Astăzi 22 Octombrie 2019, Marţi - Ultima actualizare la ora 16:10
Abonamente

Femeia 15 August 2011, ora 10:30    Din editia print

INTERVIUMihaela Bilic: Mai puţine kilograme nu-ţi garantează fericirea

Marime Font

Până la 19 iulie o văzusem doar pe Internet. Îmi păruse gravă şi importantă şi… mă duceam ca la examen la cea de-a doua şedinţă a „Clubului Nostru”, al cărei invitată era dr. Mihaela Bilic, celebră nutriţionistă din România, în premieră venită la Chişinău. Întâlnirea cu ea a constituit unul dintre acele fericite cazuri, când aşteptările nerealizate nu te întristează, ci, dimpotrivă, te umplu de optimism. Mihaela Bilic este una dintre cele mai optimiste şi pozitive fiinţe pe care le-am cunoscut vreodată şi - foarte important! - nu dă note pentru numărul de kilograme. Cel puţin, nu o face cu voce tare.

- Doamna doctor, ce înseamnă mâncarea în secolul 21?
- Noi am modificat contactul real cu mâncarea şi mâncarea a devenit un instrument folosit în alte scopuri decât a fost el inventat, şi anume: mâncăm pentru a supravieţui. Astăzi, mulţi dintre noi există ca să… mănânce. A depăşit mâncarea şi sfera emoţională, de la începutul secolului trecut, când oamenii făceau din masă un tabiet, când bucatele erau gătite cu bucurie şi nu mâncarea în sine era obiectiv, ci comunicarea. În ritmul trepidant al vieţii, am dat la o parte tot ce înseamnă comunicare în jurul mesei şi mâncarea şi-a pierdut acest frumos rol de a ne aduna împreună. Toţi suntem într-o goană nebună, iar mâncarea am luat-o ca pe o chestie ce ne ţine loc de prieten, plictiseală, dezamăgire, singurătate. E orice altceva în afară de hrană. Nu ne mai hrănim corpul cu drag, vrem să ne îngropăm în mâncare toate frustrările şi nemulţumirile noastre - dar este laşă şi, în acelaşi timp, păguboasă această atitudine. Apoi vine obezitatea, ca răspuns firesc la faptul că faci ceva greşit.

- Şi, de aceea, aţi hotărât să deveniţi „mama interdicţiei”…
- Nu am interzis niciodată nimic! Din contră, toată lumea se miră că nu spun „nu e voie ceva” - cel mult, spun că „este voie cu măsură”. Nu înseamnă, însă, că poţi să ţii o cură de slăbire fără să-ţi fie foame. Când Teo ţinea cură şi mă suna, întreba dacă are voie să mănânce cireşe, eu îi spuneam: „Sigur că da. Doar trei…”. Am ajuns la această „filozofie” prin propria experienţă.

- Experienţă care e dezvăluită în cartea dvs. „Trăiesc, deci mă abţin”?

- Prin acest volum am transmis un pic din lupta şi din frustrarea pe care le-am avut eu însămi cu mâncarea. Nu înţelegeam unde e problema şi cum să rezolv acest mecanism, şi e firesc că în „Trăiesc, deci mă abţin” mesajul este destul de restrictiv. Următoarea carte, care o să apară în curând, se numeşte „Sănătatea are gust”. Am conceput-o astfel pentru că am înţeles că, atâta timp cât ne axăm pe luptă şi pe energie negativă, nu putem decât să ieşim învinse şi rănite din bătălie. Organismul nostru este programat genetic să reziste. Noi mâncăm mai mult decât trebuie şi tot ce îi dăm în plus el depozitează ca grăsime. Nu este vina lui, nu el ne trădează - noi îi dăm ceva de ce el nu are nevoie. Kilogramele în plus sunt, de fapt, un strigăt de ajutor al corpului: „Atenţie, problemele tale sunt altele, iar tu te răzbuni pe mine”.

- Cum rămâne cu plăcerea?

- Niciun om care este supraponderal sau obez nu a ajuns astfel din prea multă fericire. Cel care se află în al nouălea cer de fericire şi are fluturaşi în stomac nu o să mănânce aiurea. Mâncatul de plăcere nu e cel fără limită - mâncatul de plăcere e atunci când te bucuri atât de tare de ceea ce mănânci, încât nu contează cantitatea. A mânca mult înseamnă a fi propriul duşman.

- Şi pentru că nimeni nu mănâncă mult din prea multă fericire, nu o dată spunem că, dacă renunţăm la mâncare, nu ne mai rămâne nicio plăcere…

- Acest adevăr ţine până în clipa în care avem curajul să recunoaştem că i-am dat mâncării un rol mai greu decât îl merită. Vrem să punem pe umerii mâncării responsabilitatea pentru felul în care arătăm, pe când vina e doar a noastră. O să întreb şi eu, ca Mihaela Rădulescu în publicitatea cu fumatul: „Altă plăcere nu v-a mai rămas?!”. Mâncarea e singura plăcere… calorică.

- Cât e de simplu să te menţii şi să slăbeşti, având un bărbat „mâncăcios”?

- Noi, femeile, suntem incredibile la capitolul „justificare” şi cred că am putea inventa vinovaţi chiar dacă am trăi singure pe o insulă pustie. Trebuie să ne privim prieteneşte şi să recunoaştem: tu mănânci pentru că tu vrei să mănânci, dar îţi este mult mai uşor să spui că „el e de vină”. Faptul că el e mâncăcios e doar o scuză care îţi permite şi ţie să-ţi faci de cap. E ca şi în cazul gravidelor care mănâncă „pentru doi”… Vă asigur că am cunoscut femei care au rămas slabe şi fiind gravide, şi având soţi gurmanzi - pentru că nu aveau în cap raţionamente inventate care le motivau să mănânce exagerat.

- Poţi să slăbeşti fiind sărac?

- Poţi nu doar să slăbeşti, ci şi să te hrăneşti sănătos. Mâncarea sănătoasă nu este apanajul oamenilor bogaţi. Azi am mâncat terci la Chişinău - am uitat să mâncăm terci, în România nu se mai găseşte hrişcă, doar creveţi! A trebuit să le spun bărbaţilor să mănânce mămăligă, pentru că măreşte potenţa. Noi am uitat tradiţia, am uitat să mâncăm linte, fasole… Negăm mâncarea de bun-simţ care este şi sănătoasă, şi nu îngraşă. Problema nu este în preţul mâncării, ci în cantitatea ei. Mâncaţi identic, ca şi feluri, dar jumătate.

- Unde trece linia între mâncatul sănătos şi slăbitul… exagerat?

- Suntem suficient de maturi să zicem: „Gata!”. Să înţelegem că e de ajuns cât am slăbit şi că e cazul să trecem la mâncare sănătoasă; că nu fac cură de slăbire copiii sau adolescenţii. Un copil este obez din vina părinţilor şi ei au datoria să aducă în casă un regim alimentar pe care să-l urmeze chiar şi cei care nu au probleme - fără dulciuri, cu ore fixe pentru masă. Din păcate, pe maturi nu poţi să-i opreşti să-şi facă rău cu mâna lor. Bărbaţilor nu poţi să le interzici berea, care le aduce în „dar” burtă, pancreatită şi diabet. Berea e corespondentul brânzei topite şi a crenvurştilor. Mai bine serviţi un vin…

- A te abţine, a renunţa nu înseamnă a te condamna la frustrare non-stop?

- Nu. Frustrare este atunci când tu îţi doreşti. E ca păcatul… Frustrarea apare atunci când mintea ta îşi doreşte ceva, iar tu, tot cu mintea, îţi interzici acest lucru. Frustrarea pedepseşte o chestie apărută artificial, pentru că tu, de fapt, ai alte nevoi. Noi nu ne recunoaştem dorinţele sufletului, pentru că nu avem curaj. Am spus de multe ori - dacă doamnele ar fi iubite aşa cum şi-ar dori, nu ar mai căuta în mâncare nimic. Mâncarea vine să umple un gol, pentru că, în momentul în care dai mâncarea la o parte, vezi că nu ai iubire, duioşie, tandreţe şi te apucă o durere de urli… Mâncare este un pansament ieftin, dar eficient, soluţia este să-l smulgem ca pe un leucoplast şi să vedem rana.


- Şi dacă doamnele uită de mâncare, sunt iubite aşa cum îşi doresc?
- Pierderea a 10-20 de kilograme nu îţi garantează fericirea şi iubirea… Nu îţi garantează nimic, de fapt. Şi eu am crezut odată că, pentru a fi fericită, e suficient să fii slabă. Dar nu e aşa. Apropo, când întreb vreun prieten dacă acum mă vede altfel decât atunci când aveam ceva mai multe kilograme, ei îmi spun că nu văd o mare diferenţă. Problema este în capul nostru. Cine te iubeşte nu te pune pe cântar. Important e să nu exagereze. Cine a zis că dacă eşti mai slab e mai bine? Important e să nu fii obez - deci, să fii sănătos. Am ajuns să am greutatea pe care mi-am dorit-o atunci când eram puştoaică, să intru în magazine şi să mi se spună că nu există număr mai mic. Dar fericirea nu ţine de numărul de kilograme, ea este în interiorul tău. Iar capacitatea de a fi fericit vine din… înţelepciunea noastră. Dar dacă, totuşi, crezi că eşti nefericită din cauza a zece kilograme în plus, rezolvă problema şi gata!

- Ce o face fericită pe Mihaela Bilic?

- Mi s-a spus odată că bărbaţii se tem de mine, pentru că m-ar vedea perfecţionistă, respectiv trebuie să tindă şi ei spre perfecţiune, şi e greu… Pe mine asemenea faze mă fac să râd, pentru că mă conving încă o dată că bărbaţii caută metodele complicate, în timp ce mie îmi dau lacrimi de la lucruri simple, dar frumoase. Nu demult, la o benzinărie din Făgăraşi, un domn s-a apropiat de mine doar ca să mă salute - pentru că, mi-a zis, „soţia mea a cumpărat cartea dvs. şi eu… am slăbit”. Am fost fericită, pentru că o vorbă spusă din suflet rezonează în mine cât nu face cel mai sofisticat cadou. Astăzi, apropo, am fost la Biserica părintelui Pavel Borşevschi. Şi am mâncat cu atâta bucurie ciorba pusă de părinte pe masă, câtă n-aş fi avut, probabil, dacă aş fi mâncat la cel mai de lux restaurant! Mă impresionează sufletul şi căldura, energia şi iubirea din oameni, nu ambalajul frumos.

- Îţi mulţumim pentru interviu şi îţi dorim cât mai multe astfel de clipe!

Un articol de: Sorina Stefârţă
 Urmărește știrile Timpul.md pe Telegram
loading...
Loading...
blog comments powered by Disqus

Din aceeaşi secţiune

Cele mai noi ştiri de azi

Actualitate 22 Octombrie 2019, ora: 16:10

1. Ardei iuti - Capsaicina pe care o contin iti stimuleaza metabolismul si iti reduce poftele. 2. Cereale integrale - Iti ofera portia de fibre si carbohidrati complecsi de care ai nevoie pentru a-ti accelera metabolismul. 3. Cafea - Cafeina stimuleaza in mod natural sistemul nervos central...

( ) Citeşte tot articolul

Actualitate 22 Octombrie 2019, ora: 16:01

Regele Thailandei, Maha Vajiralongkorn, a ordonat retragerea tuturor titlurilor regale şi militare acordate concubinei sale, prezentată oficial în urmă cu două luni la Palatul Regal din Bangkok, motivând că aceasta nu i-a respectat dorinţele şi nu a dat dovadă de loialitate, a...

( ) Citeşte tot articolul

Actualitate 22 Octombrie 2019, ora: 15:55

Deputatul socialist, Grigore Novac, se arată indignat de faptul că – după ce Năstase și Ceban au acces în turul doi al alegerilor locale – Dorin Chirtoacă s-a arătat (mai mult) pro candidaturii liderului ACUM. Iar asta – în timp ce pe parcursul campaniei sale...

( ) Citeşte tot articolul

Actualitate 22 Octombrie 2019, ora: 15:50

O femeie de 44 de ani din Iași a fost la un pas să arunce un bloc în aer în timp ce a încercat să se sinucidă. Femeia s-a încuiat în apartament, a dat drumul la gaz, și-a tăiat venele, a băut diluant și a dat foc unui covor, transmite corespondentul MEDIAFAX....

( ) Citeşte tot articolul

Actualitate 22 Octombrie 2019, ora: 14:12

 Scorpionul este unul dintre cele mai puternice și misterioase semne, pentru că este conectat cu tumultul inconștientului și oceanul emoționalității pure. Atunci când Soarele, semn al individualității și afirmării, pătrunde în Scorpion, multe trăiri ale zodiilor ies...

( ) Citeşte tot articolul

Actualitate 22 Octombrie 2019, ora: 14:06

Conducerea Facebook a anunţat luni că a blocat patru operaţiuni de manipulare a opiniei publice realizate de grupări ce se prezentau drept utilizatori ai reţelei sociale, dar erau susţinute de entităţi statale din Iran şi Rusia, informează Agerpres. Trei dintre campanii erau...

( ) Citeşte tot articolul

Actualitate 22 Octombrie 2019, ora: 13:54

Existenţa vechiului oraş Mahendraparvata, odinioară una dintre capitalele imperiului Khmer, oraş menţionat în numeroase izvoare istorice, a fost în sfârşit confirmată de arheologi, folosind instrumente de ultimă generaţie, sub jungla cambodgiană, informează Agerpres,...

( ) Citeşte tot articolul

Actualitate 22 Octombrie 2019, ora: 13:25

 Prețul la gaz pentru consumatorii finali ar trebui să fie mai mare, spune președintele Moldovagaz, Vadim Ceban. Într-un interviu pentru Newsmaker, noul șef al întreprinderii se declară mirat că, anterior, tarifele au fost micșorate în condițiile unor tendințe...

( ) Citeşte tot articolul

Actualitate 22 Octombrie 2019, ora: 13:10

De anul viitor, în ţara noastră ar putea fi interzise produsele care conţin plumb: jucării, vopsele şi materiale de construcţie. Propuneri în acest sens au fost elaborate deja de responsabilii Agenţiei Naţionale de Sănătate Publică şi urmează să ajungă pe masa...

( ) Citeşte tot articolul

Actualitate 22 Octombrie 2019, ora: 13:06

Un incident șocant a avut loc weekendul trecut la Vulcănești. Un bărbat de 67 de ani a ajuns la reanimare. Un vecin al său a intrat în curtea sa și l-a bătut crunt cu o lopată.

( ) Citeşte tot articolul

Actualitate 22 Octombrie 2019, ora: 12:29

Pretendenții la funcția de director al Serviciului Vamal: Avere și interese

Pretendenții la funcția de director al Serviciului Vamal: Avere și interese

Cinci candidați au rămas în cursa pentru funcția de director al Serviciul Vamal: un actual și trei foști angajați ai instituției, dar și un șef de direcție de la Curtea de Conturi. 

( ) Citeşte tot articolul

Actualitate 22 Octombrie 2019, ora: 12:00

Trecem la ora de iarnă sâmbătă spre duminică, un motiv în plus de stres pentru organism, alături de schimbările bruște ale vremii. Ceasurile vor fi date înapoi cu o oră și, ca să ne adaptăm schimbării, avem nevoie de cel puțin două săptămâni spun medicii....

( ) Citeşte tot articolul

Actualitate 22 Octombrie 2019, ora: 11:53

 Gerrit Jan van Dorsten, în vârstă de 67 de ani, apărea pe rețeaua de socializate Facebook sub numele John Eagles și avea pe profilul diverse fotografii și clipuri video. Bărbatul de 67 de ani din Olanda care și-ar fi sechestrat timp de 9 ani copiii într-o casă...

( ) Citeşte tot articolul

Actualitate 22 Octombrie 2019, ora: 11:49

Aeroportul Chișinău, gestionat de compania „Avia Invest”, a obținut Premiul Mare „Big See Tourism Award” la prestigiosul festival „Creative Tourism” din Slovenia. Premiul i-a fost oferit Aeroportului pentru designul conceput de compania...

( ) Citeşte tot articolul

Actualitate 22 Octombrie 2019, ora: 11:48

Tragedie aviatică în Brazilia. Un pieton, un șofer și pasagerul unui avion de mici dimensiuni au murit după ce aeronava s-a prăbușit pe o stradă aglomerată.

( ) Citeşte tot articolul

Actualitate 22 Octombrie 2019, ora: 11:00

Soția lui Năstase recunoaște că Chișinăul nu-i suficient de sigur pentru dânsa și copiii ei. Chiar dacă soțul ei e ministrul de Interne

Soția lui Năstase recunoaște că Chișinăul nu-i suficient de sigur pentru dânsa și copiii ei. Chiar dacă soțul ei e ministrul de Interne

Liderul PPDA, Andrei Năstase, este un model de înțepenire în propria importanță. În opinia jurnaliştilor de la Politics, Năstase este modelul omului care nu învață - pentru că e sigur că le cunoaște pe toate. Totodată, portalul citat demolează ipoteza...

( ) Citeşte tot articolul

Actualitate 22 Octombrie 2019, ora: 10:20

Cât fac 2+2x2-2x2? Exercițiul simplu de matematică care a revoltat internetul

Cât fac 2+2x2-2x2? Exercițiul simplu de matematică care a revoltat internetul

O problemă de matematică simplă, pentru elevii de clasa a patra, a revoltat internetul.

( ) Citeşte tot articolul

Actualitate 22 Octombrie 2019, ora: 10:08

Aliata lui Igor Dodon, Maia Sandu vrea ca Parteneriatul Estic să ofere perspective clare de aderare la Uniunea Europeană

Aliata lui Igor Dodon, Maia Sandu vrea ca Parteneriatul Estic să ofere perspective clare de aderare la Uniunea Europeană

Începând cu 2020, UE își propune realizarea unei noi agende a politicii de vecinătate. Astfel, după 10 ani, este pusă în discuție regândirea formatului și crearea unui PaE 2.

( ) Citeşte tot articolul

Actualitate 22 Octombrie 2019, ora: 09:59

Caz HORROR la Dubasari. Un minor a decedat, după ce a fost bătut de prieteni, pentru că nu a vrut să le cumpere alcool. A fost dus pe un câmp și pus să-și sape propria groapă

Caz HORROR la Dubasari. Un minor a decedat, după ce a fost bătut de prieteni, pentru că nu a vrut să le cumpere alcool. A fost dus pe un câmp și pus să-și sape propria groapă

Un minor a fost batut cu sange rece de catre mai multi amici, pentru ca nu a vrut sa le cumpere alcool. Baiatul a fost dus pe un camp si impus sa-si sape propria groapa, iar apoi lasat sa zaca in cimitir.

( ) Citeşte tot articolul

Horoscop 22 Octombrie 2019, ora: 09:53

HOROSCOP ZILNIC: HOROSCOPUL ZILEI DE 22 OCTOMBRIE 2019. VĂRSĂTORII POT PIERDE O FUNCȚIE

HOROSCOP ZILNIC: HOROSCOPUL ZILEI DE 22 OCTOMBRIE 2019. VĂRSĂTORII POT PIERDE O FUNCȚIE

Horoscopul zilei de 22 octombrie 2019 aduce previziuni astrale pentru zodiile Berbec, Taur, Gemeni, Rac, Leu, Fecioară, Balanță, Scorpion, Săgetător, Capricorn, Vărsător, Pești. Horoscopul zilnic pentru 22 octombrie 2019 vine cu sfaturi pentru toate zodiile. Horoscopul zilnic pentru 22...

( ) Citeşte tot articolul

Actualitate 21 Octombrie 2019, ora: 18:54

Cazul pădurarului ucis în Maramureș a ajuns la BBC. Ce relatează postul public de televiziune de la Londra

Cazul pădurarului ucis în Maramureș a ajuns la BBC. Ce relatează postul public de televiziune de la Londra

BBC relatează că Liviu Pop avea trei copii și că ar fi al șaselea pădurar ucis în ultimii ani. Cazul lui Liviu Pop, pădurarul din Maramureș ucis săptămâna trecută, a ajuns în presa internațională. BBC, televiziunea publică din Marea Britanie, relatează,...

( ) Citeşte tot articolul

Actualitate 21 Octombrie 2019, ora: 18:17

Ion Ceban este candidatul care a obținut cele mai multe voturi în toate cele cinci sectoare ale capitalei

Ion Ceban este candidatul care a obținut cele mai multe voturi în toate cele cinci sectoare ale capitalei

Ion Ceban este candidatul care a obținut cele mai multe voturi în toate cele cinci sectoare ale capitalei.

( ) Citeşte tot articolul
Current tier / breakpoint: xs sm md lg xl (= visible only on this breakpoint)

.hidden-xs-down .hidden-sm-down .hidden-md-down .hidden-lg-down

.hidden-xs-up .hidden-sm-up .hidden-md-up .hidden-lg-up .hidden-xl

.hidden-xs (only) .hidden-sm (only) .hidden-md (only) .hidden-lg (only) .hidden-xl (only)