UE / Nato

Michel Barnier şi Donald Tusk au vorbit despre acordurile privind Brexit

Donald Tusk a precizat că orice eventual acord comercial între UE şi Marea Britanie după Brexit va necesita garanţii împotriva "concurenţei neloiale" din partea Marii Britanii.

"Marea Britanie trebuie să conştientizeze faptul că orice acord de liber schimb va trebui să asigure condiţii de concurenţă echitabile şi să includă garanţii împotriva avantajelor concurenţiale neloiale. Aceste garanţii implică o gamă largă de aspecte, inclusiv măsuri şi practici fiscale, sociale, de mediu şi de reglementare", a spus Tusk.

Preşedintele Consiliului European a subliniat că negocierile privind un acord comercial nu vor avea loc până când "discuţiile privind soarta milioanelor de cetăţeni ai UE şi factura de ieşire a Marii Britanii nu vor face progrese suficiente".

Totodată, Tusk a lăudat eforturile celor 27 de membri ai UE care "au rămas uniţi, coerenţi şi au demonstrat solidaritate faţă de celălalt, de la referendumul Brexit din luna iunie a anului trecut".

Michel Barnier a spus că nu au fost avansate cifre privind decontarea financiară între Marea Britanie şi Uniunea Europeană.

"Eu n-am vorbit niciodată despre 100 de milioane de euro sau alte sume. Acest aspect poate fi stabilit doar după ce ambele părţi vor conveni asupra unei metodologii de calcul şi ţinând cont de data exactă în care va avea loc ieşirea Marii Britanii din UE. În mod cert, nu voi fi eu cel care va avansa astfel de cifre. Nu este vorba despre răzbunare sau despre pedeapsă, ci despre analizarea cifrelor, a faptelor şi angajamentelor asumate – nici mai mult, nici mai puţin", a declarat Barnier.

Negociatorul şef al UE pentru Brexit a evidenţiat faptul că intenţionează să ajungă cât mai rapid la un acord cu autorităţile de la Londra, care să convină ambelor părţi.

"Cu siguranţă nu intenţionez să nu am niciun acord sau să fie o înţelegere rea. Vrem să încheiem un acord cu Marea Britanie, nu împotriva Marii Britanii. De fapt, apreciez că găsim acelaşi spirit şi de cealaltă parte, pentru a ajunge la un acord cu UE, nu în defavoarea UE. Voi colabora extrem de calm cu britanicii. Începem discuţiile după alegerile din 8 iunie, acest fapt va oferi stabilitate şi vizibilitate, elemente-cheie pentru a avea succes", a spus Barnier.

sursa: mediafax.ro


Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmărește TIMPUL pe Google News și Telegram!


Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *