Atitudini

Microbuzele trebuie să moară

Motivul: vrem transport public european. Internetul e plin de filmuleţe şi fotografii care ridiculizează microbuzele. Se ştie că circulă arhipline, că îngreunează traficul, că vor să scumpească biletele – bilete pe care oricum nu le prea vedem.

Sigur, orice om care îşi doreşte modernizarea oraşului e conştient de faptul că – aşa cum scrie pe internet – „marşrutka trebuie să moară”. Însă găunoasă e logica administraţiei moldoveneşti. În zilele în care microbuzele nu au circulat, troleibuzele au fost suplimentate. De exemplu, 10 – cu care circul eu – venea din trei în trei minute, dar asta nu a însemnat nimic. Am încasat ghionturi, coate, înjurături. Troleibuzul devenise spaima oricărui cetăţean care trebuia să meargă la serviciu. Puşi atât de mulţi (şi înghesuiţi) la un loc, oamenii încep să se urască. Şi asta se vedea cu ochiul liber. Discriminările nu mai au nicio frână: aţi observat poate cu câtă disperare se uitau toţi în jur când de uşa troleibuzului se apropia un supraponderal.

Dar să explic acum de ce consider extrem de găunoasă administraţia din Chişinău. Oricine ştie că, indiferent despre ce e vorba, nu poţi scoate ceva fără să înlocuieşti cu altceva. Scoatem microbuzele, dar ce punem în loc?

Eu vin din Timişoara, iar acolo transportul public se realizează cu: troleibuz, autobuz, expres şi tramvai. Dacă, să spunem, vreau să merg din cartierul Modern spre centru, am cel puţin şase variante (tramvaiele 1, 2 şi 5; troleibuzele 11, 14, 18). Iar într-un tramvai sau într-un metrou încap mult mai multe persoane decât într-un troleibuz.

Aşa că moartea microbuzelor e condiţionată de dezvoltarea mijloacelor de transport în comun. Chişinăul, oricâte troleibuze ar suplimenta primăria, nu va face faţă fără alte mijloace de transport. Şi asta în situaţia în care Chişinăul are aproximativ 800.000 de locuitori faţă de Timişoara, care are sub 400.000.

Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmărește TIMPUL pe Google News și Telegram!


Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *