Economie

Micii întreprinzători îşi cer dreptul de a activa în bază de patentă şi după ianuarie 2017

Eugen Roşcovanu, preşedintele Asociaţia Micului Business, a comunicat celor prezenţi la eveniment că, potrivit schiţei de proiect, micii întreprinzători ar urma din 2017 să ducă evidenţă fiscală, să aibă contabilitate, aparat de casă şi control. Aceştia ar urma, de asemenea, să achite 1% din obiectul impunerii, dar potrivit lui Eugen Roşcovanu, nu se cunoaşte ce va constitui acest obiect al impunerii – cifra de vânzări sau profitul. În primul caz suma impozitului ar fi catastrofal de mare, dar în cel de-al doilea ar fi acceptabilă, subliniază preşedintele Asociaţia Micului Business.

Eugen Roşcovanu a ţinut să sublinieze că guvernarea trebuie să ţină cont de prevederile Acordului de Asociere cu UE, care prevede că iniţiativele legislative trebuie făcute în favoarea întreprinderilor mici şi mijlocii.

Eleonora Ţurcanu, titulară de patentă din oraşul Căuşeni, a menţionat că doar circa 10% dintre cei care activează în bază de patentă au vânzări de 300 de mii de lei pe an. Ceilalţi puţin probabil să depăşească 100 de mii de lei. Iar cei care au elaborat proiectul de lege s-au uitat doar la situaţia din Chişinău, pe când în centrele raionale şi în localităţile rurale situaţia este foarte proastă, comercianţii având venituri foarte mici. Potrivit întreprinzătoarei, după eliminarea patentei, doar 1-2% dintre titularii de patentă vor reuşi să întemeieze întreprinderi individuale, restul vor rămâne fără surse de venit, neavând cunoştinţe elementare ca să poată deschide o afacere în noile condiţii impuse.

Alexei Busuioc, primarul de Capaclia, Cantemir, a menţionat că activitatea titularilor de patentă aduce venituri în bugetul localităţii. Potrivit noilor prevederi, comercianţii vor plăti impozite doar în localitatea în care sunt înregistraţi, chiar dacă activează în mai multe localităţi. În context, edilul a specificat că nu va accepta niciodată ca un comerciant să achite impozite în localitatea unde este înregistrat, dar să activeze în altă localitate, producând deşeuri, profitând de drumuri etc.

Viorel Furdui, directorul executiv al CALM, a subliniat că se cere o activitate mai bună a instituţiilor de control, care să-i depisteze pe cei ce se folosesc ilegal de patente şi pe cei care activează în economia tenebră – să nu fie pedepsiţi toţi întreprinzătorii din cauza celor care încalcă.

Potrivit datelor Asociaţiei Micului Business, în Moldova, peste 97% din mediul economic sunt întreprinderi mici şi mijlocii. Peste 18 mii de întreprinzători activează în bază de patentă.

 

Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmărește TIMPUL pe Google News și Telegram!


Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *