În timp ce consumatorii spun că mierea este foarte scumpă și nu-și pot permite s-o cumpere, apicultorii spun că sunt nevoiți să vândă producția intermediarilor la un preț de nimic.
Chiar dacă mierea este naturală și sănătoasă, puțini oameni sunt gata să scoată din buzunar câte 70-80 de lei pentru un borcănel.
Anual în R. Moldova sunt produse circa 2000 tone de miere şi cantităţi impunătoare de ceară, propolis, polen, lăptişor de matcă, precum şi regine de rasă autohtonă.
Potrivit reprezentanților Asociației Apicultorilor din Moldova, este necesar să conştientizăm rolul albinei din punct de vedere economic, social, ecologic şi generator de biodiversitate şi să o susţinem, întrucât de efectele sociale, economice şi ecologice ale apiculturii beneficiază întreaga societate.
La ora actuală, în Moldova se înregistrează unul din cele mai mici consumuri de miere pe cap locuitor pe an, acesta fiind de 40 g faţă de 500-600 g în UE (1,8 kg în Germania).
Ștefan Condratiuc, Președintele Asociației Apicultorilor din R. Moldova a declarat că acest târg s-a organizat în legătură cu sărbătoarea creștină „Schimbarea la Față a Domnului” și pentru că este ziua în care se sfințește mierea. „ Rezultatele târgului au fost conform așteptărilor. Aici au venit aproximativ 50 de apicultori din toată țara și erau destul de mulți cumpărători. A fost miere atât din floare de tei și cea de salcâm, cât și miere din floră spontană sau din floarea soarelui. Cumpărătorii au avut ce alege”, a subliniat Condratiuc.
Președintele Asociației Apicultorilor a mai spus că deși anul acesta miere din floare de salcâm este mai puțină, la târg a fost destulă. „Anul acesta s-a colectat în jur de 30 % de miere de salcâm din 100 % posibil. Aceasta din cauză că salcâmul a înflorit mai degrabă ca de obicei cu trei săptămâni și albinele n-au reușit să strângă tot polenul”, a mai spus Ștefan Condratiuc.
Unii producătorii care au fost la târg s-au plâns că taxa de participare este prea mare. Ei au spus că au trebuit să plătească câte 600 de lei pentru a vinde aici. Alții însă s-au arătat mulțumiți de condiții și de atmosferă.
Petru Tarlev, un apicultor din Basarabeasca care a fost prezent la târg a spus că a fost o atmosferă destul de prietenoasă. „Unii apicultori au vândut mai puțin, alții au vândut mai mult, dar cred că până la urmă fiecare a vândut câte ceva. Eu am avut miere din floare de tei și am reușit să vând câteva kilograme la un preț de aproximativ 60 de lei și sunt mulțumit”, a subliniat apicultorul.
Prețul la miere a variat de la 50 la 70 de lei pentru mierea de salcâm și 50 de lei pentru cea polifloră. Prețul propolisului și polenului pornește de la 50 de lei, iar 250 gr de fagure costă de la 20 de lei. Târgul a fost la cea de-a zecea ediție.
Apicultorul din Călărași mai spune că în acest an nu are miere doar acel care nu a lucrat. Pentru că în primăvară au fost destule ploi, care au făcut să crească florile și albinele au avut de unde produce miere.
Un pericol mare pentru albine îl reprezintă un parazit care intră în stup și mănâncă miere. Mai grav este că acesta depune ouă împreună cu albinele. Pentru a scăpa de acest parazit Vasile Sterban prelucrează stupii cu acizi.
O altă problemă a apicultorilor este faptul că aceștia sunt nevoiți să vândă mierea la un preț mic. Acesta variază între 38 de lei pentru mierea din floare de tei, până la 45 de lei pentru mierea de salcâm. „De aceasta profită intermediarii, care cumpără mierea de la noi și o vând ulterior în Rusia, sau în țările membre UE mult mai scump”, a adăugat Șterban.
Ștefan Condratiuc a declarat că R. Moldova exportă miere de 10 ani. Aceasta este unul din puținele produse care este exportat peste hotare. În acest răstimp a fost o mică perioadă de pauză, însă acum exportul se produce în mod regulat. Principalii consumatori sunt Canada, Japonia, SUA, China, Rusia, dar și țările membre ale UE.
Apicultorii nu exportă miere peste hotare de unii singuri. Aceștia se unesc în asociații pentru a ușura procesul de export.
|
Astăzi se împlinesc 171 de ani de la naşterea lui Mihai Eminescu, unul dintre cei mai importanţi poeţi din istoria României. Fotografiile cu el pot fi numărate pe degetele unei singure mâini.
( ) Citeşte tot articolulSfinţii Cuvioşi Pavel Tebeul şi Ioan Colibaşu sunt pomeniţi în Biserica Ortodoxă la 15 ianuarie, transmite realitatea.ro. Sfântul Pavel a trăit în timpul împăraţilor romani Deciu (250-253) şi Valerian (253-260), prigonitori ai creştinilor.
( ) Citeşte tot articolulVineri, 15 ianuarie, vremea va fi determinată de influența unei zone de aer cu presiunea atmosferică scăzută. Vântul va sufla din nord-vest, de la slab până la moderat.
( ) Citeşte tot articolulBerbec Orice aspect al sănătății care te îngrijorează poate fi remediat ușor, mai ales dacă ai grijă de ține și tratezi preventiv. Din punct de vedere financiar poți realiza un progres, iar asta te poate mulțumi.
( ) Citeşte tot articolulPreședintele Maia Sandu va întreprinde o vizită de lucru la Bruxelles în perioada 18-19 ianuarie. Acolo se va întâlni cu mai mulți oficiali europeni.
( ) Citeşte tot articolulEste un spectacol despre acceptarea istoriei, o istorie pe care mulți vor s-o șteargă cu radiera, de parca nu ar fi existat. Momentul în care acceptăm ceea ce a fost și cine suntem, este momentul în care începe vindecarea noastră. Spectacolul descrie existența unor oameni...
( ) Citeşte tot articolulInstanța supremă din Coreea de Sud a menținut o pedeapsă de 20 de ani de închisoare pentru fostul președinte Park Geun-hye, pentru implicarea sa într-un vast scandal de corupție care a dus și la înlăturarea ei din funcție, informează BBC. Park a fost condamnată...
( ) Citeşte tot articolulFructele uscate sunt ideale ca gustare, dar cât sunt ele de sănătoase, când ar trebui să le evităm și cum pot înlocui fructele proaspete? Auzim deseori că este foarte important să mâncăm fructe și legume, iar în acest context o să vorbim despre fructele...
( ) Citeşte tot articolulCare sunt cele mai bune și cele mai rele predicții ale zodiacului pentru iarna pentru cele 12 semne ale zodiacului? Ce va aduce această iarnă pentru semnele de foc (Berbec, Leu, Săgetător), pentru cele de pământ (Taur, Fecioară, Capricorn), pentru cele de aer (Gemeni, Balanță,...
( ) Citeşte tot articolul