Astăzi 22 Aprilie 2019, Luni - Ultima actualizare la ora 17:23
Abonamente

Actualitate 22 Ianuarie 2018, ora 08:00    Din editia print

Metehnele politicienilor din R. Moldova de la Eminescu încoace

Marime Font

Unii politicieni moldoveni susțin că nu l-au citit pe Eminescu decât la școală, alții îl consideră venit din cosmos, iar alții spun că poetul descrie perfect situaţia politică din R. Moldova 

Luni, 15 ianuarie, marele poet Mihai Eminescu a fost comemorat în tot spațiul românesc, dar și la Chișinău. Politicienii de la noi s-au întrecut în declarații siropoase și depuneri de flori la bustul poetului de pe Aleea Clasicilor, în ciuda faptului că, de-a lungul vieții și activității sale, Eminescu a criticat foarte dur clasa politică. „Din momentul în care interesul material de-a ajunge la putere precumpăneşte, o spunem cu părere de rău: lupta egală în ţară şi Parlament, nu mai e decât manipulul unor ambiţii personale, al unor apetituri, pe cât de nesăţioase, pe atât de vrednice de condamnat”, spunea poetul despre aleșii poporului. El credea că „oricare ar fi guvernul şi oricare vederile sale supreme, corupţia şi malonestitatea trebuie să lipsească din viaţa publică; oricare ar fi, pe de alta parte, religia politică a unui guvern, ea nu-i dă drept de-a se servi de nulităţi venale, de oameni de nimic, pentru a guverna”. Înțelegând că, de-ar fi trăit Eminescu astăzi, ar fi pus la stâlpul infamiei de către cei care-i depun astăzi flori, i-am rugat pe mai mulţi foști și actuali politicieni să ne răspundă la următoarele întrebări:

1. Ce alte opere eminesciene ați citit, cu excepția celor incluse în programa școlară?
2. Ce scria Eminescu despre politică și politicieni?
3. Prin ce se deosebesc politicienii de pe vremea lui Eminescu de cei de astăzi?


Cei mai speriați, auzind de Eminescu, s-au dovedit a fi deputații socialiști. Zinaida Greceanîi, Vlad Bătrîncea, Radu Mudreac și Anatolie Labuneț, aflând că vrem să discutăm cu ei despre marele poet, fie au închis telefonul, fie ne-au spus să revenim mai târziu, după care n-au mai răspuns la apelurile noastre. Numai Oleg Savva a acceptat să ne răspundă la întrebări.

„L-am citit doar în rusă”

Oleg Savva, deputat PSRM:

1. Nu am citit cărțile lui Eminescu în original, deoarece nu cunosc limba la un nivel avansat. În schimb, am citit multe opere de ale sale în limba rusă, cum ar fi poemul „Împărat și proletar”, dar și corespondența sa cu Veronica Micle. De asemenea, cunosc toată biografia acestui geniu, cu excepția anilor în care a dispărut și nimeni nu a știut despre el. Știu și ce a scris B. P. Hasdeu și Bernard Shaw. Ultimul a recunoscut că Eminescu era moldovean.

2. În poemul „Împărat și proletar”, Eminescu descrie multe lucruri care sunt valabile și în politica de astăzi. El a fost un geniu, iar poezia „Luceafărul” confirmă acest fapt. În general, există așa o teorie conform căreia Eminescu a depășit dimensiunile spațiale, iar faptul că și-a ieșit din minți la sfârșitul vieții demonstrează că el a atins frumusețea universului. Aceasta este o teorie mistică, dar care poate fi adevărată.

3. De când e lumea, politicienii au rămas la fel, deoarece noi am fost mereu între marile puteri. Pentru mine, un politician adevărat este cel care poate schimba sistemul și poate mișca societatea din loc. În politica moldovenească sunt oameni care vor să schimbe lucrurile, dar nu pot. A fost unul care a avut putere și a putut schimba lucrurile, dar nu a făcut-o și a ajuns unde a ajuns.

„Dacă ar fi trăit azi, Eminescu ar deveni foarte trist”

Inna Șupac, deputat PCRM:

Și comunista Inna Șupac a refuzat să vorbească la telefon, motivând că nu se poate exprima liber în limba română, și ne-a sugerat să-i trimitem întrebările prin poșta electronică. Iată ce ne-a răspuns:

1. Îmi plac frumoasele versuri de dragoste scrise de Mihai Eminescu. Așa că, le recitesc din când în când.

2. Din câte eu țin minte, Eminescu descria politica și politicieni în mod foarte critic.

3. Presupun că dacă ar fi trăit în ziua de azi, Eminescu ar deveni foarte trist din simplul motiv că aproape nimic nu s-a schimbat. Din păcate, corupția și interesul personal continuă să predomine în viața politică.

„Nu mă impuneți să compar politicienii noștri!”

Valentina Buliga, deputat PDM:

1. Eu acum am oaspeţi şi nu pot să-mi amintesc exact toate titlurile operelor lui Eminescu. Cu atât mai mult, că de-a lungul timpului am citit foarte multe cărți. Pot să vă spun cu certitudine că am citit cu plăcere poeziile din programa școlară, toate Scrisorile, „Luceafărul”, dar și o serie de extrase din publicistica poetului.

2. Nu mi-am propus vreodată să reproduc, cuvânt în cuvânt, ceea ce a scris Eminescu despre politică, dar, în linii generale, el parcă ar fi fost un profet al timpurilor noastre. Eminescu spunea că printre politicieni există persoane care ne defăimează și fac lucruri nu prea bune pentru țară.

3. Pentru a face o comparație exactă, ar trebui să mă refer la personalități concrete, pentru că nu mi-a plăcut niciodată să-i pun pe toți politicienii în aceeași oală. Fiecare om este o personalitate și are un caracter propriu și aptitudini personale. Există asemănări, dar și deosebiri foarte mari între oamenii politici de pe timpurile lui Eminescu și cei din prezent. De aceea nu aș vrea să generalizez și nici să compar politicienii, nu mă impuneți!

„Politica de pe timpurile eminesciene coincide cu cea din prezent”

Vadim Pistrinciuc, deputat PLDM:

1. Nu pot să spun că sunt un cunoscător foarte bun al operei eminesciene. Însă am citit volumele sale de poezii, pe care le am și în biblioteca personală. Publicistică am citit mai puțin, mai mult frânturi din articolele scrise pentru „Timpul”.

2. Publicistica lui Eminescu demonstrează că, și atunci, erau vremuri fierbinți. El scria că politicienii sunt iresponsabili, murdari și se vând, lucruri care sunt actuale și în prezent. Dar nu știu care este scopul acestor întrebări. Vreți să mă testați dacă știu măcar ceva din opera lui Eminescu?

3. În general, politica de pe timpurile eminesciene coincide cu cea din prezent. Ea are același caracter sumbru și vandabil. Pe de altă parte, nu știu foarte bine politica de atunci, deși operele și activitatea publicistică ale lui Eminescu arată că ne aflăm cam tot acolo. Nu știu de ce clasa politică nu a evoluat. Dacă aș fi știut, poate aș fi reușit s-o schimb. Cred că ține de educație, pe care așa și nu am reușit s-o schimbăm. De multe ori ceea ce se întâmplă în politică este rezultatul sistemului educațional din R. Moldova.

„Natura umană a rămas aceeași”

Ion Apostol, deputat PL:

1. Eminescu a fost nu doar un poet talentat, dar și ziarist, și om politic. De aceea mă interesează mai mult opera sa politică, pentru care a avut și de pătimit. Bunăoară, în „Scrisoarea a III-a” și în poemul „Doina” se descrie istoria tragică a poporului român. Am citit și poeziile sale de dragoste, și corespondența cu Veronica Micle. Am avut chiar și volumele sale cu grafie chirilică.

2. Eminescu scotea în vileag moravurile clasei politice de atunci, care servea intereselor străine și meschine de grup. El îi acuza de corupție, dovadă fiind opera „Junii corupți”. Iar prin articolele satirice, Eminescu lua atitudine față de liderii politici de atunci. Mai mult, un articol de-al său, căruia îmi scapă acum titlul, a provocat demiterea unui guvern din România Mică.

3. Politicienii de pe timpurile lui Eminescu nu se deosebesc cu nimic de cei din prezent. Au evoluat doar lucrurile din jurul nostru, au apărut televizoare, mașini, avioane, iar natura umană a rămas aceeași. Iar politica în interiorul României a fost și este dominată de factorii externi.

„Probabil, la vremea aceea era mai multă claritate în societate”

Andrei Sangheli, ex-prim-ministru: 

1. În școală am citit foarte multe poezii de ale lui Eminescu, iar ulterior m-am delectat cu Scrisorile sale. Din păcate, publicistica lui Eminescu nu prea am citit-o.

2. Lucrurile acestea sunt complicate. Să fie sănătoși politicienii și să ia aminte la ce spunea Eminescu și toți ceilalți scriitori. Deoarece problemele care existau pe atunci sunt și astăzi actuale și ele trebuie rezolvate. Însă, avem ceea ce avem… (Oftează).

3. (Râde, după care oftează din nou) Sigur, există o diferență vizibilă. O parte din lucruri s-au schimbat în bine, celelalte în rău. Probabil, la vremea aceea era mai multă claritate în societate și nu existau atât de multe intrigi ca în prezent. Politicienii sunt datori să ia în considerare aceste fapte, dar, din păcate, nu întotdeauna o fac. Uneori poate nu există posibilitate, alteori poate nu au suficiente cunoștințe. Cert este că aceste probleme există, iar timpul cred că le va rezolva pe toate.

blog comments powered by Disqus

Din aceeaşi secţiune

Cele mai noi ştiri de azi

Actualitate 22 Aprilie 2019, ora: 17:23

Președintele rus Vladimir Putin nu-l va felicita oficial pe președintele ales al Ucrainei, Volodimir Zelenski după victoria clară obținută în weekend în alegeri,a transmis luni Kremlinul potrivit Moscow Times. 

( ) Citeşte tot articolul

Actualitate 22 Aprilie 2019, ora: 17:22

Într-un număr de 60 de regiuni dintr-un total de 85 de regiuni ale Rusiei a fost înregistrat un declin demografic, transmite RIA „Știri”, potrivit datelor statistice.

( ) Citeşte tot articolul

Actualitate 22 Aprilie 2019, ora: 17:21

Mai mult de douăzeci de persoane au fost rănite în timpul ciocnirilor dintre poliție și protestatarii ceceni împotriva construcției unei centrale hidroelectrice în Cheile Pankisi din Georgia, zona locuita predominant de ceceni.

( ) Citeşte tot articolul

Actualitate 22 Aprilie 2019, ora: 17:20

 Aliaţii politici de la Bruxelles ai binomului PAS-PPDA îi atenţionează pe Maia Sandu şi Andrei Năstase asupra inoportunităţii crearăii unei alianţe cu PSRM, în Parlament. 

( ) Citeşte tot articolul

Actualitate 22 Aprilie 2019, ora: 17:18

În pofida unor pronosticuri apocaliptice ale opoziţiei, datoria publică s-a diminuat cu 164 milioane de lei în primul trimestru al anului 2019. Ministrul Finanţelor Ion Chicu a spulberat, într-o postare pe Facebook, speculaţiile despre pretinsele împrumuturi masive ale...

( ) Citeşte tot articolul

Actualitate 22 Aprilie 2019, ora: 13:15

O investigație a prestigioasei publicații britanice The Sunday Times scoate la iveală noi conexiuni dintre raiderul numărul 1 în CSI, Veaceslav Platon și președintele Fundației Open Dialog (FOD), Ludmila Kozlovska, expulzată din UE, la cererea Poloniei, pentru legături cu...

( ) Citeşte tot articolul

Actualitate 22 Aprilie 2019, ora: 13:14

După patru ani de cădere, volumul de credite acordat economiei de către sectorul bancar și nebancar a înregistrat o creștere de 4,4 miliarde lei, în 2018. Astfel, nivelul volumul creditelor a revenit la nivelul de până la criza din sistemul bancar.

( ) Citeşte tot articolul

Actualitate 22 Aprilie 2019, ora: 10:19

Focul HARIC de la Ierusalim - minune sau înşelătorie?

Focul HARIC de la Ierusalim - minune sau înşelătorie?

An de an, cu ocazia Paştelui ortodox, credincioşii se bucură de ceea ce ei numesc minunea Sfintei Lumini. Acest eveniment miraculos se petrece an de an în Biserica Sfântului Mormânt din Ierusalim, în timpul slujbei de vecernie ce are loc în Sâmbăta Mare,...

( ) Citeşte tot articolul

Opinii & Editoriale 22 Aprilie 2019, ora: 09:28

Suma creditelor oferite tinerilor și familiilor în cadrul Programului guvernamental “Prima Casă” a depășit 1 miliard de lei, iar valoarea găranțiilor de stat depăşeşte 500 de milioane de lei. Datele Guvernului mai arată că, în total, peste două mii de familii...

( ) Citeşte tot articolul

Actualitate 22 Aprilie 2019, ora: 09:03

În ianuarie-martie 2019, Moldova a importat din Ucraina bere în sumă de 1 milion 067 mii USD, clasându-se pe locul 2 în ceea ce privește importurile acesteia, cu o cotă de 15,81% din total.

( ) Citeşte tot articolul

Actualitate 22 Aprilie 2019, ora: 09:00 de George Mârzencu

Zile și nopți de groază în satul Lopatnic / Pentru viol în grup şi alte perversiuni, comuniştii sovietici erau pedepsiţi în cel mai rău caz cu excluderea din partid

Zile și nopți de groază în satul Lopatnic / Pentru viol în grup şi alte perversiuni, comuniştii sovietici erau pedepsiţi în cel mai rău caz cu excluderea din partid Din editia print

După 6 și 7 iulie 1949, când o mare parte a basarabenilor a fost încărcată în vagoane și trimisă în Siberia, comuniști de tot soiul au rămas stăpâni pe gospodăriile confiscate și s-au apucat să bea și să mănânce din agoniseala celor deportați....

( ) Citeşte tot articolul

Actualitate 22 Aprilie 2019, ora: 08:59

Din cauza inflaţiei care se preconizează că va ajunge la opt milioane de procente în acest an, Venezuela şi-a câştigat titlul de cea mai slabă economie din lume. Naţiunea sud-americană a ocupat poziţia de top în cadrul clasamentului Misery Bloomberg, care...

( ) Citeşte tot articolul

Actualitate 22 Aprilie 2019, ora: 08:23

Actorul de comedie Volodimir Zelenski, nou intrat în politică, a obţinut duminică o victorie zdrobitoare în turul al doilea al alegerilor prezidenţiale din Ucraina în faţa preşedintelui în exerciţiu Petro Poroşenko, reflectând amploarea nemulţumirii...

( ) Citeşte tot articolul

Actualitate 22 Aprilie 2019, ora: 08:21

Continuă să crească bilanţul masacrului din Sri Lanka unde, potrivit autorităţilor, extremişti religioşi au atacat biserici şi hoteluri în duminica de Paşte.

( ) Citeşte tot articolul

Actualitate 22 Aprilie 2019, ora: 08:20

Milioane de persoane folosesc combinația „123456” ca parolă pentru conturile lor, potrivit unei analize realizate de Centrul Național pentru Securitate Cibernetică din Marea Britanie.

( ) Citeşte tot articolul

Horoscop 22 Aprilie 2019, ora: 07:15

Horoscopul zilei de 22 aprilie 2019 aduce previziuni astrale pentru zodiile Berbec, Taur, Gemeni, Rac, Leu, Fecioară, Balanță, Scorpion, Săgetător, Capricorn, Vărsător, Pești. Horoscopul zilnic pentru 22 aprilie 2019 vine cu sfaturi pentru toate zodiile. Horoscopul zilnic pentru 22...

( ) Citeşte tot articolul

Actualitate 22 Aprilie 2019, ora: 01:47

Oamenii de știință au explicat care sunt beneficiile în a avea o pisicuță ca animal de companie.

( ) Citeşte tot articolul

Actualitate 21 Aprilie 2019, ora: 08:34

Președintele Partidului Liberal Democrat din Rusia, Vladimir Jirinovski, a criticat miercuri Guvernul rus pentru că nu ia măsurile necesare în regiunea transnistreană, scrie Deschide.md.

( ) Citeşte tot articolul

Istorie 21 Aprilie 2019, ora: 08:21

Ieri am citit o scrisoare a unui basarabean exilat în oraşul Verholens. 

( ) Citeşte tot articolul

Horoscop 21 Aprilie 2019, ora: 08:13

Horoscopul zilei de 21 aprilie 2119 aduce previziuni astrale pentru zodiile Berbec, Taur, Gemeni, Rac, Leu, Fecioară, Balanță, Scorpion, Săgetător, Capricorn, Vărsător, Pești. Horoscopul zilnic pentru 21 aprilie 2119 vine cu sfaturi pentru toate zodiile. Horoscopul zilnic pentru 21...

( ) Citeşte tot articolul

Actualitate 21 Aprilie 2019, ora: 07:18

FLORII. Tradiția spune că nu e bine să plantezi pomi înainte de Sărbatoarea Intrării Domnului în Ierusalim. Puieții care sunt băgați în pământ în această săptămână nu vor da roade. Indicat este să plantăm flori în săptămâna ce...

( ) Citeşte tot articolul

Film 21 Aprilie 2019, ora: 05:18

Lungmetraje regizate de Jim Jarmusch, Pedro Almodovar, Jean Pierre şi Luc Dardenne, Ken Loach şi Corneliu Porumboiu au fost incluse în competiţia pentru prestigiosul trofeu Palme d'Or la ediţia de anul acesta, a 72-a, a Festivalului de Film de la Cannes, au anunţat, joi, organizatorii...

( ) Citeşte tot articolul

Actualitate 21 Aprilie 2019, ora: 04:47

Multe persoane se bucură să bea ceai, cafea sau alte băuturi fierbinţi. O cercetare publicată International Journal of Cancer arată însă că un astfel de obicei este riscant.

( ) Citeşte tot articolul

Actualitate 20 Aprilie 2019, ora: 07:46

Wafa şi Maha al-Subaie, două surori care au fugit din Arabia Saudită şi au ajuns în Georgia susţin că au fost tratate ca sclave în regat, scrie BBC.

( ) Citeşte tot articolul

Cultură 20 Aprilie 2019, ora: 07:44

FLORII, obiceiuri și tradiții. De Florii, creștinii ortodocși sărbătoresc intrarea lui Iisus în Ierusalim. Tot atunci sunt sărbătoriți cei care poartă nume de flori. În acest an, sărbătoarea este pe 21 aprilie și se celebrează în duminica dinaintea Paștelui....

( ) Citeşte tot articolul
Current tier / breakpoint: xs sm md lg xl (= visible only on this breakpoint)

.hidden-xs-down .hidden-sm-down .hidden-md-down .hidden-lg-down

.hidden-xs-up .hidden-sm-up .hidden-md-up .hidden-lg-up .hidden-xl

.hidden-xs (only) .hidden-sm (only) .hidden-md (only) .hidden-lg (only) .hidden-xl (only)