Actualitate

METEO /// La prânz caniculă, seara vijelii. Luna iunie va fi una a extremelor

Pentru a treia zi la rând, termometrele au arătat 35 de grade Celsius, însă oamenii au resimţit şi 42. Meteorologii au emis atenţionări de cod galben şi au avertizat că umezeala şi căldura vor fi greu de suportat. Atmosfera s-a răcorit brusc, pe la amiază, când au apărut ploi violente cu grindină.

La prânz, oraşul Arad era pustiu. Oamenii au fugit de străzile încinse la piscină. Ștrandul de la Ghioroc, aflat la 20 de kilometri de oraş, a fost plin ochi.

Doar în ultimele trei zile, de când s-a instalat canicula, s-au vândut în jur de 12.000 de bilete, spun administratorii. Şi la plaja de pe lac a fost lume puhoi.

Temperaturile măsurate la umbră au ajuns până la 35 de grade în multe localităţi, dar cele resimţite de corpul uman au trecut de 40 de grade, mai ales în Bărăgan, Dobrogea, Câmpia de Vest, în Nord, Vestul ţării, precum şi în Nord-Est.

Într-un parc din București, bătaia organizată între gladiatorii ”Russell Crowe” şi ”Brad Pitt” cu baloane umplute cu apă a alungat arşiţa.

Luna iunie este de obicei una a extremelor. De exemplu, datele oficiale arată că lunile iunie din ultimii 3 ani au fost în top 10 cele mai călduroase din ultimii 50 de ani.

De obicei, putem vedea în apele din parcuri cum animalele acvatice, în timpul zilelor caniculare, ies la suprafaţă ca să respire mai bine, pentru că nivelul de oxigen din apă scade foarte mult odată cu ridicarea temperaturii din termometre. De altfel, apa din lacuri şi râuri se evaporă mai mult în zilele călduroase, iar de regulă după-amiaza vin furtuni violente.

Codurile de vreme călduroasă au fost înlocuite treptat de cele pentru instabilitate. Grindină la Brăila, vijelie la Hunedoara, ploi torenţiale pe Valea Prahovei, la Râmnicu Vâlcea sau în apropierea Capitalei.

Anul trecut, iunie a fost a doua cea mai ploioasă din istoria ultimei jumătăţi de secol, potrivit meteorologilor. Săptămâna viitoare se anunţă vreme asemănătoare: peste 30 de grade, urmată de instabilitate la amiază şi seara, potrivit prognozei oficiale.

 

Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmărește TIMPUL pe Google News și Telegram!


Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *