Lumea

Mihai Ciobanu a cântat pentru diaspora din Canada

Primul concert, care a constituit, de fapt, începutul turneului prin America de Nord a talentatei familii Ciobanu, a fost susţinut la 12 august în cadrul Cenaclului „Grigore Vieru”, găzduit în sediul Comunităţii Moldovenilor din Ontario (CMO) a cărei preşedintă este Maria Tonu. Piesa de deschidere, interpretată de maestrul Mihai Ciobanu, a fost o rugă de unire şi dragoste frăţească (autorul versurilor – Vasile Romanciuc), care a devenit Imnul Comunităţii Moldovenilor din Ontario. În spiritul relaţiei care s-a constituit pe parcursul acestei prezenţe a artiştilor noştri aici, în Canada, Mihai Ciobanu a promis că va realiza un proiect cultural comun împreună cu moldovenii din Ontario, în calitate de Membru de Onoare al CMO.

La 22 august, tot la Toronto, a avut loc cel de-al doilea recital al familiei Ciobanu, organizat de Moldova Canada Link şi care a fost dedicat Zilei Independentei R. Moldova şi Zilei Limbii Române. Maestrul Mihai Ciobanu ne-a frapat prin talent şi bunătate, dar şi prin calităţile excepţionale de organizator al evenimentelor. Cu drag, din suflet, ne-a vorbit, despre casă, dor şi omenie prin cântecele sale Casa părintească nu se vinde, Lume, lume, cât de dragă-mi eşti, O vioară, un cântec, un dor, Mi-e dor de ochii mamei, La Nistru, la mărgioară, Pe ostrovul Prutului, Busuioc înlăcrimat, Eu îmi cânt cântecul meu, Voie bună s-adunăm.

Publicul prezent la concerte a savurat din plin farmecul vocii maestrului Mihai Ciobanu, a ascultat cu emoţii până la lacrimi Balada lui Ciprian Porumbescu în interpretarea Valentinei Ciobanu şi a explodat în ovaţii atunci când Mihăiţă Ciobanu a devenit legământ cu vioara sa, interpretând melodii clasice, balade, bătute şi inconfundabila Ciocarlie. Moldovenii din Toronto au dansat cu suflet hore şi sârbe simţindu-se ca pe Vatra Jocului din localităţile lor de baştină.
La ambele manifestaţii, Mihai Ciobanu a fost întâmpinat, după datina străbună, cu pâine şi sare şi vin moldovenesc. El a oferit CD-uri cu autografe şi a făcut poze cu participanţii la evenimente.
La concertul din 22 august a avut un scurt recital şi interpreta Angela Bucico.
La 27 august, familia Ciobanu a fost invitata Comunităţii Moldovenilor din Quebec (preşedintă – Ala Mândâcanu), iar la 29 august – a fost aşteptată cu spectacole de către diaspora moldovenilor din New York.

Delia Pruteanu,
voluntară la Comunitatea Moldovenilor din Ontario, Canada

Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmărește TIMPUL pe Google News și Telegram!


Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *