Astăzi 22 Februarie 2018, Joi - Ultima actualizare la ora 09:55
Abonamente

Afaceri 25 Februarie 2011, ora 14:00    Din editia print

Primii paşi în lumea antreprenoriatuluiMetode de finanţare a afacerilor

Marime Font

a

 

 
 
Chişinău
Hânceşti
Tiraspol
Chişinău 40 Hânceşti 39 Tiraspol 39
 

Cuvântul „magic” - afacere - nu aduce imediat bani. El implică mult efort, dăruire, nopţi nedormite, eşecuri şi reuşite, spun cei care deja s-au avântat în nemărginitul întins al afacerilor. Tot ei însă spun, că dacă aveţi idei bune de afaceri, un business plan viabil şi dorinţa de a-l realiza, dar nu aveţi bani, nu este un motiv să vă lăsaţi păgubaşi. 

O modalitate de obţinere a finanţelor este creditarea bancară sau solicitarea unui împrumut de la companiile de microcreditare. Pentru micul business sunt mai bine setate instituţiile de microcredit care sunt gata să îşi asume un risc mai mare, deoarece lucrează cu capitalul propriu. Acestea acordă creditul într-un timp relativ scurt şi au condiţii mai puţin rigide în comparaţie cu băncile, totuşi, chiar dacă aceste companii sunt gata să vă ofere creditul fără garanţie, atenţie la dobândă care, de regulă, este mult mai mare decât la o bancă comercială, în unele situaţii depăşind 21% .

Expertul financiar Sergiu Gaibu recomandă tinerilor antreprenori să cântărească bine înainte de accesarea unui credit şi să stabilească varianta optimă pentru afacerea lor. „Este bine să se adreseze la centrele de asistenţă a micilor întreprinzători şi să ceară consultaţii, înainte de a merge la bancă”, spune Sergiu Gaibu.Potrivit lui Eugen Roşcovan, preşedintele Asociaţiei Micului Business, problema primordială pentru tineri este dobândirea unor surse financiare ieftine. „Noi avem un mediu de afaceri nefavorabil şi banii se obţin foarte greu. Un tânăr, dacă are rude care ar putea să îi garanteze aceste împrumuturi, le poate obţine, dar dacă nu are, atunci el trebuie să înceapă de la zero, să acumuleze bani mai mulţi ani la rând şi să îşi dezvolte afacerea încet. Anume astfel se formează o clasă de oameni de afaceri buni”, subliniază Eugen Roşcovan.

Tinerii care nu au acces la credite pe motiv că nu pot prezenta garanţii, pot apela la Fondul de garantare a creditelor gestionat de ODIMM, care asigură instituţia bancară că, în cazul unor eventuale eşecuri, mijloacele financiare împrumutate de antreprenor vor fi rambursate în proporţia asumată. La moment, Organizaţia pentru Dezvoltarea Întreprinderilor Mici şi Mijlocii oferă întreprinderilor care activează garanţie de până la 50% din mărimea creditului, în limita a 700 mii lei, iar pentru întreprinderile nou-create până la 70% din mărimea creditului, în limita a 300 mii lei. Detalii pe site-ul www.odimm.md.

Economiştii le recomandă tinerilor să fie atenţi atunci când semnează un contract de creditare - să-l citească şi să nu ezite să pună întrebări atunci când ele apar, sau să ceară ajutorul unui consultant independent, a unei terţe persoane care a contractat deja un credit şi cunoaşte procedura.

Ca să nu fii păcălit de bancă:

Informează-te înainte de a merge la bancă.

Mergi la mai multe bănci pentru a vedea care sunt ofertele.
Cere sfatul unui expert în domeniu.

Citeşte cu atenţie contractul, mai ales ceea ce este scris cu litere mărunte.

Mare atenţie la rata dobânzii, comisioane şi termenul de rambursare a creditului.

Calculează bine dacă o să poţi să întorci creditul. Nu lua un credit care te depăşeşte, pentru că poţi pierde şi afacerea, şi casa pe care ai pus-o în gaj.

ABCDEconomic - abecedarul tânărului antreprenor

Ce este o organizaţie de microfinanţare?

Este o organizaţie nonguvernamentală care acordă împrumuturi băneşti persoanelor fizice sau întreprinderilor micro, mici şi mijlocii, în baza unui contract, cu sau fără dobândă, ce urmează a fi restituite la scadenţă şi sunt orientate spre antreprenorii care nu au acces la resursele financiare bancare.

Care sunt actele necesare pentru contractarea unui credit?

Solicitantul trebuie să depună la bancă o cerere în care se regăseşte suma solicitată, perioada de rambursare a creditului: pentru creditul investiţional - cinci-şapte ani, iar pentru un credit de capital - doi ani. Cererea mai trebuie să conţină o scurtă descriere a obiectivelor, scopul în care urmează să fie utilizate aceste surse financiare, garanţiile şi o serie de acte justificative. De regulă, sunt anexate bilanţul, cash flow-ul - circulaţia mijloacelor băneşti şi business planul întreprinderii.

Ce conţine un business plan?

Planul de afaceri îţi defineşte activitatea, fixează obiectivele întreprinderii pe termen scurt, mediu sau lung şi căile de atingere a lor. Un business plan conţine descrierea întreprinderii, managementul, persoanele-cheie implicate în activităţile respective, experienţa pe care o are solicitantul şi persoanele cu care colaborează. De asemenea, planul vizează şi marketingul, piaţa de desfacere, furnizorii cu care colaborează întreprinderea. Trebuie să prezinte aşteptările în cazul în care ideea este aplicată şi capitalul propriu.

blog comments powered by Disqus

Din aceeaşi secţiune

Cele mai noi ştiri de azi

Actualitate 21 Februarie 2018, ora: 08:45

Omul pentru om e lup

Omul pentru om e lup Din editia print

( ) Citeşte tot articolul

Actualitate 21 Februarie 2018, ora: 08:38

Cum a căutat un preot dreptate la Stalin

Cum a căutat un preot dreptate la Stalin Din editia print

( ) Citeşte tot articolul


Editorial 21 Februarie 2018, de Moni Stănilă

Chișinău – o cauză pierdută

Ori de câte ori călătoresc undeva nu mă pot abține să nu compar situația altora cu cea de la noi. Mai ales acum că am călătorit în Ucraina, la Odesa. 

() Citeşte tot articolul

Editorial 20 Februarie 2018, de Moni Stănilă

Inițiere în dialog

Îmi amintesc deseori de profesorul meu de Noul Testament din primii ani de facultate. El ne cerea insistent să nu intrăm în polemici. Nici într-un caz cu cei care vor să ne demonstreze că ei au dreptate. 

() Citeşte tot articolul

Editorial 20 Februarie 2018, de Constantin Tănase

De ce Roșca atacă intelectualitatea

Scrisoare către învățătorii și profesorii din școli, licee, colegii și universități 

() Citeşte tot articolul

Editorial 20 Februarie 2018, de Dan Nicu

Comratul „la datorie” din nou împotriva unioniştilor

Găgăuzii ar trebui informați despre beneficiile unirii în limba lor și în cea rusă.

() Citeşte tot articolul

Editorial 19 Februarie 2018, de Moni Stănilă

Postul Mare

Începe din nou Postul Mare. O perioadă de bucurii duhovnicești, de timp pentru suflet, de slujbe minunate, de pocăință încununată de înviere.  

() Citeşte tot articolul

Actualitate 22 Decembrie 2017, de Marin Basarab

Domnule Jereghi, ne așteptam să turnați filme, nu să vă turnați colegii

„Noi îl mustrăm întotdeauna pe tovarășul Stalin, și da, cu siguranță o merită. Însă eu vreau să întreb – cine a scris 4 milioane de denunțuri?” (Serghei Dovlatov)

() Citeşte tot articolul

Editorial 18 Decembrie 2017, de Octavian Țâcu

Dosarul Centenarului (V): Sfatul Țării în polemica dintre Ioan Pelivan și Pavel Miliukov

Spuneam în articolul precedent dedicat problemei legitimității Sfatului Țării la Conferința de Pace de la Paris (1919), că unul din cei mai importanți și înflăcărați apărători ai intereselor Basarabiei a fost Ion Pelivan.  

() Citeşte tot articolul


 

 Cele mai citite articole Timpul.md