018, ora: 08:28

Fuga capitalului din Rusia A CRESCUT de trei ori în acest an

În perioada ianuarie-octombrie 2018, ieșirile de capital din Rusia au ajuns la 42,2 miliarde de dolari, adică de trei ori mai mult față de aceeași perioadă a anului trecut, potrivit datelor publicate de Banca Centrală a Rusiei.

( ) Citeşte tot articolul

Istorie 13 Noiembrie 2018, ora: 08:01

La 13 noiembrie 1594, creditorii turci din Bucureşti au fost ucişi din ordinul lui Mihai Viteazul. Mihai Viteazu, fost stolnic al curţii lui Mihnea Turcitul şi ban al Craiovei, în timpul domniei lui Alexandru cel Rău, a devenit voievod al Ţării Româneşti în septembrie...

( ) Citeşte tot articolul

Actualitate 13 Noiembrie 2018, ora: 07:55

flash Descoperire ÎNFIORĂTOARE la Nisporeni. Cadavrul unui bărbat, găsit într-un şanţ de pe marginea drumului

Descoperire înspăimântătoare în oraşul Nisporeni. Cadavrul unui bărbat a fost găsit într-un şanţ de pe marginea drumului, ieri, în jurul orei 20.00, de către un trecător. Speriat, acesta a sunat la serviciul unic 112. Imediat, la locul incidentului s-a...

( ) Citeşte tot articolul

Actualitate 13 Noiembrie 2018, ora: 07:50

Fâşia Gaza a cunoscut luni până târziu în noapte o escaladare bruscă a tensiunii, armata israeliană ripostând faţă de lansarea a sute de rachete palestiniene, în cadrul unor ostilităţi ce reînvie spectrul unui nou conflict în enclavă,...

( ) Citeşte tot articolul

Actualitate 13 Noiembrie 2018, ora: 07:43

Un val de aer siberian lovește spațiul românesc. Meteorologii anunţă IARNĂ AUTENTICĂ peste doar câteva zile

Un val de aer siberian lovește spațiul românesc. Meteorologii anunţă IARNĂ AUTENTICĂ peste doar câteva zile

Un val de aer siberian loveşte România şi ne pregătim de o vreme ca de început de iarnă. Temperaturile vor scădea până la pragul îngheţului, chiar şi în timpul zilei. Pe creste va fi viscol, iar în sudul ţării ar putea apărea primii fulgi de...

( ) Citeşte tot articolul

Horoscop 13 Noiembrie 2018, ora: 04:42

HOROSCOP 13 NOIEMBRIE. Cad în sfârșit bani din cer pentru nativii unei zodii!

Horoscop zilnic 13 noiembrie. Află ce ți-au hărăzit astrele pentru ziua de marți.

( ) Citeşte tot articolul

Bună Dimineața 13 Noiembrie 2018, ora: 00:50

Statul acesta, creat prin anii ’90 ai secolului trecut, este ca o fată mare, care ba vrea să se mărite, ba nu vrea, ba-i îndrăzneață, ba-i prea timidă. Și așa, ani de ani, nu se mai mărită și… nici nu știi cum poate rămâne fată bătrână. Apoi, vai de...

( ) Citeşte tot articolul

Actualitate 13 Noiembrie 2018, ora: 00:06

Un designer autohton sparge tiparele modei. A creat colecţia care uneşte două generaţii

Un designer autohton sparge tiparele modei. A creat colecţia care uneşte două generaţii

Moda ultimei generații sovietice și a primei generații independente au reînviat. Totul graţie designerului autohton Lilia Moraru, care a creat o colecție pentru toamnă-iarnă. Prezentarea ținutelor a avut loc aseară, în cadrul Alternative Fashion Show.

( ) Citeşte tot articolul

Frumusețe 13 Noiembrie 2018, ora: 00:01

Odată cu venirea toamnei și a vântului, pielea și mai ales buzele se usucă mai mult și mai des. Schimbările de temperatură, încălzirea contribuie, precum și anumite alimente, precum ananasul, papaya sau portocalele, contribuie și ele.

( ) Citeşte tot articolul

Sănătate 13 Noiembrie 2018, ora: 00:01

Creierul este un organ complex, care coordonează toate funcțiile importante ale organismului. Este foarte important să îl menții sănătos. Află care sunt greșelile zilnice care îți afectează creierul.

( ) Citeşte tot articolul

Actualitate 12 Noiembrie 2018, ora: 23:36

Rusia nu îşi va retrage pacificatorii din Transnistria, pentru că, în caz contrar, acolo vor începe epurări naţionale. O declaraţie în acest sens a făcut membrul Comitetului pentru apărare şi securitate al Consiliului Federaţiei al Adunării Federale Ruse, Franţ...

( ) Citeşte tot articolul
Current tier / breakpoint: xs sm md lg xl (= visible only on this breakpoint)

.hidden-xs-down .hidden-sm-down .hidden-md-down .hidden-lg-down

.hidden-xs-up .hidden-sm-up .hidden-md-up .hidden-lg-up .hidden-xl

.hidden-xs (only) .hidden-sm (only) .hidden-md (only) .hidden-lg (only) .hidden-xl (only)