Bună Dimineața

MGB-ul lui Antiufeev îşi ascute lancea contra lui Şevciuk

Evenimentul a avut loc într-un select club din Tiraspol, pe 16 mai 2012, când s-au împlinit 200 de ani de la anexarea Basarabiei de către Rusia, dar şi 20 de ani de la crearea MGB-ului – „a acestui instrument al călăilor, care acum două decenii ucidea cetăţenii RM”, vorba lui Oazu Nantoi.

La prima vedere, noua organizaţie, Centrul de cercetări social-politice, sprijin al securităţii şi tehnologii informaţionale „Prognoz”, n-a trezit niciun dubiu. Primul care a tras clopotele în privinţa membrilor ONG-ului este fostul deţinut politic Ernest Vardanean. A fost şi el invitat la ceremonie, dar a refuzat, pentru ca apoi să rămână fără grai, văzând în mass-media feţele participanţilor la eveniment. Ernest a primit invitaţia de la şeful Centrului, Valeriu Bondarciuk, în care l-a recunoscut surprins pe omul care altădată l-a arestat. „Cuiva îi ajunge obrăznicia să mă invite la o petrecere cu cei care acum doi ani mi-au pus cătuşele pe mâini”, anunţa Vardanean. Bondarciuk a fost recunoscut şi de Ilie Cazac, colegul de detenţie al lui Ernest. „El m-a însoţit la percheziţiile pe care mi le-au făcut acasă”, spune Ilie. Un alt membru al „Prognoz” este Andrei Pinciuk. El, potrivit lui Cazac, a condus dosarele penale fabricate contra sa, a lui Vardanean şi a lui Mihail Rotari, un MGB-ist acuzat ca şi cei doi de înaltă trădare de stat şi spionaj în favoarea Chişinăului. „Pinciuk este fostul ajutor al lui Antiufeev, „combinatorul” principal al MGB”, organizatorul nemijlocit al arestului meu şi animatorul acţiunilor ulterioare, inclusiv a discursului meu la televiziune”, confirmă Vardanean.

Printre membrii organizaţiei se numără şi personaje-surpriză, cum ar fi Nicolai Buceaţchi, redactorul-şef al ziarului „Человек и его права”. Susţinut pe timpuri de instituţii internaţionale, inclusiv de Comitetul Helsinki, acesta a condamnat vehement crimele regimului Smirnov, fiind abordat la Chişinău ca „un exponent al democraţiei”. Însă „democraţi în Transnistria găseşti câte fecioare într-un bordel”, vorba lui Oazu Nantoi. De fapt, aderarea lui Buceaţchi la un ONG anti-Şevciuk poate fi înţeleasă, fiindcă acesta este un susţinător al lui Anatoli Kaminski, candidatul Kremlinului la ultimele alegeri de la Tiraspol.

Faptul că „Prognoz” este făcătura lui Vladimir Antiufeev ni-l demonstrează şi noua publicaţie a Centrului, „Приднестровские Ведомости”, în care ex-directorul MGB este promovat insistent. Iar scopul Centrului pare să se evidenţieze din primele materiale pe care le-a făcut: „Concepţia criticii guvernării transnistrene” şi „Criteriile puterii transnistrene după Şevciuk”. Cazac şi Vardanean consideră că ONG-ul a fost creat de oamenii lui Smirnov, urmărind să anticipeze şi să mediatizeze greşelile lui Şevciuk, pentru a se răzbuna pe el. Iată ce scrie despre „Prognoz” Grigori Valavoi, directorul „Dnestr TV”: „Ei declară că au gânduri bune despre un dialog constructiv cu puterea, dar e de-ajuns să le deschizi site-ul, ca să găseşti doar declaraţii ale lui Antiufeev şi ale foştilor ofiţeri MGB. Aş vrea să cred că au intenţii bune, dar am îndoieli. Cred că „Prognoz” vrea să adune toţi oponenţii lui Şevciuk. Adică, foştii reînvie”.

La rândul lor, analiştii politici de la Chişinău văd în noua creatură o structură a FSB-ului rusesc. Ştefan Urâtu vede în „Prognoz” o spălătorie de bani, care va acumula fonduri de la serviciile secrete ruseşti pentru lucrul de subversiune contra Chişinăului. Oazu Nantoi este de părerea că astfel „Rusia îşi creează instrumente prin care să controleze situaţia în stânga Nistrului şi, în caz de necesitate, să exercite presiuni asupra lui Şevciuk, dacă comportamentul său nu se va încadra în limitele prescrise de Kremlin”.

Poate că n-ar merita atâta atenţie ONG-ul lui Antiufeev, dacă acesta n-ar confirma încă o dată că Moscova se arată nemulţumită de acţiunile lui Şevciuk şi caută cu insistenţă să-şi intensifice controlul în regiune, inclusiv pentru a descuraja poziţia tot mai activă a Ucrainei în procesul de negocieri.

Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmărește TIMPUL pe Google News și Telegram!


Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *