Astăzi 25 Februarie 2020, Marţi - Ultima actualizare la ora 15:39
Abonamente

Actualitate 18 Septembrie 2017, ora 04:20    Din editia print

Mihai EMINESCU în TIMPUL - În numărul de joi...

Marime Font

În numărul de joi (25 ian.) al „Românului” găsim un pasaj pe care declarăm că nu-l înţelegem. 

Vorbind despre tot felul de acuzări ce se aruncă d-lui ministru de finanţe pentru reducerea rublelor, acuzări pe care noi nu le-am împărtăşit decât în privirea unor chestiuni de amănunţime şi de aplicaţie, „Românul” cuprinde deodată următorul pasaj uimitor: 

Generalitatea (adică naţia) pierde din vedere că, dacă guvernul n-ar fi primit rublele pe preţ de 4 lei la intrarea lor în ţară, Rusia ar fi impus cursul rublelor sale de hârtie. În acest caz ţara n-ar fi pierdut o singură dată 7 şi jumătate la sută asupra rublelor de argint, ci de patru-cinci ori câte atâta la sută asupra fiecărei scăderi a cursului rublelor de hârtie. În treacăt constatăm că poporul românesc, când liberalii au nevoie de el, se numeşte naţiunea suverană, iar când acel popor exploatat devine neplăcut companiei Brătianu & Rosetti el se cheamă generalitate.
Apoi se zice că această generalitate uită un lucru, că Rusia ar fi impus rubla sa de hârtie.

Loading...


Dar generalitatea n-a putut uita un asemenea lucru din cauză simplă că... nu 1-au ştiut niciodată. Cine a dat Rusiei dreptul de-a cere ca vânzătorul român să recunoască de bun şi vrednic de credinţă un sinet iscălit la o bancă din Petersburg pe care se zice că acea bancă va plăti o rublă de argint pentru petecul de hârtie?

Generalitatea e în orice caz în drept de-a întreba quo jure s-ar fi cerut o asemenea monstruozitate din partea statului vecin, căci atunci s-ar putea ca şi turcii să pretindă să le primim al pari caimelele, austriecii să le primim Staats-bancnotele şi, odată erijată teoria aceasta în drept public, s-ar putea pretinde ca să primim al pari oricâte bancnote ni s-ar trimite din puternicele împărăţii Schaumburg-Lippe şi Monaco.
C-un cuvânt generalitatea e-n dreptul său de-a crede că acea impunere se poate face neapărat la... Astrahan, dar de la Astrahan până la Prut mai e o bucată bună de cale.

Cum că ruşii au putut să impună în Turcia moneta de hârtie e o mare nedreptate, din cauză că locuitorul singular nu poate fi făcut răspunzător pentru învingerile suferite de statul său, dar... Rusia era în război cu Turcia şi războiul explică multe. Eram însă noi în război cu Rusia?
Nu. Din contră: prieteni, aliaţi chiar, o alianţă a cărei extremă onoare am plătit-o cinstit, cum se cuvine unor capete înţelepte ca ale noastre, cu Basarabia. Se mai cuvenea oare să plătim onoarea aceasta fiecare din noi în parte cu 50 la sută?

Ruşii că-s ruşi şi tot nu credem c-ar fi pretins atâta veneraţie din partea noastră, pentru că pravoslavnici suntem şi noi ,,dar la rublă de hârtie nu este pravoslavie”.

Dar precum vedem de unde ar fi putut porni impunerea rublei de hârtie, adică a sinetului mic emis de un stat ruinat, tot astfel nu vedem nici necesitatea de-a se primi rubla de argint pe patru franci, căci această monetă de metal este în parte un sinet au porteur, adică un sinet pentru cusurul cât nu s-ajunge până la 4 franci.

Şi într-adevăr aşa s-a şi întâmplat. Pân-a nu ieşi decretul domnesc prin care se fixa cursul rublei de argint această din urmă era primită de negustori pe 3 şi jumătate franci, iar pentru restul pieţei era tinichea, încât cine avea poli imperiali de aur bea şi mânca, iar cine nu se uita şi răbda. Asta s-a întâmplat cele dintâi două, trei zile după intrarea glorioaselor armii în ţară, adică până în momentul în care s-a obştit carte domnească în toată ţara prin care se dispunea altfel.

Cu un cuvânt, generalităţii nu i se putea impune nimic de către ruşi şi nici i s-a impus. Cine a impus generalităţii este tocmai guvernul roşu, care ne-a constituit trei ani de zile în cumpă[ră]tori unici ai rublei de argint şi ne-au cauzat prin aceasta un rău ce e departe de-a se mântui prin reducere, deşi aceasta era neapărat necesară. Căci nu o singură dată ţara pierde 7 şi jumătate procente, ci ea va mai pierde încă, chiar atunci când s-ar face o reducere până la valoarea adevărată a rublei. Dl Dim. Sturza, care ştie foarte bine aceasta a spus-o în Cameră că bine ştie cum că reducerea nu e mijlocul radical pentru stârpirea răului şi că adevăratul leac e demonetizarea desăvârşită.

Cauza pentru care rubla va rămâne pe multă vreme o calamitate ce nu se va putea lecui decât prin demonetizarea deplină este că argintul în genere scade la preţ din cauza înmulţirii lui şi va scădea mereu, până se vor istovi minele acum lucrătoare. În formă de ban argintul se menţine la o oarecare înălţime numai atunci când s-a bătut în analogie cu numărul contribuabililor.

Afară de asta mai toate statele mari au demonetizat argintul şi au monetă curantă de aur. Între acestea sunt Anglia, Franţa (de facto) şi Germania, încât o mulţime de argint a devenit marfă care-şi caută stăpân. Deci în momentul în care era prisos de marfă şi nici un cumpărător, dnii roşii, din slugărnicie către ruşi, constituie ţara noastră în unic cumpărător al rublei cu preţul cel mai bun. Rezultatul a fost un adevărat potop de ruble, despre care nu ştim până la ce punct vor scădea şi care, cu cât mai multe sunt, cu atât mai puţină putere circulativă au. Căci valoarea argintului se fixează prin proporţia în care el există pe piaţa universală alături cu aurul. Îndată ce prin supraproducţie acea proporţie se clatină şi şovăieşte, argintul merge repede-napoi şi şovăieşte în mod primejdios, până ce producerea va înceta şi mulţimea lui va fi determinată şi neaugmentabilă, încât numai atunci se va restabili o proporţie oarecare şi vom şti din nou la câtă valoare a-ncremenit argintul. Până atunci argintul se va potrivi numai pentru batere de mărunţiş, nu pentru monetă de valoare.

N-a fost totdeauna astfel, pentru că înainte vreme, argintul fiind rar, se potrivea asemenea pentru monetă curantă; astăzi însă banii albi sunt mai mult ori mai puţin o monetă fiduciară sau de credit, deşi într-un grad mai mic decât hârtia. Neavând destulă valoare intrinsecă, ca marfă sau ca metal, banul alb e cu atât mai preţios cu cât mai puţin este şi, dacă mulţimea banilor de argint e prea mică în raport cu necesităţile circulaţiei, atunci provine cazul că argintul are agio faţa cu aurul, că pentru patru piese de câte 5 franci capeţi un napoleon şi ceva deasupra - caz care s-a întâmplat în Franţa. Dar acest spor de valoare nu e intrinsec, ci circulativ. La aşa căutare poate ajunge altfel și banul de hârtie, când nu se emite pe cât trebuieşte.

Dar este oare acesta cazul nostru?

Un ministru conservator (dl P. Mavrogheni) a emis 25 milioane de bani de argint româneşti, calculând de fiecare contribuabil câte 25 de franci. Destul şi prea destul. Liberalii, în momentul inundării cu ruble, au găsit că prea e puţin şi au mai emis 18 milioane bani de hârtie. Dar alături cu aceşti bani de hârtie avem azi câteva milioane de ruble în ţară, pe care le-am cumpărat cu aur şi din care se vor schimba parte în 24 milioane mărunţiş naţional.

Avem însă nevoie de atâta mărunţiş, de atâta monetă fiduciară şi semifiduciară?
Noi credem că nu şi ne temem că politica financiară a roşilor se va sfârşi cu un dezastru.

Mihai Eminescu
28 ianuarie 1879 

 Urmărește știrile Timpul.md pe Telegram
loading...
Loading...
blog comments powered by Disqus

Din aceeaşi secţiune

Cele mai noi ştiri de azi

Actualitate 25 Februarie 2020, ora: 15:39

Pârjoale moldoveneşti, reţeta bunicii

Pârjoale moldoveneşti, reţeta bunicii

 Pârjoala este un fel de mâncare românesc, preparat mai ales în Moldova, din carne tocată, în general de porc sau în amestec cu oaie, vită sau pasăre, amestecată cu ouă, produse de panificație sau morărit (pâine uscată, pesmet sau făină...

( ) Citeşte tot articolul

Actualitate 25 Februarie 2020, ora: 15:35

DOC // Nagacevschi aduce dovezi că Greceanîi se face vinovată de condamnarea R.Moldova la CEDO

DOC // Nagacevschi aduce dovezi că Greceanîi se face vinovată de condamnarea R.Moldova la CEDO

Zinaida Greceanîi, pasibilă de urmărire penală. Președintele Parlamentului, vizată pentru prejudicierea bugetului de stat într-un Raport al Ministerului Justiției.

( ) Citeşte tot articolul

Actualitate 25 Februarie 2020, ora: 15:30

Cine a moștenit întreaga avere a lui Kirk Douglas?

Cine a moștenit întreaga avere a lui Kirk Douglas?

Au avut o relație foarte bună, iar Michael Douglas i-a fost tot timpul alături, dar cu toate acestea nu a primit nimic după moartea tatălui său. Cine a moștenit întreaga avere a lui Kirk Douglas? Marele actor Kirk Douglas s-a stins la începutul acestui an, mai exact pe 5...

( ) Citeşte tot articolul

Actualitate 25 Februarie 2020, ora: 15:26

Povestea impresionantă a fetiței cu Sindrom Down care la 4 ani a devenit model. Medicii nu îi dădeau nicio șansă!

Povestea impresionantă a fetiței cu Sindrom Down care la 4 ani a devenit model. Medicii nu îi dădeau nicio șansă!

O fetiță a reușit să ofere o lecție de viață impresionantă. Medicii au diagnosticat-o cu Sindrom Down și nu i-au dat nicio șansă la o viață normală, dar la doar 4 ani, micuța a devenit model. Cara Brown a primit diagnosticul dur din partea medicilor la doar câteva ore...

( ) Citeşte tot articolul

Actualitate 25 Februarie 2020, ora: 14:41

Cinci stagii în SUA își așteaptă beneficiarii la Școala de Studii Avansate în Jurnalism

Cinci stagii în SUA își așteaptă beneficiarii la Școala de Studii Avansate în Jurnalism

Vrei o bursă și un stagiu de 4 săptămâni într-o redacție din SUA? Școala de Studii Avansate în Jurnalism îți oferă această șansă. Depune, până pe 16 martie 2020, dosarul cu următorul conținut:

( ) Citeşte tot articolul

Actualitate 25 Februarie 2020, ora: 14:06

Prețurile la produsele sanitare au explodat în ITALIA. O mască sanitară care costa 1 cent se vinde online cu 10 euro. Procurorii au deschis o anchetă

Prețurile la produsele sanitare au explodat în ITALIA. O mască sanitară care costa 1 cent se vinde online cu 10 euro. Procurorii au deschis o anchetă

Autoritățile italiene au deschis o anchetă privind specula cu măști sanitare, în condițiile în care prețurile au crescut de la un cent la 10 euro, scrie Reuters citând două surse din cadrul procuraturii.

( ) Citeşte tot articolul

Actualitate 25 Februarie 2020, ora: 14:02

Iranul anunţă trei noi decese provocate de noul coronavirus

Iranul anunţă trei noi decese provocate de noul coronavirus

 Trei noi decese provocate de epidemia de pneumonie virală au fost anunţate marţi în Iran, urcând bilanţul victimelor acestei maladii pe pământul iranian la 15, a informat agenţia oficială Irna, citată de AFP. De la anunţarea, pe 19 februarie a primelor două...

( ) Citeşte tot articolul

Actualitate 25 Februarie 2020, ora: 13:59

A murit fostul preşedinte egiptean Hosni Mubarak, la 91 de ani

A murit fostul preşedinte egiptean Hosni Mubarak, la 91 de ani

 Fostul preşedinte egiptean Hosni Mubarak a decedat, la vârsta de 91 de ani, la câteva săptămâni după ce fusese supus unei intervenţii chirugicale, conform unui anunţ făcut marţi de televiziunea de stat, preluat de Reuters şi DPA.

( ) Citeşte tot articolul

Actualitate 25 Februarie 2020, ora: 13:45

VIDEO / Focar de indiferență lângă Trușeni

VIDEO / Focar de indiferență lângă Trușeni

 Ne aflăm la câțiva km de Trușeni, unde am ajuns fiind solicitați de un grup de săteni. 

( ) Citeşte tot articolul

Actualitate 25 Februarie 2020, ora: 12:40

Dieta cu ghimbir. Cum să slăbești până la 18 kilograme în două săptămâni, fără efort

Dieta cu ghimbir. Cum să slăbești până la 18 kilograme în două săptămâni, fără efort

Primăvara este senzonul în care din ce în ce mai mulți oameni își doresc să slăbească și fac eforturi susținute în acest sens, mai ales femeile. Dacă te-ai săturat de curele de slăbire care promit rezultate fabuloase, dar acestea întârzie să apară,...

( ) Citeşte tot articolul

Actualitate 25 Februarie 2020, ora: 12:21

Maia Sandu îl provoacă pe Igor Dodon la o dezbatere publică: „Dacă are curaj, să vină”

Maia Sandu îl provoacă pe Igor Dodon la o dezbatere publică: „Dacă are curaj, să vină”

Președinta Partidului Acțiune și Solidaritate, Maia Sandu, l-a provocat pe șeful statului, Igor Dodon, la o dezbatere publică. Fosta prim-ministră s-a declarat nemulțumită de modul în care este guvernată țara și a criticat acțiunile actualului Executiv. Totodată, Sandu a...

( ) Citeşte tot articolul

Actualitate 25 Februarie 2020, ora: 11:41

Cum să îți întărești sistemul imunitar și să te ferești de coronavirus

Cum să îți întărești sistemul imunitar și să te ferești de coronavirus

Coronavirusul este un virus asemănător cu virusul gripal sau cu cel al imunodeficientei umane (HIV), prezent la numeroase specii de animale, precum bovine, porcine, câini și pisici și care se poate transmite cu ușurință și între specii. Coronavirusul poate infecta și omul....

( ) Citeşte tot articolul

Actualitate 25 Februarie 2020, ora: 11:39

Descoperire macabră în Capitală: Un cadavru, găsit de doi copii care se jucau

Descoperire macabră în Capitală: Un cadavru, găsit de doi copii care se jucau

Cadavrul unui bărbat în stare de putrifacție a fost găsit de doi copii.

( ) Citeşte tot articolul

Actualitate 25 Februarie 2020, ora: 11:36

Primul caz de CORONAVIRUS confirmat în sudul Italiei

Primul caz de CORONAVIRUS confirmat în sudul Italiei

O turistă din Bergamo aflată în vacanță cu prietenii la Palermo a avut rezultat pozitiv la testul pentru coronavirus, potrivit agenției Ansa, citată de Mediafax. Este primul caz de coronavirus confirmat în sudul Italiei.

( ) Citeşte tot articolul

Actualitate 25 Februarie 2020, ora: 11:33

Vanessa Bryant îl dă în judecată pe proprietarul elicopterului pentru moartea soțului și fiicei sale

Vanessa Bryant îl dă în judecată pe proprietarul elicopterului pentru moartea soțului și fiicei sale

Văduva baschetbalistului Kobe Bryant l-a dat în judecată pe propietarul elicopterului care s-a prăbușit luna trecută în California și la bordul căruia se aflau legendarul sportiv și fiica sa în vârstă de 13 ani, Gianna, transmite The Guardian. Procesul, care...

( ) Citeşte tot articolul

Actualitate 25 Februarie 2020, ora: 11:30

Viața în carantină. Cum trăiesc oamenii dintr-un orășel de lângă MILANO, din cauza coronavirusului

Viața în carantină. Cum trăiesc oamenii dintr-un orășel de lângă MILANO, din cauza coronavirusului

Marzio Toniolo, un profesor de 35 de ani din Italia, a făcut un reportaj despre viața într-una dintre localitățile aflate în carantină din cauza coronavirusului. Bărbatul a ieșit din casă, în ciuda indicațiilor autorităților, și a filmat cum toată activitatea...

( ) Citeşte tot articolul

Actualitate 25 Februarie 2020, ora: 11:01

Candidații la funcția de membru CSM: Judecătorii trebuie să uite de interesele personale

Candidații la funcția de membru CSM: Judecătorii trebuie să uite de interesele personale

Toți membrii CSM trebuie să se preocupe exclusiv de interesele sistemului judecătoresc și să nu permită ingerința politicului sau a intereselor personale în activitatea acestuia. Este părerea candidaților pentru funcția de membru al Consiliului Superior al Magistraturii, Ion...

( ) Citeşte tot articolul

Actualitate 25 Februarie 2020, ora: 08:53

DOC // Încă o șansă pentru Veaceslav Platon: Procurorii, obligați să examineze cererea de revizuire a dosarului în care acesta a fost condamnat la 18 ani de închisoare

DOC // Încă o șansă pentru Veaceslav Platon: Procurorii, obligați să examineze cererea de revizuire a dosarului în care acesta a fost condamnat la 18 ani de închisoare

Procurorii au fost impuși de instanța de judecată să pornească procesul de revizuire a primului dosar penal intentat pe numele lui Veaceslav Platon, în care a fost condamnat la 18 ani de închisoare. Cererea de revizuire a ajuns în gestiunea Procuraturii Anticorupție, după...

( ) Citeşte tot articolul

Internațional 25 Februarie 2020, ora: 08:24

Alegeri regizate în Iran. Rezultat: cea mai scăzută prezență la vot din istoria Republicii Islamice

Alegeri regizate în Iran. Rezultat: cea mai scăzută prezență la vot din istoria Republicii Islamice

Alegerile parlamentare din Iran – în care doar candidaților conservatori li s-a permis să candideze – erau menite să asigure regimului Ali Khamenei o victorie facilă. Doar că prezența la urne, cea mai scăzută din istoria Republicii islamiste, scrie Politico, a anulat toată baza...

( ) Citeşte tot articolul

Actualitate 25 Februarie 2020, ora: 08:05

Horoscop zilnic: Horoscopul zilei de azi, MARȚI 25 FEBRUARIE 2020. Dans astral armonios în Univers

Horoscop zilnic: Horoscopul zilei de azi, MARȚI 25 FEBRUARIE 2020. Dans astral armonios în Univers

Soarele, Marte si Nodurile Lunare se reunesc in cel mai armonios dans astazi. Iar Marte, planeta energiei si actiunii, aflat in Capricorn dupa 2 ani, acolo unde se simte foarte bine, se intalneste cu Nodul Sud, deci este timpul sa actionam pe ceva demult amanat. Karma este o scorpie, se spune,...

( ) Citeşte tot articolul

Actualitate 25 Februarie 2020, ora: 07:49

VIDEO / Cum tăiem trandafirii primăvara ca să avem grădini parfumate toată vara

VIDEO / Cum tăiem trandafirii primăvara ca să avem grădini parfumate toată vara

Începutul primăverii este momentul prielnic pentru tăierile de optimizare ale trandafirlor. Tăierea trandafirilor ajută la ramificarea acestora și stimulează înflorirea abundentă a acestora. Dar puțini sunt cei care știum cum se face corect, pentru a nu vătăma arbustul.

( ) Citeşte tot articolul

Actualitate 25 Februarie 2020, ora: 07:31

(VIDEO 18+) Un accident grav a avut loc aseară! S-a soldat cu moartea unui polițist

(VIDEO 18+) Un accident grav a avut loc aseară! S-a soldat cu moartea unui polițist

O persoana a murit, iar masina pe care o conducea a ajuns un bot de fiare dupa ce s-a ciocnit violent cu un alt autoturism, la Bacioi. Potrivit politiei, totul s-a intamplat, in aceasta seara, in jurul orei 20:00 la intrare in satul Bacioi, Ialoveni.

( ) Citeşte tot articolul

Actualitate 25 Februarie 2020, ora: 07:29

CORONAVIRUS: China anunţă 71 de noi decese, un bilanţ în scădere

CORONAVIRUS: China anunţă 71 de noi decese, un bilanţ în scădere

 China a anunţat marţi 71 de noi decese cauzate de coronavirus, fiind cel mai scăzut bilanţ prezentat zilnic de mai bine de două săptămâni, numărul de decese la nivel naţional fiind de 2.663, relatează AFP.

( ) Citeşte tot articolul

Actualitate 25 Februarie 2020, ora: 07:24

Italieni jefuiţi în case de persoane deghizate în paramedici, care spuneau că îi testează pentru coronavirus

Italieni jefuiţi în case de persoane deghizate în paramedici, care spuneau că îi testează pentru coronavirus

Autorităţile italiene atrag atenţia cetăţenilor aflaţi în zonele de carantină pentru coronavirus că s-au primit rapoarte despre anumite persoane care umblă deghizate în paramedici, bat la uşile oamenilor, apoi se oferă să le facă un test pentru coronavirus,...

( ) Citeşte tot articolul
Current tier / breakpoint: xs sm md lg xl (= visible only on this breakpoint)

.hidden-xs-down .hidden-sm-down .hidden-md-down .hidden-lg-down

.hidden-xs-up .hidden-sm-up .hidden-md-up .hidden-lg-up .hidden-xl

.hidden-xs (only) .hidden-sm (only) .hidden-md (only) .hidden-lg (only) .hidden-xl (only)