Astăzi 28 Februarie 2020, Vineri - Ultima actualizare la ora 17:16
Abonamente

Actualitate 29 Ianuarie 2016, ora 06:43    Din editia print

Mihai Eminescu în TIMPUL (I): Sinucidere / Franța / Conspirațiile din Constantinopol

Marime Font

Publicistica lui Eminescu a stat mult timp în umbra poeziei și prozei sale. Motiv pentru care în percepția colectivă persistă imaginea unui scriitor visător. 

Mihai Eminescu a colaborat însă de-a lungul vieții cu mai multe ziare și a tratat cu mult discernământ problemele României din vremea lui. Inaugurăm un ciclu de texte prin care aducem la cunoștință cititorilor activitatea sa de jurnalist. Articolele selectate au fost publicate pe paginile ziarului Timpul din București în perioada octombrie 1877-iunie 1889.

Sinucidere („În Hôtel de Paris…”)

În Hôtel de Paris în noaptea de joi spre vineri, pe la 11 ore, s-a sinucis un tânăr din Galați, cunoscut în acel hotel sub numele de Gheorghe Teodoru, student. După cât s-a putut constata, acest tânăr dezgustat al vieții ar părea să aibă numai 21 sau 22 de ani și-ar fi fiul dlui Hagi Manolachi Nicola, consilier comunal în Galați. Cauza sinuciderii sale se raportează la multe versiuni, însă, după mărturia mai multor persoane suspecte cu care intrase în legături de când era în Iași, cea mai probabilă ar fi comiterea unei sustrageri de 250 de galbeni de la părintele său, cu care bani fugise la București, unde după câteva zile de prodigalitate și desfrânare, părintele său aflându-l, l-a urmărit imediat acolo. Atunci, părăsind Bucureștii, el a venit, sunt acum vreo 15 zile, în Iași și a găzduit la Hôtel de Paris sub numele mai sus citat. În Iași a contractat relații intime cu mai multe din acele figuri a căror foarte îndoielnică onorabilitate a știut să-l introducă prin acele cafenele nocturne ale orașului în care sunt jocuri clandestine de cărți și care sunt frecventate în genere numai de coțcari și de tot ce este mai vicios în clasele de jos ale societății noastre.

Loading...


I-au trebuit numai câteva zile de frecventare prin acele nobile stabilimente pentru ca în seara sinuciderii sale să se afle numai cu două ruble în buzunare; pe lângă aceasta cu o zi sau două mai înainte el simțise că un dl Mihăilescu, trimis de părintele său înadins, era pe urmele lui și-l căuta, spre a-l denunța poliției. Mustrarea de cuget sau nenorocirea alternativă în care se găsea, străin pe pavelele Iașului și fără nici un ban, l-a împins se vede într-un moment fatal a recurge la un asemenea mijloc pentru a pune capăt unei vieți începută așa de trist.
(23 octombrie 1877)

Franța („Dl Calmon a pronunțat…”)

Dl Calmon a pronunțat în seara ședinței comitetului stângilor Senatului un discurs criticând într-un mod foarte viu actele guvernului și recunoscând că nici o tranzacțiune nu este posibilă. El speră că Franța va intra într-o lungă perioadă de pace, de repaus și de prosperitate. O nouă reuniune plenară a stângilor Senatului s-a fixat pentru ziua de 6 noiembrie.

Se anunță că dl Fourtou pregătește elementele unui mare discurs, destinat a apăra dinaintea Camerei politica urmată de guvern de la 16 mai.
„Le Soleil” anunță că ambasada din Viena ar fi să se dea dlui Gontaut-Biron, a cărui situație, în urma antipatiei ce-i arată dl de Bismarck, devenise destul de grea la Berlin. Mai multe ziare pronunță numele dlui duce Décazes pentru ambasada din Berlin, dar nu este încă nimic decis în această privință.

O telegramă a ziarului „Le Nord” că câteva rezultate ale alegerilor pentru consiliile generale din Franța sunt cunoscute până la 5 noiembrie; Dl Broglie a căzut contra dlui Fouquet bonapartist, amiralul La Ronciere-Le- Noury a căzut contra candidatului republican. Telegrama în chestiune mai adaugă că este imposibil de a se judeca despre rezultatul final. Totuși se pare că republicanii vor câștiga fotolii mai cu seamă la Rouen și la Chambéry. Mai mulți bonapartiști au fost aleși în Gironde, precum dl Pascal.
(30 octombrie 1877)

Austor-Ungaria („Vaietele de mediațiune…”)

Vaietele de mediațiune de care organele vieneze răsunară nu sunt, zice o corespondență a „Nordului”, decât ultima neputincioasă rea-voință în privirea Rusiei care a caracterizat aprecierile anterioare ale acestor ziare, precum și noutățile diplomatice și militare ce ele au pus în circulație. Nu trebuie să-și ascundă cineva că există în Cislaitania ca și în Ungaria o opiniune relativ puternică, care, de la începutul războiului, nu încetează de a exprima dorințe în favoarea unei semisoluțiuni a Chestiunii Orientului, în speranță de a convinge Europa că această soluțiune a fost impusă prin o coaliție austro-germană ce ar fi înlocuit înțelegerea celor trei împărați. Aceste intrigi însă nu vor obosi răbdarea și moderațiunea cabinetului din Sankt Petersburg; dacă ele merită oarecare observațiune, aceasta e numai pentru că dovedesc necesitatea ce este de o priveghere statornică, spre a împiedica pe falșii amici ai păcii de a pune Rusia într-o pozițiune falsă și de a-i răpi prin mijloace diplomatice beneficiile succeselor sale militare. Aceasta este o operațiune strategică mai puțin zgomotoasă ce e drept, dar mai periculoasă poate decât complotul din Transnistria.

„Koelnische Zeitung” publică o depeșă din Viena cu data de 3 noiembrie prin care se anunță că Austria a respins propunerea Germaniei, care tindea la o prelungire pentru un an a tratatului de comerț existent, pe motivul că această prelungire ar fi creat dificultăți din punctul de vedere al compromisului austro-ungar ce se voiește a se încheia înainte de 1 ianuarie. Conferințele miniștrilor la Pesta au de obiect de a stabili tarife independente.

În ceea ce privește postavurile, tariful trebuie să fie, conform cerinței Germaniei, formulat de către dl Hasselbach, stabilit pe o bază echitabilă și îndeajuns de liber-schimbist. Acest tarif va fi prezentat săptămâna viitoare parlamentului.

Dispozițiunile care regulează procedările de perfecționare sunt menținute.

Îndată ce tariful va fi fixat, Austria are intențiunea să angajeze cu Germania negocieri noi având de obiect concesiunea reciprocă a dreptului de națiunea cea mai favorizată.
(30 octombrie 1877)

Conspirațiile din Constantinopol

Acum de câteva zile s-au văzut lipite pe zidurile Constantinopolului placarde care provocau poporul să omoare pe Mahmud-Damat, socrul sultanului, învinuindu-l că voiește să facă pace și să vândă Turcia Rusiei. Mahmud-Damat învinui iarăși din parte-i pe ex-sultanul Murad că conspiră în contra fratelui său; în urma cărei acuzări sultanul Abdul-Hamid ordonă ducerea lui Murad în seraiul vechi. 40 de servitori ai ex-sultanului se împotriviră la această măsură și fură sugrumați, deși gazetele turcești zic c-ar fi fost exilați. Într-adevăr exilați, dar din viață și fără întoarcere.

De atunci ex-sultanul petrece în Top-Kapu, păzit ca un prizonier de stat, și viața sa se crede a fi în primejdie.

În aceeași vreme au fost arestați o mulțime de partizani de ai lui Midhat Pașa. S-a făcut încercarea de a învenina pe Mahmud-Damat, care a fost scăpat numai prin inteligența medicului său. Astfel mine și contramine se încrucișează în viața publică de la Cornul de Aur, tulburarea populațiilor e foarte mare și crește prin vestea tendențioasă ce s-a răspândit că prorocul s-ar fi arătat sultanului și i-ar fi poruncit să facă pace.
Sunt dar în Constantinopol două curente opuse, unul pentru pace, celălalt pentru război. Mahmud-Damat, care voiește mai cu seamă ca sultanul actual, ginerele său, să rămână în locul pe care-l ocupă, pentru ca alături cu tronul ginerelui să-nflorească roiul de creaturi de serai ale socrului, ar voi într-adevăr pacea și spre acest scop cheamă din noaptea vremurilor umbra prorocului și-i pune în gură porunca de a încheia pacea. Sigur însă că într-un oraș așa de mare ca Constantinopolul, unde se-nvârtește un amestec din toate popoarele Europei și din multe ale Asiei, lumina e prea mare pentru ca populațiunea de jos să mai creadă în aparițiunea prorocului. Deci sunt explicabile placardele îndreptate contra vieții lui Mahmud-Damat.

Până când armatele turcești vor mai avea perspectiva unei împotriviri cu folos, până atunci gloatele fanatizate ale Bizanțului vor fi contra păcii.
(4 noiembrie 1877)

 Urmărește știrile Timpul.md pe Telegram
loading...
Loading...
blog comments powered by Disqus

Din aceeaşi secţiune

Cele mai noi ştiri de azi

Actualitate 28 Februarie 2020, ora: 14:11

Producătorul de vinuri Purcari Wineries (simbol bursier – WINE) a înregistrat anul trecut venituri de 199 milioane lei, în creştere cu 18%, şi un profit net de 44 milioane lei, faţă de 41,7 milioane lei în 2018, potrivit raportului financiar preliminar.

( ) Citeşte tot articolul

Actualitate 28 Februarie 2020, ora: 13:47

Direcţia Naţională Anticorupţie a preluat de la Parchetul General dosarul în care este anchetat felul în care Autoritatea Naţională pentru Cetăţenie a gestionat solicitările a nenumăraţi ruşi şi ucraineni de a deveni români, transmite Europa FM.

( ) Citeşte tot articolul

Actualitate 28 Februarie 2020, ora: 10:39

Cel puțin 33 de soldați turci au fost uciși într-un atac aerian întreprins de forțele regimului de la Damasc susținut de Moscova

Cel puțin 33 de soldați turci au fost uciși într-un atac aerian întreprins de forțele regimului de la Damasc susținut de Moscova

Cel puțin 33 de soldați turci au fost uciși într-un atac aerian întreprins de forțele regimului de la Damasc în nord-vestul Turciei, în provincia Idlib, relatează BBC.

( ) Citeşte tot articolul

Actualitate 28 Februarie 2020, ora: 10:05

(FOTO, VIDEO) În memoria victimelor Masacrului de la Hodjalî! „Au fost uciși doar pentru că erau azeri”

(FOTO, VIDEO) În memoria victimelor Masacrului de la Hodjalî! „Au fost uciși doar pentru că erau azeri”

Pe 26 februarie, la Chișinău, cu sprijinul Ambasadei Republicii Azerbaidjan și al Congresului Azerilor din Moldova, a avut loc o conferință dedicată celei de-a 28-a comemorări a victimelor Masacrului de la Hodjalî. La evenimentul care a avut loc pentru prima dată la Muzeul Național...

( ) Citeşte tot articolul

Film 28 Februarie 2020, ora: 09:40

Proiecţiile "Siberiei din oase" la Patria Multiplex

Proiecţiile "Siberiei din oase" la Patria Multiplex

Proiecţiile docudramei "Siberia din oase", un film despre deportările din Moldova, care a avut un răsunător ecou la public.

( ) Citeşte tot articolul

Actualitate 28 Februarie 2020, ora: 08:18

Voronin despre "Pomelnicul" lui Igor Dodon: "Știți nu e prostie, dar este idiotism"

Voronin despre "Pomelnicul" lui Igor Dodon: "Știți nu e prostie, dar este idiotism"

Liderul PCRM, Vladimir Voronin, spune ca este o prostie ca presedintele Igor Dodon sa aiba un “Pomelnic personalizat”.

( ) Citeşte tot articolul

Actualitate 28 Februarie 2020, ora: 08:10

Slusari crede că este „etic și moral” ca Maia Sandu să se retragă în favoarea lui Andrei Năstase, care conform ultimelor sondaje ar fi susținut de tocmai 3,4% din cetățeni

Slusari crede că este „etic și moral” ca Maia Sandu să se retragă în favoarea lui Andrei Năstase, care conform ultimelor sondaje ar fi susținut de tocmai 3,4% din cetățeni

„Sub aspect moral, ţinând cont de pasul care l-a făcut Andrei Năstase în 2016, şi nu doar Andrei Năstase, dar tot partidul. Noi doar nu ne-am retras din cursă şi am stat acasă. Câteva săptămâni noi am făcut un volum nebun de muncă în teritoriu.

( ) Citeşte tot articolul

Moldova 28 Februarie 2020, ora: 08:05

Pavel Filip, despre acuzațiile Pro Moldova: „Minciuni grosolane. Să aibă drum bun”

Pavel Filip, despre acuzațiile Pro Moldova: „Minciuni grosolane. Să aibă drum bun”

Președintele PDM, Pavel Filip, a respins acuzațiile aduse de deputata Pro Moldova Eleonora Graur, care a spus că atât ea, cât și democrații care au părăsit organizația teritorială PDM Rezina sunt intimidați și amenințați. „Face parte din minciuni grosolane”, a...

( ) Citeşte tot articolul

Actualitate 28 Februarie 2020, ora: 07:46

CORONAVIRUS: 18 noi cazuri de infectare în Germania

CORONAVIRUS: 18 noi cazuri de infectare în Germania

Un număr de 18 noi cazuri de contaminare cu noul coronavirus au fost diagnosticate joi seară în Germania, potrivit autorităţilor sanitare regionale, crescând la 44 numărul de persoane infectate în ţară, relatează AFP.

( ) Citeşte tot articolul

Actualitate 28 Februarie 2020, ora: 07:35

Grav accident la PERESECINA. O mașină s-a răsturnat și a ajuns într-o curte - VIDEO

Grav accident la PERESECINA. O mașină s-a răsturnat și a ajuns într-o curte - VIDEO

Imaginile de la fața locului au fost postate în grupul Automobilist.md, pe o rețea de socializare.

( ) Citeşte tot articolul

Chișinău 28 Februarie 2020, ora: 07:28

Codreanu crede că împrumutul din care vor fi procurate autobuze pentru capitală va băga cetățenii în datorii

Codreanu crede că împrumutul din care vor fi procurate autobuze pentru capitală va băga cetățenii în datorii

După ce edilul capitalei, Ion Ceban, a anunțat că până la sfârșitul anului Primăria va procura 100 de autobuze noi din Belarus, ex-primarul interimar Ruslan Codreanu spune că autoritățile bagă chișinăuienii în datorii. Aceasta din cauza sumei creditului ce trebuie...

( ) Citeşte tot articolul

Actualitate 28 Februarie 2020, ora: 07:24

Horoscop zilnic: Horoscopul zilei de azi, VINERI 28 FEBRUARIE 2020. Dragoste și siguranță până la capăt!

Horoscop zilnic: Horoscopul zilei de azi, VINERI 28 FEBRUARIE 2020. Dragoste și siguranță până la capăt!

Astazi are loc o cuadratura intre Venus in Berbec si Pluto in Capricorn, transformand ziua in una super intensa si sexy. Daca inima ta isi doreste ceva si exista un monstru in calea dorintei, acesta e alcatuit fie din fricile tale fie din ambitiile egoului tau, gelozie sau lacomie. Dar degeaba...

( ) Citeşte tot articolul

Actualitate 28 Februarie 2020, ora: 07:18

Japonia oferă R. Moldova un CREDIT cu rată de 20 de ori mai mică decât dobânda la creditul rusesc promis lui Dodon

Japonia oferă R. Moldova un CREDIT cu rată de 20 de ori mai mică decât dobânda la creditul rusesc promis lui Dodon

Republica Moldova va accesa un credit japonez preferenţial în valoare de 18,6 milioane de dolari pentru modernizarea tehnicii şi a echipamentului agricol. Un proiect de hotărâre cu privire la iniţierea negocierilor asupra proiectului Acordului de împrumut dintre Guvern şi...

( ) Citeşte tot articolul

Actualitate 28 Februarie 2020, ora: 07:12

Cruzimea împotriva animalelor se pedepsește!

Cruzimea împotriva animalelor se pedepsește!

 Bestialitatea, barbaria cu care unii indivizi aleg să acționeze poate pentru amuzament, din frustrare sau din dorința de a-și exterioriza superioritatea asupra necuvântătoatelor a devenit o adevărată problemă, un adevărat fenomen social în zilele noastre care cu greu...

( ) Citeşte tot articolul

Actualitate 28 Februarie 2020, ora: 07:09

VIDEO - Pieton accidentat pe trotuar

VIDEO - Pieton accidentat pe trotuar

Accident de groază în capitală. Două mașini s-au tamponat și au lovit un pieton. Totul s-a întâmplat în dimineața de 27 februarie, la intersecția străzilor Zamfir cu Doncev. La fața locului, poliția a stabilit că un șofer de 20 de ani, conducând un...

( ) Citeşte tot articolul

Sănătate 28 Februarie 2020, ora: 07:00

Cu toții știm că Vitamina C este importantă pentru sistemul nostru imunitar. Din fericire, sunt o multitudine de legume și fructe cu care ne putem ajuta organismul să rămână sănătos.

( ) Citeşte tot articolul

Actualitate 28 Februarie 2020, ora: 04:14

Un britanic ar putea deveni cel mai în vârstă bărbat din lume, după decesul japonezului de 112 ani - VIDEO

Un britanic ar putea deveni cel mai în vârstă bărbat din lume, după decesul japonezului de 112 ani - VIDEO

Un fost profesor și inginer din Hampshire, Marea Britanie, în vârstă de 111 ani, urmează să fie desemnat drept cel mai în vârstă bărbat din lume. Bob Weighton, care s-a născut pe 29 martie 1908, urmează să fie deținătorul recordului după decesul lui Chitetsu...

( ) Citeşte tot articolul

Actualitate 28 Februarie 2020, ora: 04:10

În contextul riscului de contaminare cu coronavirusul Covid–19, Patriarhia Română recomandă evitarea temporară a sărutării icoanelor din biserică, persoanele putând săruta icoanele din propria casă, arată un comunicat al patriarhiei. Persoanele care manifestă...

( ) Citeşte tot articolul

Actualitate 28 Februarie 2020, ora: 00:53

opinie A început acțiunea americano-europeană de anihilare a președintelui pro-rus Igor Dodon

A început acțiunea americano-europeană de anihilare a președintelui pro-rus Igor Dodon

„Filumena Marturano sau Divorţ în stil italian” e un spectacol de succes al Teatrului Național din București, jucat, de altfel, și la Chișinău. Subiectul piesei e cunoscut şi din celebrul film „Căsătorie în stil Italian” (cu Sophia Loren şi Marcello...

( ) Citeşte tot articolul

Actualitate 28 Februarie 2020, ora: 00:49

Un nou caz suspect de coronavirus. O tânără din TIMIȘOARA, plasată în carantină

Un nou caz suspect de coronavirus. O tânără din TIMIȘOARA, plasată în carantină

Un nou caz suspect de coronavirus a apărut la Timișoara. Este vorba despre o tânără care s-a întors de la Veneția, în weekend, cu autocarul, și era în autoizolare acasă, pentru că venea dintr-o zonă declarată de risc de autoritățile italiene. Tânăra a...

( ) Citeşte tot articolul
Current tier / breakpoint: xs sm md lg xl (= visible only on this breakpoint)

.hidden-xs-down .hidden-sm-down .hidden-md-down .hidden-lg-down

.hidden-xs-up .hidden-sm-up .hidden-md-up .hidden-lg-up .hidden-xl

.hidden-xs (only) .hidden-sm (only) .hidden-md (only) .hidden-lg (only) .hidden-xl (only)