Actualitate

Mic îndreptar etnologic: Rit vechi versus Stil vechi

Nu mai vorbesc de restul sărbătorilor fixe din calendar (adică excluzând ciclul pascal care este sărbătorit în același timp de ortodocșii de toate tipurile), care continuă și augmentează confuzia rit – stil.

Dacă aveți vreodată dubii în folosirea termenilor rit / stil vechi , atunci mergeți după următorul algoritm:

1. Ritul (în acest context) se referă exclusiv la rânduiala bisericească, ritualul, performarea unor acte, gesturi ritualice strict bisericești sau religioase. În România se folosește sintagma de credincioși de rit vechi pentru a-i desemna pe lipoveni, staroveri sau credincioșii staroobreadți. Aceștia folosesc din punct de vedere bisericesc calendarul iulian sau pe stil vechi.

1.a. Se poate folosi termenul rit în sintagme precum: Biserica de rit vechi (și derivații), slujbă de rit vechi, botezul / căsătoria / înmormântarea de rit vechi (adică lipovenesc). Deci, doar evenimente legate de ceremonialul bisericesc și nu de calendar ca și timp.

2. Însă când ne referim la o sărbătoare din punct de vedere calendaristic (pe 7, 14 ianuarie de exemplu), utilizăm termenul pe stil vechi. Ne putem proba foarte ușor în acest sens înlocuind termenul pe stil vechi cu cel de după calendarul iulian (Crăciunul pe stil vechi sau Crăciunul după calendarul iulian). Este vorba despre diferența de 13 zile între calendarul iulian și cel gregorian (introdus oficial / administrativ în România în 1924).

2.a. Putem folosi sintagmele: Crăciunul pe stil vechi este pe 7 ianuarie, Anul Nou / Sfântul Vasile pe stil vechi este pe 14 ianuarie. Adăugând ceea ce știam de la punctul 1, putem folosi (hiper-)corect sintagma: Credincioșii de rit vechi sărbătoresc azi, 7 ianuarie, Crăciunul (pe stil vechi/după calendarul iulian – suplimentar și deseori nu este necesară repetiția).

3. Stilul vechi este uzitat și în sintagme care îi desemnează pe credincioșii care nu au trecut la calendarul/stilul nou sau gregorian. Avem de exemplu, Biserica Ortodoxă de Stil Vechi din România, cu sediul la Slătioara (care a refuzat trecerea la noul calendar), apoi etnici precum ucrainenii, grecii din Izvoarele (jud. Tulcea, Dobrogea), sârbii, bulgarii etc.

3.a. Putem folosi formula Credincioșii de stil vechi/ucrainenii/haholii/grecii din Izvoarele/sârbii etc. sărbătoresc Crăciunul pe stil vechi.

4. Credincioși de rit vechi sunt doar lipovenii/staroverii/cazacii ignatiovi, credincioși de stil vechi sunt ucrainenii/haholii/malorușii, unii români care aparțin de ierarhia de Slătioara, sârbii bănățeni, grecii din Izvoarele etc.

Mai simplu, puteți proba termenii stil/rit vechi după schema logică: stil-ca și cadru calendaristic-pe (Crăciun, Sf. Nicolae, Sf. Andrei pe stil vechi), rit-ca și ritual bisericesc-de (credincioși de rit vechi= lipoveni), stil-ca și utilizarea calendarului iulian/vechi-de (credincioși de stil vechi= ucrainenii, bulgarii, sârbii din România etc.).

sursa: meaptulcea.wordpress.com

Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmărește TIMPUL pe Google News și Telegram!


Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *